Introduce yourself here..

Page 5 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by riderxdesign on 2011-04-22, 15:20

thanks padd for the reply Very Happy

nampaknya memang naik skrg ye barang2 kegunaan n living cost di sana...memang saya ada pinta allowance tetapi still tengah nego.. harap2 dapatlah tanggung sewa rumah dan sewa keta. tentang rumah sewa location mana itu masih lagi tidak tahu..nanti saya keep posted jikalau dapat teruskan nego itu Smile

riderxdesign
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by abdills801 on 2011-04-23, 01:16

Thanks Padd.

abdills801
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2011-04-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by Chian on 2011-04-24, 06:26

abdills801 wrote:as-salam bro.
kereta- QR1.7k...kereta apa yang dapat ye?
makan QR1.5k...seorang je ke?

Btw, pasal makan ..... +-QR1.5k tu assuming sentiasa makan kat luar untuk single @ QR50/day (QR10 - b'fast, QR20 - lunch and QR20 - dinner. Again depend makan apa. QR50/day cukup kalau contohnya :

B'fast QR10 - Porata/tosei, teh, kari ikan/ayam (depends juga pada restaurant)
Lunch QR20 - Fish/Chicken Briyani (air kosong je .... kalau tambah jus + QR5)
Dinner QR20 - Chicken noodles (air kosong je .... kalau tambah jus + QR5)

Anyway portion makanan kat sini boleh tahan. Ada kawan yang beli untuk lunch tapi makan 1/2 masa lunch and another 1/2 masa dinner.

Moral of the story .... I personally rasa buffer kena ada in case sekali sekala nak bermewah atau tiba2 terpaksa balik emergency untuk visit parents etc. In addition, kena fikir pasal saving espcially kat sini tak de EPF.

Walla hu aklam. Smile

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by abdills801 on 2011-04-24, 12:16

Syukran Jazillah ye abang dan juga kepada sahabat-sahabat sekelian yang memberi info yang amat berguna sekali.
Berat mata memandang berat lagi bahu memikul,jika kita tidak merasainya sendiri bagaimana kita hendak memberi penafsirannya.
Mudah-mudahan setiap urusan dipermudahkan oleh Allah swt. Amin.

abdills801
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2011-04-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by riderxdesign on 2011-04-24, 16:21

subhanallah besar dan maha kaya Allah itu kepada kita hingga sekian ini Smile

benar kena fikirkan juga ketiadaan EPF itu..harap2 dpt la dierang stuju dgn memberikan elaun sekian2 itu..Exclamation

tentang makanan rasanya sy ini bole juga mkn separuh lunch n separuh lg utk dinner kerana sy ini hanya makan nasi separuh pinggan shj time lunch dan sy bertubuh kecil ^_^ albino

ermm..skrg masa sy menunggu..harap2 tiada halangan melebihi 3 bulan...

riderxdesign
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by kobbera on 2011-04-24, 17:33

Sepanjang 2minggu berada di dukhan dan sesekali pergi Doha.. sebenarnya harga barang tak jauh beza la dengan Malaysia, certain2 things mcm pampers,susu mungkin la mahal tp banding barang2 dapur yang lain lebih kurang dan ade yg lebih murah klu ikut money exchange Mlaysia-qatar...
Barang2 elektronik, laptop, camera, handphone pada pendapat saya lebih kurang sebab saya baru datang dari Malaysia dan ade buat survey2 harga ni.... klu yang senior2 kat sini mungkin dah tak tau harga barang2 kat Mlaysia Very Happy ... klu silap tu sorry ye.. tp tu la hasil daripada kajian selama 2 minggu saya berada disini (mcm prof plak)... sbb istri kt Malaysia dah mengeluh harga barang makin mahal.... No

kobbera
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2011-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by Chian on 2011-04-25, 06:06

kobbera wrote:Sepanjang 2minggu berada di dukhan dan sesekali pergi Doha.. sebenarnya harga barang tak jauh beza la dengan Malaysia, certain2 things mcm pampers,susu mungkin la mahal tp banding barang2 dapur yang lain lebih kurang dan ade yg lebih murah klu ikut money exchange Mlaysia-qatar...
Barang2 elektronik, laptop, camera, handphone pada pendapat saya lebih kurang sebab saya baru datang dari Malaysia dan ade buat survey2 harga ni.... klu yang senior2 kat sini mungkin dah tak tau harga barang2 kat Mlaysia Very Happy ... klu silap tu sorry ye.. tp tu la hasil daripada kajian selama 2 minggu saya berada disini (mcm prof plak)... sbb istri kt Malaysia dah mengeluh harga barang makin mahal.... No

Kobbera,

Thanks for sharing.

Btw, dalam The START this morning, RM is expected to appreciate further against USD. By the end of 2011, it is expected RM2.90 = USD1. Hence, those who are considering to accept job offer in Qatar may want to factor this as well.

Salam.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by Akaksu on 2011-04-25, 06:58

Tawakkal ajerlah kalau ade di perantauan...asyik kira gaji banyak tu tak cukup memangler tak cukup....jgn ler compare ngan Malaysia...Kat malaysia rakyat dia dah hidup di bebani dengan hutang sebab barang dah mahal dah...

Apapun berjimat cermat adalah jalan walau di mana anda bekerja...

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by Chian on 2011-04-25, 07:07

Akaksu, betul juga tu.

Btw, rupanya ada typo-error in my earlier posting ....... it should be the STAR and not the START, sorry.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by padd on 2011-04-25, 09:41

Akaksu wrote:Tawakkal ajerlah kalau ade di perantauan...asyik kira gaji banyak tu tak cukup memangler tak cukup....jgn ler compare ngan Malaysia...Kat malaysia rakyat dia dah hidup di bebani dengan hutang sebab barang dah mahal dah...

Apapun berjimat cermat adalah jalan walau di mana anda bekerja...

Sokong Very Happy

Janji apa yg kita dapat disini dan simpan lebih dari Malaysia...dan juga adventure untuk anak2 saya..hehe..

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by Akaksu on 2011-04-25, 10:08

kan....kalau u ALL asyik compare gaji sikit ngan malaysia...rasanyer gaji kat arab tu banyak jugak rasa 2/3 ganda kat Malaysia...Jgnlah compare cara hidup kat sini n sana.kat malaysia ni kalau keje semua barang nak beli...baju anak pun nak branded ajer..keter pun mahal2...kalau keje kat sana dah tentu lah U all akan ingat saving buat apa beli brg semua sebab target nak balik malaysiakan...

Grab ajer sementara ade peluang....hhehe....Rezeki ALLAH bagi...Mat indon datang malaysia boleh pakai BMW dok malaysia....Kita ni ade peluang masih tertanya2 nak gi ke tak...hheheh...kat malaysia ni bukan mat indon ajer ..pakistan pun berlambak dah kaya dok malaysia...Jadi sapa2 yang dok arab tu gab aje peluang yang ade....hehhe

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by rizi the doll on 2011-04-28, 08:05

Chian wrote:
abdills801 wrote:as-salam bro.
kereta- QR1.7k...kereta apa yang dapat ye?
makan QR1.5k...seorang je ke?

Btw, pasal makan ..... +-QR1.5k tu assuming sentiasa makan kat luar untuk single @ QR50/day (QR10 - b'fast, QR20 - lunch and QR20 - dinner. Again depend makan apa. QR50/day cukup kalau contohnya :

B'fast QR10 - Porata/tosei, teh, kari ikan/ayam (depends juga pada restaurant)
Lunch QR20 - Fish/Chicken Briyani (air kosong je .... kalau tambah jus + QR5)
Dinner QR20 - Chicken noodles (air kosong je .... kalau tambah jus + QR5)

Anyway portion makanan kat sini boleh tahan. Ada kawan yang beli untuk lunch tapi makan 1/2 masa lunch and another 1/2 masa dinner.

Moral of the story .... I personally rasa buffer kena ada in case sekali sekala nak bermewah atau tiba2 terpaksa balik emergency untuk visit parents etc. In addition, kena fikir pasal saving espcially kat sini tak de EPF.

Walla hu aklam. Smile

Kalau nak melantak burger, McD paling murah QR 20 kebawah... Burger King, Hardees, Johnny Rockets semua tuu QR 25 ke atas.

Holiday Villa, Mee Mamak... QR40
Thai Smile, Nasi goreng biasa pun dah dekat QR20. tak termasuk lauk2 lagi....

Nie nak kena buat jalan2 cari makan nyer thread nie...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by riderxdesign on 2011-04-28, 09:38

nampaknya mmg naik harga makanan sana skrg ye.. bimbang la pula coz sy ni jenis tak brapa jimat bab makan2 ni..huhu

so far dah seminggu senyap reply dari kompeni itu..harap2 bole dipertimbangan permintaan sy hari itu...

riderxdesign
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2011-04-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by Hazimismail on 2011-05-09, 13:33

Rider,

Belajar masak while still in M'sia. U CAN SAVE A LOT. Sini aku spend dlm QR400 je sebulan makan sendiri-made everyday. So lebihan tu boleh la berjoli time weekend. yahooooo.

Nyesal plak tak blajar masakan mak before dtg.. skang ni penat dok skype amik resepi. tak jadi sama mcm sana pun.. tapi kalau dah lapar tu, ayam goreng garam pun sodappp.

Hazimismail
Newbies
Newbies

Number of posts : 16
Age : 34
Location : Doha International Airport
Registration date : 2011-02-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by Chian on 2011-05-12, 14:18

I realise harga makanan naik bila harga minyak naik baru2 ni (eg. Harga Minyak 'Special' naik dari 0.80/ltr to QR1.00/ltr). Mix grill yang dulu I bayar QR25 skrg dah jadi QR30.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by kutu_beramboi on 2011-05-15, 14:41

Chian wrote:I realise harga makanan naik bila harga minyak naik baru2 ni (eg. Harga Minyak 'Special' naik dari 0.80/ltr to QR1.00/ltr). Mix grill yang dulu I bayar QR25 skrg dah jadi QR30.


aah la chian ... harga dah naik laaa ... Sad

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by rizi the doll on 2011-05-23, 12:10

kutu_beramboi wrote:
Chian wrote:I realise harga makanan naik bila harga minyak naik baru2 ni (eg. Harga Minyak 'Special' naik dari 0.80/ltr to QR1.00/ltr). Mix grill yang dulu I bayar QR25 skrg dah jadi QR30.


aah la chian ... harga dah naik laaa ... Sad

Harga lauk kat Restoran Minang pun dah naik seriyal.




rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by noble-man on 2011-05-24, 12:23

rizi the doll wrote:
kutu_beramboi wrote:
Chian wrote:I realise harga makanan naik bila harga minyak naik baru2 ni (eg. Harga Minyak 'Special' naik dari 0.80/ltr to QR1.00/ltr). Mix grill yang dulu I bayar QR25 skrg dah jadi QR30.


aah la chian ... harga dah naik laaa ... Sad

Harga lauk kat Restoran Minang pun dah naik seriyal.




Adakah ini bermakna gaji juga akan naik Question

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by kutu_beramboi on 2011-05-25, 14:25

noble-man wrote:
rizi the doll wrote:
kutu_beramboi wrote:
Chian wrote:I realise harga makanan naik bila harga minyak naik baru2 ni (eg. Harga Minyak 'Special' naik dari 0.80/ltr to QR1.00/ltr). Mix grill yang dulu I bayar QR25 skrg dah jadi QR30.


aah la chian ... harga dah naik laaa ... Sad

Harga lauk kat Restoran Minang pun dah naik seriyal.




Adakah ini bermakna gaji juga akan naik Question


harap2nya gitu la ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by mancoi on 2011-06-01, 07:26

Assalam sume.

Saya selected utk 2nd intervew by Dolphin Energy kt doha next week. Ade sesape from this company? Rasenye ramai from QP, RasGas...tp Dolphin ade tak M'sian? Post project engr. I need some hints. Tq

Azrey

mancoi
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2011-05-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by mtaufikmaskan on 2011-06-03, 06:23

Salam sahabat sekelian...

Saya adalah newbie di forum ini dan mempunyai aim utk kerja di middle east. Background operation tech(offshore) selama 6 tahun. Kat sini ader x sahabat2 yg boleh share mengenai kerja di Qatar offshore. Target utk grab peluang keje kt sni klau ade rezki. Harap2 sahabat yg berada di Qatar offshore boleh berkongsi pengalaman kerja dan bgtau market utk salary demand.

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by kobbera on 2011-06-07, 13:45

topek... ko fb aku je la... yg tiap2 hari tanya tu... Very Happy

kobbera
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2011-01-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by xeroxcool on 2011-06-07, 17:49


Salam sahabat,insyallah awal bulan 7 ni saya akan join Q-chem,ada sesape yang berkerja kat sana?Harap sahabat semua sudi berkongsi the do's & don'ts hidup di qatar.Terima kasih.

xeroxcool
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Age : 88
Registration date : 2011-06-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by mtaufikmaskan on 2011-06-07, 19:24

ok bro...ade jugak si awang jaket kt dlam ni...bereh boss...

mtaufikmaskan
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Salam warga MLIQ

Post by STride on 2011-06-08, 15:43

Tumpang masuk dan harap dan bertukar2 fikiran dengan warga di sini, tk Smile

STride
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2011-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Introduce yourself here..

Post by Sponsored content Today at 18:36


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum