Mintak nasihat untuk technical phone interview

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by crocs on 2010-01-01, 17:02

Salam Tahun Baru untuk semua cheers

Saya ingin memohon maaf, sekiranya topic saya ini telah dibincangkan sebelum ini.

Sebanarnya begini.
Saya telah memohon satu jawatan di QP dalam bidang IT melalui agensi AP Recruitment.
Semalam, saya telah menerima satu email dari Personnel QP (IT Dept) untuk mengatur masa untuk technical phone interview.
Boleh saya tahu, ada tak forumers kat sini yang telah atau sedang bekerja di QP, Ras Gas etc (di Qatar) didalam bidang IT yang telah melalui proses interview melalui phone?

Apa yang saya perlu tahu ialah:
1. Dimanakah phone interview itu akan diadakan?
- Adakah di office AP Recruitment atau dieorang akan buat panggilan terus ke hand phone saya.

Semoga ada forumers yang sudi 'share' pengalaman interview untuk mendapat kerja di Qatar.

Terima kasih.

crocs
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Age : 40
Location : awana-bukit tinggi-jln kuala klawang
Registration date : 2009-04-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by summer6266 on 2010-01-01, 17:48

QP akan buat panggilan terus ke handphone.

summer6266
Active Member
Active Member

Number of posts : 23
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Wak on 2010-01-04, 07:59

QP akan call your mobile phone. This is just a formality. Bersedia untuk menjawab soalan yang saya rasa Basic Knowledge about IT, experience and etc. Hopes you could inform them what they need and they have a good feedback from you.

Good Luck.

Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by crocs on 2010-01-04, 09:21

Wak wrote:QP akan call your mobile phone. This is just a formality. Bersedia untuk menjawab soalan yang saya rasa Basic Knowledge about IT, experience and etc. Hopes you could inform them what they need and they have a good feedback from you.

Good Luck.

Smile

Terima kasih bebanyak Wak & Summer6636 flower
Boleh tahu, Wak bekerja dlm bidang IT jugak ke?

crocs
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Age : 40
Location : awana-bukit tinggi-jln kuala klawang
Registration date : 2009-04-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by kutu_beramboi on 2010-01-04, 11:34

crocs wrote:
Wak wrote:QP akan call your mobile phone. This is just a formality. Bersedia untuk menjawab soalan yang saya rasa Basic Knowledge about IT, experience and etc. Hopes you could inform them what they need and they have a good feedback from you.

Good Luck.

Smile

Terima kasih bebanyak Wak & Summer6636 flower
Boleh tahu, Wak bekerja dlm bidang IT jugak ke?


oleh kerana position yang di apply adalah dibidang IT, kutu rasa soalan2 yang bakal ditanya bukan soalan2 basic IT kot. apapun, jgn terlalu risau. buat yang terbaik.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Wak on 2010-01-05, 08:02

Wak kerja bahagian pengerudian minyak...pasai IT, Wak tahu yang basic-basic jer.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Racing_Camel on 2010-01-05, 21:24

crocs wrote:

Apa yang saya perlu tahu ialah:
1. Dimanakah phone interview itu akan diadakan?
- Adakah di office AP Recruitment atau dieorang akan buat panggilan terus ke hand phone saya.

panggilan akan dibuat terus ke no telephone yang saudara beri dalam email. tips:
1. pastikan masa dan tempat sesuai untuk saudara bercakap semasa interview tersebut. Ini adalah untuk memastikan saudara dapat bercakap dengan jelas tanpa gangguan dan dapat mendengar dan menjawab soalan yang ditanya.
2. cakap bahasa inggeris dengan lancar dan tanpa teragak-agak. mereka selalunya nak gauge your english communication skill semasa phone interview.
3. soalan teknikal tak banyak sangat but just be prepared.
4. dont forget to ask them how they are going to update you on the result of this phone interview.

the consequence dari phone interview ada 2:
1. you will be called for a site interview in Qatar. Kalau saudara dapat site interview ni, everything will be paid for by the company (i based my experience with Qatar Petroleum) hotel, logistic, meals, etc. boleh katakan 90% peluang saudara akan mendapat jawatan yang ditawarkan. site interview is just a formality. They want to see you in person, how you speak/talk/present your technical knowledge/knowhow. pakaian formal. kena buat medical checkup masa ni. medical checkup result will affect job offer. job offer may be immediate or within one week after you have gone back to Malaysia.

2. kalau mereka puas hati dengan phone interview sahaja (of course your CV must be sufficiently powerful), they will straight away inform you that an offer letter will be sent to you shortly through your recruitment agent.

good luck and banyakkan berdoa semoga Allah SWT mempermudahkan segala urusan.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by tanjong on 2010-01-05, 22:49

[quote="Racing_Camel"]
crocs wrote:

Apa yang saya perlu tahu ialah:
1. Dimanakah phone interview itu akan diadakan?
- Adakah di office AP Recruitment atau dieorang akan buat panggilan terus ke hand phone saya.

panggilan akan dibuat terus ke no telephone yang saudara beri dalam email. tips:
1. pastikan masa dan tempat sesuai untuk saudara bercakap semasa interview tersebut. Ini adalah untuk memastikan saudara dapat bercakap dengan jelas tanpa gangguan dan dapat mendengar dan menjawab soalan yang ditanya.
2. cakap bahasa inggeris dengan lancar dan tanpa teragak-agak. mereka selalunya nak gauge your english communication skill semasa phone interview.
quote]

nak share tips jugak...masa phone interview make sure cv, dan apa-apa literature yng berkenaan di depan mata untuk bantu kelancaran menjawap soalan.....dan berdoa-banyak-banyak untuk petunjuk...

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by crocs on 2010-01-06, 02:06

Terima kasih banyak-banyak kepada Racing Camel & Tanjong.
Info yang bagus sekali.

crocs
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Age : 40
Location : awana-bukit tinggi-jln kuala klawang
Registration date : 2009-04-28

View user profile

Back to top Go down

how's the result?

Post by FaizalAziz on 2010-01-17, 13:19

hi..i pun baru dpt email tadi from QP for technical phone interview..
How's ur interview?
mungkin boleh share experience

FaizalAziz
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-04-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Wak on 2010-01-19, 13:59

Phone Interview is just a formality. Mainly QP needs to know the followings:

Working Experience / Technical Background / Family Status - Single or have a family

The questions should be easy to answer.


Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Chian on 2010-01-19, 14:07

Wah seronok dengar ........... semoga semakin ramai Msian berkampung kat sini.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Farid Fadzil on 2010-01-19, 16:09

Salam...Hm saya pun nak ke sana nanti... Dapat RG... flight 16/2 next month...hope to have a wonderful life there...since the forum is quite active bole tanya2 sikit sebanyak pasal life kat sana.....

Farid Fadzil
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2009-10-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by summer6266 on 2010-01-19, 19:52

salam... apa maksud saudara dgn "wonderful life"?

summer6266
Active Member
Active Member

Number of posts : 23
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Farid Fadzil on 2010-01-20, 12:58

hmm basically will try to work smart, less and less complaining, makes new friends, try to have fun in daily lifes - especially with my family, outdoors and sports, take control and optimistic, jangan lupa mak bapak kat kampung.... kalau ada rezeki tanam niat bawa mereka gi umrah sekali ke...hehehheh... and doa la banyak2 kat Allah Taala semoga hidup selamat, dipermudah and diberkati selalu di dunia dan akhirat untuk diri sendiri, anak2, isteri, ibu-bapa, adik beradik, kawan2, sedara mara dan seluruh umat islam kat dunia ni...lagi satu kalau ada lebih2 tu sama2 la kita sedekah... banyak manfaatnya....tu je kot.. Smile

Farid Fadzil
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2009-10-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Chian on 2010-01-20, 13:02

Mabrouk ............. welcome aboard Fadhil.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by FaizalAziz on 2010-01-21, 09:02

Salam semua,

Saya baru jer habis phone interview tadi...it's a technical interview, tapi very basic technical..hehehe..

According to him, they are in the process of interviewing candidates, then HR will contact us within 6-8 weeks kalau successful to discuss on the package..

INterview tak sampai 30 minit...very straightforward..

Doa2 kan semoga saya berjaya. and thanks for all ur info sharing.. Smile)

FaizalAziz
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-04-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by mba2009 on 2010-01-21, 09:17

FaizalAziz wrote:Salam semua,

Saya baru jer habis phone interview tadi...it's a technical interview, tapi very basic technical..hehehe..

According to him, they are in the process of interviewing candidates, then HR will contact us within 6-8 weeks kalau successful to discuss on the package..

INterview tak sampai 30 minit...very straightforward..

Doa2 kan semoga saya berjaya. and thanks for all ur info sharing.. Smile)

Salam Faizal;
Mabrouk....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Farid Fadzil on 2010-01-24, 07:50

sana ada tak geng2 cycling, mountain or roadies? saja tanya... msian sana active sports apa ek?

Farid Fadzil
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2009-10-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by kutu_beramboi on 2010-01-24, 09:05

geng cycling mungkin ada kot ... mountain ? erm, rasanya tak bukit kat cini la yg sesuai utk berbasikal ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Farid Fadzil on 2010-01-24, 10:06

hmm okla bole join sekali nanti...

Farid Fadzil
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2009-10-20

View user profile

Back to top Go down

GOLF DI QATAR

Post by mba2009 on 2010-01-24, 15:58

Farid Fadzil wrote:hmm okla bole join sekali nanti...

Saya nak tahu ada geng golf ke kat Qatar especially yang selalu baca forum ni la...kalau ada pm saya....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by rizi the doll on 2010-01-25, 08:54

kutu_beramboi wrote:geng cycling mungkin ada kot ... mountain ? erm, rasanya tak bukit kat cini la yg sesuai utk berbasikal ...

Sand Dunes bersepah ahhh....
tapi sini ada bukit... kat Dukhan... i call it "Al-Bukit tak ikhlas".... hehehehe....
sebab bukit tuu dah kena toreh dah.... kih kih kih...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by noble-man on 2010-01-25, 10:22

FaizalAziz wrote:Salam semua,

Saya baru jer habis phone interview tadi...it's a technical interview, tapi very basic technical..hehehe..

According to him, they are in the process of interviewing candidates, then HR will contact us within 6-8 weeks kalau successful to discuss on the package..

INterview tak sampai 30 minit...very straightforward..

Doa2 kan semoga saya berjaya. and thanks for all ur info sharing.. Smile)

Bila discuss package nanti, cubalah minta lebih sikit. Exchange Rate dah makin teruk la ni.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Ace on 2010-01-25, 19:34

Faizal,

Congrats & good luck! Boleh bagi example technical question untuk phone interview (IT)? Thank you for all the information.

Ace

Ace
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2010-01-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak nasihat untuk technical phone interview

Post by Sponsored content Today at 06:03


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum