ZAKAT FITRAH

View previous topic View next topic Go down

ZAKAT FITRAH

Post by Chian on 2009-09-03, 12:35

Dear All,

Ada tak sapa2 yang tau macam mana zakat fitrah di hulurkan di Qatar ? So far, tak ada nampak pulak kaunter amil zakat fitrah ni. Satu lagi, ada tak sapa2 yang tau berapa jumlah zakat fitrah kat Qatar, tahun ni ?

Tq.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Tagazoo on 2009-09-03, 14:46

Salam Chian, zakat fitrah kat sini boleh dibayar kat mana-mana yang ada kiosk charity tu. Last year kitorang bayar 15 riyal sorang.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Chian on 2009-09-06, 07:18

Tagazoo,

Thank you so much for the info. I thought the charitable kiosk simply sell donation coupon ......Apparently, they also accept Zakat Fitrah Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Wak on 2009-09-06, 07:43

Zakat di Qatar tak sama ngan kat Malaysia. Malaysia ada Jabatan Agama Negeri..dan ada bahagian Perkhidmatan Pungutan Zakat...PPZ...kat sini..zakat adalah berbentuk donation kepada Charity Organisations. Jumlah bayarannya juga open..QR 10, QR 20...di Malaysia..jumlah bayarannya adalah ditetapkan oleh Jabatan Agama Negeri.

Selamat Menunaikan Rukun Islam yang keempat.

Wassalam.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Chian on 2009-09-06, 07:55

Wak,

Thanks a lot for the latest update. In that case, shall we indicate to the 'amil' that we are actually paying for the zakat fitrah and not the 'ordinary' donation ?

In Malaysia, we even have aqad with the amil.

Appreciate if your kindself can further share your experience.

Salam. Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Wak on 2009-09-06, 08:26

Akad tu bukan wajib..sunat jer tu...so..kat Qatar ni..just kita niat dalam hati jer.

p/s - Wak pun kurang faham gak mula-mula bayar last year...hopes ada orang yang boleh jelaskan lagi.

Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by rizi the doll on 2009-09-06, 08:52

Rizi nak kelik Msia hujung minggu nie, so mana lagi elok, byr zakat kat Qatar, or bayar kat Msia?? Advice pls....

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Chian on 2009-09-06, 08:58

Dari pembelanjaran teman masa kecik-kecik dulu, adalah lebih afdal untuk mempayar zakat di tempat/negeri di mana kita mendapat rezeki.

Namun, sebagaimana Tuan sudah maklum, tidak menjadi kesalahan untuk membayar zakat di kampung halaman sendiri. Lagipun, dari segi timing, lebih afdal kalau zakat fitrah dapat di bayar pada malam raya atau just before solat sunat raya.

In your case, lagi mudah kat Msia kot.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by rizi the doll on 2009-09-06, 09:20

Ok chian, terima kasih for the info.

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Minah Kampong on 2009-09-06, 10:32

Zakat fitrah hendaklah dibayar mengikut kadar dimana tempat kita mendapat rezeki/punca pendapatan.

Zakat fitrah adalah wajib dikeluarkan oleh setiap individu yang mampu menyambut Hari Raya pada hari raya (1 Syawal).

Masa untuk mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada 3 keadaan:
1. Sunat diawal Ramadhan.
2. Afdhal pagi Raya
3. Wajib sebelum sembahyang raya.

Zakat fitrah yang dibayar selepas sembahyang raya adalah dianggap sedekah dan tidak wajib diganti.

(Sumber: JAKIM)

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Chian on 2009-09-06, 10:35

Thank you so much for sharing. Crystal clear. Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Chian on 2009-09-06, 16:42

Dear All,

I baru je bayar zakat fitrah kat charitable kiosk tadi. Apparenntly, depa memang ada coupon zakat fitrah and nilainya adalah QR15 satu Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Racing_Camel on 2009-09-08, 20:26

make sure niat sebelum bayar zakat. dan zakat fitrah lebih afdal di tempat kita mencari rezeki, atau dalam erti kata lain, kita makan beras tu di mana. since kita sudah bermastautin di qatar dan beli beras dan makan di sini, kena bayar zakat fitrah di sini la. wallahualam.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Chian on 2009-09-08, 20:33

Yap .... agreed, as quoted from JAKIM by 'Minah Kampung'.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by nazihas on 2009-09-11, 12:39

Salam,

Saya bayar zakat fitrah kat Masjid Al Bayyan Garden, waktu slps smbyg tarawih, kadar zakat fitrah is 15QR seorang. Kat sini bayar tanpa Aqad tp kena niat sendiri je..

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: ZAKAT FITRAH

Post by Sponsored content Today at 06:06


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum