Salam pada semua Di Qatar & Minta Pendapat

View previous topic View next topic Go down

Salam pada semua Di Qatar & Minta Pendapat

Post by abumuiz on 2009-06-07, 11:23

Salam pada semua,

Kami baru register kat Forum ni. Kami sedang mencari information about Qatar just to have an idea about Qatar. Ramai kawan kata yang living in Qatar very expensive. We are a big family with 5 children with 4 schooling. Kalau kawan2 boleh tolong bagi indicative berapa kos sewa rumah, sekolah dan lain2. We would need at least 3-4 bedroom apartment. Sekolah...2 of our daughter are 13 and 14 so its senior school and dua lagi are 5 and 9 masih kat junior school.

Hayyakallah wa barakallah fiikum.

abumuiz
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Location : Kuwait
Registration date : 2009-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam pada semua Di Qatar & Minta Pendapat

Post by Minah Kampong on 2009-06-07, 12:12

Sedikit panduan mengenai angaran yuran sekolah (setahun). Sekolah mirip kepada negara tertentu (Indian, Philippines, dll) jauh lebih murah, tetapi........

Kebanyakkan Syarikat di Qatar membayar yuran persekolahan, ada hanya setakat 3 orang dan ada sehingga 5 (atau 4).

Aljazeerah Academy
Pre School & reception: 19,000 QAR
Tahun 1-6: 24,000 QAR
Tahun 7-9: 29,000 QAR
Tahun 10-11: 36,000 QAR
Tahun 12-13: 39,000 QAR

Doha English Speaking School
Setahun 28,000 QAR

Newton International School
KG1: 17,400 QAR
KG2: 24,300 QAR
Tahun 1-6: 25,600 QAR
Tahun 7-9: 28,800 QAR
Tahun 10: 31,600 QAR

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam pada semua Di Qatar & Minta Pendapat

Post by abumuiz on 2009-06-07, 12:30

Mashqur Minah Kampong,

Terima kasih la atas info pasal skolah tu. Sekolah mana yang selalunya Msian hantar anak2?

Jazeera and Newton tu okay ke based on experience Msian kat sana? School fees sentiasa naik setiap tahun ke? 10% every year atau lebih?

Kami sekarang kat Kuwait and school fees memang naik about 10% every year.

Terima kasih.

abumuiz
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Location : Kuwait
Registration date : 2009-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam pada semua Di Qatar & Minta Pendapat

Post by Wak on 2009-06-07, 13:27

Salam En. Abu Muiz,

Biasanya, Family House Rent, 3 BR kat Doha ialah QR6,000 - QR8,000. Your Company akan beri Housing Allowance of QR 15,000 sebulan. So, boleh save some money kat situ.

Kalau nak dapat more idea berapa harga sewa rumah,kat Qatar, sila layari :

http://www.qatarliving.com/classifieds

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam pada semua Di Qatar & Minta Pendapat

Post by abumuiz on 2009-06-07, 15:15

Wak,

Terima kasih atas info. Kebanyakan advert rumah fully furnished. Macam tu ke di Qatar? We would prefer unfurnished sebab we already have furniture.

Anyway, ni just want to get an idea of life in Qatar which we are sure very nice. Daripada forum ni pun nampak gaya tempat kat skolah pun susah nak dapat.

Thanks.

abumuiz
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Location : Kuwait
Registration date : 2009-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam pada semua Di Qatar & Minta Pendapat

Post by DatukBendahara on 2009-06-08, 10:34

Bukanlah satu kebiasaan umum di Qatar di mana rumah sewa datang dengan fully furnished. Ada yang tanpa furniture. Namun, pada waktu ini kelihatan iklan sewa kebanyakannya termasuk sewa perabut. Mungkin sebab sewa rumah sudah turun, agen-agen memasukkan perabut untuk memaksimakan sewaan mereka.

Sememangnya persekolahan untuk anak agak mencabar di sini kerana kekurang tempat kosong.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam pada semua Di Qatar & Minta Pendapat

Post by abumuiz on 2009-06-09, 08:48

Datuk & kawan2 lain,

Thanks for the clarification. Dari info on the web and forum ni, rasenye safe to say kalau family house 3-4 bedroom lebih kurang 10K sebulan. Mungkin bills (api & air) tak include kot. Sekolah pun...average mungkin about 3.5K sebulan sorang average..yang nak dapat tempat tu memang satu hal pulak la.

Household expenses (food etc) maybe about 2.5K sebulan for family macam us with five kids kot (assuming shopping kat Lulu)...whaddaya think?

Thanks. Hayyakallah. Very Happy

abumuiz
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Location : Kuwait
Registration date : 2009-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam pada semua Di Qatar & Minta Pendapat

Post by Chian on 2009-06-22, 17:09

Abu Muiz,

I ada 5 kids gak. Cuma umur dia orang lagi muda. Eldest 9 and yang bungsu 1 year. Based on my own experience, agak susah juga nak dapat villa 4BR untuk QR10k. I would say QR11K is possible dalam keadaan sekarang. Kalau 3BR (UF), kat compound saya sekrg ni pun boleh dapat dalam QR8k (Masa start sewa (6 bulan dulu), sewanya QR11k). All of the above ...... excluding air & api.

Sekolah ........ memang challenging. I cuba nak register kat sekolah-sekolah yang famous kat sini but within budget. Tapi, sayangnya bila pi assessment test, tak lepas lak. Nak hantar sekolah yg lebih gempak, kena bayar extra tu sendiri lak. So, itulah yang pening sikit.

Begitu juga ngan medical benefits. My company cover untuk 4 children je. So, salah sorang kena bayar sendiri kalau nak pi private clinic. Kalau tak, kena le bawa dia ke hospital gomen. Hospital gomen tu memang bagus kat sini, cuma kekadang rasa malas nak queue atau rasa tak adil lak untuk anak yang sorang tu. Last few days, I bayar QR200 (QR150 consultancy + QR50 ubat) untuk anak yang tak ada 'coverage' bila pi private clinic. Kebetulan ada 2 anak demam, satu covered satu lagi tak.

Households items ........ I rasa depends age anak you. I sekarang spend banyak untuk diapers + milk ....... monthly sampai QR6K.

Kesimpulan yang saya rasa boleh buat , penting sangat untuk company cover sekolah, medical, rumah. Kalau tak semua, at least the bulk of them.

Semoga semua ini berguna .....

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam pada semua Di Qatar & Minta Pendapat

Post by Sponsored content Today at 15:43


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum