Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

View previous topic View next topic Go down

Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by rk on 2009-02-17, 13:55

Salam bros & sis'

Quick question - which bank is recommended for internet banking transactions here (especially nak hantar duit balik ke Msian bank). Bagus ke kalo bukak HSBC account in Qatar & link back to yr HSBC ac in Msia?
Appreciate the advice, thanks

Oh ya..sebelum kita dapat RP tu boleh ke bukak bank account kat Qatar atau kena pegang duit dulu ye?

rk

rk
Newbies
Newbies

Number of posts : 18
Registration date : 2009-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by rinhanekoma on 2009-02-17, 15:51

bole buka... normally the bank will ask few documentations..
copy of passport, letter from co. stating ur salary and ur position and form of non objection letter (ie. ur salary to be transfered to this bank)
if u open ur account at any local banks, the salary will be on time where as in HSBC, there will be 2 days later ..
but i chose hsbc since i can actually withdraw my money in m'sia.
which co r u in?

rinhanekoma
Active Member
Active Member

Number of posts : 55
Registration date : 2008-07-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by muq on 2009-03-25, 04:34

rinhanekoma, ingin bertanya sedikit mengenai jumlah yang diperlukan untuk membuka akaun (current) samada di local banks atau pun di foreign bank. Insyallah saya akan ke Doha hujung bulan April ini.
Tq
Muq

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by fixcxer on 2009-03-26, 20:20

muq,

here you can open current account without depositing any money at all! at least that is my experience opening my current a/c with Doha Bank. However, I do think that this will only happen if you have all the required documents by the bank as stated. Your company would most probably arrange this for you.

To have some view on the internet banking, why not you browse their websites as some have online demos. I personnally think Malaysian banks are far more ahead than the local banks here in terms of internet banking.

You can remit money with any bank you open.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by muq on 2009-03-27, 03:37

fixcxer,
Thank you for the info and indeed rather unique opening the current account without depositing. Anyway, I will browse through the internet banking available. I do believe since the Company I am joining is a state owned company, definitely they are using local bank eg QNB or others.

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by ruslan.abubakar on 2009-03-27, 16:49

hai rk,

aku baru juga 2 bulan kat DOHA ni, amacam accomodation ko kat sini?
tapi kalau pakai HSBC kat sini mcm susah sikitla coz ko nak kena pg HSBC ATM baru boleh ambil rm.local bank dekat sini pun boleh transfer money kat malaysia through nternat banking QR35 sekali transfer for any amount.

ruslan.abubakar
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2009-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by muq on 2009-04-23, 08:55

Salam Ruslan,
Kalau transfer duit ke Malaysia berapa lama normally masuk ke akaun? 2-3 hari atau kurang?
Tkasih

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by ruslan.abubakar on 2009-04-23, 19:11

wasalam,
normally saya transfer kat msia (maybank) paling lewat pun 3 hari working days kat msia tu.

ruslan.abubakar
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2009-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by muq on 2009-04-24, 06:09

Salam,
Terima kasih atas infonya, saya rasa kalau RHB atau CIMB pun mungkin lebih kurang jugak masa yang diambil.
Wasalam.

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by fixcxer on 2009-07-17, 17:28

Salam semua,

Just found out I could not transfer money home using Doha Bank internet banking - only from the counter by telex at QR35 charge per transaction (Mesian bank may charge additional?).

I know QNB charge QR40 (online), ada org ada experience dgn bank lain?

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by Wak on 2009-07-18, 10:23

Wak kirim duit online pakai HSBC...fast and reliable....other banks..might be slow...kalau nak lagi cepat...beratur je kat Qatar-UAE Exchange...kat depan Carrefour City Centre...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by silver16v on 2009-07-18, 12:02

Saya pakai Al-Sadd Exchange sejak 2007..

Selling rate 1USD=QR3.645

Komisen QR40/=

Duit sampai 2-3 hari. Direct TT from Wall Street NY ke Maybank.
Kalau pakai QatarUAE duit tu akan singgah di StanChart'd M'sia dulu so ada kena tolak komisen StanChart'd which you may not be aware of.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by Abdullah on 2009-08-03, 14:29

SWIFT code is an industry cooperative that provides a standard format for transmitting payments, stock transactions, letters of credit and other financial messages to more than 7,500 member banks, broker-dealers and investment organizations around the world. Founded in 1973 as the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, millions of transactions worth several trillions of dollars are sent each day with an average transit time of 20 seconds. Working like a bank routing number, a SWIFT code is widely used to transfer funds between banks.

Affin Bank Berhad = PHBMMYKL
Alliance Bank Berhad = MFBBMYKL
Ambank Berhad = ARBKMYKL
Bank Simpanan Nasional = BSNAMYKL
CIMB Bank Berhad = CIBBMYKL
Citibank Berhad Malaysia = CITIMYKL
Hong Kong Bank Malaysia Berhad = HBMBMYKL
Hong Leong Bank Berhad = HLBBMYKL
Malayan Banking Berhad = MBBEMYKL
OCBC Bank Berhad = OCBCMYKL
Public Bank Berhad = PBBEMYKL
RHB Bank Berhad = RHBBMYKL
Standard Chartered Bank Malaysia Berhad = SCBLMYKL
United Overseas Bank Berhad = UOVBMYKL

based on 12th June 2009 data.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by Abdullah on 2009-08-03, 18:54

tadi ke Al-Jazeera Exchange,

Dia orang charge komisen qr35 untuk hantar ke RM manakala qr50 untuk hantar dalam USD.

Dah tanya kenapa berbeza kadar komisen antara dua matawang kat atas tapi pinoy kat kaunter x boleh jawab.

1. Boleh siapa2 jelaskan tak pasal perbezaan kadar komisen ni?
2. Apa pula beza hantar dalam RM @ USD? sedangkan semuanya akan ditukar ke RM bila sampai Malaysia?

Untuk makluman, saya hantar qr1165 & sampai Malaysia RM 1081. Exchange rate = 0.928116. Lost 71.89%. Saya bank in ke akaun saya dengan Public Bank.

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by babios on 2010-06-27, 04:06

tumpang tanya... ada sesiapa alami masalah dgn hsbc? sebab saya jumpa banyak sangat bad reviews about hsbc doha. hampir 100% orang yang saya tanya verbally pun cakap hsbc doha service paling teruk. saya tengah survey2 bank mana paling sesowai... in malaysia saya pakai hsbc, jadi ingat nak buka account hsbc jugak utk memudahkan urusan transfer duit every month. any guidance or comments is highly appreciated. thanks Smile

babios
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Location : doha
Registration date : 2010-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by rizi the doll on 2010-06-27, 05:48

Rizi ada a/c HSBC qatar n Msia...

ingatkan World local bank nie boleh la dapat transfer rate murah... rupa nyer sama gaks... QR55 utk transfer QR91 Bank charge....

baik antar guna money changer... lagi murah...

bab service... ada time ok... ada time cam nak bakar jer bank tuu...

tapi bagus nyer HSBC sebab ada kat Msia... so leh guna kad ATM Qatar utk kuaq duit kat Msia...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by mba2009 on 2010-06-27, 11:01

rizi the doll wrote:Rizi ada a/c HSBC qatar n Msia...

ingatkan World local bank nie boleh la dapat transfer rate murah... rupa nyer sama gaks... QR55 utk transfer QR91 Bank charge....

baik antar guna money changer... lagi murah...

bab service... ada time ok... ada time cam nak bakar jer bank tuu...

tapi bagus nyer HSBC sebab ada kat Msia... so leh guna kad ATM Qatar utk kuaq duit kat Msia...

Salam Semua

Kawan gaji masuk CIMB kat Malaysia...kawan bleh pakai CIMB kad sini kalau nak kuar duit... ada gak tolong kawan kawan transfer RM1000 ke depa nye family CIMB akaun...charge RM2 je...sebab kengkawan kawan ambik equivalent RM1000 je dan nasi pulut kuning sepinggan...pengeras je he he he he

Kalau ada kawan kawan keje company yang gaji masuk kat Malaysia kat Qatar tu bleh la minta tolong transfer....

Cepat dan Mudah.... rasa rasa kalau charge QAR 20 per transaction ok tu

he he he he

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by anaz on 2010-07-01, 02:55

mintak nasihat semua..

Anaz akan jejakkan kaki ke Doha 5th July 2010 ni..
Anaz ada email IBQ pasal transfer duit balik mesia... Diaorg reply cuma QR15 per transaction either online mahupun over the counter... My questions :
- brapa plak bank tempatan akan impose fees dari transaction ni sebagai penerima?
- contoh anaz hantar QR1000, brapa duit mesia dpt dlm bank nanti kat mesia nnt?

Hope dpt clarification atas tu terang2 sket.... Skrg tgh kabur..

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by fixcxer on 2010-07-01, 10:59

anaz,

Sementara ada kat Mesia tu, why not call ajer bank (CIMB, Maybank, etc) and tanya?

Definetely mmg ada charge by bank Mesia, cuma bab berapa banyak tu hanya bank tu sahaja yg boleh bagi tau exactly.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by kianchiew on 2010-11-22, 06:47

Bank msia xde charge. Cume charge kat sini je...I dah tanye Maybank!

kianchiew
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2010-10-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Good bank for Internet banking & hantar duit balik Msia

Post by Sponsored content Today at 18:14


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum