Motorcycle That Reliable For Daily Use in Qatar

View previous topic View next topic Go down

Motorcycle That Reliable For Daily Use in Qatar

Post by Abdullah on 2009-04-11, 07:28

Salam.

InsyaALlah kalau ada rezeki, saya sampai sana dalam Jun 2009 nanti.

Sebagai orang baru kat Qatar yang serba kekurangan dan tarpaksa melalui tempoh percubaan selama 3 bulan, motosikal kapcai seumpana EX5, LC135 atau Medium naked bike yang berharga antara RM 3K hingga 8K dilihat sebagai alternatif untuk tujuan pergerakan harian untuk sementara waktu.

Nak tanya tuan2 dan puan2 kat Qatar, ada tak motor seumpama diatas dijual kat sana samada yang baru atau terpakai??? Berapa pula harganya.

Harap dapat ulasan tuan2 / puan2. Terima kasih

Abdullah, PG, Johor.


Last edited by Abdullah on 2009-04-11, 20:11; edited 1 time in total (Reason for editing : Add some text.)

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Motorcycle That Reliable For Daily Use in Qatar

Post by Wak on 2009-04-12, 08:40

Wa alaikum Salam,


Motor Kapcai sini tak ada...sbb motor tu tak sesuai ngan cuaca panas...

Biasanya ..kampeni provide bus pekerja untuk mereka yang baru sehingga Lesen Memandu diperolehi...

Lesen Memandu Qatar ..suatu perkara yang menjadi topic untuk Malaysian yang baru sampai kat sini.....sbb ada yang kata lesen M'sia tidak dapat di tukar ke Lesen Memandu Qatar..kena test drive semula selama seminggu..ada yang kata boleh tukar lesen sekiranya negotiate ngan Pegawai di Traffic Dept...

Sekiranya dah sampai sini.... tanya-tanyalah ngan rakan sekerja dan juga kami disini.

Very Happy

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Motorcycle That Reliable For Daily Use in Qatar

Post by Abdullah on 2009-04-16, 16:16

terima kasih wak.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Motorcycle That Reliable For Daily Use in Qatar

Post by shwarma on 2009-04-17, 22:16

Ada,... moto macam Honda Hawk atau Yamaha entah apa model tk ingat.... kebanyakn guna untuk penghataran Pizza atau suratkhabar. Harga dalam 5k kot, tk sure. Kalau nak buat part time hantar barang sesuai dah tu, dapat extra income.... hehehe

Cuma awak kena dapt lesen dulu lah. Kalau lesen B2 susah sikit nak dapat convert. Saya cuba nak convert tapi kantoi, cuma dia bagi lesen kete je...... isk, isk, isk...... menangis dalam hati..... dah berangan nak pakai FZR atau Z750 atau Hornet.... huuhhuhuhu

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Motorcycle That Reliable For Daily Use in Qatar

Post by Abdullah on 2009-04-20, 05:18

shwarma wrote:Cuma awak kena dapt lesen dulu lah. Kalau lesen B2 susah sikit nak dapat convert. Saya cuba nak convert tapi kantoi, cuma dia bagi lesen kete je...... isk, isk, isk...... menangis dalam hati..... dah berangan nak pakai FZR atau Z750 atau Hornet.... huuhhuhuhu

berapa rege motor z750 kat sana? &
berapa pula kos buat lesen motor? 2k cukup tak.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Motorcycle That Reliable For Daily Use in Qatar

Post by shwarma on 2009-04-24, 00:47

buat lesen tak mahal, bayar QR150 je tapi kalau nak test tu harga dia tak pasti la pulak berapa, rasa nya bawah 1k dah cukup sebab member amik direct test kereta tak sampai 1k

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Motorcycle That Reliable For Daily Use in Qatar

Post by Abdullah on 2009-06-14, 18:57

Kongsi2 untuk sesiapa yg juga buat study pasai motor d Qatar,

motor honda yg diaorang pakai untuk hantar pizza tu adalah motor Honda Unicorn 150 cc. Ada electric starter. Harga atas jalan QR 8k. Second hand leh dapat dalam QR5.5K.

Satu model yg murah sikit adalah Yamaha FX125. Juga ada tank kat depan dan ada electric starter . Harga 6.5K atas jalan.

Dari pengamatan saya, model enjin kecik2 ni amat bahaya diguna kat sini sebab pick-up dia lembab & kenderaan empat tayar yang sentiasa laju walaupun kat round-about. Pernah dua tiga kali sy nampak motor sebegini hampir2 dilanggar kenderaan lain sebab pemandu bawa perlahan juga kerana kemampuan enjin yg terhad.

Kalo nak pakai gak , leh tp kena hati kering & amat mahir amik corner seumpana anak2 muda kita ride honda c70 kat mesia.

Waktu summer cam sekarang, kekadang tak tahan naik motor sebab terlalu panas.


Last edited by Abdullah on 2009-06-21, 18:08; edited 1 time in total (Reason for editing : Check spelling)

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Motorcycle That Reliable For Daily Use in Qatar

Post by Sponsored content Today at 15:42


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum