Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

View previous topic View next topic Go down

Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by Minah Kampong on 2009-08-17, 06:44

Didalam Gulf Times 15/08/2009

Adakah rakyat Malaysia di Qatar di klasifikasikan dalam golongan yang tidak berkemampuan? Dimana maruah kita?

....In Qatar, the Ramadan charity project announced by the Sheikh Thani bin Abdullah Foundation for Humanitarian Services earlier this month is expected to serve thousands of fasting Muslims from the country’s Indian, Pakistani, Malaysian, Indonesian, Bangladeshi, Sri Lankan, Nepalese and Filipino communities.....


Berita penuhnya:
http://www.gulf-times.com/site/topics/article.asp?cu_no=2&item_no=309243&version=1&template_id=46&parent_id=26

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by rk on 2009-08-17, 08:24

Jangan salah anggap Minah Kampong. Soal maruah tidak timbul sama sekali.

Projek Sheikh Thani bertujuan untuk mengeratkan hubungan national communities yang ramainya beragama Islam sempena bulan Ramadhan yang mulia kelak. Ini termasuklah rakyat India, Pakistan, Indonesia dan juga Malaysia. Antara program yang akan diadakan adalah majlis iftaar bersama seperti yang selalu diadakan di masjid-masjid waktu bulan puasa.

Harap maklum.

rk
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by Wak on 2009-08-17, 09:16

Ramai yang tahu bahawa Rakyat Malaysia kat Qatar ni..ramai kerja ngan Oil & Gas Company.. Middle Income Groups...so paham-paham ajer la...!!!

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by mba2009 on 2009-08-17, 09:42

Wak wrote:Ramai yang tahu bahawa Rakyat Malaysia kat Qatar ni..ramai kerja ngan Oil & Gas Company.. Middle Income Groups...so paham-paham ajer la...!!!

Salam Wak;

Kabare Wak. Rasa nye tul la tu. Rakyat Malaysia kat Middle East semua je golongan professional. Managers, Senior Engineers, Engineers, Specialist, Senior Technicians, Technologist dsb.

Tapi aku rasa Sheikh Thani tu wat untuk tujuan memanjang kan Silaturrahim.

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by azik on 2009-08-17, 20:11

Salam..

betul tu minah kg...i had the same question bila terbaca article ni kat paper.....bukan nak question depa ni punya keikhlasan...tapi terfikir jugak:

1. funding datang dar 'humanitarian foundation' ie. drp nama ajer jamuan mcm utk 'org2 yg kurang berada'...sama la mcm jamuan jabatan masyarakat kat msia buat...hehe...org berada boleh dtg jugak..tp the fact that nama malaysia ada dlm tu mcm diorang ni pikir kita ni dlm golongon kurang berada...huhu...

2. kalau nak jamu org2 islam...kenapa org2 arab from Egypt, Jordan, Lebanon,etc yg lagi ramai kat sini tak dijemput? ada jamuan berasingan ke? kalau ader kenapa? kalau takder pun kenapa? rasanya diorang tu pun bukan semua org2 yg kerja jawatan tinggi..

3. Nepal dan Filipino dijemput jugak tp kita tau majoriti bukan beragama Islam...mmg tak salah...tapi org2 bukan islam dari negara lain tak dijemput pulak....eg british, australian,american, etc.....better still buat majlis open table lah....semua boleh dtg....alah apa sgt belanja makan qatar ni boleh beli porsche....duit bersepah2.....adakah mereka ni golongan berada oleh itu tidak dijemput? bukan ke majlis mcm ni boleh dedahkan mereka pada islam jugak? double standard?

anyway...yelah at least usaha diorang buat majlis dah cukup baik...lantak pilah niat depa apa pun....kita ni kalau nak pegi pegila...taknak sudah...gi makan buffet kalau dah kaya sgt...hehe...

azik
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-07-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by rizi the doll on 2009-08-18, 12:13

ish... panggil makan pun susah No ... tak panggil makan pun susah... bounce
bagi makan pree pun susah...
nanti Rizi suruh Uncle Thani jgn jamu makan....
lol!

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by Wak on 2009-08-18, 13:15

Betui tu Rizi.....kita jangan banyak songeh...apa depa nak kata ..depa punya pasai...Wak pergi je... selamba....janji Wak dapat buka puasa..

Kalau dia kat kita susah..suruh Tok Arab ni datang Malaysia..tengok negara kita...ada highway..ada kotaraya...majority rakyat Malaysia hidup sederhana dan ramai juga yang mewah...semua orang ada kereta... dan kita ada 2 juta pekerja asing yang bekerja kat negara Mesia..sama mcm kat GCC nih...jangan dok asyik tabur fitnah dan buat propaganda...

Surprised

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by mba2009 on 2009-08-18, 13:26

Wak wrote:Betui tu Rizi.....kita jangan banyak songeh...apa depa nak kata ..depa punya pasai...Wak pergi je... selamba....janji Wak dapat buka puasa..

Kalau dia kat kita susah..suruh Tok Arab ni datang Malaysia..tengok negara kita...ada highway..ada kotaraya...majority rakyat Malaysia hidup sederhana dan ramai juga yang mewah...semua orang ada kereta... dan kita ada 2 juta pekerja asing yang bekerja kat negara Mesia..sama mcm kat GCC nih...jangan dok asyik tabur fitnah dan buat propaganda...

Surprised

Kabare Wak;

Aku no komen la, hari tu aku kena tahan polis tak de lesen aku kuar kan... passport mesia sama kad pengenalan mesia.... aku jual nama mesia.... pak polisi tu " Are you Malaysian... I have been to Malaysia " langsung dia lupa nak saman aku sebab driving tak de lesen.... dia tanya... anta muslim... lepas tu ya akhi...roh...roh.... je Alhamdullillah tak kena saman sebab kawan Hindi aku kena saman KWD500 dan kena deport balik India lagi.... tapi rata rata kalau kami kat Kuwait kalau berurusan kat opis gomen leh jual nama mesia... cuma kat tempat wat lesen nama mesia lom laku lagi....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by rizi the doll on 2009-08-18, 13:44

Bangga sebab terkenal gaks nama Malaysia nie...

teringat rizi kat member univ dok cakap dulu...

"haa.... hang pangkah lagi... hangpa pangkah lagi..." (Dia opposition)

hehehe off topic sikit... nostalgia kisah lama...

walau bagaimana pun... makan tetap makan...

Wak... nnt info2 lah biler nak gie makan tuu... tak baik melantak sorang2... kang tercekik kang takder sapa leh tolong... hehehe...

apa kono ehh jang...makan jgn tak makan....

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by muq on 2009-08-18, 13:54

Biarkan apa pun tanggapan orang, yg penting kita tahu mengapa kita ke Qatar dan tujuan kita. Tapi setakat ini mana saya pergi pun layanan dari Qatari baik apabila tahu kita dari Malaysia, sebab depa suka pi cuti di Malaysia, yg penting kita jangan rosakkan reputasi tu di sini.

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by silver16v on 2009-08-18, 14:01

MOI lebih tahu pasal orang2 malaysia sbb maklumat data expat. semua ada disana, dalam berita MOI pun diorg pernah mentioned pasal perkara ini.

Cuba baca ini ;

http://www.moi.gov.qa/site/english/news/2009/04/27/20431.html
http://www.malqatar.com/MAQ/index.php?option=com_content&view=article&id=125:moi-news-27042009&catid=1:archives&Itemid=17

Thanking the Malaysian community for offering a chance for the ministry's communication program, the head of CCP cited the Malaysians as an educated and civilized community while it is considered as a cooperating community with all bodies of security agencies in the country and this has kept the Malaysians in a high position among other communities.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by eltax on 2009-08-18, 22:16

Salam... Tumpang lalu sikit...

Saya ingin berkongsi cerita sikit ketika saya mengerjakan Haji tahun lepas..

Kami group Malaysian dari Qatar nih order makanan utk kami. Makanan tapau nih kami letak kat atas meja tempat makan di penginapan jemaah haji dari Qatar yg terdiri dari pelbagai bangsa. Ada sorang hamba Allah tuh ingatkan pihak Hamlah yang sedia kan, tapi sebelum dia nak amik tuh dia tanya nih makanan siapa. Kami pun beritahu dia yg kami order makanan nih utk group Malaysian. Since ada lebih kami offer kat dia. Tapi dia taknak terima, sebab dia kata ada orang lain yg kat luar sana tuh yg lebih memerlukan dan dia tak layak terima sumbangan makanan.

Berbalik kepada jamuan makan nih, terpulang pada individu masing2.

Alhamdulillah, rezeki Allah untuk kita tapi persoalan samaada kita layak menerimanya atau tidak... Allah hualam bissawab...

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by Racing_Camel on 2009-09-08, 20:35

don't spoil Malaysian reputations in Qatar. Malaysians di Qatar ni dah ada yang dah stay berbelas tahun, membina imej mengambil masa, meruntuhkannya sekejapan sahaja.

Kepercayaan org2 sini, kita kena kekalkan. bangsa mereka ni, kalau dah sekali tak percaya, susah nak mendapatkan balik kepercayaan mereka. so, obey law, traffic rules etc.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by mba2009 on 2009-09-09, 07:52

Racing_Camel wrote:don't spoil Malaysian reputations in Qatar. Malaysians di Qatar ni dah ada yang dah stay berbelas tahun, membina imej mengambil masa, meruntuhkannya sekejapan sahaja.

Kepercayaan org2 sini, kita kena kekalkan. bangsa mereka ni, kalau dah sekali tak percaya, susah nak mendapatkan balik kepercayaan mereka. so, obey law, traffic rules etc.

Salam Bro;

Betul tu mesti kena kekal kan kepercayaan orang...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Adakah Rakyat Malaysia di Qatar didalam golongan tidak berkemampuan?

Post by Sponsored content Today at 18:38


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum