Sijil ILPP laku rupanya....

View previous topic View next topic Go down

Sijil ILPP laku rupanya....

Post by anuarashid on 2009-09-15, 04:36

Assalamualaikum wbt,
Aku org baru join site ni, ada sesuatu yg aku nak share dgn member2 kat sini.
Baru2 ni aku ada la t'phone interview dgn satu Petrochemical Company kat Qatar ni....(Confidential tau..)
semua soalan aku leh jawab....betul ke tidak ....aku rasa 80% aku betul kot..hahaha
tp ada satu soalan yg dia tanya....u hv a degree or diploma?.....sbb aku tahu dah position ni mmg min. req. diploma level....hehehe....saja gatal nak test market.

so,for sure aku kata xde....aku kata aku ada ILPP cert je....(Petronas tau..)
they said...ok...aku plak xtahu ok tu pass or fail....xper la....kalau ada rezeki ada lah...tawakal

selang dua hari dia t'phone, kata aku pass interview ....happy sakan....

Kesimpulannyer....Rasa bangga lak dgn sijil ILPP....maklumla....belajar xtinggi mana...hik3...

anuarashid
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Sijil ILPP laku rupanya....

Post by Wak on 2009-09-15, 06:31

Syukur lah tu...biasanya ilimu pengetahuan bukan hanya boleh didapati di sekolah sahaja, malah di tempat kerja kita pun kita boleh mendapat ilmu.

Mencari ilmu pengetahuan adalah sesuatu usaha yang berterusan.

Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Sijil ILPP laku rupanya....

Post by DatukBendahara on 2009-09-15, 09:37

Kesimpulannyer....Rasa bangga lak dgn sijil ILPP....maklumla....belajar xtinggi mana...hik3...
There was a story about one person who got to join QP as a Senior Staff (a.k.a. executive) with a drafting office. One day while talking to him, I was told that he came out as a draftsman with a PetChem company in Terengganu. Having worked in oil & gas industry for sometimes, I knew that he was a non-executive there. Deep in my heart, I said to myself that he will not last long in QP and indeed by the 3rd month of his probation, he was kindly offered an ELS (or Junior Staff) position obviously with reduced pay. He opted to leave for Malaysia. It came out the person who did the interview didn't or have little experience in that particular profession. On the other hand, the person who accepts the job should also judge himself the reality of being offered such a position beyond his own capability.

Don't take for granted for what you are going to get simply from interview but accepts it because you know what is expected of you and you have achieved that expectation back there. Otherwise, it will just be a major frustration originating from a feel good factor.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Sijil ILPP laku rupanya....

Post by anuarashid on 2009-09-15, 11:17

See.... how valuable we join this forum, thank you very much who willing to give an honest opinion, I appreciate your counsel and meaningful.

Something to share:
In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.
By Time,
Verily Man is in loss,
Except such as have Faith, and do righteous deeds, and (join together) in the mutual teaching of Truth, and of Patience and Constancy.

anuarashid
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Sijil ILPP laku rupanya....

Post by silver16v on 2009-09-15, 11:46

Byk cerita yg saya dgr mengenai cabaran bekerja di Qatar ini berkenaan persaingan dgn warganegara India yg sudah lama bertapak di Qatar ini. Mereka menjadi iri-hati dgn warga Malaysia yg mendapat package gaji setaraf western expats. Segelintir mereka2 ini mempunyai muka yg tebal sanggup mengampu dan mengadu pada boss Qatari utk terus bekerja disini selama yg mungkin. Mereka sentiasa mencari kelemahan rakan sekerja warga Malaysia yg sejawat ataupun jawatan yg lebih tinggi dari mereka utk dijadikan batu loncatan buat diri mereka sendiri. Ini berdasarkan cerita2 yg pernah saya dengar...

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Sijil ILPP laku rupanya....

Post by Wak on 2009-09-16, 08:35

Memang cabaran kerja kat Qatar ni banyak...Qataris pun sedang develop ekonomi depa dari Oil & Gas Dependence ke k-economy. Malaysia dah lama develop k-economy ni.

Jadi, dalam segala hal, warga Malaysia perlulah berusaha 5-6 kali lebih dari yang lain. Mission Statement kita kat Qatar ni ialah buat kerja dengan lebih berkualiti; kalau ada yang cakap banyak, masuk kanan keluar kiri jer. Jangan kita pedulikan depa.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Sijil ILPP laku rupanya....

Post by Abdullah on 2009-11-09, 02:52

Wak wrote:Memang cabaran kerja kat Qatar ni banyak...Qataris pun sedang develop ekonomi depa dari Oil & Gas Dependence ke k-economy. Malaysia dah lama develop k-economy ni.

Jadi, dalam segala hal, warga Malaysia perlulah berusaha 5-6 kali lebih dari yang lain. Mission Statement kita kat Qatar ni ialah buat kerja dengan lebih berkualiti; kalau ada yang cakap banyak, masuk kanan keluar kiri jer. Jangan kita pedulikan depa.

yup betoi.. buat cash banyak2, cari pengalaman & lepas balik Malaysia nak jadi tokeh pun boleh le .. Very Happy

Teknik pemasaran diri semasa interview amat penting , ceritakan experience yg menakjubkan & nama2 company O&G yang besar2 biar terbelalak mata si arab penemuduga tu.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Sijil ILPP laku rupanya....

Post by Racing_Camel on 2010-01-05, 21:57

the story is not only in QP. It happened in Rasgas some time ago.

Bear in mind that we come here as expatriates. hence, people expect us to work here as expert in our own field. I would like to encourage all Malaysians, to prove our value, dignity and work commitment as professional in our field.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Sijil ILPP laku rupanya....

Post by Sponsored content Today at 00:24


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum