Isu Sponsorship Dgn Medical Licensing

View previous topic View next topic Go down

Isu Sponsorship Dgn Medical Licensing

Post by SAH on 2009-12-18, 19:56

Assalamualaikum wbt

Kekawan, ni nak tanya sikit. Saya dah duduk sini (Doha) almost 6 bulan. InsyALLAH isteri dengan anak akan joint bulan depan (Jan 2010). Isteri saya background specialist, so memang hajat nak cari kerja juga kat sini, sebab kena continue practise skil potong perut orang. Kalau dia tinggal skil potong perut orang ni, alamat 5-6 tahun bila balik Malaysia, jadi gayat balik. Soalan saya:

1. Ada kekawan yang tahu tak macam mana nak dapat kerja doktor kat sini Qatar. Ada surf Qatar Living tapi banyak sangat info yang bercabang-cabang. Nak dengar dari mulut orang Malaysia sendiri. Medical licensing dengan NHA lah, etc... nak tahu juga bila NHA conduct exam, etc.

2. Ada saya forward kan resume isteri ke Al Ahli Hospital. Dia orang ada call isteri saya di Malaysia, tanya pasal sponsorship, bawah suami ke? Soksek2 dengan member kat RasLaffan, dia orang kata kalau sponsorship bawah suami, package lousy tak cakap, betul ke? Minta clarification dari kekawan yang lebih mengetahui.. sponsorship bawah suami bagus ke atau employer sponsorship bagus?

Salam Terimakasih bebanyak.

SAH
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Registration date : 2009-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Isu Sponsorship Dgn Medical Licensing

Post by summer6266 on 2009-12-20, 20:23

Salam SAH,

Like in my case, saya start keje bila dah beberapa bulan duduk disini so company suruh maintain sponsorship under my husband. Begitu juga dgn kawan2 perempuan di ofis, semua yg saya kenal di sponsor oleh suami. To my knowledge, its not really our choice.
Berkenaan package, it depends on the company. Spt di tempat saya bekerja, walaupun ada yg kurang kerana di sponsor oleh suami tapi the total take home pay tak banyak beza dgn suami sbb ada elaun lain yg diberi.

Hope this helps.

summer6266
Active Member
Active Member

Number of posts : 23
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum