AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by polilei on 2009-02-17, 17:00

Dear All Malaysian in Qatar.....
Salam khabar berita dari malaysia....im newbie at this forum...Saya ingin mintak advice sket pasal offer nih...

Saya baru dapat berita baik dari pak arab yang mengatakan saya terpilih utk kerja kat qatar, ras gas plant...tetapi

As for info, skang saya kerja kat miri srwk tapi kawe ore klate, in between mache nge kolo krai....dengan income yang x seberapa tapi dapat lagi survive..alhamdulillah...

It seems good for me to pursue my career advancement but......

Last week saya pi interview kat AP recruitment and lulus dengan berhalang-halangan...

Summary & salary benefit as per below...
1 - tax free
2 -indefinite contract
3 -Housing allowance - (with carpet & kitchen appliances) Utility paid up to certain limit
apartment - single QR4400 per month
married QR 7300 per month
4 - Furnishing allowance - single status QR 16500
married status QR 27000
5 - medical care
6 - dental care
7 - shipping payment 150 kg
8 - 24 working days annual leave
9 - Annual leave ticket
- bi annual (origin) if single status
- annual leave if married
10 - performance based annual salary increment as determined by management
11 - health club membership
12 - end of service benefit

basic pay = QR 6404
transport allowance = QR 1300
location allowance = QR 60 per day....

if total estimate an average 21 work days per month = QR 8964

Is that no overtime for technician?
No

Just worry about the current recession.... Sad

polilei
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-02-16

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by proton_wira on 2009-02-18, 07:35

polilei..
pls state your current position & years of experience...n whether u intend of going there under single / married status....
kat sini ramai org baik2 + bnyk pngalaman yg sudi bg pendapat...tp kene la cukup info yg diberikan terlebih dulu...

harp maklum~

proton_wira
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2009-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by polilei on 2009-02-18, 11:39

Ops sorry....

My current position condition monitoring Technician kat miri sarawakand applied for condition monitoring also...7 tahun pengalaman, 5 tahun dalam power industri & 2 tahun dalam oil & gas.....umor 27 tahun...

Hopefully dengan izin tuhan, i will going with my wife...tak larat dah idop jauh....and may some advice from others will bright my future....

syukran jazilan...

polilei
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-02-16

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by Wak on 2009-02-18, 12:30

Polilei,

Offer tu bagus...ambil je la....kat sini ... if I am not mistaken...OT dalam QR 300 - 400 per day.

Ahlan Wasahlan...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by polilei on 2009-02-18, 13:42

Tima kaseh wak....atas jasa dan nasihat yang berguna dari wak...

tapi mana lagi bagus, bawak family terus ke pergi single dulu?

polilei
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-02-16

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by mhazli on 2009-03-01, 15:16

Gua cadang kan lu datang dulu solo, rackie dulu tempat ni, sesuaikan diri dulu and selesaikan benda2 yg perlu spt dpt kan RP and ambik lesen kereta. Lepas tu, 2-3 bulan , bawa lar family semua datang...

Cadangan je...tak nak kelam kabut

mhazli
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Age : 38
Location : Al Waab
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by Rifdee on 2009-03-01, 20:01

So, pukul rata dalam QR13,000 ke QR14,000 sebulan la kan (correct me if I'm wrong). Dah calculate kos sara hidup kat sini tak?

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by sandune DK on 2009-03-02, 20:42

salam bro....
rasanya gaji basic tu kurang sikit tuh....rata2 sekarang ni offer QR7000......ni pun kalau tak salah rule dari gov Qatar untuk membolhkan bawak famili

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by silver16v on 2009-03-03, 07:41

sandune DK wrote:.....ni pun kalau tak salah rule dari gov Qatar untuk membolhkan bawak famili

My officemate (keralite) baru ajer bwk family kesini without any problem. Gaji basic dia 4k + housing 3.5k = 7.5k total.

Kalau kita tgok form Family Visa, macam2 dokumen yg diperlukan (termasuk bil elektrik) tp rasanya bergantung kepada budibicara terutama utk syarikat2 yg ada connection dgn Kerajaan Qatar... proses Familiy Visa lebih mudah.

Cuba tgok form Family Visa nih;

http://www.malqatar.com/MAQ/media/Family Visa Form Guide.jpg

Wallahualam...

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by Thinking on 2009-03-06, 08:55

Polilei..

Kerja kat Miri di mana? DI MCOT ke?

Thinking
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2009-03-05

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by shwarma on 2009-03-08, 21:07

RasGas bagi banyak lagi benefit bro, 2 minggu pertama duduk hotel 3 bintang with F&B expenses QR300 per day (mewah tu), subsidized food kat canteen only 4 riyal (makan banyak mana pun, dan macam2 menu), pergi keje naik bas, lepas tu sambung tidur (tidur yang dibayar)..... dan dah ramai warga Malaysia bekerja disini (termasuk saya)....

Tapi Bro, there is pro and contra, macam saya, ini lah peluang saya merasai pengalaman baru dalam hidup dan menambah lagi nilai dalam resume saya.....

kalau ada apa yang boleh saya bantu, insyAllah....


Last edited by shwarma on 2012-04-18, 14:09; edited 1 time in total

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by polilei on 2009-03-10, 19:06

Salam, sorry lama x log on....kat laut x de line tenet...

To mhazli,
Terima kasih bebanyak atas nasihat...insyaAllah saya cuba yang terbaik.

To Rifdee,
Basically nya, input saya tentang qatar nih mmg zero....so mmg amat bernasib baik lah ada MAQ nih...So, macamana pendapat bro tentang rasgas offer nih?

To Sandune DK,
Kalo QR7000 tuh, saya mmg x tahu menahu...saya dah try nego....pak arab tuh kasik saya byk tuh jer....tak pandai lagik saya nak nego tuh...a/way thanks for guideline... Shocked

To silver 'TOP' 16v,
Your input desirely apreciated.....amat berterima kaseh byk-byk...kerana Allah akan membalas jasa baik kalian.... Smile

To thinking,
adakah anda ex-mcot? saya pekerja kontrak yang mencoba utk berdedikasi.....designated for Balingyan area....hehehe....fobia naik chopper tuh yang rasa nak moving out...x salah kot kan? bounce bounce

To Bro shwarma,
Wow, menarik package dia...kalo nak compare dgn skang bagus saya pegi nih....saya email anda nnti utk mngetahui lebey lanjut....syukran syukran syukran...



P/s kalo kawe smp ke sana, akan ku kirim sambal belacan dan budu byk2, hadiah salam perkenalan utk anda sekalian.... Razz Razz Razz

polilei
Newbies
Newbies

Number of posts : 4
Registration date : 2009-02-16

View user profile

Back to top Go down

Work At RasGas..Want to join or not...Please give advice...

Post by turbotronics on 2010-06-07, 13:23

Salam semua sahabat yang berada di Qatar dan dalam ruangan MIQ ini.Saya baru join forum ini..Ingin bertanya sahabat2 semua,baru2 ni saya dapat offer kerja dengan RasGas kat offshore 28hari kerja/28 hari off.
Gaji Basic QR 7017/mth,
Offshore Allow QR 155X28=4340
Transport Allow QR 46X28=1288
Total QR 12645

Tapi total ini utk 6 bulan sahaja masa kerja dan off 28 hari dapat basic shj.

Dapat tiket penerbangan balik keMalaysia..selepas kerja 28hari.

Jadi apa pandangan sahabat2 semua.
Harap dapat bantu saya.
Sekian terima kasih.

turbotronics
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-06-06

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by Chian on 2010-06-07, 13:45

Turbotronics.

Saya percaya tuan kena compare juga dengan kerja/kehidupan tuan skrg.

Kalau kat Msia pun 28 hari kerja/28 hari off, macam tak de beza sangat dari segi kerja. Cuma selain naik chopper, kena naik plane lak untuk balik Msia (around 8 - 10 jam, depends flight apa).

Satu lagi, kalau perbandingan gaji + benefits tu lebih banyak/baik dari kat Msia, macam elok ambik je offer tu.
Salam,
Chian

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by rizi the doll on 2010-06-07, 13:53

busuk2 pun 60k utk 6 bulan tuu...

kira ok la tuu... makan minum takyah risau, sebab company sponsor... rumah pun sama gaks...kot...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by turbotronics on 2010-06-07, 19:07

Terima kasih kawan2 semua,satu lagi nak tanya RasGas ni cmpany dia dah stabil ker,sbb saya baru tahu jer RasGas ni...sblum ni hanya dengar QatarGas jer...dia anak syarikat ker atau pun sykt yg berlainan organisasi..dan ada lagi ker kemudahan yg lain..macam bonus ker... Very Happy .Nilai Qr dgn Rm macamana..? Dan ada sapa2 yg pernah kerja kat offshore ke...
Ini saya cuma dengar dari kawan2 ja...ada yg dapat smpai RM20K sebulan,kerja kat Qatar tak tahu ler cmpany mana...position cuma technician ja..betul ker ni..ataupun hanya cerita semata-mata.
Jadi saya terima le offer ni diatas pendapat kawan2 semua.

turbotronics
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-06-06

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by turbotronics on 2010-06-07, 19:10

So amacam sahabat2 semua,saya terima la offer ni..

turbotronics
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-06-06

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by rizi the doll on 2010-06-08, 13:45

RasGas n Qatar Gas is anak syarikat Qatar Petroleum...

Turbo kena ingat sikit... gaji kencang 6 bulan jer... 6 bulan lagi gaji basic...lepas tuu camner?

derang akan sambung contract or stop dah?

worse case scenario, kalau derang tak sambung contract?

Kat Msia permanent or contract??

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by turbotronics on 2010-06-08, 18:13

kat malaysia saya kerja as permenant staff dgn petronas carigali,dah 16 thn kije ngan carigali...cuma rasanya nak tukar angin...itu saja...sbb gaji pun lebih xbnyak....just 2ribu extra ja...

turbotronics
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-06-06

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by turbotronics on 2010-06-08, 18:43

Salam...mr rizi...kat mlsia kija as permenant staff dgn petronas carigali dah 16 thn kat offshore...kija pun dah selesa dan xder tension2...kija 2mgu...cuti 2mgu...balik jmpa family..cuma berasa nak tkar angin so go interview for RasGas..28/28 rotational..so dah dapat...salary just extra Rm2k ja tak bnyak ..macamana work culture dlm RasGas kat offshore sana?ada sahabat2 tahu dgn lebih lanjut lagi atau dgn siapa saya blh contact utk bertanya...Qatarian ker ramai atau bangsa2 lain..
Still not make decision to go or not..

turbotronics
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-06-06

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by rizi the doll on 2010-06-09, 11:33

Bro turbo... kena buat pros n cons nyer...

Rizi assume beza 2k tuu lepas tolak epf n tax la kan??
Kalau extra 2k jer beza antara Msia ngan Qatar...
Lebih baik lagi Msia...

Tapi kalau nak kasi cantik CV... berbaloi gaks tukar angin nie...

Turbo try ushar Chian, kot2 dia kenal org offshore...
Chian banyak liase ngan org refinery, kot2 dia ada kenalan...

Bro Chian... mintak jasa baik utk bantu Turbo...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by Chian on 2010-06-09, 13:50

Bro Turbotronics,

I personally rasa cam tak berbaloi je ngan extra RM2K (alamak so sorry if I sounds so materialistic, he he he).
Angin kat Carigali dah aman tapi kat sini belum tentu lagi Bro. Lagipun, lagi lama tak jumpa family tu (from every 2 weeks to every +- 28 days).

Unless your kindself is looking for improving your CV and have other underlying plans.

Meanwhile, please allow me some time to check with another colleague. He did mentioned about having a friend who is working offshore 28/28 here. Will revert soonest.


Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by Chian on 2010-06-09, 15:28

Bro,
Try to call En Ramly in 2 weeks time (he's currently offshore) at +60176318494. Even though he is with QP, hopefully he can share his experience here which is about similar nature to the position that has been offered to to you.


Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by turbotronics on 2010-06-09, 17:52

Thank you so much Bro Rizi and Chian,your kind assistant is really appreciated..Insyaallah jika ada rezeki
moga2 dapat jumpa bro2 semua.

turbotronics
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-06-06

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by jaitie on 2010-06-09, 22:18

mmg cun dah tue.....klu ada vacant tu info2 la kawan2 sama...

jaitie
Newbies
Newbies

Number of posts : 9
Age : 35
Registration date : 2010-05-21

View user profile

Back to top Go down

Re: AP recruitment offer for NSS 10 (Ras gas)...

Post by Sponsored content Today at 00:25


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum