PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by zafmarif on 2009-04-17, 11:05

Assalamualaikum semua

Sebagai seorang newcomer, saya inginkan an honest opinion from all the sifus here. Ameen.

I just dapat offer dari QP (untuk Legal Dept) dia orang. Gaji dia orang offer dalam 23k, rumah dia orang bayar elaun 14,500k sebulan, pastu currency appreciation apa tah dalam 1080k and kereta dia orang bagi elaun dalam 2000k sebulan sampai saya dapat keta sendiri. Cuti 37 hari dan tiket dia orang bagi free untuk saya sekeluarga once a year. Anak punya pelajaran dia orang cover plus medical. Pastu tu dia orang bagi elaun 55k untuk beli appliances untuk rumah dan duit kargo dalam 6k (kalau tak silap)

Is this something reasonable in Qatar dan adakah pendapatan ini memadai untuk sebuah keluarga, husband and wife and a child? Saya memang tension la ni pasal kawan I kat Al Khaliji Bank dah banyak beritahu I horror stories pasal orang tempatan Qatar. Tu yang tgh stress la. Is it true that the medical services is bad?

Really hope you all can bagi I nasihat sikit, pasal ini adalah something major in my life. Kalau silap langkah, naya habih Crying or Very sad

Wassalam...........zafmarif

zafmarif
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2009-04-17

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by shwarma on 2009-04-17, 22:05

Waalaikumsalam,

Saya dah 3 bulan stgh kat sini, boleh lah saya bagi sikit pandangan saya.

1. Pendapatan banyak tu lebih dari cukup untuk tuan sekeluarga, rasa2 kat Malaysia tak dapat banyak tu kalau makan gaji.

2. Kalau teruk sangat keadaan kat sini, tak lah makin hari makin ramai orang berbilang bangsa seluruh dunia yang datang kat Qatar ni. Setiap negara, setiap tempat dan setiap masyarakat memang lah ada kekurangan atau keburukan. Malaysia pun ada gak keburukan nya. Tapi cuma kita dah selesa kat sana tak nampak sangat keburukannya.

3. Orang Arab kita kena faham mereka bangsa yang kasar. Tapi bukan semua, terutama mereka yang educated. Pada pandangan saya orang Qatar baik hati, cuma pemalas. Yang ramai tak baik bukan Qatari tapi Mesir dan lain2.

4. Orang Qatari berapa kerat je kat sini, lebih kurang 300k dari 1.5million. Jadi mereka macam Melayu gak nak mempertahan kan hak-hak kepentingan bangsa mereka dari diambil dari pendatang. Mereka juga mempertahan kan budaya dan maruah.

5. Orang Qatari bangsa yang paling kaya dalam dunia. Sesiapa pun kalau dah banyak duit akan terkena penyakit "wahan"..... lu pikir la sendiri apa tu penyakit wahan..... hehehehe

6. Duduk di Qatar ni kena banyak sabar, tak boleh nak compare dengan Malaysia. Tak boleh nak marah2 dengan sistem pentadbiran atau kebodohan masyarakat sekeliling. Kita pun bukan pandai sangat.

Itu hanya pendapat saya semata2, tiada kene mengena dengan pihak ketiga mahupun ke dua atau ke empat. Setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza-beza kerana dipengaruhi pengalaman yang berbeza-beza. Oleh itu kalau nak merantau tempat orang kena kuat kan jati diri, daya juang dalam diri.

Wallahua'lam.

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by rk on 2009-04-17, 23:45

w'salam bro

go for it - jangan risau sangat pasal qataris tu tepat sekali cakap wak. When & if u decide to come to Qatar drop me a line. I'm in the legal line as well.

rk
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by Wak on 2009-04-19, 08:44

Zafmarif..nampaknya you akan jadi OKB...datang la kerja kat sini... memang la ada "down side" kalau kita kat tempat orang...tapi demi keluarga...take it as first priority..saya rasa kita semua akan selamat dan sejahtera...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by noble-man on 2009-04-19, 10:45

Zafmarif,

In total, gaji saudara ialah lebih kurang QAR 40 ribu sebulan.
Dengan gaji sebanyak itu, paling busuk saudara boleh save sebanyak QAR 20 ribu sebulan. So selepas 5 tahun kerja di Qatar, saudara akan bergelar Jutawan dgn wang simpanan sebanyak QAR 1.2 juta.

Sama ada wang sebanyak itu lebih atau kurang dgn gaji di tanahair sekrg hanya saudara yg tahu. If you're a lawyer macam Karpal Singh, Sulaiman Abdullah, Cristopher Fernando (mendiang), Datuk Zaid Ibrahim, you're definitely earning much more than what QP can offer.

Putting the "people" factor aside, downside kerja dgn QP ialah tiada personal development and career growth. Very hardly QP will offer promotions to expats.

Wassalam & Wallahu 'alam.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by zxzacx on 2009-04-19, 14:05

Salam Noble Man.
Pembetulan:
Arwah Aris Rizal Fernando bukan Mendiang Christopher Fernando

Sunday January 20, 2008
Christopher Fernando dies
KUALA LUMPUR: Well-known criminal lawyer Christopher Fernando (pic) died at the National Heart Institute (IJN) here last night
He was admitted to the IJN on Monday after suffering a heart attack.
According to his sister Shahreen Kamalludin, Fernando underwent a triple by-pass surgery but his condition worsened on Friday.
Fernando, whose Muslim name is Aris Rizal Fernando Abdullah, was a former Sessions Court president before he joined a private practice in Seremban.

zxzacx
Active Member
Active Member

Number of posts : 68
Age : 49
Location : doha
Registration date : 2008-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by ruslan.abubakar on 2009-04-19, 16:07

askum...

saya pun baru 3 bulan dekat Qatar ni... so far so good tapi apa yang paling penting ialah sifat sabar coz kita ni jadi org asing kat sini.. semua org arab tu pandang kita mcm org philipino boleh dikatakan kat malaysia tu kita ni macam org bangla la pada pandangan pertama..

tapi, kalau saya jadi kamu i go for it. coz how much u can saving every month at malaysia? better u come here and put some target after that going back to malaysia and start small business and playing golf heheheheh...

kalau nak cakap pasal social life. kat sini memang boring gila baban...u mesti cari hobby sendiri coz totally 100% different with Malaysia. nak jalan2 2 minggu sudah habis round satu Qatar.shopping kompleks tak ada tuluk bandingan nya kat malaysia tu, and kat sini Pasir melulu kat merata tempat.

pasal org disini dah d bincangkan kat atas tu.dorang ni semua pelakon 2fast 2 furious semuanya hebat kat jalan raya.makan klu bujang tu masalah sikitla kalau suka masakan kampung tu lupakanla niat mahu menikmati d Qatar ni.

anyway, congratulations for yr offer. tak semua org berpeluang macam kita dapat offer kat overseas. fikirkanlah.. banyak lagi org yg menanti kat malaysia tu...

ruslan.abubakar
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2009-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by azik on 2009-04-19, 19:58

Salam bro zaf..

congrats to u for getting the offer....before i comment can you pls share what 'horror stories' that you heard?..so far dah 6 bulan i keje sini takde la horror...so im not sure what yr friend told u.... i work in the banking sector dan i tau lah sedikit sebanyak about Khaliji and other banks here...so at least i can vouch and give a second opinion....kalau tak nak share with others pls PM me the details...

azik
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-07-21

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by zafmarif on 2009-04-20, 04:04

Assalamualaikum semua

Terima kasih for all the input given. InsyAllah saya akan terima offer ini, tapi masaalahnya lak AP Recruitment belum lagi keluarkan offer letter dia lagi. Minggu lepas saya hanya menerima sepucuk email dari dia orang mengatakan yang interview saya was successfull and sampai la ni offerl letter dia belum keluar lagi. AP Recruuitment ni pun satu!

Takpem kalau kena menunggu, kenala tunggu.......

I will keep you all posted and InsyAllah we will meet soon.Ameen.

zafmarif
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2009-04-17

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by Wak on 2009-04-26, 13:26

Umpama nak menunggu buah durian atau mengait buah nangka.. tunggu je la depa gugur...berbanyak bersabar... buat sembahyang hajat banyak-banyak...

Lagi satu..kat sini DVD harga sekeping RM 80...better bawa banyak DVD dari Malaysia...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by Racing_Camel on 2009-04-26, 14:07

kalau interview dah successful tu, oklah tu. cuma kena bersabarla sikit untuk tunggu offer letter dan visa. proses ni boleh mengambil masa 6 bulan hingga setahun, berdasarkan pengalaman org2 yg dah sampai sini. it's only a matter of time.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by dendangperantau on 2009-04-27, 21:04

Salam zafmarif;

Jangan risau sgt pendapat negatif tu, benda tu semua kecik punya hal. Yang penting gaji & benefit yg u dpt tu more than enough for u & your family. Bersyukurlah byk2 dpt offer QP. Org lain (termasuk aku ni) kalau boleh nak join QP tapi apakan daya...dah kena 'tambat' baekk punya....

dendangperantau
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-12-16

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by nazihas on 2009-04-28, 09:24

Zafmarif,

Kita ni senasib..i skrg ni tgh consider offer from QP jgk..ape2 pun mintak pendapat ramai especially family member...smbyg istikharah kalau bleh...

Ok insyallah kita jumpa di sana...

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by nazihas on 2009-05-10, 15:55

Bro, takde news from AP lg regarding your offer?

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by zafmarif on 2009-07-22, 11:40

Assalamulaikum Bro Nazihas.

Sorry la memang lambat sangat nak reply, sampai la takde berita lagi dari AP. Bila telefon dia orang, reply sama je....we are waiting for the response from QP. Usually does it take so long? Interview bulan 3, jawapan melalui email keluar bulan 4. Tapi offer letter belum keluar sampai sekarang?

Any advice? TQ

zafmarif
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2009-04-17

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by Wak on 2009-07-22, 13:41

Kenapa Offer Letter tak release lagi...? maybe QP HR over look nih....hopes sesapa yang kerja ngan QP boleh tolong Bro Zafmarif ni....

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by zafmarif on 2009-07-23, 04:01

Ameen, sekiranya sesiapa boleh menolong saya. The other day masa interview, the Head of Legal, one Indian British guy interviewed me and the guy from HR was one British Mat Salleh. I would be so thankful if someoen can pass me their email address so that I can email dia orang straight.

AP memang frust betul la.....kurang ajar pulak.............

zafmarif
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2009-04-17

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by silver16v on 2009-07-23, 07:59

zafmarif wrote:The other day masa interview, the Head of Legal, one Indian British guy interviewed me and the guy from HR was one British Mat Salleh.

That Indian British guy tu mungkin boleh jadi masaalah.. Biasa lar geng2 India is known to be very selective and kebanyakannya nak bwk kwn2 atau saudara2 diorg utk masuk QP. British Mat Salleh should be ok sbb Mat Salleh x berapa suka dtg middle-east but then keadaan ekonomi UK yg x menentu can change all that too..

Tp kalau Qatari Manager dah sign ok, diorg x leh buat apa2, the job is confirmed yours.

Anyway, kalau ada rezki x kemana.. sbb rezki tu ketentuan Allah.. apa2 pun ada hikmah disebaliknya..

Saya doakan saudara dapat job tu di QP. Kalau dapat nanti niatkan penghijrahan itu kerana Allah, besar ganjarannya...

Ameen..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by zafmarif on 2009-07-23, 08:03

Assalamualaikum

AP recruitment cakap kerja dah ok, tapi yang stressnya sampai la ni offer letter blm keluar! Masuk bulan ni je dah 4 bulan dah. Stress betul la

zafmarif
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2009-04-17

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by rizi the doll on 2009-07-27, 06:09

that is normal zafmarif.... budaya di QP nie... lembab tak ingat... dan sentiasa beri alasan...just imagine pekerja gomen kat mesia... cuma macha2 di QP nie darab 3.5... masa aku baru2 masuk sini pun terkejut ngan cara derang keje... especially HR... bayangkan lebih sebulan aku kat sini baru siap RP... nasib baik tak kena tangkap dek polis... kalau idak pendatang haram lah aku nie... visa pun laku sebulan...

so in all sense, bersabar jer lah... Joan kat AP tuu pun tak leh nak buat apa2... lagipun skang nie tgh summer holiday, so separuh QP staff hilang...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by zafmarif on 2009-07-27, 06:11

OK, thank you......dah nasib No

zafmarif
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2009-04-17

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by mba2009 on 2009-07-30, 13:51

zafmarif wrote:Assalamualaikum semua

Sebagai seorang newcomer, saya inginkan an honest opinion from all the sifus here. Ameen.

I just dapat offer dari QP (untuk Legal Dept) dia orang. Gaji dia orang offer dalam 23k, rumah dia orang bayar elaun 14,500k sebulan, pastu currency appreciation apa tah dalam 1080k and kereta dia orang bagi elaun dalam 2000k sebulan sampai saya dapat keta sendiri. Cuti 37 hari dan tiket dia orang bagi free untuk saya sekeluarga once a year. Anak punya pelajaran dia orang cover plus medical. Pastu tu dia orang bagi elaun 55k untuk beli appliances untuk rumah dan duit kargo dalam 6k (kalau tak silap)

Is this something reasonable in Qatar dan adakah pendapatan ini memadai untuk sebuah keluarga, husband and wife and a child? Saya memang tension la ni pasal kawan I kat Al Khaliji Bank dah banyak beritahu I horror stories pasal orang tempatan Qatar. Tu yang tgh stress la. Is it true that the medical services is bad?

Really hope you all can bagi I nasihat sikit, pasal ini adalah something major in my life. Kalau silap langkah, naya habih Crying or Very sad

Wassalam...........zafmarif

Salam Zafmarif;

Ok la offer tu..."HOPE FOR THE BEST EXPECT THE WORST BRO"......tawakkal je !!!!

So dah lama posting tu by now sure dah decide ?

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by biskut_oren on 2009-07-31, 09:45

hopefully tak jadik macam aku.. Smile ni some lines masa di interbiu rasgas hr lepas technical intebiu..aku intebiu dalam awal tahun ni

"congratulations. you have passed the technical interview. are you married?..bla..bla bla...(5 minutes later)..now, since you are the 1st candidate and some more the 1st day of our interview campaign, we will hold your application. we will contact you in 2 weeks time for the final result even if you are not successful for an offer.."

hehe..sampai skarang takdok bunyi dr diaorang..aku kira tak dapat lah tu.. yang peliknya position yg di intebiu tu masih lagi vacant...hmmm

walaupun ni case yang lain, but aku punya point is org arab memang suka berjanji tapi pas tu tak buat.. adala kengkawang aku yg ada exp ngan pak arabs dari bumi lain yg suka buat dateline, tapi most of the time buat dateline baru, over and over.. Smile

biskut_oren
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-07-31

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by zafmarif on 2009-07-31, 10:20

To be honest saya pun dah fed up dan I will leave it to Allah SWT to decide what he wants me to do...........

zafmarif
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2009-04-17

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by biskut_oren on 2009-07-31, 11:02

aku rasa ko perlu communicate ngan the interviewer.. interviewer ko dulu most probably ko punya boss.. sapa2 yang kerja kat qp tu tolong la carik email address kepala legal tu...

biskut_oren
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-07-31

View user profile

Back to top Go down

Re: PENDAPAT SAUDARA-SAUDARI SEMUA

Post by Sponsored content Today at 19:58


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum