moving to Qatar

View previous topic View next topic Go down

moving to Qatar

Post by perantau on 2008-12-12, 18:17

Salam to all malaysian kat Qatar..

Nama saya Mamat. Ni first time saya masuk website ni pastu terus register sebab tgh cari sedikit infor dari Qatar sebelum pegi sana dalam 2..3 bln lg.
Saya nak minta jasa baik tuan2 yang dah lama menetap dan bekerja kat sana utk bagi sedikit pandangan dan nasihat sebelum saya buat keputusan nak berhijrah ke Qatar.
Saya dapat offer dari Rasgas utk jawatan Technician. ni offer yang diaorang bagi:

Gaji basic campur Elaun sikit2 = QR 13000
Free Accomodation + elaun perabot
Medical & Dental care
School fees for the kids
37 working days annual leave
Annual flight ticket for wife & kid
Free interest car loan
Ada la lain2 lg...

Saya nak tanya pendapat sahabat2 kat sana ttg offer yg rasgas bg tu ok tak... plan nak bawa wife sekali.
Dengan offer mcm tu boleh tak nak simpan duit sikit pasal dengar cerita kat Qatar sume nya mahal2. Pastu mcm mana pula dgn lain2 perbelanjaan mcm makan kat luar sekali sekala dsb.

Terima kasih

perantau
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2008-12-12

View user profile

Back to top Go down

Re: moving to Qatar

Post by shwarma on 2008-12-13, 02:31

perantau wrote:Salam to all malaysian kat Qatar..
Saya dapat offer dari Rasgas utk jawatan Technician. ni offer yang diaorang bagi:

Saya nak tanya pendapat sahabat2 kat sana ttg offer yg rasgas bg tu ok tak... plan nak bawa wife sekali.
Dengan offer mcm tu boleh tak nak simpan duit sikit pasal dengar cerita kat Qatar sume nya mahal2. Pastu mcm mana pula dgn lain2 perbelanjaan mcm makan kat luar sekali sekala dsb.

Terima kasih

Mamat kita sama satu kompni la.... bagus2, nanti macam keje kat tempat sendiri je le.

Mengenai kos of living Cik Mamat leh tgk sini ... qatarling.com

Infact, qatarliving.com give you a lot of information. Macam2 issue suma ada.

Kalau nk kata ok ke tak your offer, saya tak leh jawab... it depend on your lifestyle la... ukur baju di badan sendiri le...

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: moving to Qatar

Post by perantau on 2008-12-13, 13:00

Terima kasih shwarma...

Saya nak pegi sana pun bkn nak enjoy pun... keje rajin2 pastu cukup duit
balik semula ke Malaysia. Cuma nak tanya kawan2 yang dah lama kat sana
samaada berbaloi ke tak terima Diaorang punya offer.

perantau
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2008-12-12

View user profile

Back to top Go down

Re: moving to Qatar

Post by Racing_Camel on 2008-12-16, 14:41

perantau wrote:Salam to all malaysian kat Qatar..

Nama saya Mamat. Ni first time saya masuk website ni pastu terus register sebab tgh cari sedikit infor dari Qatar sebelum pegi sana dalam 2..3 bln lg.
Saya nak minta jasa baik tuan2 yang dah lama menetap dan bekerja kat sana utk bagi sedikit pandangan dan nasihat sebelum saya buat keputusan nak berhijrah ke Qatar.
Saya dapat offer dari Rasgas utk jawatan Technician. ni offer yang diaorang bagi:

Gaji basic campur Elaun sikit2 = QR 13000
Free Accomodation + elaun perabot
Medical & Dental care
School fees for the kids
37 working days annual leave
Annual flight ticket for wife & kid
Free interest car loan
Ada la lain2 lg...

Saya nak tanya pendapat sahabat2 kat sana ttg offer yg rasgas bg tu ok tak... plan nak bawa wife sekali.
Dengan offer mcm tu boleh tak nak simpan duit sikit pasal dengar cerita kat Qatar sume nya mahal2. Pastu mcm mana pula dgn lain2 perbelanjaan mcm makan kat luar sekali sekala dsb.

Terima kasih

W'salam, perantau, that's a good offer, as Rasgas will be providing accommodation, schooling and full medical benefits for you and the family. Transport to workplace will also be provided, if I'm not mistaken.

Tentang expenses makan tu, it's very subjective. it really depends on your appetite and your family's. bukan semua harga barang makanan di sini mahal2, provided you know where and when to buy. and, you'll save more if you eats more at home. tapi, tak salah kalau sesekali makan luar. sini, you boleh makan dari semurah2 di juice stall sehingga ke semahal2 di Four Seasons hotel. so, it's up to you to choose from.

Good luck and cheers! :-)

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: moving to Qatar

Post by perantau on 2008-12-16, 18:18

InshaAllah.. mungkin saya terima package ni utk pegi sana nanti..
Terima kasih juga kat Racing_Camel sebab bagi sedikit panduan.
Kalau ada apa2 lagi harap2 sahabat2 kat di sana dapat bagi pandangan
dan nasihat..

Terima Kasih

perantau
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2008-12-12

View user profile

Back to top Go down

Re: moving to Qatar

Post by Sponsored content Today at 17:59


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum