GPRS/3G Qtel setting untuk iPhone 2G/3G

View previous topic View next topic Go down

GPRS/3G Qtel setting untuk iPhone 2G/3G

Post by aZeR on 2009-05-13, 11:48

Pengguna iphone kat Qatar yang nak guna Qtel data service boleh ikut cara paling "short-cut" kat bawah ni..
Tapi cara ni untuk pengguna MacOS saja.. untuk pengguna Windows saya boleh bagitau kalau ada yg berminat..

1. Pi kat iphone Settings > General > Network > Cellular Data Network > atau Settings > General > Network > EDGE>

2. Isi data seperti kat bawah :
APN : gprs.qtel
Username : gprs
Password : gprs


3. Buat satu "text" file dan isikan seperti kat bawah (guna je pa pe "text editor") :

function FindProxyForURL(url, host)
{
if (isInNet(myIpAddress(), "10.0.0.0", "255.0.0.0"))
return "PROXY 10.23.8.3:8080";
else
return "DIRECT";
}


4. "Save"kan file tu dengan nama proxy.pac kat "Desktop" supaya senang nak guna satgi. Pastikan nama tu takde ".txt" kat hujungnya. Kalau tak nanti tak jalan ler.

5. "Connect"kan iphone tu ke wireless network n salin/ingat nombor IP iphone (contoh kita guna IP 192.168.5.55).

6. Buka "Terminal" kat MacOS tu. Taip scp ~/Desktop/proxy.pac root@192.168.5.55:/private/var/mobile/

7. Nota : "command" kat atas tu kena taip satu line aje. Korang "copy paste" ler senang (jgn lupa tuka IP ke IP iphone korang).

8. Kalau ada mintak password letak alpine.

9. Kat "Terminal" sama taip scp root@192.168.5.55:/var/preferences/SystemConfiguration/preferences.plist ~/Desktop/

10. Korang akan nampak ada file nama preferences.plist kat "Desktop".

11. Kita kena "Edit" file ni (guna pa pe "text editor"). Dalam file ni cari bahagian BIRU macam kat bawah ni. Bahagian MERAH tulah yang korang kena isi ("copy paste le senang") :

<key>Interface</key> <dict> <key>DeviceName</key>
<string>ip1</string> <key>Hardware</key>
<string>com.apple.CommCenter</string> <key>Type</key>
<string>com.apple.CommCenter</string> </dict>

<key>Proxies</key> <dict> <key>ProxyAutoConfigEnable</key>
<integer>1</integer> <key>ProxyAutoConfigURLString</key>
<string>file:///var/mobile/proxy.pac</string> </dict>

<key>com.apple.CommCenter</key> <dict>
<key>AllowNetworkAccess</key> <integer>1</integer>
<key>Available</key> <integer>1</integer> <key>Setup</key> <dict>
<key>apn</key> <string>gprs.qtel</string>
<key>password</key> <string>gprs</string> <key>username</key>
<string>gprs</string> </dict> <key>Version</key>


12. Dah siap jangan lupa "save" daaa.

13. Kena hantar balik file ni ke iphone. Taip scp ~/Desktop/preferences.plist
root@192.168.5.55:/var/preferences/SystemConfiguratio
n/


14. Ok semua dah habis kena "re-start" iphone tuh (OFF bebetul dan switch ON balik).

15. Boleh "test connection" dengan "switch off" wifi dan bukak mana mana "website" ngan "safari". Anda sekarang boleh le layan "facebook" kat mana mana saja anda berada.. Razz jangan lupa bil gprs/3g mahal kot? kena tanya orang Qtel. Shocked

Salam..

aZeR
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Location : r00t
Registration date : 2009-01-22

View user profile

Back to top Go down

Re: GPRS/3G Qtel setting untuk iPhone 2G/3G

Post by Chian on 2009-06-22, 17:36

aZer, Thanks a lot for sharing. Anyway, ada dengar berita pasal iphone 3GS tak ? Boleh guna format sama ke ? He he he ..... pls excuse me, bat bat IT ni ...... lomah sikit. Embarassed

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: GPRS/3G Qtel setting untuk iPhone 2G/3G

Post by aZeR on 2009-06-26, 11:41

..iphone 3GS belum test lagi bro sebab takde org yg terdekat yg pakai lagi.. kalau ada boleh kita test.. Smile

aZeR
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Location : r00t
Registration date : 2009-01-22

View user profile

Back to top Go down

Re: GPRS/3G Qtel setting untuk iPhone 2G/3G

Post by Sponsored content Today at 14:09


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum