Visa for Parent

View previous topic View next topic Go down

Visa for Parent

Post by fixcxer on 2009-06-26, 17:35

Salam semua,

My parent and my auntie are planning to come. From what I know, Malaysians can get visa on arrival (VoA). To those yang pernah bawak parents/relatives:

1. VoA ni biasa berapa lama?
2. Kalau nk stay lebih dari tu, what is the procedure?
3. Boleh ke apply siap-siap visa utk diorang at the immigration office? (supaya senang 'cerita' di airport)

Shukran jazilan.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Visa for Parent

Post by Minah Kampong on 2009-06-28, 07:05

1. VoA hanya sah untuk selama 1 bulan sahaja
2. Boleh disambung selama 1 bulan lagi. Selepas itu, kena keluar dari Qatar (ke Dubai atau Bahrain) & masuk dengan VoA lagi. Hanya boleh buat dua kali sahaja
3. Selalunya boleh mohon VoA melalui kaunter di pejabat MOI Lapangan Terbang (antara terminal berlepas & terminal ketibaan). Kalau "mood" pak sheikh tu bagus, dapat lah.

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Visa for Parent

Post by fixcxer on 2009-07-07, 09:41

Thanks Minah Kampung.

Alhamdulillah, parent & aunt selamat sampai. I have arranged meet & greet service from Al-Maha, so diorg tolong sambut kat kapa tebang, arrange for visa, amik bag & everything.

The only thing to do now is to extend their visa. Ada sesapa pernah buat dkt Airport Immigration Office?

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Visa for Parent

Post by amirasha on 2009-07-07, 11:29

saya pernah buat sekali ari tuh.. dalam compound MOI sebelah terminal airport tuh go to the second building dalam compound tuh.. ada tulis VISA kot kat building tuh.. tak sure sgt.. once masuk building tuh nampak cam kaunter pejabat pos kena beratur dulu..cakap nak extend visit visa...cam biasa bawak credit card.. satu pasport dia akan charge QAR100 utk extension for 1 month.. ari tuh saya buat jap jer tak sampai 10 minit pasal tak ramai org..

amirasha
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Registration date : 2009-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Visa for Parent

Post by Thinking on 2009-07-08, 19:34

fixcxer wrote:Thanks Minah Kampung.

Alhamdulillah, parent & aunt selamat sampai. I have arranged meet & greet service from Al-Maha, so diorg tolong sambut kat kapa tebang, arrange for visa, amik bag & everything.

The only thing to do now is to extend their visa. Ada sesapa pernah buat dkt Airport Immigration Office?

Brapa yang harus dibayar untuk meet&gret service from Al-Maha ye?

Thinking
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2009-03-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Visa for Parent

Post by fixcxer on 2009-07-09, 07:04

Amirasha,

Thanks for the info.
Bawak passport saja ke? Parent tak yah ikut kan?


Thinking,

Ada 2 rate: Gold - QAR260, Silver - QAR200. Untuk Gold, diorg 'collect' (tunggu) kat kapa tebang with name board. Silver ni diorg tunggu kat arrival hall je without name board.

Amik 'Silver' for my sister and she said they just shout her name at the arrival hall.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Visa for Parent

Post by amirasha on 2009-07-09, 09:13

fixcxer wrote:Amirasha,

Thanks for the info.
Bawak passport saja ke? Parent tak yah ikut kan?


.
yup.. bawak passport je..ngan bawak kredit card.. he he .. no problem..

amirasha
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Registration date : 2009-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Visa for Parent

Post by Wak on 2009-07-11, 09:41

Kalau rasa parents nak stay sini lama, story jer ngan HR Dept U..minta buat Permanent Residence (PR) utk parents....mana tahu dapat...tak yah la nak selalu buat U-turn utk renew Visa...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Visa for Parent

Post by Sponsored content Today at 00:21


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum