Qatari Driving License for Malaysian

Page 9 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Akaksu on 2011-07-20, 15:28

tanjong wrote:
Akaksu wrote:Tanjung... Arrow still waiting for your REPLY....




Basketball Wink

akaksu & yusoff...really sorry, dah lama tak check forum n email...baru je reply...anyway Chian pun ada contact semalam and pass to both of you kan....thanks to YB Chian...


Tanjong..yup Chian dah pass dah TQ yer Very Happy Very Happy

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2011-07-21, 13:57

Harap2 Akaksu & Yusoff dapat share experience masing2 lak lepas ni dalam usaha mendapatkan lesen memandu kat sini. Moga dapat menjadi sumber rujukan kawan2 lain di masa depan.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by yusoff68 on 2011-07-23, 05:35

InsyaAllah.........JazakAllah

yusoff68
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2011-01-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kimlkn on 2011-07-23, 18:55


Cuba check Page 1 ..... Posting by Spada79 and kawan2 lain. Dokumen yang diperlukan masih sama.[/quote]

Cara ini tak pakai, I baru balik dari Khalifa Stadium traffic dept minggu lepas, dan jumpa manager kat sana, put tak jadi convert. Mereka kasih saya 2 chance untuk ambil test.

????!!!?????
Sad

kimlkn
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2011-02-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2011-07-24, 09:06

kimlkn wrote:

Cara ini tak pakai, I baru balik dari Khalifa Stadium traffic dept minggu lepas, dan jumpa manager kat sana, put tak jadi convert. Mereka kasih saya 2 chance untuk ambil test.

????!!!?????
Sad

Kenapa Khalifa Stadium lak? Silap tulis atau silap tempat? Sepatutnya Madinat Khalifa (Traffic Dept HQ)... Anyway, jgn give-up hope. Cuba isi form baru & pegi awal pagi 6am utk berjumpa dgn Sheikh Abdulla Al Thani di Administation Building.. Sblm pegi tu buat lar solat hajat 2-3 malam sebelum pegi sana..


View Larger Map

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2011-07-24, 17:39

silver16v wrote:
kimlkn wrote:

Cara ini tak pakai, I baru balik dari Khalifa Stadium traffic dept minggu lepas, dan jumpa manager kat sana, put tak jadi convert. Mereka kasih saya 2 chance untuk ambil test.

????!!!?????
Sad

Kenapa Khalifa Stadium lak? Silap tulis atau silap tempat? Sepatutnya Madinat Khalifa (Traffic Dept HQ)... Anyway, jgn give-up hope. Cuba isi form baru & pegi awal pagi 6am utk berjumpa dgn Sheikh Abdulla Al Thani di Administation Building.. Sblm pegi tu buat lar solat hajat 2-3 malam sebelum pegi sana..


View Larger Map


setuju dgn cadangan silver16v ttg solat hajat tuh ... semoga kutu dpt laksanakan ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Cokelat pink! on 2011-07-25, 06:24

kutu_beramboi wrote:
Cokelat pink! wrote:oh ok, t.kaseh ye


apa cite qatar driving lesen? dh dpt?

o sy belum sampai sana lagi, insyaallah awal ramadhan nnt. saje buat preparation awal..

Cokelat pink!
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2011-06-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2011-07-25, 07:39

Good Morning Kimlkn,

Semalam saya baru je jumpa a Msian colleague yang baru dapat lesen ........ bukan convert tapi direct test. Dia pegi jumpa Sheikh but then was asked to meet a tester/ captain at Ar-Rayyah Driving School whose name Sheikh wrote on the Application/ Eye Test Form. Dia pegi jumpa Captain tersebut & diberi peluang buat Road Test je (Tak perlu buat Teori, Parking etc).

Sebenarnya, itu yang berlaku bermula bulan Ramadhan 2009. Sheikh dah tak mahu lagi approve direct conversion for Msian. By law, Msian are entitled for a direct test (max : 2 times). Kalau fail juga kedua-dua kali, baru kena pegi normal procedure (ambil driving class etc etc).

Apa yang Sheikh buat sebelum tu dan kadang-kadang sekarang ialah menggunakan 'dicretionary power', vested on him. Kekadang nampak juga wajah kurang senang staff kat kaunter bila myself dulu pegi kat kaunter and bagitau Sheikh dah approve bagi direct conversion even though dalm id tertera sebagai Msian. Tapi since Sheikh dah sign, depa ikut je.

Namun, mengikut analisis sendiri, saya perasan ada mata-mata dari rakyat negara lain atau even orang tempatan kurang senang dengan layanan baik Sheikh terhadap Msian. Mungkin dari situ Sheikh lebih berhati-hati untuk approve direct conversion. Namun saya secara peribadi berpendapat Sheikh masih berusaha membantu rakyat Msia dengan menyarankan kita berjumpa dengan Captain yang berkenaan bila diminta buat Direct Test nanti. Captain tersebut pula, bila lihat tandatangan Sheikh, selalunya bertindak agak lenient. Saya difahamkan Sheikh has high regards on Msian (Moga continue macam ni ..... amiiin).

Walaupun kebanyakan kes-kes yang terbaru memerlukan Msian untuk buat direct test, saya sendiri menyaksikan kawan-kawan kita yang Sheikh luluskan untuk buat direct conversion baru-baru ini. Jadi, saya kira itu rezeki masing-masing. Sheikh kadang-kadang terbuka hati untuk menggunakan 'disrectionary power' sepenuhnya.

Saya secara peribadi berpendapat, sekiranya Sheikh dah sign untuk 'direct test' sahaja, terima lah secara positif dan bertanya khabar tips dengan kawan2 yang pernah buat direct test dan terus pergi buat direct test. Saya percaya sekiranya kita memandu dengan baik semasa ujian memandu tersebut, kita akan lulus dan dapat lesen seadanya seperti kawan-kawan lain. Ini pilihan kawan MSia saya buat selepas 5 kali gagal dalam cubaan berjumpa Sheikh untuk 'direct conversion'. (In 5 attempts, ada yang dia dapat jumpa Sheikh tapi diminta buat 'direct test'. Member isi borang lain and jumpa lagi ..... last sekali ikut nasihat Sheikh buat direct test & terus dapat lesen). Cool

Kesimpulan peribadi yang dapat saya ambil :

1. Kebanyakan rakyat negara luar perlu melalui prosedur biasa untuk mendapatkan lesen memandu di Qatar walaupun telah lama mempunyai lesen memandu di negara masing2;
2. Ada rakyat negara lain (seperti UK, Singapore etc) yang dibenarkan untuk buat direct conversion seperti tercatit dalam undang2/ manual Jabatan Pengangkutan mereka. Mereka tak perlu jumpa Sheikh pun;
3. By-law, Msian in General boleh buat direct test sahaja. Sheikh kadang2 menggunakan discretionay power untuk luluskan direct conversion;
4. Somebody pernah mention that there's a rule that allow certain positions (Eg. Managers, Engineers, Doctors etc) to be allowed for direct conversion irrespective of nationality but I am not that aware about this rule;
5. Every individual may try (or repeatingly try) to meet Sheikh to has his/her licence to be directly converted into a Qatari licence. However, if I can advice .... If Sheikh sign for direct test instead (especially bila dah banyak kali dia sign macam tu), try to consider for the direct test. So far, most Msian yang I kenal, pass the direct test yang Sheikh cadangkan; and
6. Finally, setuju dengan Silver16v & Kutu ...... Pada sesiapa yang nak jumpa Sheikh, berdoa lah banyak2 sebelum jumpa Sheikh moga dia terbuka hati untuk luluskan Direct Conversion Very Happy

Ops ....... Dah panjang rupanya Chian menaip. Mohon permisi.

Embarassed


Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Akaksu on 2011-07-25, 08:41

Chian dah macam buat karangan pulak sya baca hehhe...

Akaksu
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2011-07-25, 09:05

Itulah pasal ...... Jenuh nak membaca dan memahaminya kan ? Ha ha ha

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2011-07-25, 10:51

Chian wrote:Itulah pasal ...... Jenuh nak membaca dan memahaminya kan ? Ha ha ha


hehehee ... aah la .... ini bukan lg cerpen ni ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by padd on 2011-07-26, 21:34

ini kejadian yg berlaku kepada opis mate saya

7am...Tuan Sheikh tak kasi direct conversion..suruh pi driving school untuk basic test

830am...sampai di driving school...kapten suh buat ujian memandu dan test signboard..15minit je...lulus!

930am...dapat lesen! yahoooo...

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2011-07-27, 06:20

padd wrote:ini kejadian yg berlaku kepada opis mate saya

7am...Tuan Sheikh tak kasi direct conversion..suruh pi driving school untuk basic test

830am...sampai di driving school...kapten suh buat ujian memandu dan test signboard..15minit je...lulus!

930am...dapat lesen! yahoooo...


fuyooo ... hebat la opis mate padd ni ... dia solat hajat berapa rakaat ?

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2011-07-27, 06:21

Padd ........ I LIKE. (Tak de button 'LIKE' kat sini). Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by padd on 2011-07-27, 15:45

Chian wrote:Padd ........ I LIKE. (Tak de button 'LIKE' kat sini). Very Happy

kehkeh...

so kesimpulanya kalau takdapat direct conversion....jangan susah hati kalau tok sheikh suruh pi driving school...sebab anda akan dapat lesen lewat sikit je...tapi pada hari yg sama jugak Very Happy

ujian kat driving school senang je...ujian memandu tu nak pastikan anda mmg tak kekok memandu...ujian signboard tu kapten buat dalam bilik...dia akan tunjuk dan anda kena sebut betul2 sebijik mcm dalam buku tu...so invest sikit duit, beli buku dan hafal semua sebelum pi jumpa tok sheikh...malaysia boleh

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2011-07-27, 18:01

padd wrote:
Chian wrote:Padd ........ I LIKE. (Tak de button 'LIKE' kat sini). Very Happy

kehkeh...

so kesimpulanya kalau takdapat direct conversion....jangan susah hati kalau tok sheikh suruh pi driving school...sebab anda akan dapat lesen lewat sikit je...tapi pada hari yg sama jugak Very Happy

ujian kat driving school senang je...ujian memandu tu nak pastikan anda mmg tak kekok memandu...ujian signboard tu kapten buat dalam bilik...dia akan tunjuk dan anda kena sebut betul2 sebijik mcm dalam buku tu...so invest sikit duit, beli buku dan hafal semua sebelum pi jumpa tok sheikh...malaysia boleh

Wife saya pun dapat lesen cara tu.. Sheikh tu punya lar baik hati siap suruh staff dia hantarkan ke Driving School..

Alhamdulillah.. tak sampai 1 jam dah dapat lesen.. orang perempuan mmg dapat special treatment.. siap dia bagi potong que masa nak amik kad lesen di kaunter..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2011-07-28, 06:18

Hebat Silver16v. Kena berguru nih, he he he

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2011-07-28, 14:29

Chian wrote:Hebat Silver16v. Kena berguru nih, he he he

hihihi xder apa yg hebat sgt.. tp mmg sheikh tu baik hati! Captain di driving school tu baik hati gak.. mula2 dia bagi masa 15minit utk baca buku roadsigns tu.. my wife gabra gak masa test so ada gak jawab x tepat so dia suruh duduk baca lagi pastu lepas 10 minit dia tanya balik benda yg sama!!! mmg dia nak tlg kasi pass..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by yusoff68 on 2012-01-20, 00:25

Berita terkini.....

Minggu lepas ada beberapa org telah dpt direct convert, mereka pergi jumpa Sheikh pukul 0530 pagi.

Selamat mencuba...


"Drivers may also apply for a temporary Qatari Driving license, which is valid for three months and can be extended." Source: www.hukoomi.qa ...



yusoff68
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2011-01-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by thekatyusha on 2012-01-22, 18:14

Salam sejahtera utk Malaysian Qatar..

Kepada brotai skalian.. nak tanya..
Saya dah dapat surat drpd HR dekat dua minggu lepas utk dihantar ke Traffic Department..

So, camana nak dapt lesen? Terus pi hantaq ke department tu ka?
Yg brotai dok habaq jumpa syeikh oleh convert tu camana plak? Boleh tak brotai's skalian bagi panduan?

Kerjasama brotai's semua amat dihargai..

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2012-01-23, 07:02

Salam Bro thekatyusha,

Insya-Allah postings sebelum ini di bawah tajuk yang sama masih lagi boleh diterima pakai. Tuan akan jumpa berbagai pengalaman yang dikongsi. Namun secara ringkasnya :

1. Siapkan semua dokumen berkaitan yang perlu (borang permohonan lesen memandu baru *, salinan ID + original, salinan lesen memandu Msia + original, gambar ukuran passport 2 keping & surat dr HR);
2. Buat eye test kat Traffic Department (dalam compound Traffic Department & tak jauh dari Gate Utama) ataupun di mana2 tempat yang diluluskan (spt kedai cermin mata yg ada tertera boleh buat eye test untuk driving licence). Masa nak buat eye test, bawa borang permohonan lesen memandu baru seperti yang dinyatakan di atas - keputusan eye test akan dicatat di atas borang tersebut. Bawa juga gambar ukuran passport untuk dikepilkan di borang tersebut;
3. Dihari yang lain**, datang awal ke Traffic Department, Madina Khalifa (sekitar jam 6pagi)dan terus ke Admin Building. Rujuk ke peta yang dilampirkan oleh kawan2 di posting sebelum ini;
4. Minta dengan pengawal/ reception di Ground Floor untuk berjumpa dengan Sheikh Abdullah untuk convert Lesen Memandu Msia ke Lesen Qatar;
5. Ikut arahan pengawal untuk giliran jumpa Sheikh.
6. Bila dapat jumpa Sheikh, terangkan maksud Tuan. Dapat convert ..... alhamdulillah. Kalau diminta buat direct test oleh Sheikh Abdullah dan dia sign borang tersebut ...... Pertimbangkanlah coz tandatangan dia sangat dipandang tinggi dikalangan penguji/captain lesen memandu di sini dan memungkinan ujian memandu yang mudah (sila rujuk posting sebelum ni).

* Kalau HR tidak memberi borang permohonan lesen memandu baru, borang tersebut boleh di cetak di http://www.moi.gov.qa/site/english/channel/Residents/index.html .Selain dari itu, boleh juga dapatkan borang ini di 'Typing Service' counters di depan pintu masuk Traffic Department, Madina Khalifa. Mereka juga boleh terus tolong isi borang tersebut (Charge - QR10). Selepas isi borang, boleh terus buat eye test di bangunan berhampiran (dibuka sampai sekitar jam 7 malam).

** Ada juga yang datang awal, isi borang melalui 'Typing Service' counter, terus buat eye test di 'Eye Test Center' berdekatan (buka seawal jam 6.30pagi) dan seterusnya diberi ruang berjumpa Sheikh dan terus boleh convert. Semuanya selesai dalam 1 hari sahaja .... Rezeki masing-masing.

Pastikan juga pakaian yang agak segak/ sesuai ......... Ramai di antara mereka di Traffic Department yang akan 'Judge by its cover'.

MOGA BERJAYA Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2012-01-23, 07:05

Bro thekatyusha,

Pembetulan sedikit ........ Eye Test Center dibuka 'sehingga' (bukan sekitar) jam 7 malam.

Embarassed

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by thekatyusha on 2012-01-23, 16:35

Taikotai Chian..
Tow chey! Tow chey!

By the way, saya ada big prob... Kalau lesen memandu tertinggal kat M'sia camana?

thekatyusha
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2011-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2012-01-24, 06:57

Untuk convert licence, memang perlu licence Msia. Otherwise, x de proof yang you ada licence kat Msia Bro.

In that case, kena minat somebidy courier that licence to you here. Cool

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mancoi on 2012-01-24, 10:25

Btol tu...mmg Sheikh nak tgk lesen Msia ori. Klau xde baik jgn dtg...penat jer.

Saya pn baru jer dpt direct convert 2 mggu lepas setelah 3 kali x percubaan.
Tips dari saya:

1) make sure sume document complete. Termasuk authorised company signature letter. (tak ingat ape diorg panggil, tapi signature from your company kt application form tu mesti sama ngan kat form ni).
2) Dtg awal kol 5.45-6am max. Klau bole hari Khamis (sbb esok cuti...mood die baik)Pakai smart2 sket.
3) Dgn muke penuh confident tapi bersopan ckp kt Receptionist (Qatari dh berumur pakai toub) bgtau org Msia dtg nk jumpe Sheikh utk convert license. Part ni yg paling mencabar sbb Mamat tu yg decide kite bole naik ke tak. Klau die soh gi license dept, try la insist sket. Klau tab bole jugak, trus balik....jgn gi license dept tu.
4) Jgn putus asa kalau tak dpt jumpe sheikh....try lg sampai berjaya. Ade yg sampai 5x try baru dpt jumpe.
5) Sebelum gi tu bykkan berdoa dan sembahyang hajat.

Klau dpt jumpe sheikh kt atas dah kire 80% berjaya....balance tu depends la Sheikh bg direct convert or direct test. Lepas jumpe sheikh (tak paham die tulis ape) turun bawah gi License Dept jumpe Captain. Die akan check lg document complete ke tak n counter-sign.

Saya haritu die x ckp ape2...trus gi Counter n tau2 siap trus lesen....Alhamdulillah Smile

p/s- nasib baik tak kene tangkap bwk kete takde lesen (international license x valid lepas dpt RP) Exclamation


mancoi
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2011-05-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Sponsored content Today at 14:08


Sponsored content


Back to top Go down

Page 9 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum