Qatari Driving License for Malaysian

Page 7 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mohd mizi on 2010-06-17, 08:26

Asslamualaikum..saya baru bercadang untuk pindah ke Qatar..nak tanya berkaitan dengan Driving licence iaitu part eye test. Saya hadapi masalah dengan color red and green kalau buat eye test dekat clinik tapi kalau trafic light tiada masalah pada saya.So kalau nak dapat lesen di Qatar perlu eye test di clinik ke? harap kawan2 semua dapat membantu.

thks

mohd mizi
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2010-05-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2010-06-17, 14:43

Bro Mohd Mizi,

Besides approved clinics (your employer's clinic would normally do the test for free), you can also do the eye test at the Traffic Department (equivalent to JPJ/RTD Malaysia), Madina Khalifa (Free) or any approved optical shops in Doha.

The approved optical shops would normally advertise for their service at their counters and would charge QR20/test.

So far, even the test at the Traffic Department is so simple. Hope, you would make it through easily.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by azik on 2010-06-17, 21:54

Skrg lesen apa citer ni...boleh convert terus ke masuk kelas n ambik test?

azik
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-07-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2010-06-19, 14:02

Salam Semua;
Pakai "wasta" semua bole je

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2010-06-20, 08:21

Perkembangan terbaru yang I tahu ...... cuba dapatkan endorsement Sheikh, kalau bernasib baik, dapat convert terus. Kebanyakannya, kena pegi ambil driving test kat Driving School yang Sheikh mention. Most likely the applicant would be ask to do only 'on-the-road test' (Last few months, ada juga yang kena sit for signage test in addition to the on-the-road test).

Last Tuesday, a fellow Msian lady got her licence through the above-mentioned approach (endorsement from Sheikh --> 0n-the-road test only)Smile.

A week earlier, another Msian went through a normal approach (driving school --> driving test) but unfortunately fail. Crying or Very sad

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2010-06-20, 12:33

Chian wrote:Perkembangan terbaru yang I tahu ...... cuba dapatkan endorsement Sheikh, kalau bernasib baik, dapat convert terus. Kebanyakannya, kena pegi ambil driving test kat Driving School yang Sheikh mention. Most likely the applicant would be ask to do only 'on-the-road test' (Last few months, ada juga yang kena sit for signage test in addition to the on-the-road test).

Last Tuesday, a fellow Msian lady got her licence through the above-mentioned approach (endorsement from Sheikh --> 0n-the-road test only)Smile.

A week earlier, another Msian went through a normal approach (driving school --> driving test) but unfortunately fail. Crying or Very sad

Salam semua;

Ada satu orang malaysia ni keje pilot...dia pakai full uniform pilot pi jumpa "Boss" kat sini....dapat endorsement dari pak sheikh tu terus convert malaysian license ke kuwait license.....

Ada satu orang malaysia lain...boss kat tempat keje ada sepupu kat tempat kuar lesen tu.... bawa jumpa minum kopi...datang test masuk keta terus kuar terus pass...

well itu lah nama nya "wasta" sedang bekerja kat sini.... itu la namanya GCC kalau tak de wasta tak sah... dengar dengar kat Dubai tak payah tu semua kat Bahrain pun sama...kat Saudi kata lesen Malaysia bleh convert.....

Macam tu la ye realiti kehidupan di sini....tu lom keje dengan Mafia India, Mafia Lebanon, Mafia Mesir lagi.....

He he he he he yang penting hidup mau kuat semangat... orang tengking kat kita kita tengking depa balik... jangan jadi kelat terpinga pinga je..... he he he Malaysia Boleh...sebab kita datang dari BOLEHLAND atau Lah Lah Lah Land

Selamat Tengahari Semua....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by rizi the doll on 2010-06-21, 06:33

Rizi tertanya2... bila la Mafia Malaysia nak organise... hehehe

Ajak lepak TT Session pun sonyap sunyi jer semua...

cuti kot....

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by jibak on 2010-06-22, 16:13

aku ngan ismadi on jer kat mana pak?

jibak
Active Member
Active Member

Number of posts : 43
Registration date : 2010-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by rizi the doll on 2010-06-23, 06:21

jibak wrote:aku ngan ismadi on jer kat mana pak?

Coffee Bean City Centre.. leh cuci mata...

especially petang khamis...

Opppssss... hope Mrs. Rizi tak baca thread nie... hehehe

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kianchiew on 2010-10-11, 06:46

Ello,

I newbie ni yg dpt offer kat Qatar. Nak tanye, since the last post of you all, ade x latest news on the Driving Lesen Application for Malaysian? I dah ade lesen kat M'sia.

Sila tunjuk ajar. TQ!

kianchiew
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-10-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Toruk Maktu on 2010-10-12, 11:44

kianchiew wrote:Ello,

I newbie ni yg dpt offer kat Qatar. Nak tanye, since the last post of you all, ade x latest news on the Driving Lesen Application for Malaysian? I dah ade lesen kat M'sia.

Sila tunjuk ajar. TQ!

hi.. ni latest tak latest gak ler.. i'm also new here.. but already got my license.. latest tu tak kot but apa yang i buat :

1. Go to Madinat Khalifa - Nak jumpa Syeikh Abdullah ( tapi susah la nak jumpa dia.. just the police tu akan ambik borang kita dan dia yang hantarrkan ).. after done the eye test

2. Lepas dapat form.. tgk dulu form tu.. syeikh sign and ada tak note apa2.. ( info yang ada ialah .. nama officer yang nak test kiter tu..dan u kena cari officer tu ada kat driving school mana that week... sebab officer ni rotate duty.. ++ ni yg i takde ari tu... kalau nak test pakai auto transmisson .. syeikh kena note dalam tu... kalau dia x note huhuhu.. test pakai manual le )

3. kalau tak dapat notes auto ke manual tu.. try la nanti masa jumpa officer nak test tu .. minta dia yang tuliskan.. sebab form u ni akan u bawak jumpa mcm2 orang.. kat driving school...dia prosses ikut apa yang tulis dalam form...( Don't forget to mention .. u are from Malaysia... ni perkataan keramat ni... They will respect u .. if u from Malaysia.. if not they think we are kabayan.. Pinoy...kena 2-3 rd kelas punya layanan nanti..pakai smart2 sikit.


4. Raedy for sign road test.. make sure u ambik pamplet sign tu kat madinat Khaliffa .. sebab bila dioarang test.. heheh your answer mesti sama dalam pamplet diorang .. EXACTLY word by word..x leh tertinggal.. this test take 2-3 minit je..

5. Well after sign test .. well ni depends on driving school.. i kena masa tu kat Rayyan Driving School.. test yang i kena bukan road test sahaja.. seperti otai2 sebelum ni.. in Rayyan u also kena test naik bukit .. turun bukit and parking... well guesss !! gabra bro...
But benda senang je... nanti i bagi tips..( kalau kat driving schhol lain.. i dengar road test sahaja .. if they saw Syeikh Abdullah sign..

6. dah lulus test naik bukit tu..tunggu kat dewan dia.. dia akan panggil utk road test.. ni yang lulus bukit test sahaja..and after that naik bas utk ke road test..


7. then if u lulus.. get ready with debit card or credit card for the payments.. no cash accepted!!!!diaorang strict!!

Toruk Maktu
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2010-08-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kianchiew on 2010-10-13, 04:35

Oright.

Thx bro for the update. So I xyah tukar msian lesen gi international lesen dulu kan?

kianchiew
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-10-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2010-10-13, 10:09

kianchiew wrote:Oright.

Thx bro for the update. So I xyah tukar msian lesen gi international lesen dulu kan?

OOO macam tu ye nak tanya je... kalau nak convert GCC driving license ke Qatar license macam mana.... ada sesiapa familiar ?

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by tanjong on 2010-10-14, 12:20

mba2009 wrote:
kianchiew wrote:Oright.

Thx bro for the update. So I xyah tukar msian lesen gi international lesen dulu kan?

OOO macam tu ye nak tanya je... kalau nak convert GCC driving license ke Qatar license macam mana.... ada sesiapa familiar ?

mba2009

nak convert GCC license....

isi borang, bagi copy passport dan copy license dan bayar skit(tak ingat...dalam QAR100 kot) for temporary qatar license...within 1 day dah boleh collect

Lepas dapt RP...isi lagi borang dan dokumen diatas...bayar QAR400 lebih pastu dapat lesen Qatar permanent valid for 5 years...khalas....

In my case...I cuma pass all this to the company's liason dept(transport)...diaorang yang pegi settlekan.....

Awat...dah jadi nak mai berhijrah sini ke?...

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2010-10-17, 13:56

Kianchiew, untuk Msian yang still kat Msia. Elok buat (bukan convert) International Licence. Bila sampai Doha dan dalam proses nak dapat lesen, at least you boleh memandu sekurang-kurangnya sebulan dengan International Licence sementara dapat lesen Qatar. Kalau Msian Driving Licence je, ada yang kata seminggu je boleh drive kat Qatar.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Hazimismail on 2011-04-05, 10:29

Salam all,

Alhamdulillah saya dah settled down in Najma Doha. Skang ni tgh sewa kereta from Oasis pakai International Licence. Kalau nak kira, 15 Apr ni dah sebulan dah since arrival. RP still in progress besok (6th) gi fingerprinting.

Yang pening sikit now is pasal licence ni, yang latest Toruk mention tu valid lagi ke? Hari tu ade jumpa member Malaysia kata Sheikh tu je la harapan nak escape everything for Malaysians. Tapi until dapat RP takleh nak try lagi la.

So if you guys ade ape ape updates, mintak jasa baik sharekan. Also, nak jugak jumpe and kenal korang so kalau ade sessi minum or lepak please let me know. My contact is 55849497 or 66348627. Thanks.

Hazimismail
Newbies
Newbies

Number of posts : 16
Age : 34
Location : Doha International Airport
Registration date : 2011-02-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2011-04-07, 06:26

Salam Hazimi,

Subhanallah. Banyak2 sabar. Harap2 the 6th finger printing lepas. Very Happy

Bila dapat RP nanti, terus usaha dapat lesen ngan Sheikh. Moga dipermudahkan.

Thanks for the #. Nanti saya sms.

Salam.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by rizi the doll on 2011-04-07, 08:22

6th fingerprint???

Chian... salah baca tuu... 6hb... bukan 6 kali... Very Happy

baca laju sgt tuu... rileks... ari nie ari khamis... hehehe

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2011-04-07, 09:32

Mua ha ha Embarassed .

Actually I did bump into a fellow Msian yg kena buat sampai 6 kali. Itu yang terus otak programme 6 kali tu. Thi hi hi.


Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by rizi the doll on 2011-04-07, 11:45

Chian wrote:Mua ha ha Embarassed .

Actually I did bump into a fellow Msian yg kena buat sampai 6 kali. Itu yang terus otak programme 6 kali tu. Thi hi hi.


6 kali affraid

wow... tuu sure skali ngan jari kaki, siku, lutut, bahu, lol!

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2011-04-07, 12:14

Privilege few right ? he he he

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by padd on 2011-04-07, 20:52

Hazimismail wrote:Salam all,



Yang pening sikit now is pasal licence ni, yang latest Toruk mention tu valid lagi ke? Hari tu ade jumpa member Malaysia kata Sheikh tu je la harapan nak escape everything for Malaysians. Tapi until dapat RP takleh nak try lagi la.

.


Boleh je jumpa Sheikh tu walaupun belum dapat RP...saya dah buat dan lepas... Very Happy
cuma saya nasihatkan bawak surat dari opis...so nampak "kuat" sikit
permohonan tu

padd
Active Member
Active Member

Number of posts : 40
Registration date : 2010-07-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2011-04-08, 11:47

padd wrote:
Hazimismail wrote:Salam all,



Yang pening sikit now is pasal licence ni, yang latest Toruk mention tu valid lagi ke? Hari tu ade jumpa member Malaysia kata Sheikh tu je la harapan nak escape everything for Malaysians. Tapi until dapat RP takleh nak try lagi la.

.


Boleh je jumpa Sheikh tu walaupun belum dapat RP...saya dah buat dan lepas... Very Happy
cuma saya nasihatkan bawak surat dari opis...so nampak "kuat" sikit
permohonan tu


wah, teror la padd ni ... belum dpt RP pun boleh lepas isu lesen memandu ... tahniah ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2011-04-08, 11:50

Chian wrote:Mua ha ha Embarassed .

Actually I did bump into a fellow Msian yg kena buat sampai 6 kali. Itu yang terus otak programme 6 kali tu. Thi hi hi.



biar bebenor chian ...
mcm susah nak percaya je dgn berita camni ...
apa pun, mungkin ada hikmah kot dengan kejadian pelik tapi benar ni ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Hazimismail on 2011-04-10, 06:34

hahaha. ok agak confusing rupanya ayat gua. 6 hb is fingerprinting. kalau kena buat fingerprint 6 kali, dah consider balik mesia kut... mcm not welcomed here. haha.

Inshaalah minggu ni dapat le RP kalau takde aral melintang. Terus nak kena mintak company letter and once everything ready, nak mintak jasa baik sesapa tolong guidekan ke arah Al-Sheikh utk lesen... (apsal tetiba rasa gabra plak nih)

Anyways, have a good week everyone. Laughing

Hazimismail
Newbies
Newbies

Number of posts : 16
Age : 34
Location : Doha International Airport
Registration date : 2011-02-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Sponsored content Today at 19:58


Sponsored content


Back to top Go down

Page 7 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum