Qatar Petroleum Updates

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Qatar Petroleum Updates

Post by Abdullah on 2009-06-16, 21:48

Dianggarkan kira2 106 orang malaysia berkerja dengan Qatar Petroleum sehingga tarikh 15.6.2009. Data ni diambil dari sumber dalaman QP. 106 orang ni merangkumi kesemua plant dan pejabat QP termasuk offshore. Staff terbaru mengikut rekod tersebut adalah saya Very Happy yang daftar pada 6.6.2009 dengan nombor pekerja 306**.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by rizi the doll on 2009-07-01, 09:15

29467 Rizal.... keje ngan OSD...

ada lebih kurang 12 lagi Malaysian kat sini...

calling2 ahh... leh borak2...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Abdullah on 2009-07-24, 08:35

rizi the doll wrote:29467 Rizal.... keje ngan OSD...

ada lebih kurang 12 lagi Malaysian kat sini...

calling2 ahh... leh borak2...

Nanti sy call minggu ni.

QP ada satu program khas untuk warga tempatan bernama "QATARIZATION". Latih warga tempatan untuk gain pengalaman & knowledge dalam bidang ONG.

Warga tempatan dgn mudah dapat

1. biasisiwa
2. cuti bergaji
3. Kenaikan @ promotion kerja .
4. Gaji mereka lebih baik dari warga Luar

Sesiapa yang ada degree, jawatan Key Position seperti Mudir ( MGR ) & head of division menunggu mereka.

Parent Company kat Malaysia eg Petronas etc harus contohi QP ni. Latihlah orang tempatan , nti suatu masa nanti tak payah bayar gaji org laur pada minimum 4 kali dari warga tempatan + elaun berbelas ribu RM. Baik bayar gaji sebanyak tu pada warga tempatan. Orang malaysia tidak kurang bijaknya & kebanyakan lebih bijak & bertanggungjawab dari warga luar. Tak caya ?? tanyalah otai2 yang kerja obersea ni.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by rizi the doll on 2009-07-27, 09:30

konsep qatarization tuu mmg bagus, tapi kena ingat, unta2 kat sini, tak keje pun leh pakai lexus... i nyer clerk pakai infinity... tak sakit jantung dibuat nyer??

keje laks cam lembu... kena tarik hidung baru nak jalan...

Malaysia patut buat, tapi kena ingat satu jer... unless ur dad, uncle or adik beradik, sepupu jiran bukan "crony" (wink wink)... jgn harap lah nak dapat keje kat mana2 "Parent Company" tuu...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Wak on 2009-07-27, 12:57

Keje macam lembu....ha ha..ha..l

Lembu kalau di sebat, dia tetap lembu... tapi manusia..kalau disebat, mungkin boleh berubah dari kurang baik kepada lebih baik...

Petronas ada juga baiknya, kalau Practical Students...kalau compare ngan other companies ....Petronas yang paling banyak ambil...hampir 1,000 orang setiap tahun..dan dapat juga Gaji RM 500 sebulan depa tu untuk 6 bulan...

Tapi, now atrition rate (yang resign) depa tinggi..tak tau la..naper...refer jer pada posting Abdullah diatas...!!!

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by rizi the doll on 2009-07-28, 06:52

Wak... kalau sebat manusia especially unta2 tempatan... kita pulak kena deport kang... takleh sentuh langsung... tegur sikit... terus dia report kat big boss... nak lagi best... derang nie ikut clan... i nyer clerk tuu... clan(keturunan) dia lagi besar dari manager i...

so manager pun kecut nak lawan... takut kat luar opis kena blasah...

about Petronas... sebab utama why ramai lari... Wak just imagine, engineer dari Indon n Thai, is getting paid 3x higher dari local staff... derang keje 9-5... lepas kul 5 balik umah... yang mamat2 local nie.. kul 8-9 belum tentu balik rumah lagi... dah lah tuu.. rumah ngan education anak pun disponsor...

kalau Petronas can offer at least an increase from their current salary, dan tambah sikit benefits, sure ramai akan balik ke Malaysia... walaupun gaji yang dioffer cannot compare to what they are getting abroad... derang still akan balik gaks...

Terus terang saya tanya Wak n others as well, kalau local company kat Malaysia, offer u all benefits yang ok but salary tak sampai what ur getting now in Qatar... u consider tak utk balik??

Kalau saya, saya ambik.... hujan batu lah katakan... Smile

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Wak on 2009-07-28, 07:55

Unta tempatan ni...kadang-kadang Wak tengok...macam unta plastik jer....buat hiasan...bukan bergerak pun...

Biasala..clan dia orang ni semua...semua ada cable sebesar peha..(high level contact)...kita buat kerja kita jer...alun-alun... cukup bulan masyukkkk!!!

About Petronas....sebenarnya..Wak ni contract staff kat Doha ni...3 bulan lagi contract Wak habis..tak tau la..sambung ke idak...

Sekarang Wak fikir..whatever come my way...I grab it.. kerja kat Doha ke, KL ke...mana-mana la..janji ada kerja..dan gaji pun berpatutan...

Sekarang ni ..usia masih muda..badan masih sihat..kerja la kuat-kuat...kalau dah 50an atau 60an..susah nak kerja...selalu kena gi hospital...

Wak cadang.....umur 55..dah nak retire ..baru balik Mesia...buat ibadat banyak-banyak...wirid 2-3 jam...sekarang ni Wak nak explore Tanah Arab nih dulu....


Cool

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by noble-man on 2009-07-28, 08:36

rizi the doll wrote:

kalau Petronas can offer at least an increase from their current salary, dan tambah sikit benefits, sure ramai akan balik ke Malaysia... walaupun gaji yang dioffer cannot compare to what they are getting abroad... derang still akan balik gaks...

Terus terang saya tanya Wak n others as well, kalau local company kat Malaysia, offer u all benefits yang ok but salary tak sampai what ur getting now in Qatar... u consider tak utk balik??

Kalau saya, saya ambik.... hujan batu lah katakan... Smile

Setuju sangat dgn apa yg Rizi The Doll cakap ni. Saya pun nak balik kalau gaji kat tanahair tu lebih sikit, walaupun tak sebanyak di sini.

Dulu-dulu sebelum sampai sini tak berapa faham dgn konsep hujan emas hujan batu ni. Bila dah sampai sini, baru faham. Orang tua-tua kita dulu-dulu mana ada datang kerja sampai ke Qatar ni, tapi dah boleh buat Pepatah : "Hujan Emas di negeri orang, Hujan Batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri.."

At least kat Malaysia boleh mandi hujan, kat sini mandi debu...Smile

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by rizi the doll on 2009-07-28, 10:18

makan debu, minum debu, tido debu, bedebak bedebuk dah hujung bulan...

terus debu2 tersebut dilupakan... hehehe....

debu pun debulah.... janji masyuk... hehehe

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by zxzacx on 2009-07-28, 13:33

noble man
kawe gak setuju dgn demo...
kawe dah setahun lebih sini...tiap tiap bln balik kl
company lama kat msia ada offer balik kerja...gaji naik dlm 40% dari gaji lama
tapi kira kira dapat belum separuh lagi dari gaji sini... hujan mas negeri ore
hujan batu negeri sendiri baik hujan batu...sebab balik kerja dengan mas.
hihiiii
kawe dale delima.

zxzacx
Active Member
Active Member

Number of posts : 68
Age : 49
Location : doha
Registration date : 2008-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by mba2009 on 2009-07-29, 14:49

Abdullah wrote:Dianggarkan kira2 106 orang malaysia berkerja dengan Qatar Petroleum sehingga tarikh 15.6.2009. Data ni diambil dari sumber dalaman QP. 106 orang ni merangkumi kesemua plant dan pejabat QP termasuk offshore. Staff terbaru mengikut rekod tersebut adalah saya Very Happy yang daftar pada 6.6.2009 dengan nombor pekerja 306**.

Salam Semua;

Ramai nye korang kat Qatar...kami kat Kuwait ni ciput je bleh bilang dengan jari......anyway salam dari aku kat Kuwait....

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Abdullah on 2009-07-29, 14:56

mba2009 wrote:
Abdullah wrote:Dianggarkan kira2 106 orang malaysia berkerja dengan Qatar Petroleum sehingga tarikh 15.6.2009. Data ni diambil dari sumber dalaman QP. 106 orang ni merangkumi kesemua plant dan pejabat QP termasuk offshore. Staff terbaru mengikut rekod tersebut adalah saya Very Happy yang daftar pada 6.6.2009 dengan nombor pekerja 306**.

Salam Semua;

Ramai nye korang kat Qatar...kami kat Kuwait ni ciput je bleh bilang dengan jari......anyway salam dari aku kat Kuwait....

mba2009

belum masuk lagi yg kerja dgn company besar macam Qatar Gas, Ras Gas dll. Kot2 gamaknya ada dalam 1,200 malaysian kat sini.

Macam mana ye keadaan persekitaran tempat kerja kat sana ? ada tembak2 lagi ke?

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by mba2009 on 2009-07-29, 15:31

Abdullah wrote:
mba2009 wrote:
Abdullah wrote:Dianggarkan kira2 106 orang malaysia berkerja dengan Qatar Petroleum sehingga tarikh 15.6.2009. Data ni diambil dari sumber dalaman QP. 106 orang ni merangkumi kesemua plant dan pejabat QP termasuk offshore. Staff terbaru mengikut rekod tersebut adalah saya Very Happy yang daftar pada 6.6.2009 dengan nombor pekerja 306**.

Salam Semua;

Ramai nye korang kat Qatar...kami kat Kuwait ni ciput je bleh bilang dengan jari......anyway salam dari aku kat Kuwait....

mba2009

belum masuk lagi yg kerja dgn company besar macam Qatar Gas, Ras Gas dll. Kot2 gamaknya ada dalam 1,200 malaysian kat sini.

Macam mana ye keadaan persekitaran tempat kerja kat sana ? ada tembak2 lagi ke?

Salam Bapak Abdullah;

Ramai gak geng korang....tembak tembak rompak rompak tu biasa la city living....kalau kat majlis kawin memang la geng to tembak2 senapang depa..... tapi suatu waktu dulu Kuwait ni nombor satu dalam dunia ....kematian di atas jalan raya... lepas tu Saudi Arabia ambik alih..... keje aku ok je

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Abdullah on 2009-08-21, 11:15

Kongsi2 tentang QP Probation Period hasil dari study yang saya buat semenjak duamenjak ni.

dengarnya susah sikit nak confirm kalau immediate superior / supervisor tu Egyptian @ India sebab ada sikit bias kerana dia orang lebih suka subordinate dari kelompok mereka. Qatari pulak lebih suka subordinate dari kelompok arab.

Selepas tempoh percubaan 3 bulan ni , 4 option akan diberi,
1. confirm @
2. tempuh percubaan dilanjutkan selama sebulan lagi @
3. di offer ke jawatan lebih rendah dalam department yang sama ( biasanya tak dipindahkan ke deparment lain kerana ianya mesti melalui proses temuduga yang baru & Mudir kita malas nak uruskannya) @
4. ditamatkan perkhidmatan serta merta tanpa bayaran gantian sebulan gaji sebab ini adalah tamat tempuh percubaan. Kat sini employee boleh meminta surat NOC dari majikan untuk transfer visa kerja.

Bergantung kepada rezeki masing2 , kalau ngam dengan immediate superior / supervisor ni mudahlah sikit urusan.

TQ. ALL THE BEST FOR NEW COMER LIKE ME. cheers ENJOY DOHA & HAPPY RAMADHAN.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by mba2009 on 2009-08-21, 17:24

Abdullah wrote:Kongsi2 tentang QP Probation Period hasil dari study yang saya buat semenjak duamenjak ni.

dengarnya susah sikit nak confirm kalau immediate superior / supervisor tu Egyptian @ India sebab ada sikit bias kerana dia orang lebih suka subordinate dari kelompok mereka. Qatari pulak lebih suka subordinate dari kelompok arab.

Selepas tempoh percubaan 3 bulan ni , 4 option akan diberi,
1. confirm @
2. tempuh percubaan dilanjutkan selama sebulan lagi @
3. di offer ke jawatan lebih rendah dalam department yang sama ( biasanya tak dipindahkan ke deparment lain kerana ianya mesti melalui proses temuduga yang baru & Mudir kita malas nak uruskannya) @
4. ditamatkan perkhidmatan serta merta tanpa bayaran gantian sebulan gaji sebab ini adalah tamat tempuh percubaan. Kat sini employee boleh meminta surat NOC dari majikan untuk transfer visa kerja.

Bergantung kepada rezeki masing2 , kalau ngam dengan immediate superior / supervisor ni mudahlah sikit urusan.

TQ. ALL THE BEST FOR NEW COMER LIKE ME. cheers ENJOY DOHA & HAPPY RAMADHAN.

Salam Tuan Abdullah;

Saya rasa saya setuju dengan statement tu kalau kat Q8 la, saya nak tambah satu lagi negara :-
1) Mesir suka Mesir.
2) India suka India.
3) Lebanon suka Lebanon

Yang best kalau boss European, atau American, sure depa tak "bias".... tu la kehidupan. Aku kat Q8 terasa sangat kadang dari group3 tiga di atas memang susah nak dapat kerjesama, dari segi budaya keje. Malas la nak komen lebih lebih. Dah paham sangat. Ada gak yang tak bias tapi group selalu nya samada pernah keje "MNC" atau graduate dari USA/Europe.

Anyway "Hope for the best, expect the worst". Tapi sepanjang aku kerje aku suka boss Jepun aku dulu.

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Abdullah on 2009-08-21, 18:45

Wsalam Tuan MBA,

Update pasal pengambilan pekerja baru di QP

1. Sebulan dianggarkan 100 orang pekerja baru diambil dari pelbagai negara
2. 2 atau 3 dari seratus ini adalah Malaysian
3. Pekerja Malaysia ini diambil secara intensif mulai 2 tahun lepas

TQ

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by mba2009 on 2009-08-21, 19:14

Abdullah wrote:Wsalam Tuan MBA,

Update pasal pengambilan pekerja baru di QP

1. Sebulan dianggarkan 100 orang pekerja baru diambil dari pelbagai negara
2. 2 atau 3 dari seratus ini adalah Malaysian
3. Pekerja Malaysia ini diambil secara intensif mulai 2 tahun lepas

TQ

Salam Abdullah;
Kalau macam tu ramai la Malaysian kat Qatar.... ada ke kes Malaysian yang tak confirm dan kena balik ?

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Abdullah on 2009-08-21, 22:52

mba2009 wrote:
Salam Abdullah;
Kalau macam tu ramai la Malaysian kat Qatar.... ada ke kes Malaysian yang tak confirm dan kena balik ?

tak pasti pula .. tp mengikut beberapa orang lama kat QP ni ada la satu kes dalam tiap 4 @ 5 bulan.

antaranya kes yang saya dengar,

1. kes 1 : kat Malaysia tak pernah jadi penyelia, manakala disini diberi tugas penyelia, agak sukar untuk dia menjaga staff dari India yg degil & minta tak di Confirmkan.

2. kes 2 : Pekerja ni tak berapa puashati dengan working environment / staff yang agak lembat bertindak. Dengarnya dia tak berminat untuk teruskan perkhidmatan dan di offer untuk dapatkan transfer permit kerja.

Satu kes warga indonesia melibatkan seorang Lead Electrical Engr gred 18 (gred tinggi ni, dimana entry grade untuk senior staff biasanya 14) , tak dapat kerjasama staff bawahan & minta tak di confirmkan.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by fixcxer on 2009-08-25, 09:07

Gents,

Pasal confirm ni, tok sah la risau sangat. mostly org kita ni by the 3rd month dah confirm, kalau bukan lagi awal laa (yes, ada org confirm by 2nd month). Insya-Allah kalau kita buat kerja kita, ada lah rezeki tu Surprised

on part bias ni, itu tak boleh nak lari laa. tapi ada jugak org lain yg complaint 'org kampung' ni bias kat org Mesia. Sebabnya, ada satu dept kat QP tu almost half senior staff position tu org Mesia pegang. Hopefully, org sini 'bias' towards us because of our work performance, and nothing else.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Abdullah on 2009-08-27, 08:06

fixcxer wrote:Gents,

Pasal confirm ni, tok sah la risau sangat. mostly org kita ni by the 3rd month dah confirm, kalau bukan lagi awal laa (yes, ada org confirm by 2nd month). Insya-Allah kalau kita buat kerja kita, ada lah rezeki tu Surprised

on part bias ni, itu tak boleh nak lari laa. tapi ada jugak org lain yg complaint 'org kampung' ni bias kat org Mesia. Sebabnya, ada satu dept kat QP tu almost half senior staff position tu org Mesia pegang. Hopefully, org sini 'bias' towards us because of our work performance, and nothing else.

yup. sangat setuju.

setelah hampir 3 bulan kat sini, rasa elok gak kalau tak confirm. boleh balik Malaysia , beli sebijik flat kat KL & sewakan rm 500 sebulan + sedikit side income lain & dok diam2 Very Happy

minggu ni, sy ke oil production station PS2. kali pertama sampai sana untuk 3 hari. pergi je setiap ceruk instalasi ada je muka indian.. naik je upper deck , jumpa je muka indian.. turun ofis, jumpa lagi muka indian... naik boat sengaja lari pergi ke well head jacket, jumpa lagi indian kat sana.. -----> rasanya 80 % dari personnel kat offshore ni adalah indian. Betullah cakap otai2 qp bahawa qatar ni negara indian.

rasanya kalo indian2 ni mogok ... pasti lumpuh produksi oil & gas qatar ni.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Chian on 2009-08-31, 20:47

Bro Abdullah,

Fight on ............ Don't give up. pirat

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Abdullah on 2009-08-31, 21:19

Chian wrote:Bro Abdullah,

Fight on ............ Don't give up. pirat

TQ for your morale support . By next week i will knew whether i confirmed @ not. Please pray for me & my old-timer immediate superior Cool

Just knew one of our QP friend confirmed after 2 months. Now he actively looking for new car

Ramadhan kareem. TQ

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Chian on 2009-08-31, 21:26

Insya-Allah, confirm tu. Hang keje baik, dia tak de sebab tak nak confirm. Bila dia dah retire esok, hang lak jadi taiko kat situ and bawak ramai lagi rakyat Msia. cheers

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by mba2009 on 2009-09-03, 16:35

Abdullah wrote:
Chian wrote:Bro Abdullah,

Fight on ............ Don't give up. pirat

TQ for your morale support . By next week i will knew whether i confirmed @ not. Please pray for me & my old-timer immediate superior Cool

Just knew one of our QP friend confirmed after 2 months. Now he actively looking for new car

Ramadhan kareem. TQ

InsyaAllah bro..confirmed.

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

ahlan wassalam

Post by arnizan on 2009-09-05, 10:30

Abdullah wrote:Dianggarkan kira2 106 orang malaysia berkerja dengan Qatar Petroleum sehingga tarikh 15.6.2009. Data ni diambil dari sumber dalaman QP. 106 orang ni merangkumi kesemua plant dan pejabat QP termasuk offshore. Staff terbaru mengikut rekod tersebut adalah saya Very Happy yang daftar pada 6.6.2009 dengan nombor pekerja 306**.

apa kerja yg ada kt qhatar petroleum ye,klu leh saya nk uply kt sana ,skrg sye kerja bahagian logistic n w/hause ,klu ada employer baru caling2 la kita Gulf Warehousing Company QSC

arnizan
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-09-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatar Petroleum Updates

Post by Sponsored content Today at 18:39


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum