Qatari Driving License for Malaysian

Page 4 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Abdullah on 2009-06-12, 23:14

Ada sapa2 yang nak gi kat medinat khalifah tak? kalo ada leh la kita gi sama.

anyway,

1. NOC tu satu kewajipan tak? leh tak kita hanya attach surat offer & contract. Sy baru kerja dgn QP
2. IP & PR benda yg sama tak?
3. sponsor registration document / sponsor ID tu apadia? as mentioned by mr silver 16v pd page 4.

Pasar malam kat kedutaan semalam memang best. Kalo dibuat sebulan sekali kan bagus, meriah sikit malaysian kat sini.

Harap ada sapa2 yg boleh bantu.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-06-13, 08:44

Abdullah wrote:Ada sapa2 yang nak gi kat medinat khalifah tak? kalo ada leh la kita gi sama.

anyway,

1. NOC tu satu kewajipan tak? leh tak kita hanya attach surat offer & contract. Sy baru kerja dgn QP
2. IP & PR benda yg sama tak?
3. sponsor registration document / sponsor ID tu apadia? as mentioned by mr silver 16v pd page 4.

Pasar malam kat kedutaan semalam memang best. Kalo dibuat sebulan sekali kan bagus, meriah sikit malaysian kat sini.

Harap ada sapa2 yg boleh bantu.

1. NOC wajib!.

2. IP & PR?? Tak paham lar pls elaborate..

3. Sponsor reg. doc. or sponsor ID akan disediakan oleh Co. bersama dgn surat NOC. Doc. sponsor reg atau sponsor ID diperlukan utk verification of signature on the NOC letter (kalau x silap lar..).

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by shwarma on 2009-06-13, 19:05

Abdullah wrote:
2. IP & PR benda yg sama tak?

Harap ada sapa2 yg boleh bantu.

mungkin En Abdullah nak tanya tentang ID dgn RP kot, ID tu identity card, RP tu resident permit yang tampal kat peassport tu, memandangkan en. Abdullah baru sebulan, mungkin tk siap lg kot.

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-06-14, 07:11

Abdullah,

1. Agreed with silver16v - NOC tu wajib. In fact kalau you nak convert lesen motor sama, pastikan ada tercatit dalam NOC tu untuk both, motor & keta. Anyway, kalau QP ..... normally dia orang akan buat 2 NOC jika diminta, satu untuk keta & satu lagi untuk motor. I pernah dapat isi borang permohonan convert lesen untuk both lesen motor & keta. Director approve (tanpa banyak soal sangat), tapi bila sampai kat kaunter pendaftaran lesen, depa persoalkan pasal lesen motor coz tak disebut dalam NOC. So, I accept je masa tu untuk convert lesen keta sahaja masa tu (sayang sekali, kalau tak, sekali jalan dah settle). Beberapa minggu kmdn barulah I minta NOC untuk motor lak, jumpa Sheikh Abdullah and dapat convert lesen motor sama.

2. IP & PR - I rasa the right abbreviation are ID (Identity Card) and RP (Resident Permit - yg ditampal kat dalam passport). Actually, masa nak jumpa Sheikh Abdullah, either one are accepted. Bawa original & salinan sekali. Dalam bulan January or February 2009, mesen ID rosak. So, stgh org dapat RP dulu and few weeks after that baru dapat ID. It happened to my wife. So, I just bawa RP asal & salinan je .... khalas.

3. Untuk case convert lesen wife, salinan ID husband perlu dikepilkan bersama. Selain dari itu, surat NOC dari husband membenarkan isteri memandu perlu dikepilkan bersama. Surat ini boleh disediakan sendiri (sila PM me kalau nak tengok contoh) atau minta tolong 'typing service desk' buatkan (berada berhadapan dgn pintu masuk Traffic Department). Mereka akan charge QR5 (tapi confirm dulu sblm minta dia org buat - takut kena sembelih).

Selain dari itu, seboleh-bolehnya, elakkan dari berurusan dengan runner (dia org suka approach org baru yang appear mcm tak sure apa yg patut dibuat). There is a tendency that dia org charge ikut sedap hati. Masa mula-mula sampai dulu, ada kwn I kena byr 'svs chg' QR750 and ada yg kena sampai QR1,500 .

PM ni kalau you need further clarification. Insya-Allah, I cuba bantu sedaya yg mungkin.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by fixcxer on 2009-06-15, 11:44

Untuk Bro. Abdullah & other new comers,

Bagi tujuan convert lesen, tak payah tunggu dapat RP/ID. Boleh dapatkan dulu lesen sementara dengan menggunakan entry visa. Bawa copy of your entry visa as a substitute.

Jangan lupa bawak credit/debit card untuk bayar QAR150 for the temporary license. Do remember only card payment is accepted at the counter, not cash.

This is how a few of my friends and I got our license prior to getting RP. Dah dapat RP nnt convert je ke permanent without much hassle.

Harap ini membantu.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Thinking on 2009-06-22, 04:08

So kalau diikutkan pembacaan sy dari forum ni tak perlulah kita buat international license di Malaysia dulu ye?. Sebab baru je call JPJ and diorang bagitau international license dari malaysia tak valid kat Qatar...

Thinking
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2009-03-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-06-22, 13:10

Kalau tak silap saya M'sian intl driving license laku seminggu saja and that including from the day you arrive.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Thinking on 2009-06-22, 13:37

Tagazoo wrote:Kalau tak silap saya M'sian intl driving license laku seminggu saja and that including from the day you arrive.

Seminggu jek???... cam tak berbaloi jek.... hhehehhehe... Laughing

Thinking
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2009-03-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by amirasha on 2009-06-22, 13:58

saya pakai international driving license utk 2 minggu.. kalu co bagi kete sewa for the first 2 week or so then u may need to have this intl driving license.. kalu takde intl license takleh nak sewa kete.. quite usefull pasal ngan kete sewa ni la nak pegi ke hulu ke hilir nak buat proper license sume.. so for me mmg berbaloi..
lagipun cume rm100 je kan... Smile

amirasha
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Registration date : 2009-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Thinking on 2009-06-22, 14:06

So nk sewa keta bleh pakai international license la ye... so klu gitu baiklah dibuat sahaja... backup emergency la katakan.. tapi skang dh naik harga RM 150... heheheh... just for info...

Thinking
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2009-03-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-06-22, 14:36

I baca kat QL, untuk sewa kereta boleh pakai Intl license tapi lepas seminggu dah tak boleh sebab dah tak valid lagi.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-06-22, 16:15

I pakai international licence untuk sewa keta sampai tiga minggu ...... Nasib baik tak kantoi. Jangan bagitau Traffic Dept ya. He he he

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Abdullah on 2009-06-24, 15:39

fixcxer wrote:
Jangan lupa bawak credit/debit card untuk bayar QAR150 for the temporary license. Do remember only card payment is accepted at the counter, not cash.
Harap ini membantu.

Soalan untuk tuan2 & puan2 senior,
1. Mana nak dapatkan debit card ni ye? QNB @ Pejabat pos ?
2. Borang Driving License Application Form tu perlu diisi untuk convert lesen? &
3. bolehkah kita dapat borang tu kat meja 'typing service'?

Esok sy cuba nasib untuk convert lesen Malaysia ke Lesen Sementara Qatar. Tlg doakan sy dapat lesen tu cepat & sy akan update perkembangan terbaru untuk di kongsi bersama.

Terima kasih.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by fixcxer on 2009-06-24, 19:04

Abdullah wrote:
fixcxer wrote:
Jangan lupa bawak credit/debit card untuk bayar QAR150 for the temporary license. Do remember only card payment is accepted at the counter, not cash.
Harap ini membantu.

Soalan untuk tuan2 & puan2 senior,
1. Mana nak dapatkan debit card ni ye? QNB @ Pejabat pos ?
2. Borang Driving License Application Form tu perlu diisi untuk convert lesen? &
3. bolehkah kita dapat borang tu kat meja 'typing service'?

Esok sy cuba nasib untuk convert lesen Malaysia ke Lesen Sementara Qatar. Tlg doakan sy dapat lesen tu cepat & sy akan update perkembangan terbaru untuk di kongsi bersama.

Terima kasih.

Salam Abdullah,

1. Debit card is issued by bank after opening your account. Sama je dgn kad ATM. Kalau belum ada, pinjam kawan punyalah, hehe. Tak bawak credit card from Mesia ? (boleh guna jugak).
2. Setahu saya x perlu isi apa-apa borang. Cuma kalau nk senang dah buat eye test siap2. Bawak borang eye test tu saja kalau dah buat eye test. Kalau belum, boleh buat eye test di 'balai polis' tu jugak.

Mamat Sudani (aka runner on the first office) tu boleh tolong on all the paper work. Jangan lupa bawak semua dokumen & gambar paspot 2-3 keping.

Good luck!

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Abdullah on 2009-06-25, 09:46

Kongsi2,

Alhamdulillah sy dah dapat convert lesen memandu ke Lesen Memandu Sementara Qatar. Dah dapat RP nti, br boleh convert ke lesen tetap.

Berikut adalah urusan yg telah sy lalui ,

1. Persiapan mental ( solat taubat, yasin, solat hajat etc )
2. Persiapan dokumen. dokumen yg d perlu dibawa untuk lesen sementara
i. Lesen asal Malaysia
ii. 2 Keping gambar
iii. Fotokopi lesen malaysia
iv. NOC dari majikan
v. salinan sponsor ID
vi. Fotokopi passport yg disahkan majikan
vii. Salinan entry visa
Vii. wang RM 155 untuk beli E-cash @ leh bawa siap2
3. Datang awal ke Traffic & Patrol Dept
4. Report kat kaunter admin dept, minta jumpa Sheikh Abdulla. Penjaga kaunter tu dh tahu ' dia tanya ..dari Malaysia' . Mulanya dia teragak2 nak beri sebab dh ramai org nk jumpa sheikh tu tapi dia lepaskan gak. Otherwise mungkin dia akan suruh tunggu dulu.
5. Bagitau secretary dia untuk jumpa Sheikh.
6. Secretary bawa jumpa sheikh & hulurkan dokumen kpd sheikh
7. Sheikh tengok sepantas lalu lesen & muka pemohon
8. Sheik sign & secretary cop
9. Ke bangunan Lesen Memandu, amik no & ke kaunter
10. beli E-cash kat bangunan berhadapan sebab sy x bawa siap2
11. bayar E-cash QR300.00 kat kaunter td
12. dapat le lesen sementara sehingga 4/9/09. QR 150 untuk satu jenis kenderaan. Sy mohon lesen untuk 2 jenis kenderaan iaitu motosikal & kereta. Kalo dia tanya B2 untuk apa, cakap je Motosikal (buat muka selamba je & tak yah jelaskan detail nti kantoi). Masa kat kaunter ni kena ingatkan mereka untuk kedua2 jenis lesen ni. Kalo tidak dia bagi lesen keta je.
13. Kaunter bagi dokumen2 yg perlu isi & bawa semasa memohon Lesen Tetap
14. Jangan lupa ucap Shukran kpd org2 yg terlibat, otai2 kat sini & ALlah
15. Memandu dgn hati2 balik ke opis tp kekadang rempit gak.
16. *** Sesiapa yg nk mohon lesen kekal pastikan tuan bawa ori RP & salinan yg disahkan majikan.
17. *** Bawa semua dokumen original & salinan fotokopi disahkan majikan
18. *** Kalau nampak mana2 org tak nak mudahkan, buat2 muka sedih & cakap 'help' , please @ seumpamanya dalam bahasa arab. Tolong jgn marah mereka pula , takut2 urusan menjadi makin sukar, dia org burukkan nama Malaysia, sukarkan saudara2 kita yang akan datang dll.

Sy tak isi pun borang permohonan lesen memandu.

Terdapat gak seorang senior Rasgas td bawa 7 kaum2 ibu untuk buat lesen. Semua berjaya dapat lesen.

Seorang ibu & anaknya datang selepas sy tp tak tahu dia dapat ke tak. Kesian nengok ibu ni .. gabra & elok kalo suami ada sama untuk mudahkan dan sokongan moral. Kalo x dapat harap dia cuba lg.

Shukran.


Last edited by Abdullah on 2009-06-25, 15:47; edited 4 times in total (Reason for editing : Check spelling)

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-06-25, 13:20

Alhamdulillah you dah dapat, masa saya pergi dulu saya tak tanya pun kat kaunter tu, kerek semacam pasal masa 1st time saya pergi dia tak kasi saya jumpa, kali kedua saya terus naik atas, tersalah tempat tapi tanya kat pantry mana ofis Sheikh, dorang tunjuk dan nasib baik Sheik nak jumpa saya.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by fixcxer on 2009-07-02, 10:32

Just nk bgtau yg Pak Sheikh kita cuti 2 minggu, mengikut kata officer di kaunter admin tu. So, sesapa yg berhajat tu postpone dulu lah. Dapat tau ni td dr org yang ke Madinat Khalifa.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Thinking on 2009-07-16, 14:19

fixcxer wrote:Just nk bgtau yg Pak Sheikh kita cuti 2 minggu, mengikut kata officer di kaunter admin tu. So, sesapa yg berhajat tu postpone dulu lah. Dapat tau ni td dr org yang ke Madinat Khalifa.

Kalau sesiapa yang tahu klu pak sheikh tu dah balik tolong bagitau ye... thank you...

Thinking
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2009-03-05

View user profile

Back to top Go down

Driving Test

Post by muq on 2009-07-19, 10:37

Salam Semua,
Baru2 ini semua staff baru dari QPMC telah mengambil driving test (dari latihan memandu, signal test, parking & on the road), alhamdulilah semua telah pun lulus. Sebenarnya mengikut Trafik Polis yang bertugas pada hari ujian hari tersebut, pemegang lesen dari Malaysia tidak perlu mengambil ujian, tetapi memandangkan Company insist yang semua orang diberikan peluang belajar memandu sebelum mengambil ujian dan seterusnya baru diberikan kereta syarikat. Disebabkan semua kos ditanggung oleh Company maka tidaklah membebankan staff semua. Berdasarkan kepada ujian tersebut, ianya tidaklah begitu rumit, sebenarnya lebih mudah dari ujian memandu di Malaysia. Sekian, untuk pengetahuan warga Malaysia semua.

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by leprechaun on 2009-07-19, 17:32

salam,

saja nak share pengalaman meng'convert' lesen m'sia.. mungkin cerita saya ni lain sket & tak relevan dengan scenario abang2 & kakak2 kat qatar nih..

kebetulan saya dah ada lesen gcc utk kereta sebelum ni, so bila mula2 saya sampai ke qatar, dapatlah convert lesen utk temporary 3 bulan. tak sampai 3 bulan, alhamdulillah RP dah dapat & terus convert lesen kereta gcc ke qatari driving license without any problem. disebabkan banyak sgt cerita sukses yg mengatakan lesen m'sia diterima utk di'convert' ke qatari driving license, saya pun mencuba nasib hari ni utk meng'convert' lesen moto m'sia tapi tanpa apa2 endorsement dari pak syeikh.. saya sampai di kaunter ambik nombor & kata nak apply lesen moto. mamat tu tanya dah isi borang & test mata.. semua dah settle. dia tanya lagi, saya ada lesen moto ke sebelum nih.. mengaku ada & tunjukkan lesen m'sia kat dia. dia belek2 (macam tau baca konon2 Rolling Eyes ) & terus bagi nombor. tak cakap nak convert lesen langsung kat mamat tu pada masa tu. dlm masa menunggu lebih kurang 1/2 jam terfikir dlm kepala otak.. kenapa tak cakap nak convert jer lesen bila sampai turn kat kaunter nanti.. cuba try test buat tindakan nekad & muka seposen cakap nak convert.. huhuhu bila sampai turn kat kaunter terus makcik qatari tu tanya nak apa, saya terus kata nak convert lesen moto m'sia (dengan bangganya Cool ) dia pun belek2 macam faham. lepas tu dia terus tanya colleague dia, boleh ke.. pakcik tu pulak kata ok.. alhamdulillah saya dah ada lesen moto sekarang ni..

sapa yang nak cuba try test.. wish u all the best & good luck !

leprechaun
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2009-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by muq on 2009-07-20, 06:13

Salam semua,
Ya, dari pemerhatian yang dibuat di sini tak ada ketetapan, kadang2 ok kadang tak ok, bergantung kepada individu yang bertugas. Yang penting apa2 pun kita jangan cari jalan pendek yang akan menyusahkan di masa depan.

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Abdullah on 2009-07-24, 09:44

Quoted from 'MOI explains policies to malaysian' topic,


writen by Racing_camel on 3rd May, 2009

Tak pula disebut disini penukaran lesen memandu kereta Malaysia ke lesen Qatar??

the ex-MAQ president dah announce semasa MAQ AGM tempohari. Semasa announcement dibuat, pegawai2 dari MOI hadir, begitu juga, Dato' Duta. dah rasmi la tu.

pada pendapat saya, kalau tanya pegawai2 yang duduk kat counter tu, bukannya semua tau pun, mereka ni bukannya jenis bangsa yang sangat berpengetahuan, walaupun dalam bidang kerja mereka sendiri.

***** pada pemahaman sy, 'announce' kat atas ni refer kepada Kemudahan convert kesen malaysia ke Qatari License

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2009-07-29, 14:47

Salam Semua;

Aku ni menyibuk je aku kat Kuwait la geng geng semua...hari ni aku bosan tak de bende keje nak wat sgt kat opis...aku merayau la dalam alam cyber...
Best nye korang kat Qatar bleh convert je lesen...aku dah duduk Kuwait semenjak awal tahun 2008...masih tak de lesen...he he he aku drive tanpa lesen...last Sunday aku kena tahan polis nasib baik je kena warning...silap silap kena saman KWD500 atau Lokap.....

Salam semua..
mba2009
kuwait

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Abdullah on 2009-07-29, 15:03

mba2009 wrote:Salam Semua;

Aku ni menyibuk je aku kat Kuwait la geng geng semua...hari ni aku bosan tak de bende keje nak wat sgt kat opis...aku merayau la dalam alam cyber...
Best nye korang kat Qatar bleh convert je lesen...aku dah duduk Kuwait semenjak awal tahun 2008...masih tak de lesen...he he he aku drive tanpa lesen...last Sunday aku kena tahan polis nasib baik je kena warning...silap silap kena saman KWD500 atau Lokap.....

Salam semua..
mba2009
kuwait

huh bahayanya. Kalau kat sini tak ada la nak warning2. Terus kena bawa balai @ paling komang pun kena saman.

Semalam, saya korner ke sebuah jalan mati. bukan melawan arus ni & tak buat salah apa pun. Datang polis, marah2 dan minta ID (K/P) dan rekod dalam fail dia berserta nombor kete. Agaknya sy kena saman la..nti sy check kejap lagi.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2009-07-29, 15:26

Abdullah wrote:
mba2009 wrote:Salam Semua;

Aku ni menyibuk je aku kat Kuwait la geng geng semua...hari ni aku bosan tak de bende keje nak wat sgt kat opis...aku merayau la dalam alam cyber...
Best nye korang kat Qatar bleh convert je lesen...aku dah duduk Kuwait semenjak awal tahun 2008...masih tak de lesen...he he he aku drive tanpa lesen...last Sunday aku kena tahan polis nasib baik je kena warning...silap silap kena saman KWD500 atau Lokap.....

Salam semua..
mba2009
kuwait

huh bahayanya. Kalau kat sini tak ada la nak warning2. Terus kena bawa balai @ paling komang pun kena saman.

Semalam, saya korner ke sebuah jalan mati. bukan melawan arus ni & tak buat salah apa pun. Datang polis, marah2 dan minta ID (K/P) dan rekod dalam fail dia berserta nombor kete. Agaknya sy kena saman la..nti sy check kejap lagi.

Salam Bapak Abdullah;

Tu la aku baru je wat "Istimara"....kena cari wasta ni.....nak kasi lepas lesen secepat mungkin...bior le org kata lesen terbang......

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Sponsored content Today at 20:02


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum