Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Post by fixcxer on 2010-02-10, 15:11

Actually, come to think of it you may "retire" earlier kalu datang kerja kat sini. Do you really want to do the same thing until 60?

Retire 'young' retire rich ? Very Happy

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Post by tenggiri on 2010-02-10, 21:27

Chian wrote:Wak, ex-Petronas staff merasakan expats kebanyakannya 'hit and run'. Depa tak really train fresh grad yang akan mewarisi khazanah bangsa.
Itu pasal 'otai-otai' nak balik and contribute. Apakan daya ........ niat baik tak diterima.

bukan diorg taknak terima otai2, cuma takut nanti bila diorg terima, tak sempat setahun otai2 tu pulak nak lari balik qatar ni..yelah kena pi kerja subuh balik isyak, dapat gaji bayar mcm2 cukai, tol, traffic jam, parking, meeting x abih2,.. sure otai2 tu rindu balik keja sini n rindu kat slip 28hb tuh...jangan mare.. Razz Razz

tenggiri
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2009-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Post by rizi the doll on 2010-02-11, 06:42

tenggiri wrote:
Chian wrote:Wak, ex-Petronas staff merasakan expats kebanyakannya 'hit and run'. Depa tak really train fresh grad yang akan mewarisi khazanah bangsa.
Itu pasal 'otai-otai' nak balik and contribute. Apakan daya ........ niat baik tak diterima.

bukan diorg taknak terima otai2, cuma takut nanti bila diorg terima, tak sempat setahun otai2 tu pulak nak lari balik qatar ni..yelah kena pi kerja subuh balik isyak, dapat gaji bayar mcm2 cukai, tol, traffic jam, parking, meeting x abih2,.. sure otai2 tu rindu balik keja sini n rindu kat slip 28hb tuh...jangan mare..
Betul gak cakap tenggiri tuu....
tax free, minyak setakat 80 sen seliter, road tax tarak, balik on time, banyak family quality time, leh ambik annual leave panjang dan bos tak komplen sbb dia cuti lagi lama... hehehe...
kumpul harta 1st... then balik Msia, beli rumah 5-6 bijik... kereta 2-3 bijik... bini du .... opsssss


rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Post by kutu_beramboi on 2010-02-11, 10:06

rizi the doll wrote:
tenggiri wrote:
Chian wrote:Wak, ex-Petronas staff merasakan expats kebanyakannya 'hit and run'. Depa tak really train fresh grad yang akan mewarisi khazanah bangsa.
Itu pasal 'otai-otai' nak balik and contribute. Apakan daya ........ niat baik tak diterima.

bukan diorg taknak terima otai2, cuma takut nanti bila diorg terima, tak sempat setahun otai2 tu pulak nak lari balik qatar ni..yelah kena pi kerja subuh balik isyak, dapat gaji bayar mcm2 cukai, tol, traffic jam, parking, meeting x abih2,.. sure otai2 tu rindu balik keja sini n rindu kat slip 28hb tuh...jangan mare..
Betul gak cakap tenggiri tuu....
tax free, minyak setakat 80 sen seliter, road tax tarak, balik on time, banyak family quality time, leh ambik annual leave panjang dan bos tak komplen sbb dia cuti lagi lama... hehehe...
kumpul harta 1st... then balik Msia, beli rumah 5-6 bijik... kereta 2-3 bijik... bini du .... opsssss



nakal betul si rizi ni ... padahal tak sampai setahun berumahtangga ...
(kalau tak salah kutu la)

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Post by Chian on 2010-02-11, 10:09

Rizi ni seorang yang berpandangan jauh ............. ok la tu Kutu. Ehem ehem .... mua ha ha.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Post by kutu_beramboi on 2010-02-11, 10:26

yer tak yer jugak eh ... kalau dah mampu ... apa salahnya kan ... tak gitu, rizi?

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Post by Chian on 2010-02-11, 10:50

Jeng jeng jeng ......... Rizi tengah kumpul 'hujah' tu. Ha ha ha ........... Kita tunggguuuuuuuuuu .

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Post by rizi the doll on 2010-02-11, 11:12

Kita mesti ada wawasan...
Sentiasa pandang kehadapan...
Majulah sukan untuk negara.... hehehehe

nasib baik ler Mrs Rizi tak layan forum nie.... kalau idak.. mau tido kat sofa... hehehehe


rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Post by Rifdee on 2010-02-12, 11:27

noble-man wrote:
rizi the doll wrote:
Chian wrote:Bro,
The irony is ............... here, locals are paid much more and enjoy more other allowances and benefits as compared to expat
derang reap benefits from their own country...
sebab tuu bengap camner pun rakyat depa... they will still be paid...
at least kita ada gak story nak citer kat geng Msia tiap kali balik sana... ehehhee...

MBA2009... u sedih sbb dengar citer Msian dibayar way more lower then expat kat Msia...
I used to handle HR in one of JV company with Petronas... tiap2 bulan time nak print payslip... sakit hati dok tengok...
expat keje 9-5... on the dot cabut... yang Msian nie... kul 8-9 malam lum tentu balik lagi...
and some of the expat tak tau apa keje yg derang buat... ramai gaks engineer Msia yang dok komplen...
tapi apakan daya... Rizi cuma Kulikutif...

I still remember what Datuk Rahim once told a group of us : "If you decide to leave Petronas and join them, what you will get is extra Dollars & Cents, that's it. You will never find self accomplishment, neither self empowerment, not even career progression, no self development and leadership roles."
I could not digest his words then. But today...I fully appreciate what he said.





Noble-Man, can you elaborate please, thanks.

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Iraq Oil Field Goes to Royal Dutch Shell and Petronas

Post by Sponsored content Today at 15:36


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum