Qatari Driving License for Malaysian

Page 2 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2009-03-18, 09:47

tahniah kpd sesapa yg dh berjaya...
selamat mencoba kpd sesapa yg nak gi...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-03-18, 14:03

huhuhu my hb cakap malam tadi kalau boleh dia tak nak i drive kat tempat jin betendang ni....dia kata lagi, our lives are too precious - terkedu pulak dibuatnya and that make me think twice of having a driving licence...

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-03-18, 14:39

kalau hubby xbagi, baik xpayah lar.....
be happy with ur life.
redha suami tu penting.

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-03-18, 14:46

Actually isteri saya pun bukannya tinggal disini lama sebab unpaid leave dia dah habis, baru ajer balik M'sia last week (sehari lepas dapat lesen tu). Tp saya pikir ini peluang baik utk dpt lesen. Mana lar tahu in the next 5 years ada keperluan utk drive kereta kat GCC, at least ada gak lesen nak diketiaukan...

Wallahualam..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-03-18, 15:58

bluerose wrote:kalau hubby xbagi, baik xpayah lar.....
be happy with ur life.
redha suami tu penting.
Betul tu Bluerose, masa yang i pergi test hari tu pun dia tak berapa happy, not to say angry la kan, cuma dia kata dia he's not feeling good about it, agaknya tu sebab i failed kot... Sad

Takpalah, takda lesen pun tak kisah..pak supir ada..hahahaa

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-03-18, 15:59

silver16v wrote:Actually isteri saya pun bukannya tinggal disini lama sebab unpaid leave dia dah habis, baru ajer balik M'sia last week (sehari lepas dapat lesen tu). Tp saya pikir ini peluang baik utk dpt lesen. Mana lar tahu in the next 5 years ada keperluan utk drive kereta kat GCC, at least ada gak lesen nak diketiaukan...

Wallahualam..

Betul apa yang you tulis tu Silver...mana tau kot ada rezeki pergi ke GCC lagi lepas ni kan..tengoklah macam mana kalau he changed his mind..but not too soon I guess

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-03-19, 10:05

ehmmm tu la fikir2, yg i failed pon sbb dia xbrp nk bg. ni sbb anak baru mula gi sklh,dia dh tolerate la kot, sbb anak2 asyik suh mama antar, gi dgn driver pening. dhtu tambang driver pon mahal, sehari 200QR. ikutkan mmg senang ada driver kita xpenat , plak tu rasa cam bos besar bila driver panggil 'mem '..........tp hege tu cam xberbaloi.

seronok apa, ada 'pak supir' (hb) ok la tuh, rasa la manja skit, ke mana pon bersama.....
enjoy ur life while u can, be happy................. Very Happy

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kreil on 2009-03-19, 13:39

Nak share sket pengalaman convert lesen kat police trafic..

Sabtu last week ingatkan nak amik permit tinted keta je..then saja2 je tanya mamat typist kat kabin dlm tu boleh buatkan semua surat utk convertkan malaysian lesen tak..dia kata boleh and dia pun buatkan semua ie NOC, isikan form,and semua copy2 yg berkenaan..ie my ID, my wife RP, lesen..pas tu dia suruh naik atas building sebelah buat eye test (tingkat satu) so mem pun buatlah eye test kat situ...tapi situ agak susah gak eye test dia..my wife fail 3 letters...tapi minah test tu lepaskan gak..minah tu suruh kami gi jumpa capt hari ahad-khamis..

FYI- mamat tu kabin paling dekat ngan surau situ and duduk paling tepi dalam kabin..mesin taip dia yg paling klasik kat situ..semua tu dia charge 20 riyal..

Hari ni kami bawak semua form tu gi jumpa admin kat situ konon2 nak cari capt abdullah..guard tu maybe mood baik ari ni dia amik form tu semua and dapatkan sign pegawai kat dalam..bukan sheik abdullah rasanya..then dia bagi signed form tu and suruh gi kaunter kat opis sebelah..kat kaunter tu kami bayar 250..5 minit pastu kalass...dengan terpinga2nya kami tak percaya dapat lesen kat tangan...semua settle dalam masa less than 30 min..

so rakan2 semua yg nak amik lesen..dah semakin di permudahkan nampak nye utk kita rakyat mesia ni dapatkan lesen..selamat berjaya...

kreil
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2008-08-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-03-19, 14:13

Alhamdulillah, syukur.

Article pasal convert lesen juga ada di 'published' kan di website MAQ.

http://www.malqatar.com/MAQ/index.php?option=com_content&view=article&id=95

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by fixcxer on 2009-03-20, 16:21

Alhamdulillah saya pun berjaya dapat lesen Qatar dengan cara ini. Tapi sebab belum dapat RP, lesen tu sementara saja lah. Anyway, nk dapat permanent license nnt just a matter of administrative.

Posting kat MAQ tu dalam English. Kalau nk maintain exclusivity information ni, saya cadangkan re-write the whole thing in Malay. Di zaman google nih, sekejap je information macam ni jadi buah mulut.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-03-20, 21:08

Elok gak kalau siapa2 yg ada kelapangan boleh lar re-write kat sini dlm BM lepas tu emailkan ker webmaster@malqatar.com

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by spada79 on 2009-03-22, 12:02

aslmkm buat bluerose...

i suggest kalau anda nak convert lesen yg failed tu..pakai pakaian yg penuh adat melayu...sebab i tgk hari tu masa nak dapatkan sain sheikh tu,ada aweks filipina kena halau pasal pakai tak senonoh...yg penting,kita jaga adab melayu kita sebab apa yg i tahu,sheikh tu memang baik dgn warga malaysia..yg penting kena sabar dalam melayan kerenah diorang..the best kalau u dapat pergi dgn hubby u...tu lagi cunnn...just pergi dan tukar je lesen...tak payah mention yg failed test tu...buat bese je ..yg penting tawakal..

spada79
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-02-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-03-29, 08:00

Salam buat semua,

Saya baru sahaja diberitahu berita yg kurang baik.

Sheikh Abdullah sudah bertukar portfolio dan tidak lagi bertugas di Traffic Dept. Madinat Khalifah. Rakan kita telah cuba berjumpa dgn pengganti beliau Sheikh Mohammad tetapi dukacitanya tidak mendapat kelulusan beliau.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by DatukBendahara on 2009-03-29, 20:07

Dah agak dah. Apa yang Malaysia ader boleh offer kepada negara Qatar ni?? Bukan macam Amerika yang boleh bagi Patriot missile bayar kemudian. Itu sebab orang Amerika lesen convert jer.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Lesen Memandu Qatar - Berita Terbaru

Post by rk on 2009-03-31, 12:52

Assalamulaikum rakan-rakan Msia di Qatar

Ada berita yang baik jugak - warga Malaysia yang bekerja dalam kategori/level berikut boleh pergi ke bangunan Driving Licence (sebelah kiri Administration Building) di Traffic Department, Madinat Khalifa dan terus convert lesen memandu kepada lesen Qatar;
1. Engineer dengan Qatar Petroleum/RasGas/QatarGas/Qtel
2. Pengurus (mudir)/Pengarah mana-mana syarikat di Qatar

Saya berjaya mendapat lesen Qatar dengan cara ini bersama dengan beberapa orang Msia lain yang ada ketika itu.

Syarat penting ialah MESTI ada bukti status pekerjaan - sebaik-baiknya dapatkan pertolongan dari majikan (HR) anda untuk mengeluarkan surat pengesahan dialamatkan kepada Bahagian Perlesenan Madinat Khalifa (dalam bahasa Arab)

Bawa surat/dokumen bukti tersebut ke kaunter di bangunan Driving Licence dan jumpa Sheikh Thani (kalau tak silap namanya), gentleman berjanggut putih yang duduk di bahagian kanan hujung kaunter (memang takkan miss punya, ada orang ramai beratur nak berurusan dengannya). Insya-Allah dia akan approve & hantar ke pegawai di kaunter untuk diproses.

Saya dapat pengesahan maklumat ini setelah bertanya dengan Sheikh Mohammad (pengganti baru Sheikh Abdullah yang telah transfer ke Mamoura) dan dua orang kapten yang bertugas di bangunan Driving Licence tentang syarat penukaran lesen memandu untuk orang Malaysia. Nampaknya inilah peraturan baru yang dikuatkuasakan setelah pemergian Sheikh Abdullah - sampai bila, allahualam...

Untuk makluman semua...

rk
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by ruslan.abubakar on 2009-04-02, 13:30

Assalamualaikum and salam sejahtera....

Berita baru juga la ni tentang driving license...
hari ahad yang lalu (29.03.09) ramai org msia nak convert driving lesen but hanya aku saja yang berjaya....... nak tahu kenapa aku pun tak tahu...cuma apa yang perlu dijelaskan berdasarkan pengalaman ialah?

- pastikan semua form tu ada macam passport,lesen memandu original msia,RP,NOC,gambar 2 keping, driving lesen form and pastikan buat salinan and kalau boleh failkan dalam fail plastik berserta yang original...pastikan passport show MALAYSIA paling hadapan so dia boleh tahu kita dari malaysia la.

- pengalaman saya...pergi ke bangunan lesen department tu and hujung kaunter (sebelum nombor 1) ada 1 pak arab tu... jumpa dia and bagi semua doc kata nak convert driving lesen...

-selepas itu dia akan semak semua doc tu...

-pas tu dia suruh pergi kaunter utk ambil nombor...tapi ada satu perempuan tu dia kata masia kena ambil sekolah memandu.. and u cakap kat dia pak arab yg duduk sebelah kaunter tu suru u ambil number...terdapat sedikit kemuskilan yg terjadi kepada saya dimana pak arab and perempuan tadi tu cakap arab and pas tu the lady terus bagi number..(sorry aku pun tak paham apa yang dibualkan diantara mereka)

- pas dapat number terus ke kaunter and bayar 250 and lesen siap....apa yg terjadi aku pun tak percaya pas dapat lesen tu...

-malangnya ada seorang kawan aku ajar dia buat begitu tapi dia tak lepas..aku pun tak tahu kenapa? semua document dia pun complete and dia ikut jejak yang sama ngan aku coz aku masih kat sana utk guide dia dari awal sampai habis.

so, sesiapa yang nak cuba jangan putus asa la.kalau dia comment kat form tu suru ambil sekolah memandu atau test..pergi saja buat borang baru bayar QR5 and cuba lagi la..

****** jangan lupa pakaian tu kenalah smart..kalau lelaki tu pakaila coat klu boleh, bukannya lama pun...

GOOD LUCK

ruslan.abubakar
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2009-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by d&ampa on 2009-04-03, 10:44

Boleh saya tahu NOC tu dokumen apa ?

d&ampa
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2009-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-04-03, 11:23

NOC = No Objection Letter (dlm bahasa arab) dari sponsor. Dalam surat tu selain dari kebenaran dari pihak sponsor utk pekerjanya mendapatkan lesen, elok lar dituliskan sekali job title.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nodiman on 2009-04-03, 13:42

Salamm...x pe lah tagazoo..takut gak nnt apa2 jadi lagi susah..I ni kat m'sia dah biasa drive sendiri sbb hubby kerja shift..emergency case,I gi dulu hospital..especially kalau anak sakit. Jd bila dtg sini hubby I mmg nak sgt i ada lesen. Tambahan al-khor dgn doha ni jauh...so kalau nak tgu dia balik jenuh la..
Tp yg penting hubby kena percaya kat kita..baru hati kita pun rasa senang bila driving. betul tak ? kalau U dpt lesen pun, I rasa hati U tak tenteram sbb hubby dh larang...so redha lah ya...

nodiman
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2008-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nodiman on 2009-04-03, 13:51

berita sheikh abdullah transfer tu sungguh mendukacitakan para ibu kat tpt tinggal saya ni. sbb ramai yg baru datang dan belum dpt RP. Kiranya yg berjaya convert lesen cuma saya dan 3 org kawan yg covert licence saing2 dgn saya pd minggu itu.
tp saya kata cuba dulu..mana tahu masih boleh dapat convert. Jd kalau sesiapa ada buat lesen cara ini,sudi2lah hantar berita, kebarangkalian berjaya atau tidak.
saya pun dah agak..kalau ramai sgt yg buat cara ni..sure prosedure akan berubah...(dgn orgnya sekali dia ubah..huh).

nodiman
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2008-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by d&ampa on 2009-04-04, 07:55

silver16v wrote:NOC = No Objection Letter (dlm bahasa arab) dari sponsor. Dalam surat tu selain dari kebenaran dari pihak sponsor utk pekerjanya mendapatkan lesen, elok lar dituliskan sekali job title.

ok..tenkiu

d&ampa
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2009-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-04-06, 09:24

Dear All,

Just nak share. I baru je bawak my wife ke Traffic Department, Madinat Khalifa pagi tadi and successfully converted her Driving licence into a Qatari Driving Licence.

Mungkin ada miscommunication sebelum ni. Apparently Sheikh Abdullah bercuti dan baru je masuk semula ke office, pagi tadi.

Anyway, tips nya still sama seperti kawan-kawan lain mentioned sebelum ni. Kena datang awal and pakai pakaian yang sesuai.

Good Luck pada kawan-kawan yang akan mencuba.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kumin_gonewiththewind on 2009-04-06, 14:24

terima kasih kerana update info...

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by shwarma on 2009-04-06, 20:27

Chian wrote:Dear All,

Just nak share. I baru je bawak my wife ke Traffic Department, Madinat Khalifa pagi tadi and successfully converted her Driving licence into a Qatari Driving Licence.

Mungkin ada miscommunication sebelum ni. Apparently Sheikh Abdullah bercuti dan baru je masuk semula ke office, pagi tadi.

Anyway, tips nya still sama seperti kawan-kawan lain mentioned sebelum ni. Kena datang awal and pakai pakaian yang sesuai.

Good Luck pada kawan-kawan yang akan mencuba.


Alhamdulillah, lega rasa.... boleh cuba sekarang jugak....
Thank You for information.

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Al-amin on 2009-04-07, 09:16

cheers

Al-amin
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Sponsored content Today at 18:01


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum