Qatari Driving License for Malaysian

Page 3 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-04-08, 09:24

Salam,

Saya baru dapat maklumat dari kwn saya yg pergi pagi tadi. Betul lar Sheikh Abdullah sudah kembali bertugas. Kwn saya pergi pagi2 tadi, jumpa Sheikh dapat sain terus pergi kaunter lesen. Urusan semua settle dlm masa setengah jam sahaja!

Alhamdulillah dapat lesen kwn tu...

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kumin_gonewiththewind on 2009-04-09, 10:26

Salam untuk semua....

Hari ni aku dh berjaya convert lesen motor utk aku dan lesen kketa wife aku..Terima kasih pada kawan2 yg bg info kat forum ni...

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-04-09, 15:38

salam,
ada 3-4 org kawan saya yg dh berjaya convert lesen diaorg.
bg yg belum tu, cepat2 la pegi.
terima kasih pada semua yg membantu....

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Slayer on 2009-04-12, 09:58

Salam Semua,

Saya juga dapat convert lesen my wife,alhamdulillah.
well cita ni mcm ni, niat di hati nak get a test date and some lessons for driving so ada satu pagi tu bila sampai kat Trafik Dpt takda parking jadi i park kehadapan sikit. So while walking towards the Dept,ada 1 hamba Allah ni approach and tanya,nak buat lesen ke? and i said yes to get lessons/enrolment for my wife. Dia terus mintak document2 but i ragu2 nak kasi.but after few mins i tawakal and gave him the documents(tapi dlm hati kalau dia buat hal confirm aku bajau nya) and we followed him to do the registration,eye test etc. So after abt 40mins of waiting he came out and ask me to pay qr250. bila part tu i terpikir aik takan nak book test harga 250,tu harga lbuat lesen tu...but i kept my self shut...few minutes later he came out and handed me the lesen...so not knowing it was Qatari Lesen i past lah dgn wife...and she kind of puzzle and ask me mana lesen original...i kata yg u pegang tu apa benda,lesen nepal ke??dia pun tunjuk i lesen yg wife pegang,its a qatar license. i turn my back and that guy was smiling. dgn tak hegeh i pun kasi dia hadiah n said thanks to him and belah dari situ......luckily i did save his number b4 i left..Smile

Slayer
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Age : 40
Location : Singapore,Qatar
Registration date : 2008-08-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by muq on 2009-04-13, 04:55

Salam, Boleh tolong bagi contact no sahabat yang membantu saudara tu.
Wasalam.
Muq

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-04-13, 05:19

Slayer, saya pun nak jugak...TQ

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-04-13, 08:52

muq wrote:Salam, Boleh tolong bagi contact no sahabat yang membantu saudara tu.
Wasalam.
Muq

Elok buat sendiri sbb kdg2 Pak Sheikh nak jumpa pemohon sendiri. Kantoi lar pulak, nanti Pak Sheikh pikir apalar diorg nih dah bagi mudah nak senang lagi!!!

Sumber : http://www.malqatar.com/MAQ/index.php?option=com_content&view=article&id=95

Lesen Memandu Qatar untuk warga Malaysia

Berita Baik untuk warga Malaysia di Qatar Lesen Memandu Qatar tanpa Ujian Memandu !!!

Baru-baru ini ramai warga Malaysia telah berjaya mendapatkan lesen memandu Qatar tanpa perlu pergi ke sekolah memandu untuk menjalani ujian memandu. Walaupun warga Malaysia tidak tersenarai dalam kategori negara yang dibenarkan untuk mendapat lesen memandu Qatar secara 'automatic conversion', tetapi ramai warga kita yang telah mencuba bermacam cara untuk mendapatkan lesen memandu Qatar dengan tanpa melalui proses ujian sekolah memandu. Tahniah kita ucapkan atas usaha mereka yang sememangnya telah membuahkan hasil yang dapat dimanafaatkan bersama.


Alhamdulillah, syukur kita pada Allah S.W.T. kerana salah seorang dari kawan kita, En. Ismail Suboh telah mempelopori cara baru untuk mendapatkan lesen memandu Qatar dengan tanpa perlu melalui proses ujian sekolah memandu;



1. Dokumen-dokumen yang diperlukan;

* Lesen memandu Malaysia yang asal dan sah tempohnya
* Qatar ID
* 2 keping gambar berukuran pasport
* NOC (No objection Letter) dari sponsor
* Salinan fotokopi Lesen Memandu Malaysia + Qatar ID (semua boleh dalam satu mukasurat)
* Salinan sponsor registration document atau sponsor ID

2. Mula-mula pergi ke pejabat Traffic Dept. di Madinat Khalifah. Jika anda belum mengisi Eye-Test Report Form (atau Driving License Application form), anda boleh dapatkan khidmat pengisian borang (typing service) yang terletak di pejabat porta-cabin didalam kompaun Traffic Dept. (bersebelahan dgn Surau). Bayaran yang dikenakan ialah QR10 ~ QR15 untuk setiap permohonan (borang disediakan oleh mereka). Dalam kes yang mana Suami adalah sponsor untuk Isteri, sila minta ditaipkan sekali surat NOC tanpa bayaran tambahan.

3. Kemudian pergi ke Eye-Test Section untuk ujian mata. Jika anda hendak memakai cermin mata, gambar di borang permohonan mestilah bercermin mata juga. Jika tidak pastikan memakai contact-lense semasa menjalani ujian mata. Ataupun anda boleh dapatkan khidmat gambar segera (instant photo) di pejabat porta-cabin.

4. Setelah menjalani ujian mata, pergi terus ke Administration Building. Di kaunter 'Reception', beri salam pada kakitangan bertugas (guard) dan minta appointment untuk berjumpa Sheikh Abdullah. Jika guard tanya, terus beritahu yang anda berhajat untuk berjumpa Sheikh Abdullah untuk urusan menukar lesen memandu Malaysia. Guard mungkin akan minta borang serta lesen asal anda dan menyuruh anda supaya menunggu. Jika Sheikh Abdullah ada dipejabat beliau, guard akan terus membawa borang serta lesen anda ke pejabat Sheikh. Kadang-kadang Shiekh mahu berjumpa dengan pemohon lesen dan kadang-kadang Sheikh terus tandatangan dan tulis nota 'tiada halangan' di borang anda. Jika Sheikh tidak ada di pejabat dan anda tidak ada masa untuk menunggu, pastikan anda mengambil semula borang serta lesen Malaysia anda sebelum anda pulang. Anda boleh cuba lagi pada hari bekerja berikutnya.

5. Setelah mendapatkan tandatangan Sheikh, bawa borang anda ke kaunter Driving License dan tunjukkan borang anda di Information Counter untuk mengambil nombor giliran. Kadang-kadang, sekiranya kakitangan bertugas itu tidak perasan yang borang itu telah ditandatangan oleh Sheikh Abdullah, kakitangan itu mungkin akan mengejutkan anda dengan memberitahu yang anda kena pergi hadiri ujian memandu dengan 2 peluang diberikan. Anda perlu memberitahu dia yang anda telah berjumpa dan mendapat kelulusan dari Sheikh Abdullah dan tunjukkan tandatangan Sheikh di borang anda.

6. Tunggu giliran anda dan apabila tiba giliran anda, hulurkan borang serta lesen (Malaysia) asal. Anda perlu membayar QR250 (perlu dibayar secara elektronik iaitu menggunakan Kad Kredit atau ATM Visa Electron atau QNB Cash Card. Akhirnya lesen memandu Qatar akan menjadi milik anda. Wang lebihan yang anda jimatkan itu bolehlah dimanafaatkan dengan bersedekah kepada mereka yang memerlukan (contoh Gaza dsb.).



Nota :

1. Tidak ada jaminan bahawa setiap pemohon warga Malaysia akan mendapat kelulusan dari Sheikh Abdullah kerana ianya berdasarkan budi-bicara beliau.

2. Anda boleh mengkongsikan pengalaman anda di MalaysiaQatar Free Forum www.malaysiaqatar.com.

3. Tolong jangan sebarkan maklumat ini kepada warganegara lain kerana ianya hanya akan menambahkan orang ramai yang mahu berjumpa Sheikh tersebut dan mereka mungkin juga akan mempersoalkan mengapa warga Malaysia diberi kelulusan jika permohonan mereka ditolak oleh Sheikh. Kemungkinan salah satu sebab Sheikh Abdullah memberi kelulusan kepada warga Malaysia mungkin adalah disebabkan beliau suka kepada orang-orang Malaysia kerana beliau ada menyebut yang beliau pernah ke Pulau Pinang dan Kuala Lumpur. Tambahan pula bukan semua permohonan akan mendapat kelulusan beliau kerana penulis pernah melihat warganegara Russia (atau negara bekas jajahannya) dan 1 warga Mesir ditolak permohannya oleh Sheikh tersebut.

4. Pakaian mestilah bersesuaian (terutama bagi yang perempuan) sebab ada juga diberitakan yang berpakaian kurang sopan tidak dilayan.

Wallahualam...

mzbaba@yahoo.com

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Racing_Camel on 2009-04-26, 14:10

Salam, masa MAQ AGM minggu lepas, outgoing MAQ Presiden, Haji Yaakob, dah buat pengumuman bahawa rakyat Malaysia di Qatar boleh menukar terus lesen memandu mereka dari lesen Malaysia ke lesen Qatar. Semasa pengumuman dibuat, Dato' Duta dan pegawai dari Ministry of Interior turut hadir. Harap maklum.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2009-04-27, 05:27

Racing_Camel wrote:Salam, masa MAQ AGM minggu lepas, outgoing MAQ Presiden, Haji Yaakob, dah buat pengumuman bahawa rakyat Malaysia di Qatar boleh menukar terus lesen memandu mereka dari lesen Malaysia ke lesen Qatar. Semasa pengumuman dibuat, Dato' Duta dan pegawai dari Ministry of Interior turut hadir. Harap maklum.
tengkiu...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-04-29, 06:12

InsyaAllah, minggu depan pergi tukar..tq semua for the info

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by shwarma on 2009-04-30, 18:21

Alhamdulillah saya dah dapat convert licence "light" vehicle. Cuba nak convert lesen motosikal tapi cubaan gagal.

Pengajaran:

1. Buat sendiri lagi bagus, masuk je main gate traffic department tu tengok bangunan yang berhadapan, bahagian licence, masuk dan jumpa kaunter, lepas tu pergi belah kanan ada kaunter khas hujung sekali, mintak endorsed pada borang permohonan lesen, kata dari Malaysia anak konvert lesen dan pastu terus amik nombor dan tukar lesen.
2. Pastikan semua dokumen complete sebelum datang.
3. Pakaian paling smart, macam MUDIR (manager), berkot atau bertali leher....

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-05-03, 12:47

Pagi tadi saya pergi ke Madinat Khalifa, semua papers dah ada. Pergi ke kaunter yang macam Shwarma cakap tapi dorang insisted kata Malaysian kena ambik test. Lepas tu mintak jumpa Sheik Abdallah, dia kat Al Mamoura pulak, next week baru balik ke M. Khalifa. So pagi tadi memang takda rezeki la untuk saya

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-05-03, 14:10

rileks ahh, Tagazoo. jgn putus asa. cuba lagi.
all d best.

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-05-03, 14:15

ooppss lupa nk tanya, ada sesiapa tahu tak pasal cermin keta gelap?
kalau kita pasang yg black film tu boley ker? skrg ni kan panas, summer.
kene dpt kelulusan dr police ke?

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-05-03, 14:36

bluerose wrote:rileks ahh, Tagazoo. jgn putus asa. cuba lagi.
all d best.
Bluerose, InsyaAllah minggu depan saya cuba lagi. Sheikh Abdallah tu kat bangunan Admin kan?

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Racing_Camel on 2009-05-03, 17:44

Tagazoo wrote:
bluerose wrote:rileks ahh, Tagazoo. jgn putus asa. cuba lagi.
all d best.
Bluerose, InsyaAllah minggu depan saya cuba lagi. Sheikh Abdallah tu kat bangunan Admin kan?

betul tu bro, bukannya yang dekat counter tu. kena gi bangunan Admin sebelah kanan.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Racing_Camel on 2009-05-03, 17:45

bluerose wrote:ooppss lupa nk tanya, ada sesiapa tahu tak pasal cermin keta gelap?
kalau kita pasang yg black film tu boley ker? skrg ni kan panas, summer.
kene dpt kelulusan dr police ke?

bro, boleh buka topic baru? under Malaysian Qatar Motorsports.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-05-03, 18:28

Racing_Camel wrote:
Tagazoo wrote:
bluerose wrote:rileks ahh, Tagazoo. jgn putus asa. cuba lagi.
all d best.
Bluerose, InsyaAllah minggu depan saya cuba lagi. Sheikh Abdallah tu kat bangunan Admin kan?

betul tu bro, bukannya yang dekat counter tu. kena gi bangunan Admin sebelah kanan.
Ala Racing, saya ni bukan bro le, saya ni ahkak tau...

Maknanya semuanya kena buat kat bangunan admin tu la ya? Nothing to do kat bangunan lesen tu langsung?

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by fixcxer on 2009-05-13, 19:17

Tagazoo,

One fellow Malaysian dapat convert lesen temporary today (belum dapat RP, same as my case before). Rasanya dia pergi jumpa Sheikh tu jugak at Admin Building (bangunan sebelah kanan if you are standing at the gate entrance).

Dah dapat endorsement, you still have to go to the counter (bangunan straight kat depan from gate) untuk ambik nombor, serah borang & bayar.


Last edited by fixcxer on 2009-05-13, 19:20; edited 1 time in total (Reason for editing : add more info)

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-05-13, 19:42

Fix, besok saya memang cadang nak pergi pun, try my luck, InsyaAllah kali ni dapat le...

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Minah Kampong on 2009-05-14, 08:40

Tahukah anda bahawa rakyat Qatar yang bekerja di Malaysia dapat menukar lesen memandu Qatar ke lesen memandu Malaysia dengan mudah sekali. Tak perlu road test & eye test. Dokumen yang diperlukan oleh JPJ hanyalah:

o Passport asal
o Lesen memandu Qatar asal
o Surat dari Majikan di Malaysia
o Work Permit
o Terjemahan lesen dari Arab ke English

Kenapa pula urusan penukaran lesen memandu kita tidak diberi kelonggaran serupa. Nampaknya kena ada G2G agreement.

Any comment from Malaysia Embassy (atau MAQ)??

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Wak on 2009-05-14, 13:23

Saya rasa kita orang Malaysia pun senasib ngan rakan dari negara Arab yang non- GCC...i.e. Syria, Lubnan, Mesir dan etc...mike-mike tu semua pun bukan dapat direct convert... terpaksalah berdepan ngan untung nasib nak dapat lesen..masa amek test... berjaya atau tak..tawakkal je la...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-05-14, 13:28

Alhamdulillah, pagi tadi pergi sana, dapat jumpa dengan Sheikh..dia cuma tanya reti bawak kereta tak...hehehe abang Sheikh...mestilah tau..lepas tu dia cop paper, less than 10 mins. dapat lesen...

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-05-14, 16:09

Alhamdulillah...... akhirnya berjaya gak u dpt lesen,kan? Tahniah.

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-05-14, 16:25

Bluerose, terima kasih...

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Sponsored content Today at 18:00


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum