Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

View previous topic View next topic Go down

Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

Post by blade81 on 2009-06-17, 04:30

Salam,

InsyaAllah saya baru dapat job offer dari company Ras Gas di Qatar and mungkin akan mob sekali bersama family. Saya nak tanya jika tuan2 di Qatar mempunyai info for :-

1) Shipping agen yang provide door to door service from Malaysia to Qatar include packaging and
transportation. Klu boleh no contact agen di malaysia la, so boleh sy call dr malaysia dulu for quoatation.

2) Mintak pandangan basic 10k for cost of living for me, wife, 1 daughter and 1 future baby is sufficient or not? Rumah and transport allowance provided.

3) Barang2 yang perlu di shippingkan dengan barang2 yang urgent yang perlu dibawa semasa mob
dengan aeroplane.

4) Harga handphone, laptop and furniture. Mana lagi murah di Malaysia atau Qatar?.

Maaf la kerana terpaksa open another thread, sebab maybe soalan2 ni dh berkali2 di tanya, tapi minta jasa baik tuan2 dan puan2 atas info yang dapat diberikan. Shukran..

blade81
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

Post by Wak on 2009-06-17, 08:55

Salam Blade,

1.Nak hantar barang ke Qatar dari Malaysia ...

HECNY TRANSPORTATION (M) SDN. BHD.LOT D17, MAS FREIGHT FORWARDERS COMPLEX,KLIA FCZ, SOUTHERN SUPPORT ZONE,KLIA, 64000, SEPANG, SELANGOR. No. Opis 8787 3616 / 8787 3612 u/p En. Jais

Agent dia kat Doha...Singapore Cargo Services...Near Souq Aseeri-Opp
Turki Masjid, Doha Qatar...u/p En. Ali....dia orang Malaysia...opis kat Doha..no...4413019, 4431492, 4415783


2. Selamat ko Blade...salary tu dah memadai....tu blum campur OT tu...

3. Gi kat "Unacccompanied Baggage Facility" kat KLIA..kat Check In Counter Singapore Airline..Row J atau K

4. Handphone sini ..semua ori..kalau kat Mesia..handphone ori, battery tak ori...laptop/ furniture harga lebih kurang jer...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Terima kasih wak

Post by blade81 on 2009-06-18, 18:00

Wak wrote:Salam Blade,

1.Nak hantar barang ke Qatar dari Malaysia ...

HECNY TRANSPORTATION (M) SDN. BHD.LOT D17, MAS FREIGHT FORWARDERS COMPLEX,KLIA FCZ, SOUTHERN SUPPORT ZONE,KLIA, 64000, SEPANG, SELANGOR. No. Opis 8787 3616 / 8787 3612 u/p En. Jais

Agent dia kat Doha...Singapore Cargo Services...Near Souq Aseeri-Opp
Turki Masjid, Doha Qatar...u/p En. Ali....dia orang Malaysia...opis kat Doha..no...4413019, 4431492, 4415783


2. Selamat ko Blade...salary tu dah memadai....tu blum campur OT tu...

3. Gi kat "Unacccompanied Baggage Facility" kat KLIA..kat Check In Counter Singapore Airline..Row J atau K

4. Handphone sini ..semua ori..kalau kat Mesia..handphone ori, battery tak ori...laptop/ furniture harga lebih kurang jer...

Terima kasih wak atas info yang diberikan.... dah contact that agen and waiting for quotation, cuma tempat tinggal di doha bila agen tanya tak sure lagi. OT takdela wak....hehehhe... basic tu je la buat makan n simpan. Apa maksud wak utk unaccompanied baggae facility?. Thank you sekali lagi wak...

blade81
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

Post by fixcxer on 2009-06-19, 18:07

Salam blade81,

Tahniah & selamat ke Doha.

1. Boleh try Fourwinds Worldwide 03 6251 7175. MD: Puan Norsiah. Saya guna servis diorang. Selalu buat untuk Petronas staff yg transfer sana-sini. Barang kitorg 17 hari atas kapal. hari ke-19 dah sampai kat rumah di Doha. Complete moving services including packaging, unpacking, removal of debris, furniture arrangement etc. Try lah.

2. 10k is more than enough. tapi ini sebenarnya bergantung pada masing-masing lah. Very Happy

3. Bawak barang makanan lah kot. basic kitchen utensil, kettle, rice cooker, iron. of course semua ni pun boleh beli dekat sini kalu tanak bawak.

4. Electronics lebih kurang dgn Mesia. cuma choice rasanya lg banyak di Low Yatt Plaza tu. kalau mahal pun, lebih sket je lah. Furniture ni tatau sbb x pernah beli furniture. Most likely lg mahal dari Mesia and x byk choice.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

Post by blade81 on 2009-06-20, 01:37

Fixcxer,

Terima kasih. Hari Isnin nanti sy try call agen yang you propose. Maklumla hari ni sabtu mesti cuti. Heheheheh....

Qatar airlines maksimum luggage brapa ye?


Thank you again..

blade81
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

Post by fixcxer on 2009-06-20, 06:41

Blade81,

Last time QA kasik 25kg/adult & child. 10kg/infant. Call counter diorg kat KLIA for confirmation.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

Post by blade81 on 2009-06-21, 15:53

fixcxer wrote:Blade81,

Last time QA kasik 25kg/adult & child. 10kg/infant. Call counter diorg kat KLIA for confirmation.

Ok thank you.. will check with QA kat KLIA. Ada satu lagi soalan la... kene buat international license ke sebelum pegi ke Qatar?. Thanks

blade81
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

Post by fixcxer on 2009-06-21, 17:00

Tak wajib, tapi sunat, hehe. check thread lesen.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

Post by Abdullah on 2009-06-21, 18:04

blade81 wrote:Fixcxer,
Qatar airlines maksimum luggage brapa ye?

sy fly 6/6/09 hari tu maksimum 20kg/adult. Kalo ada barang berat eg laptop & buku2 masukkan kat hand luggage.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

Post by Chian on 2009-06-22, 16:26

Susah nak cakapla ngan QA ni. Tapi myself and rata-rata kawan-kawan yg dah datang sini dapat sampai 25kg.

Satu lagi, kalau bawa hand luggage tu, kena le tunjuk macho. Jangan le nampak sangat carry beban berat. Last few weeks, my friend kantoi ..... kena mintak timbang berat 'hand luggage' dia and terpaksa pulak buat 'repackaging' kat airport. Fuh .... susah wo.

Pasal international licence tu ........... I personally rasa berguna kalau you terus bawa family sama and intend nak sewa kereta sementara menunggu dapat lesen Qatar (permanent or even temporary). Kalau tak, rugi je RM150.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Mintak pendapat dan info dari rakyat Malaysia yang berada di Qatar

Post by Sponsored content Today at 14:11


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum