Qatari Traffic & Patrol Department

View previous topic View next topic Go down

Qatari Traffic & Patrol Department

Post by Abdullah on 2009-07-29, 18:42

Harap dapat kita kongsi tentang Perkhidmatan yang disediakan oleh Qatar Traffic & Patrol Department a.k.a. Jabatan Pengangkutan Jalan / RTD di Malaysia.

Khidmat utama jabatan ini,

1. Urusan lesen mamandu
2. Pandaftaran kenderaan baru
3. Penukaran hakmilik kenderaan
4. Penguatkuasaan jalan raya ( Saman , jaga lalulintas semasa peak time, etc )
5. Rekod & pembayaran saman ( Boleh check saman kenderaan kita di laman web MOI- e-service)

*****************

Disebabkan rezeki rakyat Qatar yang melimpah -ruah & minat segolongan rakyatnya terhadap kenderaan, jabatan ini sediakan perkhidmatan Kaunter pendaftaran & penukaran hakmilik kenderaan 24 jam sehari pada hari berkerja. Jumaat & Sabtu pulak, saya tak pasti. Kaunter ni berada di sebelah bangunan utama jabatan, satu bangunan dengan 'workshop plate number'. Apa yang saya nampak, pekerja kaunternya semua lelaki kerana ia melibatkan kerja waktu malam tak seperti kaunter permohonan lesen memandu yang semuanya dari kalangan Puteri2 Qatari yang comel2.

Satu transaksi tukar milik dikenakan charge QR 200.00. Borang dan upah menaip boleh didapati di Kedai2 kecil didepan Bangunan Utama Jabatan ini dengan kadar upah sekitar QR 15 termasuk fotostat ID. Kalo tak silap saya, hanya borang Pindahmilik & ID sahaja diperlukan untuk tukar hakmilik.

Harap ada sesiapa yang boleh menambahkan input. TQ

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Traffic & Patrol Department

Post by Abdullah on 2009-08-21, 11:31

Perbaharui Lesen Kenderaan a.k.a. Roadtax / Istimara.

untuk kenderaan berusia kurang dari 4 tahun, pembaharuan roadtax ini tidak memerlukan pemeriksaan fizikal kereta. Masuk je usianya 4 tahun .. pemeriksaan fizikal kereta (pemeriksaan puspakom la kalo di mesia) dimestikan tiap tahun . Mungkin ini la sebabnya harga kereta sangat merundum bila ianya hampir2 berusia 4 tahun. Manakala kereta yang berusia lebih 10 tahun pula susah untuk mendapatkan perlindungan insuran.

dah edit. Terima kasih bro Chian & Eltax atas pembetulan kat bawah. Ramadhan Kareem


Last edited by Abdullah on 2009-09-01, 14:06; edited 2 times in total

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Traffic & Patrol Department

Post by Chian on 2009-08-31, 21:29

Bro, I thought 4 tahun. Bukan 5 tahun. Question

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Traffic & Patrol Department

Post by eltax on 2009-09-01, 00:46

Bro,

1st - masa beli keter
2nd - renew insurance & istimara
3rd - renew insurance & istimara
4th onwards - inspection, renew insurance & istimara

ie : beli kereta 8/2006, 8/2009 dah kena buat inspection utk renew istimara.

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Traffic & Patrol Department

Post by Chian on 2009-09-01, 11:54

Thank you Bro eltax for the information. Crystal clear Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Traffic & Patrol Department

Post by Abdullah on 2009-09-06, 22:01

salam.

PERTUKARAN HAKMILIK KENDERAAN

Tiap Sabtu bulan Ramadan ni, kaunter dibuka mulai jam 10.00 pagi sehingga 12.00 tengahari sahaja.

11.00 pagi 5/9/09 : Saya buat pertukaran hakmilik sebuah kenderaan kepada seorang pemilik baru, Dokumen yang diperlukan

1. ID pemilik lama & sekeping fotokopi
2. ID pemilik baru & sekeping fotokopi
3. Covernote insuran asal & fotokopi
4. Istimara asal
5. Borang pertukaran hakmilik (boleh dapat dari kaunter taip)
6. Bayaran QR 200 dalam bentuk E-Cash (boleh dapat dari runner & kaunter khas ditingkat atas)
7. Bayaran cash kepada runner. Kali pertama berurusan pada Jun dulu dikenakan bayaran QR20 untuk borang, upah taip dan fotokopi item 1 hingga 3 diatas. Kali dikenakan bayaran QR 100 kerana ditambah upah runner untuk waived NOC/NOL kerana pemilik baru kerja swasta.

Sekian untuk dikongsi bersama. Terima kasih.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Traffic & Patrol Department

Post by Racing_Camel on 2009-09-08, 20:22

Abdullah wrote:Perbaharui Lesen Kenderaan a.k.a. Roadtax / Istimara.

Mungkin ini la sebabnya harga kereta sangat merundum bila ianya hampir2 berusia 4 tahun. Manakala kereta yang berusia lebih 10 tahun pula susah untuk mendapatkan perlindungan insuran.

harga merudum tu lebih kepada US and European-made cars. Japanese car not so affected.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Traffic & Patrol Department

Post by Sponsored content Today at 18:39


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum