Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-04-28, 08:20

A'kum semua,

I baru je received offer letter from QP as a Business System Analyst under DG department. But I have no clue what is DG department..

AP Recruitment tak bagi Job Descriptions. So ada tak sapa2 from QP or DG dept that can help me. I need to reply to them within 5 days..

What do you think working with QP?

Thanks...

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Racing_Camel on 2009-05-03, 17:48

W'salam,

bro, i think you have the right to obtain these info from AP. You are entitled to these info from AP.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-05-04, 18:02

I dh dpt info from them n straight away accept the offer...hope to c u guys there soon..selalunye brp lama visa bleh setel?

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Wak on 2009-05-10, 12:35

QP akan apply visa melalui Immigration Dept...normally around 2 to 4 weeks...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-05-10, 15:50

In that case, i will be joining u guys in august..cuti raya brp lama ye kat sana?

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Wak on 2009-05-11, 06:22

Cuti Raya Aidil Fitri - 5 hari bekerja, Cuti Raya Aidil Adha - 4 hari bekerja

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-05-11, 18:24

Raya selalu nye korang raya sana ke balik kg halaman? Very Happy

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Abdullah on 2009-05-12, 03:33

Alhamdulillah sy dah dapat entry visa,

saya minta date of Mob pada 6 Jun ini.

Pada newbie yg nak kongsi2 apa2 yg berkaitan boleh PM saya. amir_hajiyahya@yahoo.com

nak tanya la,

1. berapa harga periuk nasi kat sana?
2. harga sterika?
3. Boleh tak kita pakai perkakasan eletrik malaysia kat sana? saya takut power supply kat sana berbeza.

terima kasih

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by silver16v on 2009-05-12, 09:33

Alhamdulillah syukur. Allah Kareem (Maha Pemurah).

1. Periuk nasi brand Phillips = QR129
Periuk nasi brand China = QR70

2. Sterika harga lebih kurang dgn m'sia.

3. Voltage sini sama dgn M'sia.

Amir Yahya nih dulu pernah kerja di KLIA ker? Mcm familiar ajer nama tu.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Abdullah on 2009-05-12, 16:22

TQ la Mr Silver 16V,

Amir ni nama samaran @ nickname kat kampung je.

Kat mesia, ramai gak tokoh2 yg bernama amir ni, salah seorangnya adalah Pengarah NIOSH malaysia.

Nak tanya arr,

1. Berapa jauh Doha Airport dengan HQ Qatar petroleum? jalan kaki leh sampai ke..
2. Sapa2 yang nak jadi prebet sapu (part-time ) ?. Jangka sampai sana pada Ahad. Datang sorang dulu dengan 3 beg.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-05-12, 18:23

Alhamdullilah...dah lepas visa kawan kita..i baru je nak submit docs, translation for birth n marriage cert plak delay..

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by asinqs on 2009-05-13, 20:58

wah.. tahniah... selamat datang ke qatar.. huhuhuh...

Ahad kerja.. huhuh..
kalau nak kata QP tu nak tanya balik QP mana? Dukhan?
Dukhan 1 jam dari doha.. suruh AP arrange pickup ler kot..
rasanya biasanya diaorang arrange pickup..

tapi aku tak tau. aku bukan QP.. aku taisei buat NDIA.. huhuhu...

asinqs
Active Member
Active Member

Number of posts : 99
Age : 41
Location : NDIA
Registration date : 2008-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-05-14, 06:08

asings,

Thanks for the info, nanti bleh la aku join club photography hang tu...Aku nanti kat area doha..

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Abdullah on 2009-05-15, 12:47

asinqs wrote:wah.. tahniah... selamat datang ke qatar.. huhuhuh...

kalau nak kata QP tu nak tanya balik QP mana? Dukhan?

QP HQ Doha. Berapa jauh ek dari Airport Doha?

kalo diaorang buat pick-up, nti dia orang tak kasi elaun kenderaan bagi 2 minggu pertama. Lebih baik naik kerete prebet/teksi je hehehe.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Wak on 2009-05-25, 09:28

QP akan provide "Greet & Meet" service kat airport Doha..kampeni nama Al Mana Services... Al Mana person akan tunggu awak kat Arrival Hall..look for your name sign..lepas tu..dia clearkan passport kat Immigration...lepas tu dia akan jumpakan awak ngan QP drivers...QP ada banyak kampeni transport..from cars to vans to busses...lepas tu..all instructions from the QP drivers...Insya Allah..semuanya selamat !!!

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by fixcxer on 2009-05-25, 10:35

Abdullah wrote:
asinqs wrote:wah.. tahniah... selamat datang ke qatar.. huhuhuh...

kalau nak kata QP tu nak tanya balik QP mana? Dukhan?

QP HQ Doha. Berapa jauh ek dari Airport Doha?

kalo diaorang buat pick-up, nti dia orang tak kasi elaun kenderaan bagi 2 minggu pertama. Lebih baik naik kerete prebet/teksi je hehehe.

Bro Abdullah,

As Wak has mentioned, QP will provide the transportation on your arrival.

Speaking from my experience, nothing actually happens on your first day of arrival. Just check-in to the hotel, makan breakfast (kalu sempat lagi), tido, lunch, tido... etc lebih kurang cam tu lah. Most probably only on your second day you will brought to the HR office and medical center for check-up (again). You will sign your contract, get some advance money from QP, fill-up any claim for the joining expenses etc. Again, transportation is provided.

I'm not so sure about not getting the transport allowance if transport is provided.

Lastly, Doha is just a small city. If you go by km, probably everything is within 5 km radius from anywhere you stay. Cuma time peak hours, the traffic jam can be really bad.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Abdullah on 2009-05-29, 16:42

salam buat semua malaysians d qatar,

sy tgh buat persiapan untuk ke sana minggu depan, nak tau apakah pakaian khusus yang perlu dipakai di HQ QP Doha:

1. Kemeja lengan panjang?
2. Neck-tie?

tak biasa kerja ofis, dulu-dulu kerja kat site. Harap ada sesiapa yg boleh beri sedikit maklumat tentang etika berpakaian di HQ ni. TQ

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by DatukBendahara on 2009-05-30, 08:07


Masa nak report duty kat HQ tu elokla pakai kemeja lengan panjang dengan tie. Bila start kat tempat kerja boleh la pakai kemeja lengan pendek sebab sekarang ni suhu sangat panas.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Wak on 2009-05-31, 08:30

Neck tie tu cuma optional jer...tengok keadaan..kalau ramai office mate pakai tie..awak pakai la tie..kalau ramai yang tak pakai tie...go with the flow...

Hari Kerja ialah dari Ahad hingga Khamis... Jumaat dan Sabtu..Cuti...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by rinhanekoma on 2009-06-04, 20:58

QP sure kasi e-ticket, visa entry and whom/where to meet at the airport. most prob. at the arrival hall... QP driver will ask ur name and will bring you straight to the hotel.. which hotel r u gonna be in? Grand regency or ramada hotel?
and yes u'll be provided transport allowance for 2 wks.
Once again, congrats!
apa2 questions, just shoot anything we can help...? insyallah we'll try our best.
selamat berkemas nazihas!

rinhanekoma
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2008-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-06-05, 23:08

I baru dpt reply from AP recruitment regarding my entry visa, n they r waiting for my respond on the mobilization date. insyallah in august i dah ada kat bumi qatar..

i just nak tanya pendapat semua, should i bring my wife n kids together or i pg sorg dulu. I dgr skrg ni pun cuaca tgh panas kat sana.. risaukan budak2 ni je..Thanks..

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by DatukBendahara on 2009-06-06, 18:56


Soal bawa famili atau kemudian bergantung kepada keyakinan saudara untuk mendapat pengesahan jawatan selepas 3 bulan berkhidmat. Ini kerana tambang yang diberi untuk keluarga akan dituntut oleh QP sekiranya ada permasalahan dalam tempoh 3 bulan itu. Selain dari itu, saudara akan dipindahkan ke kediaman syarikat selepas beberapa hari di hotel di mana keperluan kenderaan amat penting untuk menguruskan hal2 keluarga. Sememangnya cuaca pada bulan Ogos memang panas di mana aktiviti luar agak terhad kecuali pada waktu malam. Mungkin anak-anak akan merasa bosan tinggal di dalam rumah sepanjang hari. Begitulah cabaran yang mungkin saudara hadapi apabila datang dengan keluarga.

Kelebihan membawa keluarga bersama ialah pendaftaran sekolah anak-anak boleh dibuat pada bulan Ogos bagi permulaan sessi persekolah bulan Sept. nanti. Kalau datang kemudian takut tempat dah penuh.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Abdullah on 2009-06-06, 19:50

kongsi2

sy sampai doha jam 12.40 tgh qatar @ 5.40pm malaysia

tak ade 'greet & meet' servis. so redah sendiri ke hotel murah Diamond Hotel ( qr 300 semalam). jumpa nasi goreng qr 12, air coke qr2, air kelapa dlm tin QR2.5 & tembikai merah qr4 suku biji.

rasa nak menangis bila teringat anak kecik kat jb yg pasti tercari2 bapaknya untuk 6 bulan ni. huhuhu

kepada yg bawa keluarga, elok dapatkan perkhidmatan 'greet & meet ni' sebab kat sini sedikit asing & baru serta cuaca panas & berdebu.

sekian laporan hari pertama sy di Qatar.


Last edited by Abdullah on 2009-06-09, 19:42; edited 1 time in total

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Wak on 2009-06-07, 08:28

Apa la QP...tak nak tunggu first timer kat Airport..hopes everything is going as expected and fine...Claim kat QP..hotel bills..and meals and transport to hotel...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by nazihas on 2009-06-12, 21:02

Setelah dipertimbangkan dr pelbagai aspek, sy akan memulakan langkah solo ke qatar pd 11 august without wife n kids...mintak2 la tak jadi mcm abdullah, takde org yg tunggu di airport...

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Anybody from QP? I baru dpt offer..need some feedback..

Post by Sponsored content Today at 18:07


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum