Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-24, 10:40

Kawan-kawan semua,

Nampaknya strategy bawa hard cash balik Msia kena kurangkan sikit jumlahnya .......... :

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Thursday December 24, 2009
New currency declaration rule

KUALA LUMPUR: In line with the global effort to combat money-laundering and terrorism financing, Bank Negara Malaysia has issued a new currency declaration requirement at all entry and exit points in the country.

Effective Jan 1, travellers entering or leaving Malaysia with cash and/or negotiable bearer instruments (traveller’s cheques, bearer cheques) exceeding US$10,000 (RM34,000) must make a declaration in form Customs No. 22.

“The forms will be available at counters located before the Customs checkpoints at all entry and exit points of the country.

“Travellers could be fined up to RM1mil and/or face imprisonment not exceeding a term of one year if they fail to declare or make a false declaration,” it said in a statement here yesterday.

Bank Negara said this was required under section 23 of the Anti-Money Laundering and Anti-Terrorism Financing Act 2001 and was in line with the Special Recommendation IX by the Financial Action Task Force which required countries to have measures in place to detect physical cross-border transportation of cash and negotiable bearer instruments.

“This new requirement is in line with global efforts to combat money-laundering and terrorist financing activities.

“Canada, Britain, Australia, New Zealand, Japan, Philippines and Singapore have adopted the same declaration requirement,” it said. — Bernama

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by rizi the doll on 2009-12-27, 12:28

Tiap hari bukak online Msia paper, macam2 kes...
bunuh lah, rempit lah, rompak lah, Along n gangsterism, social culture yang makin teruk... buang anak, dera, curi duit masjid...
makes u think... at least kat qatar... quality time with family... compare masa keje kat Msia dulu... mmg banyak... (those yang berfamily lah)
at least u know where ur childrens are...


but for those yang takder/ tak bawak family... kalau banyak masa terluang tuu... try to dekatkan diri ngan tuhan...

i was wondering... ada tak kelas ngaji utk org dewasa... those yg nak perkukuhkan lg bacaan, or solat... Rizi nie pun, kalau ada peluang... nak gaks join kelas camtu...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-28, 08:56

Bro,
Normally kat sini, ada kelas ngaji kat masjid-masjid dekat ngan area rumah masing-masing. Normally, the class are conducted by bilal of the masjid and it is free. Namun, kebiasaannya kita bagi token sikit untuk Ustaz tu.
Ada juga yang I tau Malaysian jemput bilal yang berkenaan datang mengajar Quran kat rumah mereka (2-3 kali seminggu).

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by noble-man on 2009-12-29, 12:18

rizi the doll wrote:Tiap hari bukak online Msia paper, macam2 kes...
bunuh lah, rempit lah, rompak lah, Along n gangsterism, social culture yang makin teruk... buang anak, dera, curi duit masjid...


Sampai bilakah agaknya Malaysia nak terus jadi macam ni. Can you imagine Malaysia 10 years from now....another America ? another Indonesia ? another Myanmar ? another Philippines ? another Zimbabwe ?

Sooner or later kita kena tempuh juga semua tu. Sampai bila pun kita boleh larikan diri. Sirih memang tempatnya di gagang...

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-29, 12:21

Bro,
Yap ....... agree with you. Jauh mana pun berjalan, akhirnya balik jua, insya-Allah.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by kutu_beramboi on 2009-12-29, 19:04

chian, akhirnya kita balik jua... erm, balik kemana eh destinasi terakhir kita? erm....

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-30, 06:39

Alamak Kutu ........... seram je bunyi nya. Nanti la dulu untuk balik tu. Belum cukup 'simpanan' lagi ni.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Wak on 2009-12-30, 08:33

Kutu, depa tanya balik ke Malaysia... bukan balik pada yang nun tu...kita semua sedang prepare bekal cukup-cukup, baru boleh balik.

Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-30, 08:40

Hihihi ......... yes betul Wak, teman pun ingat camtu. Bila dah cukup selesa, baru pulang ke kampung halaman.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by d&ampa on 2011-04-09, 19:47

noble-man wrote:Semua soalan yg diajukan di sini bertanya tentang bagaimana kehidupan di Qatar, berapa banyak gaji saya boleh dapat di Qatar, bagaimana budaya hidup orang Qatar, berapa banyak saya boleh menabung setiap bulan di Qatar, bagaimana saya boleh cepat kaya di Qatar, dll.

Cuba kita ambil satu pendekatan REVERSE PSYCHOLOGY di sini :

1. Bilakah patut saya tinggalkan Qatar ?
- setelah tetunai taget2. Berapa lama saya boleh bertahan di Qatar ?
3. Apa yg saya tak suka tentang Qatar ?
ramai sgt bawang Evil or Very Mad Evil or Very Mad
4. Kenapa hidup di Qatar amat membosankan ?
- bosan tidak kami..alhamdulilah, tidak risau pasal keselamatan,tp kita jgn leka
5. Berbaloikah wang yg banyak kalau hidup merana di Qatar ?
belum merana...sebab dapat tiap2 thn beraya di malaysia
6. Kenapa ada diskriminasi kaum terhadap orang Asia di Qatar ?
biasa la ..tgl di kg org...kita juga di anggap pati... :lol: Laughing

dll.

Apa kata anda ?
se

d&ampa
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2009-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Hazimismail on 2011-04-10, 07:22

Wah, agak sedih dan demotivated baca topic ni..

As a 3-week old newbie, I can't say much, I guess. Tapi so far ok je Doha ni. Tu pun without RP, Internet or TV at home. Kalau ade semue tu lagi ok kut. (Ni nak kasi potential newcomers to not feel so bad after this thread geek ) Just make sure ade transport so boleh jenjalan on the weekends.

But I totally agree with the rest, datang sini memang kena ade mission and plan. Kalau tak, nothing to look forward to. I miss my girl n my fam dah pun.. But the plan keeps me going.. chewah.

Hazimismail
Newbies
Newbies

Number of posts : 16
Age : 34
Location : Doha International Airport
Registration date : 2011-02-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by padd on 2011-04-10, 19:31

kat sini kena sabar banyak2 kalau bab nak apply lesen memandu..setengah setel terus bila jumpa Syeikh..setengahnya kena ambik ujian memandu...

bab internet pulak...7-10 hari lepas daftar baru depa datang pasang kat umah...pastu satu port kat dinding je boleh..nak extra port kena bayar lagi duit..kalau tak silap QR200..

kat qatar ni kena cari hobi...kalau tak akan bosan habis...kayuh basikal ke..hiking ke...motocross ke...
banyak tempat cantik kat Doha ni..rajin2 join forum basikal atau moto...



padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by noble-man on 2011-04-11, 13:47

d&ampa wrote:
noble-man wrote:Semua soalan yg diajukan di sini bertanya tentang bagaimana kehidupan di Qatar, berapa banyak gaji saya boleh dapat di Qatar, bagaimana budaya hidup orang Qatar, berapa banyak saya boleh menabung setiap bulan di Qatar, bagaimana saya boleh cepat kaya di Qatar, dll.

Cuba kita ambil satu pendekatan REVERSE PSYCHOLOGY di sini :

1. Bilakah patut saya tinggalkan Qatar ?
- setelah tetunai taget2. Berapa lama saya boleh bertahan di Qatar ?
3. Apa yg saya tak suka tentang Qatar ?
ramai sgt bawang Evil or Very Mad Evil or Very Mad
4. Kenapa hidup di Qatar amat membosankan ?
- bosan tidak kami..alhamdulilah, tidak risau pasal keselamatan,tp kita jgn leka
5. Berbaloikah wang yg banyak kalau hidup merana di Qatar ?
belum merana...sebab dapat tiap2 thn beraya di malaysia
6. Kenapa ada diskriminasi kaum terhadap orang Asia di Qatar ?
biasa la ..tgl di kg org...kita juga di anggap pati... :lol: Laughing

dll.

Apa kata anda ?
se

Insya-Allah dah tak lama lagi boleh balik for good.
Semakin hari hati jadi semakin tawar.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Hazimismail on 2011-04-14, 06:37

Chop.

Okay mungkin soalan kurang bijak tapi bawang tu sape/ape?

and,

cerita la sket contoh kes diskriminasi? Alhamdulillah belum kena lagi setakat ni...

Hazimismail
Newbies
Newbies

Number of posts : 16
Age : 34
Location : Doha International Airport
Registration date : 2011-02-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by kutu_beramboi on 2011-04-14, 13:58

Hazimismail wrote:Chop.

Okay mungkin soalan kurang bijak tapi bawang tu sape/ape?

and,

cerita la sket contoh kes diskriminasi? Alhamdulillah belum kena lagi setakat ni...


kutu pun nak tau bawang tu sape/ape?

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by abdills801 on 2011-04-25, 01:11

hehehe...Bawang..

abdills801
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2011-04-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by rizi the doll on 2011-04-28, 06:27

Hazimismail wrote:Wah, agak sedih dan demotivated baca topic ni..

As a 3-week old newbie, I can't say much, I guess. Tapi so far ok je Doha ni. Tu pun without RP, Internet or TV at home. Kalau ade semue tu lagi ok kut. (Ni nak kasi potential newcomers to not feel so bad after this thread geek ) Just make sure ade transport so boleh jenjalan on the weekends.

But I totally agree with the rest, datang sini memang kena ade mission and plan. Kalau tak, nothing to look forward to. I miss my girl n my fam dah pun.. But the plan keeps me going.. chewah.

Bro Hazimi,

Don't feel down or demotivated.

It will come to you one day, as it does to us.

Sampai bila nak keje kat sini? takkan nak jadi cam bawang2 kat sini kot... beranak pinak, cucu cicit kat negara org?

setiap org ada target masing2. bila dah tercapai... then dah takder purpose nak stay kat tempat org dah.

so take it as a motivation... set a target, may it be $$$ or EXP, then go of it. lepas tuu balik Msia, ask for better post.

p/s : bawang = geng2 padayappa, telur = geng2 pangga ku sayo, org kampung = kalau tak tau nie...tak dapek ehh pok cik nak nolong nyer...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Hazimismail on 2011-05-09, 13:29

Thanks bro Rizi,

It's ok la here.. dah settle down rumah semua so for now focusing on settling in kat tempat keje plak. Project besar so ade sikit fenin. At the moment takdela demotivated sgt. Cuma stress nak balik susah.. kena pakai exit permit la.. tunggu probation la etc.

Memang target is $$$... inshaAllah dlm 3-4 tahun tercapai la hasrat. Tapi ofkos.. semuanya terpulang pade takdir... nak kena kawen dulu mungkin.. hahaha

thanks so much for the clarification of onions and eggs. hahaha.

Hazimismail
Newbies
Newbies

Number of posts : 16
Age : 34
Location : Doha International Airport
Registration date : 2011-02-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by muzas2423 on 2011-05-12, 13:50

Salam

Saya nak tau sgt2 pasal keje kt qatar ni..baru2 ni ada deal ngan agen ramstadmena.
Offer dia dlm USD5500.ok ke?tapi dia ckp pas 3bln kene cr umah sendiri..tu yg x best plak?senang ke urusan2 camtu?pasal keselamatan diri kte camne lak?

muzas2423
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Registration date : 2011-05-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2011-05-12, 14:00

Salam Muzas2423,

USD5,500 tu basic je ke ? Btw, position apa ?

Generally kalau datang single OK kut kalau total package banyak tu. Tapi, kalau berkeluarga, susah tu. Sewa rumah + school fee kat sini mahal.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2011-05-12, 14:12

O ya, regarding safety ....... Kat Qatar ni generally mmg safe.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by kutu_beramboi on 2011-05-15, 14:45

rizi the doll wrote:
Hazimismail wrote:Wah, agak sedih dan demotivated baca topic ni..

As a 3-week old newbie, I can't say much, I guess. Tapi so far ok je Doha ni. Tu pun without RP, Internet or TV at home. Kalau ade semue tu lagi ok kut. (Ni nak kasi potential newcomers to not feel so bad after this thread geek ) Just make sure ade transport so boleh jenjalan on the weekends.

But I totally agree with the rest, datang sini memang kena ade mission and plan. Kalau tak, nothing to look forward to. I miss my girl n my fam dah pun.. But the plan keeps me going.. chewah.

Bro Hazimi,

Don't feel down or demotivated.

It will come to you one day, as it does to us.

Sampai bila nak keje kat sini? takkan nak jadi cam bawang2 kat sini kot... beranak pinak, cucu cicit kat negara org?

setiap org ada target masing2. bila dah tercapai... then dah takder purpose nak stay kat tempat org dah.

so take it as a motivation... set a target, may it be $$$ or EXP, then go of it. lepas tuu balik Msia, ask for better post.

p/s : bawang = geng2 padayappa, telur = geng2 pangga ku sayo, org kampung = kalau tak tau nie...tak dapek ehh pok cik nak nolong nyer...


thanks rizi,
akhirnya kenal jugak kutu dgn bawang ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by kobbera on 2011-05-15, 18:37

Bila yer.... nak tunggu tax kat Kg sendiri takde...(tak kot)
tunggu harga minyak turun sampai singgit (smpi tua la tunggu)
Bila harga barang lain tidak mengikut harga minyak (payah tu)
Tak tau la nak pikir bila nak balik... baru je smpi xkan dah nak balik dah...
hehehehe......... Rolling Eyes

kobbera
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2011-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by irabdlatib on 2011-06-10, 04:57

Tunggu sampai Doha jadi macam Dubai (hopefully will never happen).
I left Dubai on Oct 2009 and pindah ke Musqat, Oman and now heading to Doha (will arrive on 18/6/2011).

irabdlatib
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2011-05-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2011-06-10, 11:44

Kalau Doha jadi host World Cup 2022 nanti,
lama2 jadi jam Dubai jugak kut.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Sponsored content Today at 00:25


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum