[Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

[Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by vulcan500en on 2009-10-06, 04:44

Benefits
Tax-Free Salary
Housing
Transportation
Health and Medical
Education and Schools
Recreational Facilities
Soalan 1 : Betul ke ada benefit ni semua?

Cdg nak apply jawatan kat QP di dalam bidang Environment & Industrial Hygiene, gaji skrg di Malaysia 6-7K. Tambah elaun about 10k per month. Soalan 2 : Dalam online application nak letak berapa?. Saya dah 10 tahun dalam bidang yang sama dan telah mempunyai professional certification dlm bidang ini termasuk sijil2 BOSET, HUET, Offshore First Aid, O&G Safety Passport and bla bla bla. Degree Level...Experience : Onshore/Offshore - Oil & Gas 3 years.Sbb nak berhijrah : Nak exposure..lagipun umur masih sebaya dgn Ryann Giggs - boleh main bola lagi..Nak buat haji sblm balik m'sia.

Cdg nak stay sana dalam masa 5 tahun...cdg nak bawa bini/kids sekali..

Need comments

vulcan500en
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-10-05

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by rizi the doll on 2009-10-06, 10:39

jawapan soalan 1:
Housing elaun... tgk grade dan tgk bwk family or dtg sorang2... tapi paling lekeh pun 8k sebulan...
Transport... 2k
health n medical... kalau sakit 2.5 mill.... kalau kaput 100k jer...
education... kalau bwk anak... plg lekeh 10k....
recreational facilities... ini susah sikit nak jawab... kena tgk tempat tinggal... n environment...

soalan 2... gaji asal darab 5-6... start camtuh dulu... kalau depa panggil interview.. then leh nego... lowest u can go... 25k - 30k... depend on u nak skalikan elaun or asing2...

anyways... best of luck...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by vulcan500en on 2009-10-06, 10:42

rizi the doll..jazakallah...

vulcan500en
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-10-05

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by rizi the doll on 2009-10-06, 11:07

no prob... oh yah.. about tax-free salary...

amende tuu?? tak pernah dgr pun (wink hehhee)... setakat keje kat sini, yang menyerupai tax pun setakat service tax kat restoren besor jer...

no worries about tax kat Msia... Gomen qatar n gomen Msia dah buat agreement... non taxable salary...

Rizi nak tanya sikit kat kengkawan ... ari tuu ada dok sembang2 ngan some accountant frens masa lik Msia ... walaupun non taxable... certain industries akan kena tax by Msia gomen...

contoh cam Aviation industires... kena tax... and other few more... ada sesiapa tak kat sini yang keje aviation can shed some light???

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Wak on 2009-10-11, 08:41

kat Malaysia...Salary kita kena bayar Income Tax...about 10% per month...kat Doha..tak de Income Tax..so depa panggeh Tax Free Salary...

kat Doha ni ..semua tak de tax...Road Tax..Income Tax..tak de...cuma bila naik Qatar Airways flight jer ada Fuel Surcharge Tax.

cheers

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by bulletjoe on 2009-10-26, 04:00

Bro,

Nak tanya sikit, baru attend iview dengan AP recruitment untuk Rasgas. Interview was positive and convincing, nak tau ada tak sapa2 dah keje dgn Rasgas?
Iview dengan HR then HOD of the HSE department settle the same day.
berapa lama kena tunggu for result, from your experience?
I interview untuk senior post in HSE, so gred 6 where it stands?

Terima kasih banyak in advance for all the replies coming soon.

bulletjoe
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-10-25

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Wak on 2009-10-27, 06:26

Bulletjoe,

Ramai orang Malaysia kerja ngan Oil & Gas Co kat Qatar ni...Kalau berjaya interview tu, dalam 4-6 minggu..dapat la jawapan...

Wak tak kerja ngan Ras Gas..tak tau gred 6 tu apa...

For your info, Malaysians (families & single status) ..ada kat 3,000 orang kat sini...Hotel dari Malaysia pun ada...Holiday Villa Doha..boleh makan Nasi Lemak kat sini... let us know..if you need to know somethng..sebelum datang sini.

Wassalam.


Last edited by Wak on 2009-10-28, 13:20; edited 1 time in total

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by bulletjoe on 2009-10-27, 07:29

Terima kasih Wak for replying.
Harap sangat dpt good news dlm masa terdekat.

bulletjoe
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-10-25

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by kutu_beramboi on 2009-11-01, 10:56

insya-allah bulletjoe, jgn risau .. ada rezeki tu nnt .. cuma cepat lambat aje ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Abdullah on 2009-11-09, 02:37

bulletjoe wrote:Bro,

Nak tanya sikit, baru attend iview dengan AP recruitment untuk Rasgas. Interview was positive and convincing, nak tau ada tak sapa2 dah keje dgn Rasgas?
Iview dengan HR then HOD of the HSE department settle the same day.
berapa lama kena tunggu for result, from your experience?
I interview untuk senior post in HSE, so gred 6 where it stands?

Terima kasih banyak in advance for all the replies coming soon.

Kalo dapat keje ni mesti best sebab Rasgas ni adalah swasta , minimum salary utk gred 6 mungkin 25k basic.

Kerja kat middle east ni lumayan , buat permulaan jimat2 la sikit untuk FAST CASH & lebih secured.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by torque on 2009-11-20, 05:36

Salam to all malaysian Surprised

alhamdulillah..baru2 ni dapat offer dari qatarGas, rover operator utk LNG 3/4..
insyaallah kalau takde apa2 dlm awal bln 3 mungkin akan berangkat kesana..
nak tanya sikit pasal rumah yg disediakan, ok ke tak? makanan pulak macamana?
saya pun tengah cuak, maklumlah 1st time keluar dari Malaysia merantau ke timur tengah.. penerimaan org2 sana pulak macamana ek?? harap kalau ada info, tak kisah le apa pun boleh le dimaklumkan pada saya & salam perkenalan utk semua.. tq

torque
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Location : Al-Khor Community
Registration date : 2009-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by bukhairi on 2009-11-21, 06:25

Assalamualaikum, salam perkenalan utk torque dan semua. Nk tanye la, u dpt offer dari QG tu utk interview bila ye?

bukhairi
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by torque on 2009-11-21, 12:05

bukhairi wrote:Assalamualaikum, salam perkenalan utk torque dan semua. Nk tanye la, u dpt offer dari QG tu utk interview bila ye?


07 Nov baru2 ni g interview & dlm 18hb dpt offer.. bakpe bro..??

torque
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Location : Al-Khor Community
Registration date : 2009-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by bukhairi on 2009-11-22, 03:21

aku pun g interview gak. 9/11 . so kalo ko dh dpt offer maksudnye result dh kuar la. ape2 pun tq for yr info.

bukhairi
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-10-24

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Chian on 2009-11-22, 10:38

Torque,

CONGRATS for the offer. I understand that you are quite nervous to leave the beautiful Msia and come to ME, quite a distance away from Msia, different culture/ weather etc. Anyhow, I personally feel that there're quite a good number of Msian in Qatargas which will be very supportive for newcomer like you. The fact that the company would provide you with accomodation will also ease you from having difficulties searching for your own house. You will also be lucky for the fact that your children will be given priority to enter Al-Khor International School (AKIS ) which is vey well equiped.

Welcome aboard Bro.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Wak on 2009-12-06, 09:46

Ahlan wasahlan to Qatar... Torque..once youare here, I hope you could adjust with your new life in Qatar.

Malaysians ada ramai kat sini.. 3,000 lebih...We will share our experience with U. Kalau anything U need our help ..we will help U.

Look at www.maq.org.qa...Persatuan Malaysia kat sini.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

on site interview with QP

Post by tanjong on 2009-12-24, 15:39

Salam,

Ingin bertanya otai QP.

lepas temuduga technical thru telephone last month, sekarang saya dijemput ke on site temuduga di Doha. Dalam email sudah letak gred, gaji, elaun dsbnya. Juga mentioned temuduga ngan department, hr, medical check up, dan briefing tentang kehidupan di qatar.

Soalan saya:
1. Mengikut pengalaman, apa yang sebenarnys dia nak tanya lagi dan ada test ke tak?kalau ada,mintak soalan bocor kalau ada....
2. Selalunya berapa lama boleh dapat work contract dan work visa lepas temuduga tu...

sekian terima kasih bebanyak....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by rizi the doll on 2009-12-28, 06:25

tanjong wrote:Salam,

Ingin bertanya otai QP.

lepas temuduga technical thru telephone last month, sekarang saya dijemput ke on site temuduga di Doha. Dalam email sudah letak gred, gaji, elaun dsbnya. Juga mentioned temuduga ngan department, hr, medical check up, dan briefing tentang kehidupan di qatar.

Soalan saya:
1. Mengikut pengalaman, apa yang sebenarnys dia nak tanya lagi dan ada test ke tak?kalau ada,mintak soalan bocor kalau ada....
2. Selalunya berapa lama boleh dapat work contract dan work visa lepas temuduga tu...

sekian terima kasih bebanyak....
test takdak... tapi a formal interview mesti buat.
but apa2 pun.. this interview belum menjanjikan apa2 lagi... still u have to prove to interviewer your skills, and capabilities.
visa tuu pun depends gaks... ada yang sebulan, ada yang 5 bulan... tak pasti lagi camner... kena tgk gak unta2 nie keje camner...
anyways... all the best in ur interview...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Wak on 2009-12-28, 10:04

Tanjong, congratulations for the second interview.

Wak tak der experience second interview. Tapi Wak rasa interview ni just formality before they offer you a job. Soalan nya mungkin sama atau lebih kurang sama ngan 1st interview.

Tanjong kena prepare la for the normal questions, baca buku rujukan dan simple math.

Good luck. Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by tanjong on 2009-12-28, 20:00

rizi the doll wrote:


test takdak... tapi a formal interview mesti buat.
but apa2 pun.. this interview belum menjanjikan apa2 lagi... still u have to prove to interviewer your skills, and capabilities.
visa tuu pun depends gaks... ada yang sebulan, ada yang 5 bulan... tak pasti lagi camner... kena tgk gak unta2 nie keje camner...
anyways... all the best in ur interview...

Tima kasih Rizi & Wak atas ucap selamat....InsyaAllah kalau rezeki kat Qatar ke situ la nanti....

Nampaknya sama saje pe'el unta2 kat ME ni yea....btw...saya sekarang based di Saudi kerja ngan company Dubai....apa-apa pun saya akan bersiap sedia dengan ilmu di dada...hehehe.....

satu lagi soalan...ada terbaca berkenaan QP ni hanya akan keluear work contract hanya lepas dapat work visa...is that the standard practise??....company saya sekarang start keje dulu datang atas visit visa pastu baru buat work visa...

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Wak on 2009-12-29, 06:25

Masa Wak datang sini, Work Contract and Work Visa were issued at the same time...QP procedure...Wak tak sure mmcm mana.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by kutu_beramboi on 2009-12-29, 19:09

kutu dgr cite la kan ... kalau dapat kerja dgn QP ni ... insya-allah tak perlu risau sgt pasal bende2 tu... dtg je ... insya-allah sume akan ok ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Chian on 2009-12-30, 06:34

Kat Qatar ni tak leh datang ngan visit visa and kerja. Nanti kena tangkap naya wo.
Yes ......... for QP, depa akan uruskan semua tu. So Tanjong tak perlu risau bab-bab VISA and initial accomodation.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by tanjong on 2009-12-30, 22:00

Chian wrote:Kat Qatar ni tak leh datang ngan visit visa and kerja. Nanti kena tangkap naya wo.
Yes ......... for QP, depa akan uruskan semua tu. So Tanjong tak perlu risau bab-bab VISA and initial accomodation.


OK...tima kasih atas segala pendapat dan respon dari warga Qatar sekelian....kalau dah sukses nanti saya boleh la minta lagi nasihat pasal nak berpindah plak yea...

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Wak on 2009-12-31, 06:47

Wak akan beritahu apa-apa yang patut untuk tanjong berpindah ke sini.

Ahlan Wasahlan.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: [Qatar Petroleum] Benefits as advertised on QP web & salary rate for HSE specialist..

Post by Sponsored content Today at 22:36


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum