Airline info qatar <---> malaysia

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Airline info qatar <---> malaysia

Post by nazihas on 2009-05-17, 18:11

Salam,
I just nak get some info abt airlines comp yg ada kat sana. Flight ape yg terbaik mengikut pengalaman kawan2 yg dh lama duduk sana. any alternative airlines selain qatar airways..if any, lets compare in terms of pricing, convenient, safety, etc...
Thanks..

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by muq on 2009-05-17, 20:24

Banyak airlines lain yang boleh cuba dan lebih murah seperti GulfAir dan juga jet airways (banyak stopovers). Middle east airlines kebanyakannya lebih kurang airfares.

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by Wak on 2009-05-18, 07:56

Untuk menjimatkan masa, ambil direct flight Doha ke KL...Qatar Airways..7 jam..tapi kalau nak 10% -20% less fare, ambil Doha- Manama, Bahrain - KL..Gulf Air..10 jam...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by amirasha on 2009-05-24, 09:06

base on recent finding.. Gulf air paling murah.. and their flight from bahrain sampai klia early morning i.e. 940am.. and kalu choose the flight ptg dari doha (6.10pm) connecting pun tak lama sgt.. total duration dalam 10hours+ kot..
even qatarairways and etihad pun sampai klia kol 2pm pasal flight dari sini tgh mlm or early morning..

amirasha
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Registration date : 2009-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by muq on 2009-05-24, 10:04

memang gulf air lebih murah walaupun transit tapi timing bagus. Sri Lankan pun agak murah tapi untuk one way from Doha to Kul, tapi ada 2 stops di S'pore and Colombo. Fares QAR1,700 bertolak petang dan sampai Kul pun petang (esok). Return fares terlalu mahal dan involve overnight stopover di Colombo (accomodation + meals + transfer included).

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by noble-man on 2009-06-07, 12:16

muq wrote:Sri Lankan pun agak murah tapi untuk one way from Doha to Kul, tapi ada 2 stops di S'pore and Colombo. Fares QAR1,700 bertolak petang dan sampai Kul pun petang (esok). Return fares terlalu mahal dan involve overnight stopover di Colombo (accomodation + meals + transfer included).

Saya pernah naik Sri Lankan Airlines tahun lepas utk sektor Doha-Colombo-Kul-Colombo-Doha.
Saya bayar QR 2,400 utk return ticket- all inclusive.

Tak perlu overnight stopover di Colombo. Transit masa pergi 3 jam, masa balik 5 jam, di Colombo.

Utk keterangan lanjut, bolehlah layari www.srilankan.aero.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by amirasha on 2009-08-19, 14:11

air asia akan start flight KL LCCT - Abu Dhabi this coming november 5 x seminggu... Doha biler lagi?

amirasha
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Registration date : 2009-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by mba2009 on 2009-08-19, 14:37

amirasha wrote:air asia akan start flight KL LCCT - Abu Dhabi this coming november 5 x seminggu... Doha biler lagi?

Salam Geng;

Kawan ni 2008 tiap 3 bulan sekali balik mesia.... selalu ambik Etihad, pernah naik Qatar Airways, Sri Lanka airlines. Kalau Air Asia dah ada best... bleh balik mesia tiap bulan...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by Abdullah on 2009-08-22, 18:32

Ada berita sedih saya dengar dari seorang kawan Malaysia kita,

satu keluarga menempah tiket lebih awal dari sebuah agent untuk balik malaysia sempena raya ni. Tiba masa penerbangan , beliau dimaklumkan bahawa tiketnya telah dibatalkan dan wang telah dipulangkan. Setelah diselidik, rupanya kerani agent tersebut telah membatalkan tiket, membawa lari wang dan telahpun berhenti kerja. Agent tak mahu bertanggungjawab & menasihatkan mangsa membuat laporan polis.

Moral :
1. sebolehnya beli tiket dimana pembayaran dibuat di kaunter khas & kakitangan lain pula yang menguruskan pembelian tiket. (kebarangkalian berlaku masalah penipuan dapat dikurangkan
2. elakkan 3rd party. berurusan terus dengan syarikat penerbangan.
3. selalu pastikan confirmation dibuat pada jangkamasa tertentu eg. tiap minggu ke, tiap 10 hari ke, 3 @4 hari sebelum berlepas ke. Dia org menyampah tengok muka kita pun tak pe, janji kita tak hadapi masalah.

kalo tiket untuk seorang mungkin tak banyak rugi, tapi kalo sekeluarga 6 orang & return ticket....parah gak la.

Hati2 ye kawan2. TQ .

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by silver16v on 2009-08-24, 07:44

Memang sedih dgr cerita kisah kwn kita tu. Tolong bagitahu nama agent supaya kita boleh boycott dia. Make sure kwn tu buat police report supaya keadilan boleh ditegakkan.

Nak tambah 1 lg suggestion, kalau beli tiket pakai lar CreditCard, inshaAllah lebih selamat.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by fixcxer on 2009-08-24, 09:55

Yep, wawarkan lah nama agensi tu. Walaupun maybe the agency is not totally at fault, tapi dia punya employee yg buat pasal.

Pakai online booking/buying pun OK. Recently beli tiket from Emirates, alhamdulillah OK, siap boleh pilih & book seat lagi. Last time ada jugak encountered problem dgn Qatar Airways online booking, tapi after a few days diorg buat reversal.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by muq on 2009-08-24, 10:29

Memang betul, insyallah beli online any airline lebih yakin. Baru2 ni balik ke Malaysia beli tiket online dengan Gulf Air, semuanya lancar. Dia akan email selalu butiran penerbangan sebagai reminder.

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by Chian on 2009-08-31, 21:13

1) Myself & family with limited experience here ............. prefer Etihad against Qatar Airways. Cheaper and the cabin crews were more friendly to us. No offence to Qatar Airways ........ Hopefully, they will improve Cool .

2) I rushed to buy a ticket over the counter (Qatar Airways) for my maid about few months ago. Upon checking on the internet just few minutes after that, the fare was cheaper,on-line Evil or Very Mad . Lesson learnt ..... better buy on-line.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by mba2009 on 2009-09-03, 16:50

Chian wrote:1) Myself & family with limited experience here ............. prefer Etihad against Qatar Airways. Cheaper and the cabin crews were more friendly to us. No offence to Qatar Airways ........ Hopefully, they will improve Cool .

2) I rushed to buy a ticket over the counter (Qatar Airways) for my maid about few months ago. Upon checking on the internet just few minutes after that, the fare was cheaper,on-line Evil or Very Mad . Lesson learnt ..... better buy on-line.

Bro;

Aku setuju ikut ranking service, berdasar kan pengalama aku naik la selama ulang alik middle east ni :-
1- Etihad.
2- Emirates.
3- Gulf.
4- Qatar.
5- Sri Lanka.
6- Kuwait.

La ni ada Singapore Airlines direct. Ada sesiapa pernah cuba Yemenia. Kawan aku kata Ok juga. Tapi aku nak cuba Jazeera dari q8 ke abu dhabi lepas tu air asia ke KL.

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by mba2009 on 2009-09-03, 16:54

nazihas wrote:Salam,
I just nak get some info abt airlines comp yg ada kat sana. Flight ape yg terbaik mengikut pengalaman kawan2 yg dh lama duduk sana. any alternative airlines selain qatar airways..if any, lets compare in terms of pricing, convenient, safety, etc...
Thanks..

Salam Nazihas;

Sekarang Singapore airlines ada offer KWD 170 pi balik Q8 ke Malaysia. Direct flight. Korang naik transit Q8. KWD 1 = RM 12. Aku selalu naik Etihad sebab selalu dapat tiket price KWD 168/=. Hari tu aku naik Sri Lanka aku kena charge KWD 212. Tapi Sri Lanka aku rasa tak best service depa.

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by Abdullah on 2009-09-09, 02:23

silver16v wrote:Tolong bagitahu nama agent supaya kita boleh boycott dia.
belum sempat tanya kawan tu. Tunggu ya.

Dengar2nya return tiket yang paling murah adalah dari Gulf Air, kos sekitar QR 2.3K hingga 2.8K . betul ke wahai otai2 sume ??


Last edited by Abdullah on 2009-09-09, 14:00; edited 1 time in total

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by Chian on 2009-09-09, 07:00

Bro,

Susah nak cakap gak. It depends, sometimes other airlines like Etihad is cheaper. Perhaps, bila nak beli tiket, check all of these airlines' website before making a decision.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by Wak on 2009-09-09, 07:56

Cuba gi mana-mana Travel Agent / Ticketing office..sembang-sembang sama Exec kat situ...depa boleh beri tahu..mana tiket yang murah skg ni.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by mba2009 on 2009-09-09, 07:59

Chian wrote:Bro,

Susah nak cakap gak. It depends, sometimes other airlines like Etihad is cheaper. Perhaps, bila nak beli tiket, check all of these airlines' website before making a decision.

Salam Bro;

15 hb aku balik Malaysia naik Qatar Airways...cuti raya beb...aku bayar RM1903 pi balik economy kelas.. anak anak bawah 12 aku kena bayar RM 1548. Ini baru beli hari senin tadi tapi ada orang beli kan kat Malaysia la...

Sharing info je... aku rasa tu ok la harga tu...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by Chian on 2009-09-09, 09:10

Eh murah bebeno tu. Boleh share ngan kawan2 lain ni.

Tapi depart dari mana tu Bro ? Q8-KL-Q8 ke ?

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by mba2009 on 2009-09-09, 11:18

Chian wrote:Eh murah bebeno tu. Boleh share ngan kawan2 lain ni.

Tapi depart dari mana tu Bro ? Q8-KL-Q8 ke ?

Ada orang beli kat Boustead Travel Agency Malaysia... silap sebenar nye RM 1843 for adult... e-tiket lepas tu depa email je... q8 ke doha then doha ke KL... balik nanti KL ke Doha...doha ke q8..

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by Chian on 2009-09-09, 11:23

RM1,843 untuk transit to Q8. Logically speaking, kalau pegi balik Doha-KL je lagi murah la. Eh banyak murah tu berbanding masa I balik in Jun 09. Thank you for sharing Bro.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by mba2009 on 2009-09-09, 11:30

Chian wrote:Eh murah bebeno tu. Boleh share ngan kawan2 lain ni.

Tapi depart dari mana tu Bro ? Q8-KL-Q8 ke ?

Aku rasa harga sebab fixed price fixed date. Balik mesia 15hb sept 2009... balik kemari 30hb Sept 2009.. kalau open tiket lagi mahal...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by Abdullah on 2009-10-08, 23:02

baru beli tiket GULF AIR dari DOHA ke KUL pada 15/10/09. Harga QR 1,210.00 setelah dapat diskaun QR 150.00. Diberitahu oleh seorang kawan bahawa sekiranya kita dari Malaysia & tunjukkan pasport Malaysia baru dapat diskaun tu. Sy memang bawak pasport.

TQ

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by ziothman on 2009-10-11, 06:34

dapat same price kalau book online also.

ziothman
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Location : Doha
Registration date : 2009-08-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Airline info qatar <---> malaysia

Post by Sponsored content Today at 18:05


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum