[Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Dari Q8 nak hijrah samada....Bahrain Versus Qatar

Post by mba2009 on 2010-01-05, 15:51

Salam la semua;

Kawan ni akan masuk 44 tahun esok....dah 8 tahun jadi Maintenance Manager kat Power Plant...dan sudah keje 20 tahun kat stesen api...telephone interview sudah..dah pun dapat verbal offer....satu kat IWPP kat Bahrain...satu kat IWPP kat Qatar.....kat Qatar tu JV Qatar Electricity Water Corp, Qatar Petroleum, GDF Suez International, dan Japanese Consortium....mula mula test market aje hantar resume kat Headhunter...

Kawan nak tahu aje advantage keje kat Qatar daripada Malaysian dan otai-otai kat Qatar....advantages kat Qatar
1) Malaysian ramai...family ada musti ramai kawan (betul ?)....3000 lebih Malaysian...
2) Cost of living ....sama je kot...
3) Nak kata upgrade...kat Q8 ni pun dah Engineering & Maintenance Manager...gaji naik dalam Riyal 1000 je both offer ????? sudah negotiate bunyi nye macam tu je la depa bleh offer...
4) Kat Qatar duduk villa...vs bahrain maybe apartment macam Q8 (Fikir2 anak anak need space untuk membesar...)
5) Kereta semua sama je....bagi duit beli sendiri...
6) Relocation allowance Bahrain dapat Qatar dapat....
7) Sekolah anak anak sama je kot...senang ke nak dapat tempat...pasal speaking insyAllah anak anak bleh kot...
Cool Dengar kata Bahrain....free sangat sangat...susah juga tu

Apa apa terimakasih daun keladi pada yang sudi balas message kawan ni...

Thanks and regards;

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Racing_Camel on 2010-01-05, 21:27

vulcan500en wrote:

Soalan 1 : Betul ke ada benefit ni semua?
Betul

Soalan 2 : Dalam online application nak letak berapa?.

Bro, your oil/gas experience are not vast. It is quite difficult for you to bargain. Do you have the CIH?


[/b]

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Racing_Camel on 2010-01-05, 21:29

rizi the doll wrote:
Rizi nak tanya sikit kat kengkawan ... ari tuu ada dok sembang2 ngan some accountant frens masa lik Msia ... walaupun non taxable... certain industries akan kena tax by Msia gomen...

Malaysians work as expatriates in foreign countries and working with FOREIGN companies will be tax-exempted. Boleh check sendiri dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Racing_Camel on 2010-01-05, 21:33

bulletjoe wrote:Bro,

Nak tanya sikit, baru attend iview dengan AP recruitment untuk Rasgas. Interview was positive and convincing, nak tau ada tak sapa2 dah keje dgn Rasgas?
Iview dengan HR then HOD of the HSE department settle the same day.
berapa lama kena tunggu for result, from your experience?
I interview untuk senior post in HSE, so gred 6 where it stands?

Terima kasih banyak in advance for all the replies coming soon.

There are quite lots of Malaysians working with Rasgas now. dulu kami boleh kenal siapa rakyat Malaysia kat Qatar ni. tapi baru2 ni, gi embassy solat Hari Raya Haji, semuanya muka2 baru.

Rasgas grade system works as such the lower the number, the higher the job grade and salary grade. I know few Malaysians working in Rasgas at Grade 3 and 4.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Racing_Camel on 2010-01-05, 21:38

tanjong wrote:

satu lagi soalan...ada terbaca berkenaan QP ni hanya akan keluear work contract hanya lepas dapat work visa...is that the standard practise??....company saya sekarang start keje dulu datang atas visit visa pastu baru buat work visa...

QP does not work that way. QP will issue offer letter first. Upon your signing the offer letter, QP will make arrangement with you regarding your visa and flight ticket. Once you are in Qatar, you will officially sign the employment contract and proceed with medical check-up. That's all.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Racing_Camel on 2010-01-05, 21:46

mba2009 wrote:Salam la semua;

Kawan ni akan masuk 44 tahun esok....dah 8 tahun jadi Maintenance Manager kat Power Plant...dan sudah keje 20 tahun kat stesen api...telephone interview sudah..dah pun dapat verbal offer....satu kat IWPP kat Bahrain...satu kat IWPP kat Qatar.....kat Qatar tu JV Qatar Electricity Water Corp, Qatar Petroleum, GDF Suez International, dan Japanese Consortium....mula mula test market aje hantar resume kat Headhunter...

Kawan nak tahu aje advantage keje kat Qatar daripada Malaysian dan otai-otai kat Qatar....advantages kat Qatar
1) Malaysian ramai...family ada musti ramai kawan (betul ?)....3000 lebih Malaysian...
Betul, kebanyakannya dalam oil & gas industry.

2) Cost of living ....sama je kot...
Maybe not. Villa rental now is around QR10k in Doha.

3) Nak kata upgrade...kat Q8 ni pun dah Engineering & Maintenance Manager...gaji naik dalam Riyal 1000 je both offer ????? sudah negotiate bunyi nye macam tu je la depa bleh offer...
It's your call. Take Note that some of the allowances are NOT stated in your offer letter.

4) Kat Qatar duduk villa...vs bahrain maybe apartment macam Q8 (Fikir2 anak anak need space untuk membesar...)
Sekarang ok duduk Villa. Not so long time ago, it was expensive to stay in a villa.

5) Kereta semua sama je....bagi duit beli sendiri...
Mostly SUVs and 4WD here. Pricewise may be different. As a comparison, a Toyota Landcruiser VXR 2009 '0' mileage is QR225k. What's the price in Q8?

6) Relocation allowance Bahrain dapat Qatar dapat....
True.

7) Sekolah anak anak sama je kot...senang ke nak dapat tempat...pasal speaking insyAllah anak anak bleh kot...
Sama juga. cuma fees mungkin lebih mahal.

Cool Dengar kata Bahrain....free sangat sangat...susah juga tu
apa yang free?


Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by tanjong on 2010-01-05, 22:56

Racing_Camel wrote:
tanjong wrote:

satu lagi soalan...ada terbaca berkenaan QP ni hanya akan keluear work contract hanya lepas dapat work visa...is that the standard practise??....company saya sekarang start keje dulu datang atas visit visa pastu baru buat work visa...

QP does not work that way. QP will issue offer letter first. Upon your signing the offer letter, QP will make arrangement with you regarding your visa and flight ticket. Once you are in Qatar, you will officially sign the employment contract and proceed with medical check-up. That's all.

ya..spot on...itu yang HR guy bagitau....offer letter akan keluar dalam masa seminggu.....dan pastu proceed with work & family visa...dia kata 3-4 weeks boleh siap...pastu baru resign...

masa di Doha, ramai juga jumpa Malaysian..ada yang datang interview , ada yang kat same dept, ada kat HR dept,ada juga yang first day report duty... meriah sungguh....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by mba2009 on 2010-01-06, 10:10

Racing_Camel wrote:
mba2009 wrote:Salam la semua;

Kawan ni akan masuk 44 tahun esok....dah 8 tahun jadi Maintenance Manager kat Power Plant...dan sudah keje 20 tahun kat stesen api...telephone interview sudah..dah pun dapat verbal offer....satu kat IWPP kat Bahrain...satu kat IWPP kat Qatar.....kat Qatar tu JV Qatar Electricity Water Corp, Qatar Petroleum, GDF Suez International, dan Japanese Consortium....mula mula test market aje hantar resume kat Headhunter...

Kawan nak tahu aje advantage keje kat Qatar daripada Malaysian dan otai-otai kat Qatar....advantages kat Qatar
1) Malaysian ramai...family ada musti ramai kawan (betul ?)....3000 lebih Malaysian...
Betul, kebanyakannya dalam oil & gas industry.

2) Cost of living ....sama je kot...
Maybe not. Villa rental now is around QR10k in Doha.

3) Nak kata upgrade...kat Q8 ni pun dah Engineering & Maintenance Manager...gaji naik dalam Riyal 1000 je both offer ????? sudah negotiate bunyi nye macam tu je la depa bleh offer...
It's your call. Take Note that some of the allowances are NOT stated in your offer letter.

4) Kat Qatar duduk villa...vs bahrain maybe apartment macam Q8 (Fikir2 anak anak need space untuk membesar...)
Sekarang ok duduk Villa. Not so long time ago, it was expensive to stay in a villa.

5) Kereta semua sama je....bagi duit beli sendiri...
Mostly SUVs and 4WD here. Pricewise may be different. As a comparison, a Toyota Landcruiser VXR 2009 '0' mileage is QR225k. What's the price in Q8?

6) Relocation allowance Bahrain dapat Qatar dapat....
True.

7) Sekolah anak anak sama je kot...senang ke nak dapat tempat...pasal speaking insyAllah anak anak bleh kot...
Sama juga. cuma fees mungkin lebih mahal...Rasa rasa

Cool Dengar kata Bahrain....free sangat sangat...susah juga tu
apa yang free?


Terimakasih Racing Camel...
Kat Bahrain....bar...beer...bleh dapat senang senang jadi masalah lain bila orang orang sudah mabuk.....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by mba2009 on 2010-01-06, 10:54

Racing Camel

Toyota Land Cruiser tu kat sini model 2010 KWD 18,600 sebuah = RM223,200

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by tanjong on 2010-01-09, 07:41

Saya ada tanya soalan pasal sekolah di sini:

http://malaysians-qatar.topicboard.net/parenting-f2/international-schools-t72-15.htm#4962

Harap otai-otai dapat bantu. Tima Kasih

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by tanjong on 2010-02-03, 20:37

salam semua,

saje nak update...

23 Nov 2009 Phone interview
4-5 jan 2010 Onsite interview di Doha
7 Jan 2010 Dapat offer letter
10 Jan 2010 Sign offer letter
1 Feb 2010 Dapat Visa termasuk untuk family dan dah boleh resign
27 Mar 2010 InsyaAllah akan sampai di Doha
28 Mar 2010 Sign contract
29 Mar 2010 Start keje di QP Onshore engineering dept...

Maka bertambahlah 5 orang lagi warga Malaysia di Doha.....semoga Allah berikan keberkatan atas hijrah kami ini...Amin...

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by rizi the doll on 2010-02-04, 06:40

tanjong wrote:salam semua,

saje nak update...

23 Nov 2009 Phone interview
4-5 jan 2010 Onsite interview di Doha
7 Jan 2010 Dapat offer letter
10 Jan 2010 Sign offer letter
1 Feb 2010 Dapat Visa termasuk untuk family dan dah boleh resign
27 Mar 2010 InsyaAllah akan sampai di Doha
28 Mar 2010 Sign contract
29 Mar 2010 Start keje di QP Onshore engineering dept...

Maka bertambahlah 5 orang lagi warga Malaysia di Doha.....semoga Allah berikan keberkatan atas hijrah kami ini...Amin...

Alhamdulilah.... bertambah2 rezeki org Malaysia...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Wak on 2010-02-04, 09:18

Tahniah Tanjung...aim high in your career but stay humble in your heart.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by mba2009 on 2010-02-05, 10:26

tanjong wrote:salam semua,

saje nak update...

23 Nov 2009 Phone interview
4-5 jan 2010 Onsite interview di Doha
7 Jan 2010 Dapat offer letter
10 Jan 2010 Sign offer letter
1 Feb 2010 Dapat Visa termasuk untuk family dan dah boleh resign
27 Mar 2010 InsyaAllah akan sampai di Doha
28 Mar 2010 Sign contract
29 Mar 2010 Start keje di QP Onshore engineering dept...

Maka bertambahlah 5 orang lagi warga Malaysia di Doha.....semoga Allah berikan keberkatan atas hijrah kami ini...Amin...

Salam Tanjung...
Mabrouk...ya akhi
Welcome to the life in the GCC

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by tanjong on 2010-02-05, 22:11

Rizi, Wak & mba,

terima kasih atas ucap selamat....tak lupa juga Chian yang sangat banyak bantu saya melalui PM....sebenarnya ini hijrah kami yang ke 2 selepas Saudi...

Saya sungguh impress dengan HR di QP kerana so far so good, semua yang dijanji ditepati....harap-harap prestasi baik ni berterusan....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Racing_Camel on 2010-02-06, 12:52

tanjong wrote:
Racing_Camel wrote:
tanjong wrote:

satu lagi soalan...ada terbaca berkenaan QP ni hanya akan keluear work contract hanya lepas dapat work visa...is that the standard practise??....company saya sekarang start keje dulu datang atas visit visa pastu baru buat work visa...

QP does not work that way. QP will issue offer letter first. Upon your signing the offer letter, QP will make arrangement with you regarding your visa and flight ticket. Once you are in Qatar, you will officially sign the employment contract and proceed with medical check-up. That's all.

ya..spot on...itu yang HR guy bagitau....offer letter akan keluar dalam masa seminggu.....dan pastu proceed with work & family visa...dia kata 3-4 weeks boleh siap...pastu baru resign...

masa di Doha, ramai juga jumpa Malaysian..ada yang datang interview , ada yang kat same dept, ada kat HR dept,ada juga yang first day report duty... meriah sungguh....

salam, bro, the rule of thumb, submit your resignation letter only AND only if you have received the visa. and, be patient to wait for the visa. It may take up months.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Racing_Camel on 2010-02-06, 12:56

tanjong wrote:salam semua,

saje nak update...

23 Nov 2009 Phone interview
4-5 jan 2010 Onsite interview di Doha
7 Jan 2010 Dapat offer letter
10 Jan 2010 Sign offer letter
1 Feb 2010 Dapat Visa termasuk untuk family dan dah boleh resign
27 Mar 2010 InsyaAllah akan sampai di Doha
28 Mar 2010 Sign contract
29 Mar 2010 Start keje di QP Onshore engineering dept...

Maka bertambahlah 5 orang lagi warga Malaysia di Doha.....semoga Allah berikan keberkatan atas hijrah kami ini...Amin...

salam, bro, sorry didnt read your latest posting.

Mabrouk. Ahlan Wa Sahlan.

Kita ada beberapa kawan2 kerja di department yang sama. Insya-Allah, they will help you.

Dont forget to join MalaysiansQatar@yahoogroups.com

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Chian on 2010-02-07, 07:25

Alhamdulillah, Tanjong yang sekarang keja KSA akan datang join kita kat Doha pulak.

Welcome Bro.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Sponsored content Today at 18:38


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum