Nice beaches at Zikreet, Dukhan

View previous topic View next topic Go down

Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by silver16v on 2008-04-06, 09:52

Salam,

Last weekend, saya dan sahabat saya telah pergi ke tepi pantai di sebelah kawasan dekat Dukhan. Terdapat sediaada track off-road (jalan batu) yang digunakan oleh Coast Guard Qatar. Pantainya bersih dan jernih tapi cetek walau pun 200 meter dari tepi pantai kedalaman setakat paras pinggang ajer. So sesuai dan selamat lar utk anak2 bermain di tepi pantai.

Cara nak kesana, just exit dari jalan utama seperti GPS coordinate yang saya tandakan dalam Google Earth snap shot below;

http://i63.photobucket.com/albums/h154/silver16v-/zekreet.jpg

InsyaAllah nanti saya post gambar2 sekitar tempat itu.


Last edited by silver16v on 2008-04-06, 16:21; edited 1 time in total

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by silver16v on 2008-04-06, 13:27

Gambar semasa dalam perjalanan terserempak dgn sekumpulan unta. Kawasan ini juga telah digazetkan sebagai kawasan perlindungan Ostriches, Oryx dan camels. Ada juga kami nampak ostriches tp x sempat nak amik gambar. Berhati-hati apabila mendekati Ostrich liar sbb ada jugak kes pengunjung kena patuk dek ostrich liar nih.




Dalam perjalanan juga kami jumpa bangunan mcm old arab village, saya dipahamkan bangunan ini juga dikenali sebagai 'film set' sbb tempat ini adalah lokasi untuk pengambaran local tv series.




Gambar didalam 'arab village'




Berhampiran dengan pantai yang kami tuju, kami nampak kota lama (fort) yang menarik.




Gambar fort tergantung.




Gambar tepi pantai.




Jauh berjalan air laut setakat paras peha ajer.




Hehehe, air laut masih sejuk lagi tp matahari panas so kawan berendam sambil berteduh dibawah payung.


silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by Tagazoo on 2008-04-12, 15:11

Salam,
saya nak tanya pasal perjalanan untuk ke Zikreet ni. Kalau naik kereta biasa boleh ke atau better naik 4x4? Kalau dari Doha center berapa lama perjalanan?

Nice photos indeed

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by silver16v on 2008-04-12, 15:45

W'salam,

Perjalanan dari Doha ke tepi pantai lebih kurang 1 jam. Disebabkan jalan batu, saya rasa elok pergi dgn 4WD. Lgpun bila sampai tepi pantai bila kita menyusur di pasir pantai untuk cari picnic spot pun kena pakai 4WD. Bukan semua tepian pantai sesuai sbb ada gak kawasan pantainya berlumpur.

Bila kita ikut track jalan batu tu, kadang2 very bumpy ride, so kalau pakai 4WD boleh lar kita redah sebelah kiri/kanan existing tracks for better ride.

Saya plan nak pegi lagi next time maybe 02/05/2008, kalau ada saper2 nak ikut boleh lar kita konvoi sama. Elok bertolak lepas suboh (say 6.00am) sbb hari Jumaat so by 11am boleh bertolak balik singgah Dukhan utk solat Jumaat.

Existing track route;


silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by sandune DK on 2008-04-19, 22:43

saya dah sampai kat pantai sana....siap picnic kat kota lama....
thanks for kordinat...

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Gambar lagi.....

Post by sandune DK on 2008-04-20, 20:36




sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by Racing_Camel on 2008-05-03, 19:29

hari ni geng2 hummer pergi lagi kan? post la gambar sini.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by kumin_gonewiththewind on 2008-05-04, 18:28

film city


Last edited by kumin_gonewiththewind on 2008-05-04, 18:30; edited 1 time in total (Reason for editing : no pic attached)

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by kumin_gonewiththewind on 2008-05-04, 18:32

the ostrich

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by kumin_gonewiththewind on 2008-05-04, 18:34

the "big bird's" eggs..

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by kumin_gonewiththewind on 2008-05-04, 18:37

the valley

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by kumin_gonewiththewind on 2008-05-04, 18:43

the eroded chalk formation

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by kumin_gonewiththewind on 2008-05-04, 18:45

the old fort...

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by Racing_Camel on 2008-05-05, 19:09

so, when is the next trip? aku rasa kalau inform awal2, ramai nak join ni.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by sandune DK on 2008-05-09, 09:33

boleh....cakap awal2....kita pegi petang2
ramai yg boleh jadi marshall

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by SkyNet on 2008-05-09, 15:05

Best tuu...pakcik sekeluarga pun nak join gak....ari tu miss pi dunes, pi ke beach pun kira ok gak nii. Bagitau awal-awal k....

SkyNet
Newbies
Newbies

Number of posts : 11
Registration date : 2008-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Nice beaches at Zikreet, Dukhan

Post by Sponsored content Today at 18:01


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum