Qatari Driving License for Malaysian

Page 10 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

View previous topic View next topic Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2012-01-24, 12:05

Bro,

Kalau tak silap NOC (No Objection Certificate/ Letter) perlu di kepilkan dengan 'Computer Form' ..... Basically borang yang menunjukkan penandatangan NOC di atas adalah antara mereka yang dibolehkan/ tersenarai di dalam rekod pihak Traffic Department.

Dulu, mereka minta NOC sahaja. Namun mungkin akhir-akhir ini mereka minta Computer Form tu sekali bagi memastikan NOC tersebut di tandatangani oleh pegawai yang dibenarkan sahaja. Wink


Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2012-01-25, 14:45

ait, keluar balik isu driving license direct conversion ni ... apa pun, kutu doakan semoga semua urusan driving license ni dipermudahkan ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Palee on 2012-02-15, 15:34

nak tanya....tadi saya try pi kat JPJ ..kononnya nak apply international license..sekali officer jpj tu tgk negara Qatar takde dalam list! Korang yg pernah wat international license nak pi qatar tu ..,.camne korang buat eh? UAE punya eh?

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2012-02-15, 17:53

Palee wrote:nak tanya....tadi saya try pi kat JPJ ..kononnya nak apply international license..sekali officer jpj tu tgk negara Qatar takde dalam list! Korang yg pernah wat international license nak pi qatar tu ..,.camne korang buat eh? UAE punya eh?


lesen antarabangsa tak laku kat sini ...
dtg je la sini dgn lesen mesia ...
insya allah laku utk bbrp minggu/bulan sementara nk dpt kn lesen qatar ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Palee on 2012-02-16, 02:43

kutu_beramboi wrote:
Palee wrote:nak tanya....tadi saya try pi kat JPJ ..kononnya nak apply international license..sekali officer jpj tu tgk negara Qatar takde dalam list! Korang yg pernah wat international license nak pi qatar tu ..,.camne korang buat eh? UAE punya eh?


lesen antarabangsa tak laku kat sini ...
dtg je la sini dgn lesen mesia ...
insya allah laku utk bbrp minggu/bulan sementara nk dpt kn lesen qatar ...

untuk sementara boleh guna je eh lesen malaysia? ke kena wat lesen sementara di qatar juga nanti? Hmm...susah sangat naek teksi jelah kot. Cadang nak sewa je kete anak sedara ketika di qatar nanti.

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2012-02-16, 06:22

Palee,

I got this info from a guy who used to worked for Shell in Qatar. Shell provided him with with quite a detailed driving related guideline including do's and don'ts in the event of accident.

Re driving licence :

"Driving in Qatar requires a valid driving licence. US/UK driving licences are valid for 7 DAYS only from day of arrival. International licences are valid for 6 MONTHS but BECOME INVALID ONCE YOU RECEIVE THE RESIDENTS PERMIT. In addition, Ensure you are covered on an International Licence with the vehicles's insurance company as some do not recognise this"

So,you boleh pi JPJ and apply the International Licence. Itu yang saya buat masa mula-mula datang ke sini dulu dan gunakan lesen tersebut masa nak sewa kereta. Namun, jangan terkejut, ada juga yang pakai lesen Msia sahaja dan dapat sewa kereta. Tapi, saya secara peribadi rasa lebih elok bayar RM100++ dan dapatkan International Licence ..... lebih selamat, insya-Allah.

Anyway, Qatar memang tiada dalam list G2G agreement as far as licence is concerned. Msia tak recognise lesen Qatar ....... Saya dapat maklumat ini semasa bertanya baru-baru ini samada boleh convert lesen motor Qatar kepada lesen motor Msia.

Harap maklumat di atas membantu Palee dan rakan-rakan lain.

Chian Cool

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Palee on 2012-02-16, 18:30

Chian wrote:Palee,

I got this info from a guy who used to worked for Shell in Qatar. Shell provided him with with quite a detailed driving related guideline including do's and don'ts in the event of accident.

Re driving licence :

"Driving in Qatar requires a valid driving licence. US/UK driving licences are valid for 7 DAYS only from day of arrival. International licences are valid for 6 MONTHS but BECOME INVALID ONCE YOU RECEIVE THE RESIDENTS PERMIT. In addition, Ensure you are covered on an International Licence with the vehicles's insurance company as some do not recognise this"

So,you boleh pi JPJ and apply the International Licence. Itu yang saya buat masa mula-mula datang ke sini dulu dan gunakan lesen tersebut masa nak sewa kereta. Namun, jangan terkejut, ada juga yang pakai lesen Msia sahaja dan dapat sewa kereta. Tapi, saya secara peribadi rasa lebih elok bayar RM100++ dan dapatkan International Licence ..... lebih selamat, insya-Allah.

Anyway, Qatar memang tiada dalam list G2G agreement as far as licence is concerned. Msia tak recognise lesen Qatar ....... Saya dapat maklumat ini semasa bertanya baru-baru ini samada boleh convert lesen motor Qatar kepada lesen motor Msia.

Harap maklumat di atas membantu Palee dan rakan-rakan lain.

Chian Cool

thanks chian. But semalam saya dah pergi ke jpj untuk wat internatiol license tu...dan macam chian bitau ah...takde dlm list la qatar ni. So chian dulu kira buat international license ke UAE ke?

Palee
Active Member
Active Member

Number of posts : 56
Registration date : 2011-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2012-02-26, 06:59

Salam Palee,

I buat dulu kat JPJ Cheras. I bagitau nak datang Qatar. Kakak kat counter tu bagi buat je International Licence without further question.

Logically speaking, international licence means it could be used anywhere in the world. Hence, I can't see the logic why they refuse to produce the licence just because we say that we are coming to Qatar.

In that case, mungkin boleh cakap nak datang Middle East je. Kalau tak laku kat Qatar pun, nanti senang nak drive Pi KSA buat umrah ke atau pi UAE jalan2. Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2012-02-26, 14:22

tq bro chian ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Sponsored content Today at 18:03


Sponsored content


Back to top Go down

Page 10 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum