Nak minta nasihat sahabat2.

View previous topic View next topic Go down

Nak minta nasihat sahabat2.

Post by perantau on 2009-04-12, 18:22

Assalamualaikum.....

Saya nak minta nasihat dan pandangan dari sahabat dan rakan2 mengenai barangan yg patut dan
biasa dibawa ke Qatar. Saya dapat free shipment up to 600 KG by air or sea freight. InshaAllah
saya akan berhijrah ke qatar dlm bln depan.

Ni nak minta jasa baik rakan2 yang di sana bagi guide dan panduan tentang barangan, makanan, atau apa saja yg berkaitan utk saya bawa nanti. Rugi pula rasa kalau tak guna benefit yg dapat.

Terima kasih.

perantau
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2008-12-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Nak minta nasihat sahabat2.

Post by Wak on 2009-04-13, 14:04

Ahlan Wasahlan...Selamat datang ke Qatar..harap awak gembira dengan tawaran kerja disini......

Ada sesuatu yang biasa terjadi kat sini..bila hantar barang dari Malaysia..lambat sampai...kebanyakan nya kawan-kawan yang dah sampai sini setahun..tapi barang yang dikirim dari Malaysia tak sampai-sampai..tak tahu ke mana perginya..

Simpan aje barang yang ada kat Malaysia... bawa yang tersangat perlu sahaja...

Kalau nak bawa juga..bawa barang naik flight sekali dengan awak...extra luggage Qatar Airways...1 kg / RM 70..bawalah dalam 10 kg extra...lebih safe...bawa Lesung Batu, Kicap Kipas Udang, Sambal Udang Yeo's, rempahan Sup dan Kari, Udang Kering, Belacan, Ikan Bilis dll.....

Yang lain nya...pakaian sukan Adidas..kat Malaysia murah..kat sini harga mahal...bawa juga Baju Melayu dan Samping ..sbb..kalau Hari Raya Aidil Fitri dan Hari Raya Aidil Adha...ada majlis sambutan di Kedutaan Malaysia.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Nak minta nasihat sahabat2.

Post by silver16v on 2009-04-13, 14:38

Benda paling mustahak, sijil nikah, surat beranak anak2 jgn lupa bwk.

Saya cadang bwk sikit Sardin Cap Ayam sbb sardin sini x sedap langsung. Kalau suka makan Maggi, perasa kari ada jual tp perasa yg lain2 mcm perasa Udang/Asam laksa/Tom Yam xder kat sini. Indomee byk perasa semua ada jual disini.

Bwk lar buku2 Agama sbb sini semua Arab or English version ajer. Elok bwk buku pasal Umrah dan Haji, tp kalau xder pun boleh pinjam dari kwn2 kat sini.

Kalau nak murah dan juga selamat, boleh masukkan brg2 pakai unattended luggage. Just tunjuk tiket utk dpt rate murah x silap RM10 ~ RM25/kg. Tp brg tu akan sampai same day or 1 ~ 3 hari lepas kita sampai. Cuba tanya your airline kat KLIA for more details. Brg2 kena masuk 1 or 2 days before you travel. Brg boleh diambil kemudian di Bahagian Kargo di Doha Airport, kena lar bayar sikit dlm QR150 ~ QR200 utk urusan keluar brg oleh ejen kat situ. Transport lak nanti mintak lar tlg kwn2..

Wallahualam..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Nak minta nasihat sahabat2.

Post by perantau on 2009-04-13, 15:44

Wak, Silver 16,

Terima kasih banyak2 atas nasihat dan cadangan....
Saya ada dapat quotation dari satu freight forwarder dengan harga
RM 9.99 per KG. Tapi tak tahu lagi nak ke tak pasal takut2 service dia
tak memuaskan... Kalau ada sesiapa nak rekemen atau pernah guna mana2 company sangatlah dialukan... Terima kasih

perantau
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2008-12-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Nak minta nasihat sahabat2.

Post by Sponsored content Today at 04:25


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum