MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

View previous topic View next topic Go down

MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by FANIS on 2009-06-02, 02:58

Hello MALAYSIAN,

Actually i nak mintak tolong. I got offer to work in Doha with German Company called Hochtief. So, as tak pernah kerja with International Com & Oversea ni. banyaklah yg tak tau in term of cost of living, working environment la & etc. Beside the salary tu dlm 23K - 25K QTR & rumah they all provide la.. & transport provide dari rumah ker tempat kerja jer.. The project is Barwa Commercial Avenue. Basically the package is for single jer.

Tu yg nak minta pandangan nie.. kalu single mcm mana & kalau bawa family mcm mana.. family pun tak ramai. Me, Wife & Son jer.

Hope You all can give some advise.

FANIS
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2009-06-01

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by Wak on 2009-06-02, 07:53

Hello Fanis,

Offer kerja tu OK...ambil jer...Cost of Living...everythings 2-3 times higher than Malaysia..cuma kereta jer murah kat sini... sbb Qatar is a tax free nation...no duty import....

Negotiate offer ..ambil family package..

kat Qatar ada 2,000 rakyat Malaysia...we can help you settle down here...


Last edited by Wak on 2009-06-02, 08:08; edited 1 time in total

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by Minah Kampong on 2009-06-02, 08:04

Offer yang amat menarik. Memandangkan datang bujang & rumah/transport disediakan, rasanya kalau dari segi budget, secara kasar lebih kurang begini (QAR/month):

Salary = 25,000.00
Car Loan = -2,500.00
Food = -1,200.00
Travel/Visit = -1,800.00
Others Bills = -300.00
House Phone/Internet = -450.00
Cable TV/Showtimes = -250.00
Mobile Phone = -250.00
Credit Card Payment = -2,500.00
Petrol = -500.00
Send Home = -5,000.00
Saving = -10,000.00
Balance QAR = 250.00

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by eltax on 2009-06-02, 08:22

Anak umur baper? Kalau dah kena hantar sekolah, kena consider gak yuran sekolah.

Kalau sekolah Cambridge, KG jer pun dah QAR 13k setahun.

Another thing kalau single package, rumah yg disediakan tuh selalunya rumah orang bujang. So, kalau bwk family kena cari rumah sewa sendiri at your own cost. Current situation, 2 bed room flat unfurnish is around 5k QAR - 6.5k QAR.

Walau bagamanapun, segalanya terpulang pada individu masing utk plan belanjawan dia. Insyaallah cukup. Rezeki masing2.

Ada rakyat Mesia yg duk kat Qatar nih dpt kurang dari tuh pun bole survive and siap bole settle suma hutang kat Mesia dlm tempoh 2 thn keja kat sini. Tapi paham2 la.. kena beringatlah bila berbelanja..

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by FANIS on 2009-06-04, 04:37

Thanks banyak2.. I may accept the offer.. mungkin dalam 3 bulan lagi fly ke sana.. Cuma tak pernah kerja dengan International Company jer & ader dengar cerita ok & ader cerita tak ok. Status org malaysia kat sana mcm mana.. kot2 ader anti asian ker? Maklumla kat middle east nie mcm2 hal.

Mcm mana you all kerja kat sana? best ker tak or sama mcm kat malaysia jer? community malaysia mcm mane? ader gathering? Family you all mcm mana?

I keluar M'sia pun masa belajar dulu. Dah ader family nie lain rasa sikit..
Anything you all can email me at fanis@tm.net.my kot2 apa boleh tukar pandangan ker etc.

FANIS
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2009-06-01

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by Wak on 2009-06-04, 12:30

Status org Malaysia... Alhamdulillah..semuanya kerja ngan kampeni yg bagus...hidup pun mewah...mostly 99% kerja exec dan technician..hard labour tak de...

Qatar is a Conservative Islamic Country...Hukum Hudud digunakan disini...Hari Kerja...Ahad hingga Khamis...

Hidup kat tempat orang...kadang-kadang rasa gembira..kadang-kadang rasa hati tu tak bearapa ceria.. sbb bukan kat tanah air sendiri... orang sekeliling pun ada yang baik-baik...ada juga yang tunjuk lagak semacam jer...biasa la...tapi kalau nawaitu tu nak cari rezeki... semuanya dapat dilupakan...

Gathering selalunya ke Embassy...banyak Korporat Malaysia yang buat function pun kat Compound Embassy....Family life ..OK...facilities pun more or less..sama jer ngan kat Malaysia...

Kalau nak gi makan kat Mall..banyak Nasi Beriani, Kebab, Fast Foods dll. Nasi Campur tu ada kat Restoran Indonesia...tapi Sambal Tumis, Rojak, Koey Teow tu..tak akan jumpa la...kalau nak...masak sendiri kat rumah....

Apa-apapun...Ahlan Wasahlan..ke Qatar...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by noble-man on 2009-06-07, 09:49

Wak wrote:Status org Malaysia... Alhamdulillah..semuanya kerja ngan kampeni yg bagus...hidup pun mewah...mostly 99% kerja exec dan technician..hard labour tak de...

Malaysians yg jadi "Hard Labour" wujud di Qatar. Saya pernah berjumpa dgn Malaysians yg kerja pasang tiles dan yg kerja jaga kandang kuda di sini.

Hidup di negara orang tak kan sama dgn hidup di negara sendiri. Jadi kalau nak datang, datang lah dgn hati & minda yg terbuka.

Semua terpulang kpd diri masing-masing. Situasi antara seorang dgn yg lain tak sama, bergantung kpd objektif datang ke Qatar.

Waktu saya sampai di sini tahun 2006, Malaysians tak lah ramai sangat, jadi lebih mudah mengenali antara satu sama lain. Sekarang ni dah ramai, tak mampu nak ambil tahu dan kenal dgn semua org. Bila dah ramai maka banyaklah group group kecil mengikut kecenderungan masing-masing.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by kutu_beramboi on 2009-06-07, 11:10

yer ker noble-man ada org mesia keje jaga kandang kuda kat sini? fuh, dasat tu... mmg hebat dia... takpe la noble-man kan... asal dpt rezeki halal... jg kandang kuda pun kandang kuda la...

fuh, dah nak masuk 3 tawun noble-man kat qatar ni... best tak??? takde plan ke nak balik mesia??? jadi politikus ke... Very Happy

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by noble-man on 2009-06-07, 12:07

kutu_beramboi wrote:fuh, dah nak masuk 3 tawun noble-man kat qatar ni... best tak??? takde plan ke nak balik mesia??? jadi politikus ke... Very Happy

Jadi politikus ??

Wang yg terkumpul setakat ini masih belum cukup utk membeli undi ahli-ahli perwakilan parti.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by Wak on 2009-06-07, 13:18

Buat apa nak balik Mesia cepat-cepat..biar berpaut didahan yang kukuh dan bersandar di kerusi yang empuk kat Qatar ni...kalau kat Mesia ada cable sebesar peha (high level contact) , boleh attach ngan kampeni yang gah...worth it juga balik...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by DatukBendahara on 2009-06-08, 10:41

noble-man wrote:Malaysians yg jadi "Hard Labour" wujud di Qatar. Saya pernah berjumpa dgn Malaysians yg kerja pasang tiles dan yg kerja jaga kandang kuda di sini.
Macam tak percaya sudah ada orang Malaysia bekerja sebagai "hard labour" di sini. Agaknya sampai bila orang di Qatar akan pandang tinggi orang Malaysia selepas mengetahui ada yang jadi labor kat tempat dia.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by bch69610 on 2009-06-09, 11:21

Saya memandang isu ini dari sudut yang sedikit berbeda...

The term "hard labor" pada saya kalau di Qatar ini mungkin biasanya kita klasifikasikan those yang bekerja membanting-tulang tengah panas terik membuat jalan, cuci lantai tandas dan seumpamanya.... dgn gaji yang saya pasti amat tidak berbaloi for Malaysian untuk assume those jobs here.

Saya rasalah... (I might be wrong here!)... those yang kerja pasang tiles maybe the supervisor / expert pasang tile of a construction project (biasalah orang Malaysia ni jenis yang tidak suka membesar / bangga diri bila cite pasal kerja).... dan yang kerja kandang kuda tu maybe has some experties on those kind of project di Malaysia.... jaga kuda2 jutaan riyal di Qatar.... Allahuallam..

I myself ada berjumpa dengan "tukang masak"....! First impression will say... "sanggup dia kerja kat Qatar ni!!"

In actual fact....... he is one of the Chef for The Emir himself!

Apapun.... ini semua sekadar membebel dari saya.... I still believe Malaysian sini kalau adapun kerja "hard labor".... wont be here for ... perhaps more than 3 months! mmg tak berbaloi....

bch69610
Active Member
Active Member

Number of posts : 39
Registration date : 2008-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by rizi the doll on 2009-07-27, 10:10

sapa kata takder Malaysian yang keje hard labor??

ramai sini... kita panggil "Kulikutif".... hehehehe...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by mba2009 on 2009-07-29, 15:36

rizi the doll wrote:sapa kata takder Malaysian yang keje hard labor??

ramai sini... kita panggil "Kulikutif".... hehehehe...

Salam Geng;

Aku ni menyibuk lagi...sebab aku ni bukan kat Qatar tapi kat Kuwait....he he he term ko pakai "KULIKUTIF" aha kalau kat tempat aku.....orang tempatan masuk keje lewat balik kul dua....he he he kita yang jadi "KULIKUTIF" ni keje le dari jam 7:00 am sampai 5:00 pm he he he kalau standby malam malam kita le yang masuk....... kerani tempatan lebih powerful lagi beb dari manager....layan je la...he he he he he he

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PANDANGAN BEKERJA DI DOHA

Post by Sponsored content Today at 18:07


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum