DRIVING LICENCE

View previous topic View next topic Go down

DRIVING LICENCE

Post by SME on 2008-12-26, 22:02

Assalamualaikum...ambo nak minta kepastian sikit pasal perkara berikut:-

1. Malaysia international driving licence tu boleh pakai berapa lama sebenarnya kat qatar ni?..ada yg kata 2 minggu je...ada yg kata sampai dapat RP...ada terbaca kat marhaba book boleh dapat pakai sampai 6 bulan?....ada yg kata boleh convert terus kalau buat translation dan endorsed by qatar embassy..betul ke pernah ada orang buat?

2. Boleh bagi contact sekolah memandu yang bagus kat Doha ni ...i.e. cepat dan senang! Procedurenya cemane?

Thanks.

SME
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2008-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by Wak on 2008-12-26, 23:15

I. Wa alaikum salam...pasai Driving License ni..Wak tak berapa jelas gak..sbb masa sampai sini pun dulu..Wak tak pernah terbaca surat syarat-syarat Driving License rules in Qatar ...kalo nak tanya gak, Wak cadang U tanya dengan orang kat HR Dept Majikan tempat U bekerja..probably they can give you some info....dulu Wak ada International License..tapi Wak tak nak drive... sbb Wak takut kalau apa apa hal, mika terus hantar Wak deport balik...Wak naik turun bas & taxi hampir 3 bulan....lepas tu baru Wak lulus ujian dapat Qatar Driving License ...selepas 3 kali test dan beli kereta... baru drive dan jalan-jalan tengok tempat orang...

Cara-cara yang lain untuk dapat license, Wak tak pasti


II. Driving schools in Doha

Al Rayyan Driving School
Al Rayyan Road
PO Box 747 Tel: 4877774

Doha Driving Centre
PO Box 9896 Tel: 4792263

Gulf Driving School (close to the airport)
PO Box 15154 Tel: 4652822

United Driving Co
PO Box 15154 Tel: 4681003

Al Rayyan tu Okay...

Procedure boleh arrange ngan HR Dept...kampeni driver akan bawa U ke sana...

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by SME on 2008-12-27, 21:51

Terima kasih wak for your info:D...i ni sebenarnya dah round keliling Doha pakai kereta sewa sejak 2 minggu lepas sampai sini...so far ni tak da masaalah sngt nak ingat jalan kat sini...cuma tu la selama mana boleh pakai lesen international tu...may ada kawan2 kita yg lain boleh advise?

Thanks.

SME
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2008-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by amihamus on 2008-12-28, 06:58

SME,

Nasihat saya supaya SME pergi dapatkan kepastian di Madinat Khalifa Traffic Dept sahaja. Saya pun tak pasti mana yang betul. Pengalaman saya ambil license kat sini cuma makan masa 2 minggu jer. Bayar QR1200 belajar 7 hari ( satu jam sehari ) , dua hari selepas tu terus masuk test dan alhamdullillah pass. Saya belajar di Karwa Driving School (4588618) di Industrial Area. Kat bawah nih saya letak lah jugak link traffic violation dan jumlah denda yg harus dibayar. Saya dengar ramai gak Malaysian yg tak mempunyai license, driving kat sini so rajin rajinlah check link tuh untuk ambil iktibar.....

http://www.moi.gov.qa/english/dep/traffic/violations/index.html

amihamus
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2008-04-14

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by SME on 2008-12-29, 17:27

Thank you amihamus for the info & advice! Very Happy....nampaknya nak kena gi ambil kelas memandu segera!

Best regards,
SME

SME
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2008-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by DHL on 2008-12-29, 21:52

SME...i suggest u pegi karwa driving school jugak...most malaysian yg i kenal, dapat lesen kat situ at first trial....senang sikitlah..i pun sekali try je...insyallah u will get it...

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by kutu_beramboi on 2008-12-30, 18:59

SME(Subject Matter Expert),
Insya-Allah, kutu rasa SME tidak ada masalah untuk lulus. Good luck...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by SME on 2009-01-01, 23:00

Thank you DHL and Kutu Beramboi for you info Very Happy. Dah call Karwa td, tp nak kena tunggu pulak dlm 10 hingga 20 hari ikut turn!...kalau boleh nak start segera...its ok survey yg lain dulu!!! Ada sapa2 tahu kat mana boleh dapat cepat masuk kelas??

SME
Newbies
Newbies

Number of posts : 8
Registration date : 2008-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by DHL on 2009-01-04, 20:17

biasalah tu karwa...mmg kena tunggu lama, kalau nak cepat, kena tukar jantina...he he he..

kalau ladies, cepat diorg slot-in....he he he

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by amaris001 on 2009-01-05, 05:50

SME,

Pasal international license i tatau laa.... tapi kalau nak test mudah dan cepat, jom.....
Ramai malaysian 'try satu kali saja' kat sini.... Tempat dia exactly blakang Stadium Madinat Khalifa.....kalau dari Al Sadd, turn right selepas traffic ke 3 (traffic light sebelum obor besar) ->jumpa roundabout, amik pukul 12(second turn)-> end of simpang 3, u akan nampak that driving school. Kat situ leh book n terus test lebih kurang dalam seminggu jer. 'L' parking and road test jer... si DHL pun boleh pocket parking...inikan pulak 'L' parking jer...kacang ahhh....dok gitu DHL ? haha... (MODERN DRIVING SCHOOL). Enjoy !!

amaris001
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2008-08-10

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by DHL on 2009-01-05, 20:28

SME,
lupa lak nak komen pasal international license...saya mmg ada/bawa international license dari mesia..sbb too much confusion pasal lesen ni, saya pun bawa international license and passport kat medinat khalifa traffic dept...i gave the officer my international license & passport...after dia belek2 my passport...dia kata "KALAS...cannot use this license"...so, mmg tak leh gunalah, especially bila u dah dapat RP..

amaris....sekarang nie mmg le boleh cakap kacang beb...sebab dah pass.. kalau waktu test, berpeluh2 jugak...bukan setakat "butterfly in my stomach, harimau, dinasour pun ada wooo"

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by amaris001 on 2009-01-06, 05:14

DHL,

Bukan kes kacang or kulit nih ....tapi mmg mudah kat modern driving school tu..... REGISTER, lepas tu dia kasi ler hari apa test - pagi nak test tu dalam jam 4.35pg sampai then tgk orang buat jap....terus dah boleh settle insyallah.....
Kalau tempat lain tu agak susah sebab ada pocket parking...

amaris001
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2008-08-10

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by DHL on 2009-01-06, 20:02

rugi tak dapat info nie sebelum nie....he he he...tak pelah..good info for new arrival or potential new arrival...good luck!!!

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by Bro King on 2009-01-07, 06:39

Bro nak kongsi pengalaman bro di Qatar Moder Driving School. Bro start belajar hari sabtu hingga sabtu (7 hari) pah tu hari selasa test pukul 5.30 am. Alhamdulillah pass. Pukul 5.00 pm hari sama collect lesen. So total mandays start belajar sampai dapat lesen 10 hari. Kawan bro total mandays 7 hari je. Tapi depend masing-masing punya kriteria, Qatar Modern takda pocket parking tapi ada bukit & L parking, Arrrayan driving school ada semua, Karwa takda bukit ada pocket parking so buat pilihan and also location sekolah tu.

Bro King
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by Tagazoo on 2009-01-07, 07:20

Qatar Modern driving school ni kat mana?

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Malaysian Driving Licence to Qatari Driving Licence

Post by Tagazoo on 2009-01-08, 07:34

Copy dari Qatar Living..

Credit to MALINIS

If you are planning to come to Qatar and want to drive without going through driving school classes and test at traffic department in Qatar, then follow the following steps:

1. Take your Malaysian driving licence and get it translated into Arabic and English at Malaysian National Institute of Translation, Ministry of Education, Section 10, Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur.

2. Then take these papers to Consular Section, Wisma Putra, Putrajaya and get them chopped there.

3. Thereafter take the same to the Embassy of Qatar,
Ampang Hilir(Parallel to Jalan Ampang), Behind Great Eastern Mall and get it endorsed.

4. Go to any approved clinic/driving school with your passport photo in Doha duly authorised to carry out drivers eye test for trafiic department.

5. Take a NOC from your employers(sponsor) in arabic addressed to traffic department that you want to apply for driving licence.

6. take copy of qatar ID with original also and one passport size photo(blue background)

7. Meet Asst Manager or Manager on 1st Floor at Traffic Department HQ, Madina Khaliffa, Doha.

8. Driving licence is yours all malaysians

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by amirasha on 2009-01-10, 13:49

just nak inform.. translation kena charge RM160 (BM ke BI) dan another RM160 (BM - B Arab)..
ade sape2 yang dah berjaya menggunakan kaedah nie ker?

amirasha
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Registration date : 2009-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by Tagazoo on 2009-01-10, 17:25

Ada dua malaysian kat Qatar Living yang dah guna macam ni & berjaya tukar ke qatari ID.

I akan hantar my driving license tomorrow to KL...so mintak-mintak okaylah

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by nazrulza on 2009-02-05, 11:28

nak tumpang lalu dan tumpang bertanya...

Kalo nak amik lesen motor macamana ??
Aku dok pikir ..kalo nak beli kete then nak bawak pulang ke msia baik le aku beli kat UK right hand drive.. so kesimpulannye aku nak beli motor je.. tapi dgr plak kat sini ..kalo nak beli kete ke moto ke xyah ada license bleh beli dan bawak kuar.. tapi ...persoalannye.. camna nak bawak kalo xde lesen.. ( ada dgr2 citer gak la)
Pastu .. lesen motor tu bleh digunapakai kat msia ke ..

nazrulza
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-02-04

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by Wak on 2009-02-05, 13:11

Requirement nak beli kete atau moto kat sini ..mesti ada lesen..sapa yang cakap beli tak yah lesen tu...itu kurang tepat tu...... kalau nak lebih jelas..tanya je dengan dealer moto tu...

Happy Biking..!!!

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by bch69610 on 2009-02-05, 14:31

Wak,
..... kurang tepat info tu.

in my case, beli moto dulu baru ambil lesen kemudian!...... tak perlu tunjuk lesen pun kat dealer... but ID is a must for registration!

Nak ambil lesen moto lebih kurang sama mcm ambil lesen keta. cumanya... tak semua driving school sini ada... I ambil kat Rayyah Driving School...

Boleh atau tidak di guna pakai lesen moto kat M'sia... allahuallam..... belum queries and cuba. Lesen moto sini beda sikit dgn di M'sia. Kalau negara kita tu ada class2 tersendiri ie B1, B2 bla bla bla... sini satu jenis aje. BTW, kalau dah ada lesen keta sebelum ni, and kemudian kita lepas lesen moto... lesen keta yg asal akan diambil balik. they will issue a new one, yg mana kat belakang lesen tu bg tau laku for both keta and moto.

pengalaman saya... nak lepas lesen moto banyak mudah dari lesen keta...

good luck!

-bch-
http://www.flickr.com/photos/bch_flickr/

bch69610
Active Member
Active Member

Number of posts : 39
Registration date : 2008-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by Wak on 2009-02-06, 06:19

Itu hari Wak gi Kedai Harley Davidson kat Al Wakra...mungkin Wak silap dengar cakap Dealer tu...anyway terima kasih for the info.

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: DRIVING LICENCE

Post by Sponsored content Today at 18:04


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum