Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by noble-man on 2009-11-24, 13:30

Semua soalan yg diajukan di sini bertanya tentang bagaimana kehidupan di Qatar, berapa banyak gaji saya boleh dapat di Qatar, bagaimana budaya hidup orang Qatar, berapa banyak saya boleh menabung setiap bulan di Qatar, bagaimana saya boleh cepat kaya di Qatar, dll.

Cuba kita ambil satu pendekatan REVERSE PSYCHOLOGY di sini :

1. Bilakah patut saya tinggalkan Qatar ?
2. Berapa lama saya boleh bertahan di Qatar ?
3. Apa yg saya tak suka tentang Qatar ?
4. Kenapa hidup di Qatar amat membosankan ?
5. Berbaloikah wang yg banyak kalau hidup merana di Qatar ?
6. Kenapa ada diskriminasi kaum terhadap orang Asia di Qatar ?

dll.

Apa kata anda ?

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by tenggiri on 2009-11-24, 21:46

Dah hampir 2 tahun di sini..selalu terpikir kalaulah tak dapat offer dulu kan senang..maintain je status quo kat mesia..takyah pikir2 pasal hal2 mcm soalan bro kat atas tu..Spai bila nak dok sini?.entah..so far bertahan + pikir positive jela...

tenggiri
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2009-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by fixcxer on 2009-11-25, 08:26

rasanya tang time bila nak balik tu bergantung pada matlamat individu masing-masing laa. sudah tentu setiap orang berbeza. apa yang penting, sebelum berhijrah ke qatar sepatutnya setiap orang dah ada matlamat/objektif masing-masing, tak kiralah sama ada objektif tu kewangan ke, pengalaman ke, or macam-macam lagi lah. so bila ada matlamat yang nak dicapai, you will stay focus and this will help you in keeping up with the challenges here.

Hidup di negara orang sudah tentulah tak sama dengan negara sendiri. Mungkin ada benda kurang elok, tapi tak kurang juga benda yang lebih baik. so pandai-pandailah sesuaikan diri.

Satu soalan kat sini: kenapa org anggap Middle East ni 'bukan' sebahagian dari Asia? Cuba baca paper English kat sini, Asia is always refered to India, Pakistan, etc and of course Malaysia. Bukan Qatar ni pun Asia jugak ke? if not, how come they hosted Asian Games?
confused

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by mba2009 on 2009-11-25, 13:45

noble-man wrote:Semua soalan yg diajukan di sini bertanya tentang bagaimana kehidupan di Qatar, berapa banyak gaji saya boleh dapat di Qatar, bagaimana budaya hidup orang Qatar, berapa banyak saya boleh menabung setiap bulan di Qatar, bagaimana saya boleh cepat kaya di Qatar, dll.

Cuba kita ambil satu pendekatan REVERSE PSYCHOLOGY di sini :

1. Bilakah patut saya tinggalkan Qatar ?
2. Berapa lama saya boleh bertahan di Qatar ?
3. Apa yg saya tak suka tentang Qatar ?
4. Kenapa hidup di Qatar amat membosankan ?
5. Berbaloikah wang yg banyak kalau hidup merana di Qatar ?
6. Kenapa ada diskriminasi kaum terhadap orang Asia di Qatar ?

dll.

Apa kata anda ?

Salam Semua;
Entah saya tak pernah duduk Qatar...kat Kuwait....Dah almost 2 years...setahun 2 ke 3 kali balik sebab rasa tak leh tahan...my wife dah bosan ya amat..anak anak pun dah bosan nasib baik depa pi sekolah...kat sini masuk kedai..orang buat endah tak endah...kalau ada local depa layan local dulu...even kalau kita tengah keluar duit dari purse nak bayar dah ada local...kita di ketepi kan depa layan orang tu dulu....sabar je la... masa buat istaqama...selepas 6 bulan kat sini baru dapat civil id...kejap suruh cap jari kat sini... dia malas dia halau pi opis lain...halau dengan herdik sekali....sabar je la...ni dah 2 tahun wat lesen memandu tak dapat dapat lagi...pasal nak wat istimara je entah lebih 20 kali pi opis tu....susah nya...sabar je la....entah la saya rasa tak berbaloi...ada gak dapat offer keje kat Cambodia...rendah la dari gaji sini...tinggi la pada kebiasaan kat Malaysia... rasa rasa nak pi Cambodia...anyway selepas fikir fikir...masih boleh bertahan...tak pe la tunggu la sampai hujung 2011...sebab contract assignment sampai 2011...rasa nya tak sambung dah lepas tu...tapi who knows Wallahuallam...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by anuarashid on 2009-11-27, 06:50

1. Bilakah patut saya tinggalkan Qatar ?
Kumpul duit dulu...rasanyer kalau kena gaya cukup 2 thn boleh settle loan rumah aku yg 25 thn tu..
2. Berapa lama saya boleh bertahan di Qatar ?
mula2 mmg tension, tp skrg rasa boleh bertahan lg...rasa happy bila time dpt gaji....lupa sekejap tension...
3. Apa yg saya tak suka tentang Qatar ?
banyak yg aku xsuka dari yg suka...sabor je la...
4. Kenapa hidup di Qatar amat membosankan ?
mmg bosan kalau compare dgn tempat kita....xbest..waa...nak balik
5. Berbaloikah wang yg banyak kalau hidup merana di Qatar ?
tp rasanye aku x merana la keje kat sini...mmg kita dtg sini nak cari lebih kan...hehehe...isk..kenapa la kat msia xdpt gaji cam ni...sob,sob..
6. Kenapa ada diskriminasi kaum terhadap orang Asia di Qatar ?
mmg la...tp org kita layan baik ....takat ni no problem ..

anuarashid
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by mba2009 on 2009-12-01, 13:50

Bila habis kontrak....ana balik la...
Bila dapat keje lebih menarik tempat lain ana balik la....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Wak on 2009-12-06, 09:22

I have a mixed bag opinion regarding living & working in Qatar. So far Wak & wife suka kat sini. Security and safety..memang tinggi..kalau gi cuti 2-3 minggu..tak risau pasal rumah...Wak redha dengan takdir Tuhan..bekerja kat tempat orang...susah payah atau senang lenang..Wak tempuhi dengan sabar...Wak akan balik Malaysia bila contract kerja depa tak renew.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-06, 10:17

Salam Semua,

Menarik topik ni. Masa cuti raya baru-baru ini. Ada kawan Msia datang survey untuk tengok keadaan kat Qatar. Dia dah kerja kat Msia & Africa. Kesimpulannya .... dia nak apply kerja kat sini. It seems like lain orang lain pandangannya, wallahuaklam. Cool

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by noble-man on 2009-12-06, 13:18

Chian wrote:Salam Semua,

Menarik topik ni. Masa cuti raya baru-baru ini. Ada kawan Msia datang survey untuk tengok keadaan kat Qatar. Dia dah kerja kat Msia & Africa. Kesimpulannya .... dia nak apply kerja kat sini. It seems like lain orang lain pandangannya, wallahuaklam. Cool

Haha Chian, your friend tu special case....OCOLA dia kat Sudan dah kena potong separuh by Pxxxxxxx

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-06, 13:23

Bro,

Yap .... itu antara sebabnya. Yang lain .......... TERLALU lah sibuknya.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by noble-man on 2009-12-07, 21:52

Chian wrote:Bro,

Yap .... itu antara sebabnya. Yang lain .......... TERLALU lah sibuknya.

If you're in companies like QP mungkin lepaklah. Tapi if you work for RasGas for example, saya rasa sama je TERLALU lah sibuknya.

In any case, kalau kawan you tu nak apply, janganlah jual murah sangat, nanti harga ikan-ikan lain di pasaran pun terjejas sama.

If the Objective is to make money, make sure you really make money.
Ada yg datang sebab terdesak nak keluar dari mulut naga, tapi bila datang kena telan masuk bonggol unta Smile

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-08, 06:49

That's a good one Bro. Will share your thoughts with my colleague accordingly. Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-08, 07:04

Salam untuk semua especially orang2 yang dah senior kat sini,

Kalau boleh nak minta any of you to share how you all invest/ add value in your income obtained from here. I mean invest in property ke, share ke etc. In addition, how you all minimise FOREX loss in changing QR into MYR. Ada yang I dengar bawa physical cash balik setahun sekali, convert kat Msia dan macam2 lagi.

Please accept my sincere apology if these questions seem to be so obvious to some. Anyway I guess, it is good to check whether there are better ways of doing things. Cool

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by noble-man on 2009-12-08, 07:32

Cakap pasal FOREX loss, sekrg ni Exchange Rate makin teruk lah.
Income kita pun semakin mengecut.

Kalau tahun depan USD 1 = RM 3.0 dan Qatar terus pegging it at QAR 3.65,
that's also a good consideration to leave the country.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-08, 07:37

That's why Bro kena start to strategise properly. Few days back ada kawan bagitau yang ada di antara Msian bawa a year saving of hard USD cash masa balik Msia setahun sekali. By doing that, he minimise FOREX loss and avoid bank charges. Cuma, wonder kalau ada trick yang lebih canggih.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by mba2009 on 2009-12-08, 14:37

noble-man wrote:
Chian wrote:Bro,

Yap .... itu antara sebabnya. Yang lain .......... TERLALU lah sibuknya.

If you're in companies like QP mungkin lepaklah. Tapi if you work for RasGas for example, saya rasa sama je TERLALU lah sibuknya.

In any case, kalau kawan you tu nak apply, janganlah jual murah sangat, nanti harga ikan-ikan lain di pasaran pun terjejas sama.

If the Objective is to make money, make sure you really make money.
Ada yg datang sebab terdesak nak keluar dari mulut naga, tapi bila datang kena telan masuk bonggol unta Smile

Ha ha ha kawan jeles je sama teman teman yang keje 5 hari seminggu...8 to 2 pm atau 3 pm....kawan sini keje 6 hari seminggu...Sabtu sampai Khamis....Masuk keje jam 7 am balik jam 5 pm.... la ni jam 5 am dah bangun...lepas subuh gelap lagi dah kuar keje....anak anak jam 6 baru bangun...balik pun dah gelap... rasa rasa macam tak de life je....habis assignment 2011....kawan balik la Malaysia kot

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-16, 08:35

mba2009,

Habis assigment 2011, datang Doha la pulak .... hehehe

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by torque on 2009-12-17, 04:57

tq to all... good knowledgeable discussion for new guy like me.. tq soo much bro's.. harap lepas ni tolong bagi tunjuk ajar if i'm there..

torque
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Location : Al-Khor Community
Registration date : 2009-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by hairul on 2009-12-17, 11:14

salam,
aku baru kira2 nak g middle east ni, korang jgn lemah semangat.. nak balik msia dah ke.. x tengok budget 2010 DSN table kat parlimen. msia dah nak apply GST.stay la dulu dan kumpul duit dan plan something for your family, our nation and our country... malaysia boleh

hairul
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-20, 06:33

Rasanya perbincangan ni lebih kepada review untuk pastikan matmalat masing-masing datang sini tak lari.

Anyway,.......... bila matlamat dah tercapai, akan balik semula ke tanah air tercinta.

Untuk newcomers .... 'pm' la nanti kalau perlukan apa-apa bantuan/rujukan peribadi. Insya-Allah, macam senior2 yang dah dulu bertapak kat sini, kami yang beransur settle down kat sini pun boleh membantu sama. Smile

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by torque on 2009-12-20, 07:22

tq cian.. insyaallah, harap lepas ni if saya kat sana dapat la kenal2 dgn saudara2 malaysian kat sana.. biasalah org baru macam kami ni nak tahu banyak perkara,
juz utk pengetahuan & for our moral support sebelum berangkat kesana..
insyaallah dgn bantuan2 senior2 kat sana taklah kami yg baru ni terkapai2 nanti..
tq so much..

torque
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Location : Al-Khor Community
Registration date : 2009-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Chian on 2009-12-20, 07:31

No worries Torque. You are always welcome.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by noble-man on 2009-12-20, 09:49

hairul wrote:salam,
aku baru kira2 nak g middle east ni, korang jgn lemah semangat.. nak balik msia dah ke.. x tengok budget 2010 DSN table kat parlimen. msia dah nak apply GST.stay la dulu dan kumpul duit dan plan something for your family, our nation and our country... malaysia boleh

Tiada siapa yg menghalang dan tiada halangan kalau Sdr. nak datang ke Middle East.
Sempena Ma'al Hijrah ni, kita pun patut mengambil iktibar peristiwa Hijrah dan memang pun digalakkan berHijrah utk penghidupan dan kehidupan yg lebih baik utk diri sendiri dan keluarga.

Mereka yg berhijrah ke Qatar ni ada yg bertahan 2 tahun, 3 tahun, 4-5 tahun, lebih 12 tahun, tetapi ada juga yg dapat bertahan 1 tahun dan ada juga yg tak sampai
1 bulan.

Apa pun, kalau Sdr. nak datang, kuatkan semangat, bulatkan tekad, agar nanti semangat tu tak mudah luntur. Dan, janganlah hanya bergantung pada semangat, wujudkan Pelan B, agar, kalau nanti Pelan A tak menjadi, you know what to do next.

Agak-agaknya, semangat Hang Tuah bila bertemu dgn semangat Abu Lahab dan Abu Jahal, siapa yg akan tewas ? Question

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by torque on 2009-12-20, 11:06

salam & good day semua..

baru tadi kawan yg keje kt qatar dtg rumah (balik bercuti+ambil famili bwk sana)
so far feedback dari dia ok jer.. member baru abis pantang 3bln.. ni kira mcm kawan baik jgk la.. dari feedback dia, yg tak best cuma part cuaca, nak bersosial mcm harem & arabic culture jer ada sikit kureng.. yg lain tu, katanya
better than malaysia.. jd pada pandangan aku, insyaallah jika itu faktor kontranya.. boleh la kot nak berhijrah kesana.. jadi kesimpulannya (dari pandangan aku yg lemah ni):
- hijrah kesana utk cari rezeki yg lebih utk famili
- amat ibadat yg better lg kot (coz faktor benda2 yg lagha agak kurang)
- jgn argue, kacau @ kondem local people/worker diorg dah la
- belajar new technology yg ada kat sana, mana tau kot ada lagi tempat yg lagi menarik..
- dah cukup target (apa2 lah).. boleh la nak balik malaysia ke, nak hijrah kat tempat lain ke, apa2 aje..

senior2 yg dah kat sana macamana?? ada tambahan, komen ke, apa ke??
ni dari pendapat aku melalui pengalaman kwn yg dah kat sana, but actualnya tak
tau lg..hehehe

torque
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Location : Al-Khor Community
Registration date : 2009-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Wak on 2009-12-21, 13:26

Salam Torque,

Wak nak tambah sikit ;

- kata orang jauh perjalanan luas pemandangan. Kalau nak cari pengalaman kerja kat tempat orang, datang la sini.

- kat Qatar ada hukum Hudud. Kita tak boleh buat sesuka hati kat sini. Kalau nak tunaikan fardhu haji pun boleh cepat dapat. Setahun atau 2 dah boleh dapat visa haji.

- local people..they are willing to help us if we ask them for help. A lot of people can help us as well.

- experience on new things...U can learn a lot while U are working here.

Ahlan Wasahlan (Welcome) to Qatar.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Bila Patut Tinggalkan Qatar ?

Post by Sponsored content Today at 18:37


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum