Qatari Driving License for Malaysian

Page 1 of 10 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Go down

Qatari Driving License for Malaysian

Post by spada79 on 2009-03-10, 17:42

assalamualaikum buat rakan2 di Qatar..

ada berita best nihh..lesen malaysia takpayah buat dah di putrajaya...just bawak lesen lama anda ke madinat khalifah,siap dgn noc,surat eye test,gambar dua keping,copy id qatar dan passport....isi borang anda dan bawak ke bangunan admin.jumpa pegawai kat bawah dan kasitau nak jumpa dgn sheikh abdullah...dapatkan sain sheikh tu...lepas sain termetrai,terus pergi ke kaunter dan dan bayar lah 250 riyal...terus siap lesen....yg penting,aku dah dapat lesen motor dan kereta..hehehehhe...selamat sen aku...lepas siap lesen tu...hati2lah memandu....sekadar kongsi pengetahuan buat member2 yg sukar nak buat lesen...

spada79
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2009-02-15

View user profile

Back to top Go down

Convert Driving Licence

Post by nodiman on 2009-03-11, 21:33

assalamualaikum,

Boleh saya tahu NOC tu dokumen apa ? sebenarnya saya baru je booking nak buat direct test next week. tp belum bayar lagi. tetiba dpd 150rial jd 200rial pulak. dah la test tak tentu lulus ke tidak. Jadi kalau terus boleh convert licence lagi bagus...tq.

nodiman
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2008-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nodiman on 2009-03-12, 11:26

ok..I dah tahu NOC tu. tq.

nodiman
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2008-04-23

View user profile

Back to top Go down

DRIVING LICENCE

Post by bluerose on 2009-03-13, 06:17

nak mintak pendapat teman2 nih.
saya dh ke direct test, failed!!!
i even took some classes in the driving school, nk bg confident ,xmoh faces failure. tup2 failed, frust giler, beb. bkn xpenah bwk keta, dh belasan thn, been drving in kl.
the problem is, i don't even know what my mistake were.
it's the on the road test.
i know i'v done everything right.
my friend told me to go to madinat khalifa.
actually i dh pegi, tu yg dpt direct test, diaorg xkasi i convert trus(heran bin ajaib) . dia kata tis is qatari law, not m'sian law.
i tot of going to appeal one more time at madinat khalifa tu.
the question is, cud i convert trus or do i hv to face another direct test?
kang diaorg failed me again,cmna?
waduh, troublesome betul lah.
please somebody, help me...............................

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-03-13, 18:28

Saya cadangkan buat new form. Kononnya form hilang (which is actually normal case).

Attachkan sekali NOC, photocopy RP & lesen malaysia,. Pergi buat eye test lpas tu bwk terus form tu utk dapatkan signature Sheikh Abdullah di Admin Building.

Semua urusan kena buat pagi2 dan kena sabar sbb ramai org yg nak jumpa Sheikh Abdullah tu. Bila dia dah sign bwk terus ke kaunter lesen utk amik nombor giliran. Kdg2 officer kaunter tu acah2 kita suruh pegi driving school utk test, ckp ajer kat dia & tunjukkan kat form tu yg Sheikh Abdullah dah sign..

Alhamdulillah saya pun dah berjaya dapatkan lesen utk isteri saya dgn mengunakan kaedah ini.

P/S : Dgr cerita ikut nasib gak sbb kdg2 Sheikh bad mood dia x nak sign langsung, tp jgn putus asa.. cuba lagi on the nx day.. inshaAllah..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-03-13, 19:16

mulanya mmg saya dh keluarkan yg failed direct test tu. tp kwn ckp jgn tipu, nnti kang masalah lain plak.

anyway thank you for ur suggestion. ingat nk try jgk tp seram pon ada. cuma nk pastikan, do i hv to go there with my hubby?? coz selama ni i main redah sendiri. malaih nk kacau hubby, sbb dia dh kerap sgt amik cuti. no work no pay.

how to make sure Sheikh tu yg sain? sorry lah dh nyusahkan u plak, i ni byk soal. tp sbb dh buntu ssgt. xpasal bikin stress jer.
bkn apa , yg i dpt my direct test tu,i gi naik 1st floor jupa dgn officer kat atas tu, name tag dia Al- Khaliji, xpandang pon kita ni sbb dia tgh bersembang dgn kwn dia, so i ni cam 'mengganggu' ketenteraman dia la kot. dats why yg xdpt convert kot.

dhtu mana nk tahu bila mood Sheikh tu tgh bagus.

uwaaaaaaaaa, cek nk blk m'sia.........
hubby kata xtahan dugaan, uhuk3 Sad

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-03-13, 20:22

Entah lar. Kalau ikut saya dalam kes puan nih, saya buat new form mcm yg saya cadangkan tu. Kita bukan tipu, sbb kita nak dptkan direct license conversion approval dari Sheikh.

So far setahu saya xder lagi M'sian yg x berjaya guna cara terbaru nih. Semasa saya pergi haritu pun ada 1 lg m'sian dpt cara nih. Nanti guard kat reception counter akan mintak form + original m'sian license. Kekdg Sheikh nak jumpa, kdg2 x payah jumpa dia terus sign masa guard tu bwk ke opis dia di tingkat atas.

Sori maybe silap statement saya tu pasal 'bad mood' tu. Actually maybe kalau dia too busy dia x layan. So cuba lar lg esok harinya. Dia pernah gi Malaysia maybe sbb tu dia recognise m'sian.

Wallahualam..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by azik on 2009-03-13, 20:27

I suggest you pegi jumpa Sheikh tu dulu...try buat rayuan utk convert...i think kalau u cakap form hilang pun maybe rekod dlm system dah ada kott...

You test pakai manual atau auto??..second option kalau x boleh jugak you can apply to test pakai auto gear...ladies mmg boleh dpt....buat surat dkt sana jugak (brader tukang tapi surat ada kat sana kena bayar QAR5)

hubby u kena la temankan...takkan pegi sorang2 kot...dah mmg tanggungjawab dia...takut Sheikh tu naik syeikh kang bahaya pulak.... Smile

azik
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-07-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-03-13, 22:18

tima kasih bebyk ler silver16v & azik. ringan skit kepala bila baca respon from both of u. i betul2 tension giler. kita dh biasa drv, tetiba kat sini punya lah susahnyer,eeeeeeeee cam nk give -up jer.

i test pakai auto gear (tu yg rasa cam 'bodo' jer bila failed) .
test tu pulak xsusah mana, sbb dh msk class, kan....(wasting time & money)
antara sbb yg i fail - xconcentrate, no signal.
no signal?? mmg xmsk akal, semua signal yg bt, entah apa signal lg dia nk, d middle finger jer i xbt!!!! Evil or Very Mad .......
tgh sabo nih,. sabo2......
dats why i xnk gi another direct test.
nk cuba cara silver16v, tp betul gak kata azik,takut dh ada dlm sistem.
kalau i sorg kena deported xkisah sgt, jgn babitkan hubby dh ler....

thanks guys.
u r very helpful.

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nodiman on 2009-03-14, 11:31

Bluerose, I nak pergi esok. my case..I dah booking for test next week. tp kalau x yah test lagi I suka. so esok I nak tanya agent i. nak minta balik borang tu. kalau I berjaya buat esok, I will inform you.ok wish me luck.

nodiman
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2008-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-03-14, 11:46

gud luck, nodiman. all d best. harap2 u cud trus convert ur licence. apa2 nnti citer tau, jgn lupa. tq.

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by kutu_beramboi on 2009-03-15, 16:15

ros biru,
ada lah hikmah nya tu bila terjadi camtu. walaupun terlewat, kutu harap ros biru sudah pun memiliki lesen hari ni. ada apa-apa cerita terbaru yang nak dikongsikan?

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-03-15, 16:57

blum la kutu_beramboi.
sibuk dgn anak2, coz 1st day diaorg ke sklh arini.
kene ler pakai 'driver', bapak mahal... fuh, klu nk kira2 duit taxi fare leh byr loan keta!!
ingat tis tues nk cuba nasib kat madinat khallifa tu, guna tactic silver16v.
buat selamber derk jer...
see how it goes. hopefully nasib i baik lah kali ni..bak kata pepatah ' untung sabut timbul,' idak pon blk m'sia ,gi lps gian kat sepang. vroooooooooooom...... Laughing

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nodiman on 2009-03-16, 10:44

I dah dapat lesen. Pagi ini saya pegi pikul 6.15. sampai sana 6.35 dah ada receptionist. sebenarnya saya dah booking nak amik direct test esok. borang saya semua dah ada cop untuk gi test. saya guna borang yang sama iaitu : eye test report,copy of ID,copy of Licence (yg ada gambar asal dan renew),copy of passport + the page with visa sticker dan surat keizinan suami (surat ni yg buat agen kat tepi masjid dlm madinat khalifa tu).
attachkan licence asal kat borang,bg kat reception,kata nak jumpa sheikh abdullah. then tgu kejap,dia akan hantar kita naik ke bilik sheikh. borak sikit,ckp kita org mesia..dia suka sbb dia pernah dtg. Maka dapatlah sain. terus di bahagian licence..dan bayar. Dapatlah lesen 5 tahun.
kawan saya datang kemudian, nasib agak baik, sheikh x nak jumpa..terus sain je.
Samakan macam yang silver16V cakap. dan sebaiknya datang pagi sebab pukul 10 ke atas dah ramai orang. terima kasih semua. saya lega dah.

nodiman
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2008-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by nodiman on 2009-03-16, 10:53

lupa nak bgtahu, I dtg dgn my husband,anak and friend. so my husband do the talking at first..sbb pak sheikh ingat hubby I ada 2 bini ( me n my friend)..tu jd lawak sikit... So mcm kita pompuan ni minta tolonglah hubby temankan...ok.

nodiman
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2008-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-03-16, 11:41

alhamdulillah, awak dh dpt lesen.

insyaallah, sok sy nk pegi ke sana.
thanks for d info.

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-03-16, 13:34

Silver atau sesiapa yang terer la ya, nak tanya ni.

Hari tu pergi direct test tapi failed (dah bertahun bawak kereta pun boleh fail tang naik bukit tu..huhuhu)...so rasanya kalau I pergi madinah khalifah kan, En. Shaikh tu boleh kasi lesen ke? Since i punya nama dah ada dalam dorang sistem, rasanya safe tak kalau i isi form baru?

Terima kasihhhh

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-03-17, 10:44

ALHAMDULILLAH, SYUKUR......
saya dh dpt lesen.

THANK YOU pada semua yg membantu,-
silver16v - cara u mmg berkesan. semua i bt baru, eye test pon bt yg baru.
nodiman - hubby xikut, kene gi keje awal.
azik - gabra gak masa tggu kat kaunter byr tu, nasib baik lepas.
kutu_beramboi - mmg ada hikmah di sebalik setiap kejadian. saya kene belajar tuk lbh byk bersabar.........
setelah semua kesusahan yg dihadapi, terasa sgt nikmat bila berjaya mendptkannya.
tagazoo- hope ur d next lucky ones. bt solat hajat, doa byk2.

thanks again....................
Very Happy cheers

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-03-17, 12:15

Alhamdulillah, syukur.

Tagazoo, so skrg confirm lar boleh pakai new form. InshaAllah berjaya...

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Tagazoo on 2009-03-17, 13:49

Silver, nanti i akan cuba tapi lepas april sebab i punya driving licence nak expired bulan 6 ni, so balik kl nanti i renew baru punya.

Thank you for the advices and tahniah tu Nodiman & Bluerose....slow-slow tekan pedal ya lepas ni

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by silver16v on 2009-03-17, 14:03

Tagazoo wrote:Silver, nanti i akan cuba tapi lepas april sebab i punya driving licence nak expired bulan 6 ni, so balik kl nanti i renew baru punya.

Not necessary to renew your Malaysian Driving License tu.. as long it is still valid during the time u take it to the Driving License counter.. ianya boleh digunakan utk conversion..

Kena buat cepat2 sbb sekarang ini peluang keemasan..





Gambar Hiasan : Tiada kena mengena dgn org yg mengikut undang2 jalanraya Very Happy

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Racing_Camel on 2009-03-17, 15:11

spada79 wrote:assalamualaikum buat rakan2 di Qatar..

ada berita best nihh..lesen malaysia takpayah buat dah di putrajaya...just bawak lesen lama anda ke madinat khalifah,siap dgn noc,surat eye test,gambar dua keping,copy id qatar dan passport....isi borang anda dan bawak ke bangunan admin.jumpa pegawai kat bawah dan kasitau nak jumpa dgn sheikh abdullah...dapatkan sain sheikh tu...lepas sain termetrai,terus pergi ke kaunter dan dan bayar lah 250 riyal...terus siap lesen....yg penting,aku dah dapat lesen motor dan kereta..hehehehhe...selamat sen aku...lepas siap lesen tu...hati2lah memandu....sekadar kongsi pengetahuan buat member2 yg sukar nak buat lesen...

actually bukan sheikh tu yang sain. ada pegawai lagi atas yang sain.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Racing_Camel on 2009-03-17, 15:12

silver16v wrote:Saya cadangkan buat new form. Kononnya form hilang (which is actually normal case).

Attachkan sekali NOC, photocopy RP & lesen malaysia,. Pergi buat eye test lpas tu bwk terus form tu utk dapatkan signature Sheikh Abdullah di Admin Building.

Semua urusan kena buat pagi2 dan kena sabar sbb ramai org yg nak jumpa Sheikh Abdullah tu. Bila dia dah sign bwk terus ke kaunter lesen utk amik nombor giliran. Kdg2 officer kaunter tu acah2 kita suruh pegi driving school utk test, ckp ajer kat dia & tunjukkan kat form tu yg Sheikh Abdullah dah sign..

Alhamdulillah saya pun dah berjaya dapatkan lesen utk isteri saya dgn mengunakan kaedah ini.

P/S : Dgr cerita ikut nasib gak sbb kdg2 Sheikh bad mood dia x nak sign langsung, tp jgn putus asa.. cuba lagi on the nx day.. inshaAllah..

silver, form tu bukan sheikh tu yang sain, dia punya ketua paling besar yang sain.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Racing_Camel on 2009-03-17, 15:15

silver16v wrote:Entah lar. Kalau ikut saya dalam kes puan nih, saya buat new form mcm yg saya cadangkan tu. Kita bukan tipu, sbb kita nak dptkan direct license conversion approval dari Sheikh.

So far setahu saya xder lagi M'sian yg x berjaya guna cara terbaru nih. Semasa saya pergi haritu pun ada 1 lg m'sian dpt cara nih. Nanti guard kat reception counter akan mintak form + original m'sian license. Kekdg Sheikh nak jumpa, kdg2 x payah jumpa dia terus sign masa guard tu bwk ke opis dia di tingkat atas.

Sori maybe silap statement saya tu pasal 'bad mood' tu. Actually maybe kalau dia too busy dia x layan. So cuba lar lg esok harinya. Dia pernah gi Malaysia maybe sbb tu dia recognise m'sian.

Wallahualam..

silver, actually cara ni dah digunakan sejak 2 tahun yang lalu. orang malaysia yg dapat tukar lesen cara begini dah buat 2 tahun lepas. tetapi tidak diwar-warkan atau disebarkan melalui media elektronik sebab kelulusan yang diberi adalah atas budi bicara ketua tersebut.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by bluerose on 2009-03-18, 06:55

Tagazoo, betul ckp silver16v tuh, buat skrg sementara peluang masih ada, sementara 'mood' sheikh tu pon tgh baik punya...........

pastu bila u blk m'sia, renew ur m'sian license plak.

gud luck.

bluerose
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Qatari Driving License for Malaysian

Post by Sponsored content Today at 17:59


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 10 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum