Qatari Driving License for Malaysian

Page 6 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by ziothman on 2009-08-30, 14:25

Thanks Nazihas,

I'll pass this info to the guy in charge at my school. Good luck to me Wink

ziothman
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Location : Doha
Registration date : 2009-08-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Abdullah on 2009-09-03, 13:47

Semalam jam 9.30 pm sy tukar lesen sementara ke lesen kekal selama 5 tahun. Kos habis, QR 250 untuk kereta , QR 150 untuk motosikal & QR 20 untuk runner kat situ yang mudahkan urusan saya & sediakan e-cash. TQ

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2009-09-03, 16:37

Abdullah wrote:Semalam jam 9.30 pm sy tukar lesen sementara ke lesen kekal selama 5 tahun. Kos habis, QR 250 untuk kereta , QR 150 untuk motosikal & QR 20 untuk runner kat situ yang mudahkan urusan saya & sediakan e-cash. TQ

Bro tahniah dapat lesen...aku dah nak genap 2 tahun kat Q8 tak boleh boleh gak lesen ni... he he he aku bawa keta tak de lesen je...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-09-06, 07:14

Bro,

Kat Doha, I've read somewhere that who drives without valid licence would be punishable by imprisonment from one month to three years or fined of QR10k to QR50k or both ...... too risky Shocked

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2009-09-06, 10:19

Chian wrote:Bro,

Kat Doha, I've read somewhere that who drives without valid licence would be punishable by imprisonment from one month to three years or fined of QR10k to QR50k or both ...... too risky Shocked

Salam Bro;
Kat sini saman Dinar 500. Masuk penjara atau kena deport dalam masa 24 jam...tapi rata rata jarang sekali di implement...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-09-06, 10:24

Ooo, lebih kurang berat macam kat Doha. Cuma nak implement atau tak je le. Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by asinqs on 2009-10-14, 17:53

just to update..

pagi nie.. gi madinat khalifa bawak kawan aku zainudin yg nak convert lesen.. memang masalah dengan guard kurus nama salleh tu.. dia siap halau suh gi ker tempat buat lesen tu.. tak lepas gak nak jumpa sheikh abdullah.. pastu bila dah gi ker tempat buat lesen ada pegawai 3 paku kat situ.. jumpa dia.. tunjuk form pehtu.. dia amik form & sign.. tak cakap apa2.. but.. bila dia kasik balik form dia suh gi test.. dia pun macam tercengang2.. maybe next thursday nak try lagi.. harap2 guard kurus tu takde keje aritu.. tukar shift lain..

satu soalan.. kalau nak gi test nie.. kat mana nak kena gi? maknanya terus gi test ler ek.. tak yah masuk driving school lagi..

asinqs
Active Member
Active Member

Number of posts : 99
Age : 41
Location : NDIA
Registration date : 2008-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-10-14, 19:59

Asinqs, memang kena pergi directly to the driving school even untuk ambik test.

Maknanya memang susah le sekarang ya kalau nak jumpa Sheikh..nanti bila dah pergi next week, boleh update kat sini tak..thanx

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-10-15, 05:46

Bro,

Sekarang yang saya tahu memang dah tak boleh nak convert terus. Memang kena ambil test. Cuma bila dah dapat signature dari Manager (especially Sheikh Abdullah), tester tak akan strict sangat. Masa Ramadhan baru2 ni, I seorang Senior Engineer kat Dukhan (Malaysian gak). Dia kena buat Driving Test after jumpa Sheikh Abdullah baru-baru ini. Anyway, bila dia pegi buat road test dengan tester (Contact Details dapat dari Sheikh Abdullah), dia diminta buat Road Test je and PASSED.

Pls PM me kalau you nak contact no tester yg berkenaan. Anyway, I suggest pegi dapatkan signature Manager kat Licence Dept atau Sheikh Abdulah dulu. So that, tester will treat differently.

Rgds.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-10-15, 06:04

Thanks Chian for the info. Nanti i pm you untuk contact number ya.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-10-15, 08:49

You are always welcome Bro.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2009-12-31, 13:25

Salam Semua;

Saja je nak post komen kat sini...selepas mula menjejak kaki di Q8 awal 2008...semalam 30hb dec 2009 baru la dapat lesen memandu Q8...jadi la ni bleh la memandu kat Q8 dan GCC countries...

Susah tul nak dapat lesen memandu kat sini......

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-12-31, 13:38

Wah Bravo Bro !

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-12-31, 15:32

Mabrook MBA...lepas ni berhati-hati dijalan raya ok...

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2010-01-05, 15:26

Tagazoo wrote:Mabrook MBA...lepas ni berhati-hati dijalan raya ok...

Salam Tagazoo;

Sama sama Tagazoo;

Aku nak tahu Ras Laffan tu 80km dari Doha kan ?

Kalau drive dari Doha ke sana ada hiway all the way kan ?

Agak agak berapa lama ?

40 minute ?

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2010-01-07, 14:15

Salam Semua;

Nak tanya je pasal lesen memandu kat Qatar ni...kalau tak jumpa Sheikh Abdullah...maksud saya register macam wat lesen memandu...ambil learners permit...pi driving school...ambik test paper dan praktikal...dalam masa sebulan bleh pass kot... sebab cara wasta wasta ni kekadang tu leceh....Agak agak lepas Learner Permit belatih memandu 8 jam dalam masa sebulan arrange dengan Driving School wat test bleh kot lepas...

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by tanjong on 2010-01-07, 21:40

mba2009 wrote:Salam Semua;

Nak tanya je pasal lesen memandu kat Qatar ni...kalau tak jumpa Sheikh Abdullah...maksud saya register macam wat lesen memandu...ambil learners permit...pi driving school...ambik test paper dan praktikal...dalam masa sebulan bleh pass kot... sebab cara wasta wasta ni kekadang tu leceh....Agak agak lepas Learner Permit belatih memandu 8 jam dalam masa sebulan arrange dengan Driving School wat test bleh kot lepas...

Salam mba...saya belum lagi sampai qatar...masih di saudi....tapi HR manager kat QP ari tu cakap kalau ada license GCC boleh convert terus....harap-harap begitu lah....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2010-01-08, 07:06

mba2009 wrote:
Tagazoo wrote:Mabrook MBA...lepas ni berhati-hati dijalan raya ok...

Salam Tagazoo;

Sama sama Tagazoo;

Aku nak tahu Ras Laffan tu 80km dari Doha kan ?

Kalau drive dari Doha ke sana ada hiway all the way kan ?

Agak agak berapa lama ?

40 minute ?

mba2009

Salam MBA, something like 80 kms, like my hb, dia kerja kat Ras laffan, it took him door to door 1 hr, tapi depends kot kat mana you tinggal jugak.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by summer6266 on 2010-01-08, 10:34

Qatar will honour any GCC's countries driving license. So you may get Qatari license directly without having to go through the 'normal' process.

Please correct me if I'm wrong.

summer6266
Active Member
Active Member

Number of posts : 23
Registration date : 2008-12-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2010-01-10, 06:33

Yes, agree with summer6266.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Racing_Camel on 2010-02-06, 13:11

salam, popular betul thread ni, looks like it is not gonna end Very Happy

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2010-02-06, 14:07

Salam Racing;
By law Malaysian driving license cannot be converted kat sini....hari tu kawan ada teman keje pilot sini...dia pakai full uniform jumpa sheikh tu....dengan boss sekali dia pi terus dapat conversion....wasta tu dengar kuat..sebab tu dapat...kat Qatar pun kawan ada dengar Malaysian lady...bleh sponsor hubby...pakai wasta gak tu...rasa rasa wasta wasta ni sama je Q8 dan Qatar ye....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Racing_Camel on 2010-02-06, 15:20

mba2009 wrote:Salam Racing;
By law Malaysian driving license cannot be converted kat sini....hari tu kawan ada teman keje pilot sini...dia pakai full uniform jumpa sheikh tu....dengan boss sekali dia pi terus dapat conversion....wasta tu dengar kuat..sebab tu dapat...kat Qatar pun kawan ada dengar Malaysian lady...bleh sponsor hubby...pakai wasta gak tu...rasa rasa wasta wasta ni sama je Q8 dan Qatar ye....

ni kat mana? Q8 ke? kalau kat Qatar ni, mmg secara rasminya, tak boleh convert lesen. Di Qatar ni, semuanya tertakluk kepada budibicara tuan pengarah.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2010-02-07, 05:32

kutu ingat kan isu ni dah habis ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2010-02-07, 15:52

kutu_beramboi wrote:kutu ingat kan isu ni dah habis ...

Salam Kutu;

Saja je nak tahu wasta kat Qatar macamana ?

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Sponsored content Today at 18:16


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum