Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Abdullah on 2009-06-12, 21:52

nazihas wrote:Setelah dipertimbangkan dr pelbagai aspek, sy akan memulakan langkah solo ke qatar pd 11 august without wife n kids...mintak2 la tak jadi mcm abdullah, takde org yg tunggu di airport...

langkah solo? huhu kena tahan la kalo rindukan mereka. Ada baiknya datang solo ni, kita dapat tumpukan sepenuhnya kepada task baru kat sini sebelum comfirm. Dah confirm nti boleh le bawa mereka secepat mungkin.

pasal 'greet & meet ' servis, kena confirm betui2 dgn agen kat sana. sy hari tu ada sedikit miss communication disebabkan pertukaran masa berlepas.

selepas menginap 3 hari kat hotel, diberi penginapan sementara kat 7 pearls apartment Doha. fully aircond & fully furnish. Ada pool, gym & jakuzza FREE. Dok bujang kat sini ada lah masa nak exercise. bawa swimming trunk, swimming google, track suit, sport shoe & T.

Kalo ada kesulitan, cuba contact sy nti I'ALlah leh bantu sedaya.

Masalah utama kat sini adalah kenderaan. 3 hari pertama tu adalah driver QP entertain & lepas tu kenalah usaha sendiri dtg & balik kerja. Nak pergi kerja dari apartment mudah dapat teksi tapi nak balik tu susah sikit. Driver teksi juga dari luar (Bangla/india) yg tak mahir baca. Kita minta bawa ke Ejen Honda, dia bawa kita ke Ejen Suzuki !!! huhu sabor je lah.

Cuma share sedikit pengalaman sy 6 hari di Doha ini.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Abdullah on 2009-06-12, 22:02

Abdullah wrote:
nazihas wrote:Setelah dipertimbangkan dr pelbagai aspek, sy akan memulakan langkah solo ke qatar pd 11 august without wife n kids...mintak2 la tak jadi mcm abdullah, takde org yg tunggu di airport...

langkah solo? huhu kena tahan la kalo rindukan mereka. Ada baiknya datang solo ni, kita dapat tumpukan sepenuhnya kepada task baru kat sini sebelum comfirm. Dah confirm nti boleh le bawa mereka secepat mungkin.

pasal 'greet & meet ' servis, kena confirm betui2 dgn agen kat sana. sy hari tu ada sedikit miss communication disebabkan pertukaran masa berlepas.

selepas menginap 3 hari kat hotel, diberi penginapan sementara kat 7 pearls apartment Doha. apartment 2 bilik,fully aircond & fully furnish. Rasa amat sunyi dok rumah sorang2 & masa ni terasa baik jika keluarga ikut sama . Ada pool, gym & jakuzza FREE. bujang kat sini ada lah masa nak exercise. bawa swimming trunk, swimming google, track suit, sport shoe & T.

Kalo ada kesulitan, cuba contact sy atau kawan2 nti I'ALlah leh bantu sedaya.

Masalah utama kat sini adalah kenderaan. 3 hari pertama tu adalah driver QP entertain & lepas tu kenalah usaha sendiri dtg & balik kerja. Nak pergi kerja dari apartment mudah dapat teksi tapi nak balik tu susah sikit. Driver teksi juga dari luar (Bangla/india) yg tak mahir baca. Kita minta bawa ke Ejen Honda, dia bawa kita ke Ejen Suzuki !!! huhu sabor je lah.

Cuma share sedikit pengalaman sy 6 hari di Doha ini.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Chian on 2009-06-14, 09:41

Abdullah,

Kami dulu share sewa taxi ngan beberapa org new comers on monthly basis, sementara dapat lesen and sewa/beli keta.

PM me kalau nak cuba dapat beberapa nombor taxi yg kami pernah guna.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Abdullah on 2009-06-16, 21:36

Ada tanya sebuah car rental company td,

dokumen yg diperluakan untuk sewa kereta d Qatar
1. ID eg. pasport
2. Kad kredit ( dia org akan tahan qr3k mungkin sbg deposit /jaminan. mungkin juga boleh bg cash??)
3. International license.
4. Kadar sewa sebuah mini cooper S adalah QR 8k !!!
5. Keta termurah Aveo hatcback pd kadar QR 1800 sebulan.

Sesiapa yg akan datang & berhajat nak sewa kereta untuk permulaan, boleh amik awal2 International License kat Malaysia.

Prepaid handphone card ( Hala prepaid by QTEL )
1. Bayar QR 50. dapat sim card baru dgn QR 25 kredit & valid untuk sebulan
2. 50 dirham ( QR 0.5) untuk satu sms ke Malaysia.
3. Dokumen yang diperlukan, Isi borang d pejabat QTEL, Salinan & ori pasport & duit QR50 )
4. Satu pejabat Qtel di Sport Corner - berhampiran Ejen Yamaha buka 24 jam sehari. Hala kopun reload machine juga ada.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-06-17, 00:49

Abdullah,

Brp harga cab dr aprtment ke QP ofis? Just nak compare price kalau nak sewa kreta sbulan..tq

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Abdullah on 2009-06-17, 06:39

Antara QR 13 hingga 18. Meter teksi tak berapa perfect. Saya ada kenal sorang driver yg sediakan Transport service untuk QP yang mana dia leh amik dari depan pintu ofis. Ini penting semasa nk balik.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-06-22, 18:42

salam,

For 1st 3 months for QP staff, ade tak option lain selain daripada duduk di rumah company (temp resident)? I dengar kita boleh cari rumah sewa sendiri n they will pay us housing allowance. ade sesapa tak yang dah experience this? tq

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Abdullah on 2009-06-22, 20:52

Sy dah dapat verbal confirmation ttg hal ini dengan QP Housing Spvr, Mr Mohyiddin ( Q Hp 5809380 ). Boleh simpan no hp ni & confirmkan dgn beliau semasa menginap 3 hari kat hotel nti. Talian hp kat sini leh dapat dari kaunter 24 jam. Dia cakap HR akan dapatkan surat check- out dari beliau untuk membolehkan kita claim elaun rumah. Cam sy , sy duduk Company Accommodation ni mulai 9 hingga 18 Jun 2009 iaitu 10 hari. HR akan kira bilangan hari eg Sy tak dibayar apa2 elaun rumah selama 10 hari sy pakai kemudahan ni. Dari 19 hingga 30 jun sy akan dapat elaun rumah tersebut. Asasnya, rumah company ni disediakan bagi menolong / memberi kita masa untuk mendapatkan rumah sewa, kalo dah dapat rumah kita dibolehkan keluar. Maklumat ni juga sy dapat dari seorang senior QP kita kat sini. Camanapun, praktikal sy belum tau, sebab dia org ni 'magic' sikit, leh pusing2 dgn berkata 'khalas2'. Moga ALlah berkatkan bumi Qatar ni.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Chian on 2009-06-23, 09:52

We do not have to stay in the QP's provided accomodation up to 3 months. We may opt out earlier and immediately start to claim the housing allowance. Procedure wise :

1. You need to inform the house supervisor of your intention;
2. After that, one of the housekeeper will come and check the house (to
ascertain if there is any damage);
3. Then, you need to fill-in an undertaking letter (can get from HR
Helpdesk) that you will be solely responsible for any residual effect on
your early departure from the house;
4. Subsequently, the house supervisor will confirm with HR Admin;
5. Finally, the housing allowances will be remitted to your bank account, to
together with your salary on the pay day. The unaccomodated portion
of a month would be pro-rated and paid to us accordingly.

However, we need to always be mindful about the tenancy agreement. Normally, we are locked for a minimum period of 1 year. We may face difficulties if we are not confirmed and need to be deported (nauzubillah). We may end-up having to pay the remaining portion of the tenancy arrangement. That's why, QP HR normally advise new comers to stay in their provided accomodation of up to 3 months, i.e. until confirmation.

Anyway, there are cases where landlord does not really pursue if we have to leave early due to reasons, beyond the tenant's control. That was exactly what happened to the tenant before me. He was transferred out of Qatar by huis employer after staying in the house for only 4 months. In that case, the tenant manage to find me to immediately take-over to rent the house and return the post-dated cheques to the tenant (Normally, tenants need to issue post-dated cheques for the whole tenancy period).

Hence, if I were to share my opinion ....... please assess various perspectives carefully before you decide to move out early (which I did).
Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-07-22, 16:09

Salam semua,

next month sy akan ke sana..just wanna check whether QP provide any mobilization allowance? eg. shipment door to door by using container..pls help. Tq

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by rizi the doll on 2009-07-27, 06:15

resit kasi simpan... utk claim later...

apa2 pun all the best... n welcome to Qatar.... aku process analyst kat OSD... DG tuu kat bawah opis aku jer kat Doha tower... ko nyer floor either 2nd or 3rd... ada few malaysian kat situ gaks.... tapi paling ramai ko naik tingkat 4 lah... lam 13 org malaysian... dah jadi perkampungan dah... hehehe

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by rizi the doll on 2009-07-28, 07:05

Chian wrote:We do not have to stay in the QP's provided accomodation up to 3 months. We may opt out earlier and immediately start to claim the housing allowance. Procedure wise :

1. You need to inform the house supervisor of your intention;
2. After that, one of the housekeeper will come and check the house (to
ascertain if there is any damage);
3. Then, you need to fill-in an undertaking letter (can get from HR
Helpdesk) that you will be solely responsible for any residual effect on
your early departure from the house;
4. Subsequently, the house supervisor will confirm with HR Admin;
5. Finally, the housing allowances will be remitted to your bank account, to
together with your salary on the pay day. The unaccomodated portion
of a month would be pro-rated and paid to us accordingly.

However, we need to always be mindful about the tenancy agreement. Normally, we are locked for a minimum period of 1 year. We may face difficulties if we are not confirmed and need to be deported (nauzubillah). We may end-up having to pay the remaining portion of the tenancy arrangement. That's why, QP HR normally advise new comers to stay in their provided accomodation of up to 3 months, i.e. until confirmation.

Anyway, there are cases where landlord does not really pursue if we have to leave early due to reasons, beyond the tenant's control. That was exactly what happened to the tenant before me. He was transferred out of Qatar by huis employer after staying in the house for only 4 months. In that case, the tenant manage to find me to immediately take-over to rent the house and return the post-dated cheques to the tenant (Normally, tenants need to issue post-dated cheques for the whole tenancy period).

Hence, if I were to share my opinion ....... please assess various perspectives carefully before you decide to move out early (which I did).
Very Happy

agree with Chian

About moving out dari QP accomodation... just remember satu benda ahh... duit deposit utk rumah baru is normally 1x1 kalau nasib kurang baik kena 2x1 tapi boleh nego...

paling murah 1BHK/FF (Bedroom/ Hall/ Kitchen) apartment is about 5k to 7k. bayang kan cash/ cheque sebulan pertama is 10 - 14k... kalau yang ada duit kira ok lah... leh cover b4 gaji masuk...

tapi kena ingat... those yang baru masuk... i know 1st 2-3 month... duit macam air... especially with family... so nak taknak mmg camtuu keadaan nyer...

about the house contract... ambik paling min...1 year... n mintak derang masukkan quote... kiranyer u tidak lagi bekerja di Qatar, u leh ambik lik all ur post dated cheque... or something like that..

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Nak tanya sikit

Post by trirath on 2009-09-04, 15:38

Hai semua,

Saya baru hantar CV saya kat ap recruitment last 2 weeks untuk position Business System Analyst untuk QP.saya nak tanya pasal proses..berapa lama qp ambil masa untuk proses application?apakah kriteria yang diperlukan oleh mereka?saya mempunyai 2 years working experiance ..adakah itu mencukupi? harap2 ada yang boleh membantu..

regards,
Trirath

trirath
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-09-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by DatukBendahara on 2009-09-05, 00:23

trirath wrote:Hai semua,

Saya baru hantar CV saya kat ap recruitment last 2 weeks untuk position Business System Analyst untuk QP.saya nak tanya pasal proses..berapa lama qp ambil masa untuk proses application?apakah kriteria yang diperlukan oleh mereka?saya mempunyai 2 years working experiance ..adakah itu mencukupi? harap2 ada yang boleh membantu..

regards,
Trirath
2 tahun tarak cukup. Tapi kalau Allah nak bagi rezeki, mana kita tau.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by tsunamey on 2009-09-05, 18:24

Welcome to Qatar. Tambahkan rakyat msia kat cni. Nanti kite boleh gi sama2 tangkap dhap kat padang pasir. Buat sup sedap bro.

tsunamey
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Registration date : 2009-05-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by rizi the doll on 2009-09-06, 08:15

trirath,

to tell u the truth, i pun tak berani nak cakap boleh lepas or not?

to me, AP Recruitment made a mistake when not stating the years of experience.

Tapi kalau ada rezeki, then good for you.

paling cepat AP call is within 1 month to 3 month... if more then that, then better move on...

why don't you try applying at QP website.

at least you can search the Job Requirements for any post that can relate to your expertise.

Sorry, not much i can help, except to say, best of luck....

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Wak on 2009-09-06, 08:23

AP akan forward CV U pada QP. QP akan review your CV. Lepas tu baru QP contact U untuk interview.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by trirath on 2009-09-06, 13:08

terima kasih kepada semua....saya berharap sangat dapat masuk QP....

trirath
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-09-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by mba2009 on 2009-09-06, 18:31

trirath wrote:Hai semua,

Saya baru hantar CV saya kat ap recruitment last 2 weeks untuk position Business System Analyst untuk QP.saya nak tanya pasal proses..berapa lama qp ambil masa untuk proses application?apakah kriteria yang diperlukan oleh mereka?saya mempunyai 2 years working experiance ..adakah itu mencukupi? harap2 ada yang boleh membantu..

regards,
Trirath

Salam Trirath;

Cuma kalau 2 tahun pengalaman, bleh dapat keje kat mana mana middle east tapi susah sikit mau demand gaji...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Sponsored content Today at 15:40


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum