Qatari Driving License for Malaysian

Page 5 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Abdullah on 2009-07-29, 15:34

mba2009 wrote:
Salam Bapak Abdullah;

Tu la aku baru je wat "Istimara"....kena cari wasta ni.....nak kasi lepas lesen secepat mungkin...bior le org kata lesen terbang......

mba2009

Baik buat lesen cepat2, kena jail ke deport ke, nyesal nti. Saya dulu sempat gak 2 minggu drive tanpa lesen. Sekali tu nyaris nak kena selidik, 2 policeman dok usha2 nak check lesen semasa di trafik light, saling tunjuk2 kat sy, nasib baik dia orang tak datang dekat kalo tidak memang nahas la saya. Dia tak berani datang dekat mungkin sebab dia orang takut saya ni mat salleh (sy pakai fullface) . Tok arab ni takut dgn mat salleh.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2009-07-29, 15:42

Abdullah wrote:
mba2009 wrote:
Salam Bapak Abdullah;

Tu la aku baru je wat "Istimara"....kena cari wasta ni.....nak kasi lepas lesen secepat mungkin...bior le org kata lesen terbang......

mba2009

Baik buat lesen cepat2, kena jail ke deport ke, nyesal nti. Saya dulu sempat gak 2 minggu drive tanpa lesen. Sekali tu nyaris nak kena selidik, 2 policeman dok usha2 nak check lesen semasa di trafik light, saling tunjuk2 kat sy, nasib baik dia orang tak datang dekat kalo tidak memang nahas la saya. Dia tak berani datang dekat mungkin sebab dia orang takut saya ni mat salleh (sy pakai fullface) . Tok arab ni takut dgn mat salleh.

Salam bro;

InsyaAllah...lesen memang kena usahakan....wasta memang kena pakai...kat kuwait ni semua orang pakai wasta...aku tanya kawan2 kalau pi ikut driving school pi test...pasti fail....

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by leprechaun on 2009-07-29, 16:48

mba2009 wrote:
Abdullah wrote:
mba2009 wrote:
Salam Bapak Abdullah;

Tu la aku baru je wat "Istimara"....kena cari wasta ni.....nak kasi lepas lesen secepat mungkin...bior le org kata lesen terbang......

mba2009

Baik buat lesen cepat2, kena jail ke deport ke, nyesal nti. Saya dulu sempat gak 2 minggu drive tanpa lesen. Sekali tu nyaris nak kena selidik, 2 policeman dok usha2 nak check lesen semasa di trafik light, saling tunjuk2 kat sy, nasib baik dia orang tak datang dekat kalo tidak memang nahas la saya. Dia tak berani datang dekat mungkin sebab dia orang takut saya ni mat salleh (sy pakai fullface) . Tok arab ni takut dgn mat salleh.

Salam bro;

InsyaAllah...lesen memang kena usahakan....wasta memang kena pakai...kat kuwait ni semua orang pakai wasta...aku tanya kawan2 kalau pi ikut driving school pi test...pasti fail....

mba2009

mba,

apa teruk sangat driving school tu sampai pasti fail.. iskh iskh..

leprechaun
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2009-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Wak on 2009-07-30, 08:31

Dengar cerita..kat Dubai lagi susah nak dapat lesen....ada yang dah menetap 10 tahun..tapi masih belum dapat lesen memandu lagi disana...

Rasanya, Qatar ni ada OK sikit...ramai yang less than 1 year dah dapat lesen...

scratch

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by mba2009 on 2009-07-30, 09:50

Wak wrote:Dengar cerita..kat Dubai lagi susah nak dapat lesen....ada yang dah menetap 10 tahun..tapi masih belum dapat lesen memandu lagi disana...

Rasanya, Qatar ni ada OK sikit...ramai yang less than 1 year dah dapat lesen...

scratch

Salam Geng;

Kat kuwait syarat kena gaji KWD400 ke atas; kalau tak de degree kena tunggu lepas 4 tahun. Kalau ada bleh la wat secepat mungkin. Kalau nak drive gak ramai geng pakai visitor visa je...3 bulan sekali kuar cop balik visa... bleh gak drive pakai international driving license.

mba2009

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-07-30, 10:32

Wak wrote:Dengar cerita..kat Dubai lagi susah nak dapat lesen....ada yang dah menetap 10 tahun..tapi masih belum dapat lesen memandu lagi disana...

Rasanya, Qatar ni ada OK sikit...ramai yang less than 1 year dah dapat lesen...

scratch
Wak, agaknya kalau kita yang dah ada lesen qatari ni senang tak nak transfer to Dubai punya lesen?

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Wak on 2009-07-30, 12:50

"Qatar GGC Driving License can be converted to any other GCC Countries Driving License."


Kalau gi Yemen atau Iran, kena buat lesen baru sbb depa bukan GCC countries.

Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-07-30, 13:26

Wak wrote:"Qatar GGC Driving License can be converted to any other GCC Countries Driving License."


Kalau gi Yemen atau Iran, kena buat lesen baru sbb depa bukan GCC countries.

Smile
OIC, selamatlah kalau kena hantar ke GCC nanti..terima kasih Wak

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nazihas on 2009-08-23, 16:41

Salam,

Today is my 3rd attempt to get a temp driving license. Terima kasih kepada kawan2 yg sanggup membantu saya selama ni ..ada yg sanggup hantar sampai ke Traffic dept Qatar..tapi still gagal utk dptkan approval from sheikh abdullah..rintangan sebenar ialah guard kurus yg ddk kat reception tu..nama dia tak silap Saleh..tak abis2 suruh sy pegi ambik kelas memandu..

Sy just nak tanya kepada sapa2 yg berjaya convert license dlm masa terdekat ni..ataupun diorg dah tak benarkan langsung malaysian to convert lic..

Worst case sy terpaksa jgk ambik driving test, memandangkan agar sukar utk bergerak tanpa transport, nak bawak family jalan2, pg wet market etc.. ape pendapat semua?

Skrg sy menetap di Al bayyan garden, berdekatan dgn Al Sadd Std..
Kat mana driving school terdekat? berapa fees for complete class smpai dpt lesen penuh?

Thanks..Selamat berpuasa..

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-08-23, 16:49

Sheikh takda kat Madinat Khalifah from sunday to tuesday. Wed & Thurs memang dia ada kat ofis. My fren baru dapat 3 weeks ago. Cubalah lagi hari rabu ni

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nazihas on 2009-08-23, 18:02

Tagazoo,
Thanks for the info..sy akan cuba lagi rabu ni..
Sheikh ada ofis lain ke selain Madinat Khalifah?

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-08-24, 06:16

nazihas wrote:Tagazoo,
Thanks for the info..sy akan cuba lagi rabu ni..
Sheikh ada ofis lain ke selain Madinat Khalifah?

Dia pergi ke Mamoura other days (Sun - Tues)

Nazihas, you baru sampai kan? I tak sure kalau takda RP/ID you boleh transfer ke tak, but again, I'm not sure, cuba tanya taiko yang lain mungkin dorang boleh tolong kot jawab kot. Sebab selalunya kalau you nak mintak lesen sini, nak kena ada local ID.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-08-24, 06:49

Bro.,

Fixer pernah convert lesen Malaysia to temporary Qatari Licence. Bila dah dapat ID/RP, terus convert to permanent Qatari licence. Ni dia posting dia sebelum ni :


Re: Qatari Driving License for Malaysian
by fixcxer on 2009-06-15, 12:44


Untuk Bro. Abdullah & other new comers,

Bagi tujuan convert lesen, tak payah tunggu dapat RP/ID. Boleh dapatkan dulu lesen sementara dengan menggunakan entry visa. Bawa copy of your entry visa as a substitute.

Jangan lupa bawak credit/debit card untuk bayar QAR150 for the temporary license. Do remember only card payment is accepted at the counter, not cash.

This is how a few of my friends and I got our license prior to getting RP. Dah dapat RP nnt convert je ke permanent without much hassle.

Harap ini membantu.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-08-24, 06:59

Thanks Chian for clarify the thing...

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by shahrukhs on 2009-08-25, 21:38

Salam,
Ada tak sesiapa yg dpt convert lesen dlm bulan Ogos ni ke?
Susah jugak nk dpt lesen wlpn dh ada RP....
Jumpa dia sendiri pun suruh kita ambik direct test....

shahrukhs
Newbies
Newbies

Number of posts : 1
Registration date : 2009-08-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-08-26, 08:07

Bro,

You mean dah dapat jumpa Sheikh Abdullah and dia still insists untuk ambik test ? Shocked

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by tukulkarat on 2009-08-26, 11:50

sy nak cuba convert bulan depan bila org rumah dtg nanti.
dgr citer dari kawan, kena bawak org rumah sekali baru trick nak convert nih menjadik.

Basketball hopefully menjadik la bila sy nak try first time nanti.

tukulkarat
Active Member
Active Member

Number of posts : 58
Age : 52
Location : Doha
Registration date : 2009-08-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Chian on 2009-08-26, 11:58

Bro,

Dari pemerhatian peribadi, susah la nak cakap coz rasanya conversion process ni lebih kepada budi bicara manager/captain kat Traffic Department. I pegi Traffic Department last week, ada 2 orang wanita Msia (salah sorang bawa budak kecik tengah menyusu sambil menunggu) pun tak dibenarkan jumpa manager/captain.

Perhaps ..... you boleh bekerjasama dengan 'nazihas' (refer posting on 23.08.2009, above) untuk sama-sama pegi lagi ke Traffic Department tu. Semoga Berjaya.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Abdullah on 2009-08-26, 16:44

Chian wrote:Bro.,

Fixer pernah convert lesen Malaysia to temporary Qatari Licence. Bila dah dapat ID/RP, terus convert to permanent Qatari licence.

saya pun dapat convert lesen ke lesen sementara Qatar pada 25/6/2009 lepas kerana semasa convert tu belum ada ID (review sy pada page 6 thread ni).

** Harap2 keberkatan Ramadan ni akan memudahkan warga Malaysia meng'convert'kan lesen memandu.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nazihas on 2009-08-28, 12:54

Salam semua,

Maybe sy lah org terlatest dpt convert license setelah cubaan kali ke-5. Sy nak berkongsi skit pengalaman sy smlm.

Pg semalam sy ke trafik dept. Percubaan kali ni pun gagal, siap kena halau lagi dgn guard kurus tu..tp sy dpt info yg berguna dr 2 org guard lain. Diorg kata Sheikh keje mlm start pkul 8 -12.

Malam semlm sy pegi bersama rakan(wife dia pun nak convert lic jgk) ke trafik dept. Smpai dlm pkul 7.50 pm. Kami masuk then usha2 counter administration tp takde sapa2 kat situ..waktu tu org tgh sibuk mengerjakan solat tarawih.

Smpai je kat guard post, sy terus tanya salah sorg guard muda, dia kata sheikh smbyg kat masjid depan dept tu, dia suruh kami tunggu kat admin building. Slps beberapa minit sy ambik angin di luar dgn harapan dpt jumpa sheikh bila nmpk dia kluar dr masjid. Wife my fren still kat dlm menunggu. Malangnye bayang pun tak nampak, walaupun semua org dah setel solat.

Suddenly ada sorg runner approach kitorg utk tlg dpt kan lesen. Tapi kami mcm hold dulu offer dia tu..kami masuk balik ke admin building tu, then wife my fren kata guard suruh naik sbb sheikh dah ada kat bilik dia, tak tau dia masuk bilik ikut mana. sy naik dgn wife my fren ke tingkat 1 dgn 5 org arab yg lain. My fren tunggu kat bawah dgn anak2.

smpai di bilik dia mintak docs kami, dia tanya ID sy. Sy bgtau dia yg saya just nak apply for temporary license since sy mmg takde RP lagi. Tanpa byk soal dia sign je..

Tapi malangnyer wife kawan sy tu tak dpt convert. Dia suruh pg Doha Driving School, ambik test. Dia bg sekali contact person (Shaheen kot nama dia) and phone no. Yg peliknye saya dpt plak convert terus. Dia kata new rules since last week. Kami cuba backup each other tapi tak lepas jgk walaupun wife my fren tu dah ada RP. Then kami pun beredar.

Kat counter bayaran plak, sblum ambik no dia tanya saya dr mana. Bila dgr malaysia je dia kata kena pg driving school. Sy just ckp, this form approved by Sheikh Abdullah. Terus dia proceed dgn payment and terus dpt kad lesen.

Tapi suasana malam mmg meriah la dgn runner2..tak tau la ape diorg buat ramai2 kat situ..lagi melambat kan process ada la..sbb asik berkerumun je kat counter..

Kepada semua yg still lagi blum berjaya convert. Cuba la lagi jgn putus asa, try pg malam2 ke mcm sy. Mana tau berkat bulan Ramadhan ni.

Ape2 PM je saya..

Wslam.

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Abdullah on 2009-08-28, 13:11

bro nazihas,

malam2 kaunter pendaftaran lesen tu buka ke?
siapa pula yang jaga kaunter tu? sebab biasanya staff pompuan yg ada kat kaunter tu di siang hari

TQ

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nazihas on 2009-08-28, 15:37

Bro Abdullah,

Mlm2 kaunter tu bukak, yg jaga pun ladies in black..semlm ada 3 org ladies n sorang officer lelaki pakai uniform.

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-08-28, 18:12

Nazrihas,

Alhamdulillah, tahniah at last dpt gak lesen tu. Itulah.. berkat usaha dan kesabaran, InsyaAllah berjaya.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by ziothman on 2009-08-29, 16:00

Can anyone tell me nama penuh Sheikh Abdullah ni sebab I pun nak cuba convert my drivers license without a driving test. Anyone been thru this driving test? Is it ok or they are just going to fail you regardless?

ziothman
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Location : Doha
Registration date : 2009-08-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nazihas on 2009-08-30, 14:13

Ziothman,

Nama penuh Sheikh is Abdullah bin Nasir Al Thani..

Nama penuh Director pulak tak silap saya Muhammad Saad Al Harji. Ada rakan kita yg dpt convert dgn director ni.

Just to update you guys, my fren bawak wife dia ke Doha Driving School utk ambik test. Kena buat road signs test and on the road je..then passed the test. Diorg pun tak strict sgt masa buat test tu, maybe sbb dah ada sign from Sheikh.

G luck.

nazihas
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2009-04-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Sponsored content Today at 14:06


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 10 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum