Qatar Petroleum Updates

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by rizi the doll on 2009-09-06, 08:44

arnizan wrote:
Abdullah wrote:Dianggarkan kira2 106 orang malaysia berkerja dengan Qatar Petroleum sehingga tarikh 15.6.2009. Data ni diambil dari sumber dalaman QP. 106 orang ni merangkumi kesemua plant dan pejabat QP termasuk offshore. Staff terbaru mengikut rekod tersebut adalah saya Very Happy yang daftar pada 6.6.2009 dengan nombor pekerja 306**.

apa kerja yg ada kt qhatar petroleum ye,klu leh saya nk uply kt sana ,skrg sye kerja bahagian logistic n w/hause ,klu ada employer baru caling2 la kita Gulf Warehousing Company QSC

It's Qatar, not Qhatar, camner nak keje kalau spelling pun tak betul. hehehe.

Anyways, try apply thru AP Recruitment kat malaysia. Derang nie manpower company, try antaq cv... mana tau kot2 ada rezeki...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Expected Salary

Post by irzah MH on 2009-09-13, 09:45

Assalamualaikum,
Selamat berpuasa dan selamat menyambut Hari Raya.
Dah lebih 20 tahun bekerja, tah macamana terlintas nak cari kerja kat negara Arab. Bulan lepas tengok ada vacancy (Supervisor) di RasGas, So...saja apply melalui AP Recruitment. Baru dapat SMS dari AP..Nama dah shotlisted dan akn Interview lepas Raya nanti.
Saya ni dah kerja banyak tempat (9) dan pernah kerja dgn Petronas lebih kurang 6 tahun, cuma saya tak pernah demand gaji, hanya offer compentency dan experience yang ada.
Harap dapat teman-teman memberi anggaran gaji seorang supervisor (maintenance) di Qatar berdasarkan pengalamam yang saya ada.Untuk makluman gaji saya sekarang lebih dari RM 100K/tahun. Berapakah kadar (%) yang sewajarnya untuk saya berhijrah ke Qatar?

Terima Kasih

irzah MH
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-09-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Wak on 2009-09-14, 07:45

Tahniah kerana dapat peluang untuk interview dengan RG. Kalau dah 20 tahun kerja, sure dapat kerja kat sini nyer.

Pasai gaji..tak tahu la pulak..berapa RG bayar untuk Supervisor...negotiate ngan RG..minta 50% -70% dari gaji sekarang.

Smile


Last edited by Wak on 2009-09-14, 10:16; edited 1 time in total

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by irzah MH on 2009-09-14, 08:16

Terima kasih, Wak.....
Insyaallah.....kalau ada rezeki saya akan kesana...
Niat tu memang nak berhijrah...disamping bekerja.. ingin menambah ilmu pengetahuan, terutamanya untuk bekalan di SANA....nanti.

irzah MH
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-09-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Wak on 2009-09-15, 07:44

Bagus la kalau macam tu...nak kerja kat Qatar sambil nak beribadat...semoga niat yang baik awak tu tercapai hendaknya.

Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Abdullah on 2009-09-16, 17:07

irzah MH wrote:Assalamualaikum,
Selamat berpuasa dan selamat menyambut Hari Raya.
Dah lebih 20 tahun bekerja, tah macamana terlintas nak cari kerja kat negara Arab. Bulan lepas tengok ada vacancy (Supervisor) di RasGas, So...saja apply melalui AP Recruitment. Baru dapat SMS dari AP..Nama dah shotlisted dan akn Interview lepas Raya nanti.
Saya ni dah kerja banyak tempat (9) dan pernah kerja dgn Petronas lebih kurang 6 tahun, cuma saya tak pernah demand gaji, hanya offer compentency dan experience yang ada.
Harap dapat teman-teman memberi anggaran gaji seorang supervisor (maintenance) di Qatar berdasarkan pengalamam yang saya ada.Untuk makluman gaji saya sekarang lebih dari RM 100K/tahun. Berapakah kadar (%) yang sewajarnya untuk saya berhijrah ke Qatar?

Terima Kasih

Setahu saya spvr ni dalam kategori Senior Staff (SS) . Kalo QP entry level untuk SS ni adalah gred 14 jadi gaji adalah lebih kurang .... Gred + 2k = QR 16k . RasGas ni dikira private & kebiasaan skim gaji lebih tinggi dari skim gaji QP dan skim gred dia terbalik dari QP iaitu semakin kecil gred maka semakin tinggi rank juga gaji.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by irzah MH on 2009-09-17, 02:41

Terima kasih En Abdullah...diatas info yang beri..
Bila nak balik Malaysia?.Selamat menyambut Hari Lebaran..

irzah MH
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-09-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Abdullah on 2009-09-19, 21:49

Kongsi pengalaman berkaitan perjalanan menggunakan Helicopter ke QP offshore installation,

1. Cruise pada safe speed limit 90 km/j
2. Maksimum speed bergantung kepada jenis helikopter , biasa 120 - 140km/j
3. Jarak pendangan (visuality) minima 1000 meter
4. Perjalanan dibenarkan waktu siang sahaja kerana banyak perlaku kemalangan pada waktu malam diseluruh dunia.
5. Ketinggian yang sederhana sekadar selamat untuk landing di permukaan laut sekiranya berlaku kerosakan yg tak serius.
6. Vendor QP, Gulf Helicopter. MHS la kalo kat Malaysia

TQ

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Sponsored content Today at 18:00


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum