Mari buat POP CORN...

View previous topic View next topic Go down

Mari buat POP CORN...

Post by obama on 2008-04-17, 08:57

Hari ni suka-suka buat pop corn, dah lama beli jagung hajat duk terpendam lama nasib baik tak berkulat jagung tu dah setahun agaknya duk terperuk kat dapur tu...

yang mula-mula buat color merah

resepi 1 (yg ni agak manis dan melekat disebabkan madu)
2 senduk kecil jagung
2 sudu besar gula
1 sudu besar madu
beberapa titik warna merah
sedikit butter sapu kat periuk

cara-cara
Arrow sapu sedikit butter pada periuk, masukkan jagung
Arrow letak atas dapur dengan api yg sederhana
Arrow tunggu 'POP' 'POP' sehingga takde bunyi dah...

Arrow dalam periuk lain, sapu sedikit butter...masukkan gula tunggu cair masukkan madu dan pewarna
Arrow pastu masukkan pop corn tadi kacau pantas

buat kali ke dua, warna biru

resepi 2 (yg ni kering elok tapi tawar pulak)
4 senduk kecil jagung
3 sudu besar gula
1 sudu besar air
beberapa titik warna biru
sedikit butter sapu kat periuk

cara-cara
Arrow sapu sedikit butter pada periuk, masukkan jagung
Arrow letak atas dapur dengan api yg sederhana
Arrow tunggu 'POP' 'POP' sehingga takde bunyi dah...(disebabkan banyak...bawah dia hangit daaa.. )

Arrow dalam periuk lain, sapu sedikit butter...masukkan gula + air tunggu cair masukkan pewarna
Arrow pastu masukkan pop corn tadi kacau pantas

Rupa jagung itew...


sekian resepi try n error dari saya...kalu sesapa tahu camana nak buat caramel flavour ble share kat sini. Tq

obama
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2008-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Mari buat POP CORN...

Post by Racing_Camel on 2008-04-20, 18:19

bagus betul hang...spent masa buat benda ni. nanti kalau ada bazaar, boleh la jual.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Mari buat POP CORN...

Post by shekin on 2008-08-17, 20:23

Wow,sedapnye!Nak try ar pah ni.Pop corn kat cni tak manis la... Mad

shekin
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2008-07-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Mari buat POP CORN...

Post by gangster_mache on 2008-08-18, 16:09

shekin wrote:Wow,sedapnye!Nak try ar pah ni.Pop corn kat cni tak manis la... Mad



MOLEK LA... TRY BUAT DLU KALU JADI MOLEK BLEH KAWE TRY RASO...
Laughing

gangster_mache
Active Member
Active Member

Number of posts : 138
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Mari buat POP CORN...

Post by HERO on 2008-08-18, 16:13

gangster_mache wrote:
shekin wrote:Wow,sedapnye!Nak try ar pah ni.Pop corn kat cni tak manis la... Mad



MOLEK LA... TRY BUAT DLU KALU JADI MOLEK BLEH KAWE TRY RASO...
Laughing

jgn lupa kawey klu nok ajok tu.....jumaat nih x der lagi invitation utk lunch....
pop corn pun pop corn la......

HERO
Active Member
Active Member

Number of posts : 76
Registration date : 2008-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Mari buat POP CORN...

Post by ahmadhasnan on 2008-08-18, 19:30

kawey jugak yea...jumaat nie off day...

ahmadhasnan
Active Member
Active Member

Number of posts : 97
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Mari buat POP CORN...

Post by shekin on 2008-08-20, 12:32

HERO, aduih syahdu lak dengar nak mkn pop corn jek.. mai ar umah tiap2 ptg ade cekodok pisang. Ajak gangster_mache,ahmadhasnan & konco2 sekali... afro

lol!

shekin
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2008-07-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Mari buat POP CORN...

Post by silver16v on 2008-08-20, 15:38

Dua hari lepas saya pegi LULU Hyper. Kat situ ada jual pop corn maker QR67/=
Kalau saper2 nak try boleh lar beli & cuba.

Tp nak senang lagi kat luar pintu masuk ada jual POP Corn dah siap masak QR2/= sebungkus, jgn lupa mintak sweet pop-corn sbb ada 2 mcm, masin & manis...

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Mari buat POP CORN...

Post by shekin on 2008-08-20, 21:04

silver16v wrote:Dua hari lepas saya pegi LULU Hyper. Kat situ ada jual pop corn maker QR67/=
Kalau saper2 nak try boleh lar beli & cuba.

Tp nak senang lagi kat luar pintu masuk ada jual POP Corn dah siap masak QR2/= sebungkus, jgn lupa mintak sweet pop-corn sbb ada 2 mcm, masin & manis...

ooo..iye ker? i tak perasan lak.. lagi senang,cepat dan mudah tu... Very Happy

Basketball

shekin
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2008-07-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Mari buat POP CORN...

Post by Sponsored content Today at 15:45


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum