Udang mentega @ Butter prawn

View previous topic View next topic Go down

Udang mentega @ Butter prawn

Post by redhot7 on 2008-04-01, 17:09

UDANG BUTTER
Sumber : Majalah Keluarga & Seri Dewi, keluaran Feb,2007
Bahan-bahan:
4 ekor udang galah

Bahan A:
Mentega secukupnya
1 butir telur
Sedikit susu cair
Sedikit susu pekat
* Kacau sebati kesemuanya
* Kalau guna butter yang unsalted, boleh lah tambahkan sedikit garam semasa menggoreng udang

Bahan B
1 batang serai
4 tangkai cili padi
Daun kari secukupnya
* Dihiris halus dan digoreng dgn sedikit minyak

Cara-cara:
1. Panaskan mentega dan goreng bahan A yg telah dikacau sebati dlm satu bekas tadi.
2. Caranya dengan memasukkan bahan A ke dalam kuali berisi minyak tadi adalah dengan menuang perlahan-lahan dan terus dikacau sehingga kekuningan. Angkat dan gaul bersama udang yang telah digoreng serta Bahan B yg telah digoreng ketika masih panas.
3. Hias dan hidang mengikut citarasa anda.

p/s: I dah try mmg sedap and anak2 pun suka....jiran2 pun leh terbau aroma butter yg wangi nih...tak percaya cubalah try Very Happy

redhot7
Newbies
Newbies

Number of posts : 15
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Udang mentega @ Butter prawn

Post by obama on 2008-05-01, 07:34

post je kat sini, I nak tahu gak....bukan senang nak buat butter prawn ni. Silap kacau jadi scramble je.

obama
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Registration date : 2008-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Udang mentega @ Butter prawn

Post by DHL on 2008-09-12, 18:48

butter prawn nie mmg sedap...saya dah cuba semlm....tapi presentation dia kurang menarik...pesal, dia nyer telur & susu berketul2 ?? ada tips??

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Udang mentega @ Butter prawn

Post by kutu_beramboi on 2008-09-13, 12:18

redhot7 wrote:UDANG BUTTER
Sumber : Majalah Keluarga & Seri Dewi, keluaran Feb,2007
Bahan-bahan:
4 ekor udang galah

Bahan A:
Mentega secukupnya
1 butir telur
Sedikit susu cair
Sedikit susu pekat
* Kacau sebati kesemuanya
* Kalau guna butter yang unsalted, boleh lah tambahkan sedikit garam semasa menggoreng udang

Bahan B
1 batang serai
4 tangkai cili padi
Daun kari secukupnya
* Dihiris halus dan digoreng dgn sedikit minyak

Cara-cara:
1. Panaskan mentega dan goreng bahan A yg telah dikacau sebati dlm satu bekas tadi.
2. Caranya dengan memasukkan bahan A ke dalam kuali berisi minyak tadi adalah dengan menuang perlahan-lahan dan terus dikacau sehingga kekuningan. Angkat dan gaul bersama udang yang telah digoreng serta Bahan B yg telah digoreng ketika masih panas.
3. Hias dan hidang mengikut citarasa anda.

p/s: I dah try mmg sedap and anak2 pun suka....jiran2 pun leh terbau aroma butter yg wangi nih...tak percaya cubalah try Very Happy


slurppp ... sedapnyaaa..... terjelir lidah kutu .... tongue

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Udang mentega @ Butter prawn

Post by DHL on 2008-09-13, 15:33

memang sedap kutu...mlm nie nak buat lagi...special request from my boys..

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Udang mentega @ Butter prawn

Post by kutu_beramboi on 2008-09-13, 15:53

DHL wrote:memang sedap kutu...mlm nie nak buat lagi...special request from my boys..


tak teringin ke nak buat "lebih-lebih" sikit ... maklumlah kan ... lidah kutu ni dah terjelir ...
Basketball

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Udang mentega @ Butter prawn

Post by Tagazoo on 2008-09-13, 16:01

DHL wrote:memang sedap kutu...mlm nie nak buat lagi...special request from my boys..
Jangan lupa ambik gambar udang tu ya..suruh dorang posing lawa-lawa lepastu post kat sini... Very Happy

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Udang mentega @ Butter prawn

Post by DHL on 2008-09-13, 16:07

i nak bukan apa...udang tu mmg selalu posing..masaallah nyer...i yg tak pandai nak post dlm forum nie...he he he....IT skill tak brapa baguih le..

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Udang mentega @ Butter prawn

Post by Sponsored content Today at 04:22


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum