Stuff to bring to Qatar

View previous topic View next topic Go down

Stuff to bring to Qatar

Post by shwarma on 2008-12-09, 14:48

Salam,

Pertama, saya memperkenalkan diri saya, Very Happy "shwarma" Very Happy , ini post saya yang pertama.

Saya baru mendapat offer dari RasGas dan akan dijangka tiba Dhoha on 2nd January ini. InsyaAllah.

So, would like ask fellow MAQ, apakah stuff yang amat di perlukan untuk saya bawa ke Qatar. Give me some ideas for my preparation.

Thanks and appreciate your comments.

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by DatukBendahara on 2008-12-09, 19:58

shwarma wrote:Salam,

Pertama, saya memperkenalkan diri saya, Very Happy "shwarma" Very Happy , ini post saya yang pertama.

Saya baru mendapat offer dari RasGas dan akan dijangka tiba Dhoha on 2nd January ini. InsyaAllah.

So, would like ask fellow MAQ, apakah stuff yang amat di perlukan untuk saya bawa ke Qatar. Give me some ideas for my preparation.

Thanks and appreciate your comments.
2nd January ni suhu masih sejuk. Maybe turun sampai 5degC sebelah pagi hingga 20degC apabila tengahari. Bawak sweater dan jaket musim sejuk. Jaket tak perlu yang jenis nak pegi main salji punye. Cukup sekadar jaket biasa yang tak banyak padding.

Soal makanan, bawak la ikan bilis (ada jual sini tapi kualiti tak berapa bagus macam Malaysia), sambal belacan (kalau minat makan) dan asam keping.

Beli laptop kat sana kerana banyak choice dan murah dari sini.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by shwarma on 2008-12-10, 18:05

Terima Kasih Datuk,

Tadi baru je buat International Driving Permit. Hopefuly can get driving licence in short time.

Soal makanan, maybe bawak ikan bilis/ ikan kering and kari dalam paket. Tupun tengok kalau ada excess freight.

Nak tanya fellow malaysian, biasanya Qatar Airways bagi berapa free freight?

Computer accessories - this week PC Fair surely I gi shopping, in case kalau fellow malaysian nak kirim barang kecik2 boleh la macam thumbdrive ke, ext HDrive ke, boleh le kalau besau sgt tu lak leh la. just emel me at zulk72@yahoo.com

Sedih jugak nak tinggal kan keluarga, masyarakat, and freinds kat kampung. Tapi tak sabar juga nak mencari pengalaman di negara orang.

Ok, Terima Kasih Malaysian, Qatar, tunggu aku akan datang....

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by kutu_beramboi on 2008-12-10, 20:23

jgn sedih shwarma... semuanya insya-allah akan jadi ok nanti. kat sini pun akan ada "keluarga", masyarakat, kawan dan kampung yang baru.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by DatukBendahara on 2008-12-11, 10:39

shwarma wrote:Terima Kasih Datuk,

Tadi baru je buat International Driving Permit. Hopefuly can get driving licence in short time.

Soal makanan, maybe bawak ikan bilis/ ikan kering and kari dalam paket. Tupun tengok kalau ada excess freight.

Nak tanya fellow malaysian, biasanya Qatar Airways bagi berapa free freight?

Computer accessories - this week PC Fair surely I gi shopping, in case kalau fellow malaysian nak kirim barang kecik2 boleh la macam thumbdrive ke, ext HDrive ke, boleh le kalau besau sgt tu lak leh la. just emel me at zulk72@yahoo.com

Sedih jugak nak tinggal kan keluarga, masyarakat, and freinds kat kampung. Tapi tak sabar juga nak mencari pengalaman di negara orang.

Ok, Terima Kasih Malaysian, Qatar, tunggu aku akan datang....
Untuk makluman saudara, internation driving license tak boleh pakai kat sini apabila passport sudah diserahkan untuk membuat Residence Permit. Nak dapat lesen memandu kat sini macam nak dapat SPM pangkat satu. Seeloknya masuk driving school untuk 12jam lesson. Kalau ada valid US driving license elok bawak sebab lesen tu bole convert ke Qatari driving license.

Elok jugak bawak rempah kari dan kurma dari sana. Rempah kari sini tak sedap sebab datang dari India dan kat sini tak ada jual rempah kurma. Maximum baggage weight untuk QA adalah 25kg.

Tolong belikan XBox360 game titled "Grand Theft Auto IV" yang pirate copy punye.

Apa yang nak sedihnya. Datang sorang ke?

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by shwarma on 2008-12-11, 14:31

ye ke susah nau nak dapat lesen.... mungkin cara lagi satu tu, pakai translations document and verified by both embassy tu ok kot...

Insyaallah nanti saya cari kan game tu.

Datang sorang dulu untuk settlekan rumah and schools untuk anak2 then baru bawak diorang datang sini. cuma tak tau sekolah senang ke nak dapat...

Sedih memang le sedih sebab aku dah nak tinggalkan keluarga dll untuk masa yang panjang... bukan senang nak balik. Tapi alah bisa tegal biasa... kekawan lama pun dah ramai kat sana... cuma nak tambah lagi kekawan baru, masyarakat baru... kalau boleh ramai lagi bagus boleh wat aktiviti macam2 nanti... ye lah dari apa aku review tenntang Qatar tk banyak tempat2 menarik macam Malaysia... padang pasir je, pantai pun tak banyak pokok rasanya... kalau nak gi pantai agaknya berebut pokok kot untuk berteduh.

Tapi most important point sebab aku nak berhijrah ni ialah sebab nak bagi exposure pada diri sendiri dan keluarga.... dari abis sekolah sampai sekarang dah dekat 20 tahun aku berkhidmat kat Melaka tempat tumpah darah ku... nak merasa angin tempat lain pulak... dan aku percaya aku boleh menyesuaikan diri dan mencari duit lebih sikit untuk hari kemudian.

biar lah aku susah sikit tapi dapat aku merasa pengalaman di satu sudut yang lain didunia ini. pengalaman tu yang mahal nak dibeli dengan wang ringgit, pengalaman tu yang menjadikan kita dewasa,....

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by DatukBendahara on 2008-12-11, 17:20

shwarma wrote:ye ke susah nau nak dapat lesen.... mungkin cara lagi satu tu, pakai translations document and verified by both embassy tu ok kot...
Translation dan verified by both embassy pun tak laku. Nak lesen kat sini kene test jugak. Be prepared to fail and take again.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by kutu_beramboi on 2008-12-11, 18:33

DatukBendahara wrote:
shwarma wrote:ye ke susah nau nak dapat lesen.... mungkin cara lagi satu tu, pakai translations document and verified by both embassy tu ok kot...
Translation dan verified by both embassy pun tak laku. Nak lesen kat sini kene test jugak. Be prepared to fail and take again.
betul tu...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by shwarma on 2008-12-12, 04:27

Alamak... kene study le nmpaknye.... scratch

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by DatukBendahara on 2008-12-12, 11:47

shwarma wrote:Alamak... kene study le nmpaknye.... scratch
Test side parking yang paling susah sekali. Tapi ada beberapa orang Malaya cemerlang tanpa perlu pergi sekolah memandu.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by kutu_beramboi on 2008-12-12, 13:57

DatukBendahara wrote:
shwarma wrote:Alamak... kene study le nmpaknye.... scratch
Test side parking yang paling susah sekali. Tapi ada beberapa orang Malaya cemerlang tanpa perlu pergi sekolah memandu.
jgn risau sgt la shwarma... insya-allah lulus nanti...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by DHL on 2008-12-13, 19:40

Shwarma..
jgn risau....ambik driving license kat karwa school je...insyaallah boleh lepas...

barang2 yg worth di bawak:
- ikan bilis
- ikan kering
- sup bunjut
- cili kering
- benda2 yg easy to cook : kari ayam yeo's..
- bila ur wife dah dtg, baru boleh bawak daun2 segar such as daun kunyit, daun kesom, bunga kantan and etc..
- rempah2 kari

kalau u nak bawak container dari mesia, better u beli kicap2 banyak2..kicap masin & manis...kat sininyer tak sedap..

u rasgas kan? kalau rasgas ada sekolah kat al-khor...jauh sikitlah..cos kalau u mula sampai, they will placed u at al-merqab 2...tapi ada bas utk budak2 sekolah and for u too..

bila u dah sampai nanti, boleh register ur children kat sekolah tu..u can ask HR or i can pas u a list of school kat doha/al khor..

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by shwarma on 2008-12-15, 09:06

Thanks DHL,

I tk bwk kontena, bwk beg je.

Must get ready and well prepare for the "Hard" times.... hehehe.

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by Racing_Camel on 2008-12-16, 14:47

bro, everybody that has arrived here were tested in so various and different ways. but, if you are really persistent and brave enough, insya-Allah, Allah SWT mudahkan segalanya.

you are invited to join www.Malaysiansqatar.yahoogroups.com. don't forget to provide brief details about yourself to facilitate the moderators to approve your free membership.

cheers.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by Wak on 2008-12-17, 10:07

Some answers to your question :

I. QA allow 20 kg for Economy Class; 30 kg for Business Class...extra kg...kena la bayar

II. Bawa lesung batu kecil...sbb sini tak dak jual lesung batu; bawa Kicap Tamin..pack baik-baik..bawa dalam luggage...hand carry..tak lepas...
..sbb Kicap kat sini ..tak power...

Sebelum berangkat tu..buat la Doa Selamat untuk orang kampung...minta dipermudahkan perjalanan...

Sampai sini senang nak buat Umrah dan pergi Haji untuk sekeluarga...arrangement dengan Kedutaan...

OK la...tahniah for your new career...Selamat Datang ke Qatar..!!!

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by shwarma on 2008-12-17, 11:03

Racing_Camel wrote:
you are invited to join www.Malaysiansqatar.yahoogroups.com. don't forget to provide brief details about yourself to facilitate the moderators to approve your free membership.

thanks bro, will do that.

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by shwarma on 2008-12-17, 11:10

Wak wrote:Some answers to your question :

Sebelum berangkat tu..buat la Doa Selamat untuk orang kampung...minta dipermudahkan perjalanan...

Sampai sini senang nak buat Umrah dan pergi Haji untuk sekeluarga...arrangement dengan Kedutaan...

OK la...tahniah for your new career...Selamat Datang ke Qatar..!!!

Thanks, InsyaAllah kenduri on 27th Dec, depart on 4th Jan. Expect to arrive on same day at 0530am. For time being will stay at Merweb Al Sadd for 2 weeks. Makan tanggung, gi keje naik bus.... there will be pack of Malaysian migrate in that time for future RasGas train 7. Hopefuly we can make more fun together.. Laughing

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by Rifdee on 2008-12-18, 12:14

Ahlan wa sahlan bik!

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by Racing_Camel on 2008-12-23, 17:17

antara perkara2 yang perlu dibuat sebelum datang ke sini:
1. dapatkan international licence di Malaysia.
2. baju sejuk boleh beli di sini sebab jauh lebih murah.
3. bawa segala dokumen asal, degree, surat beranak, surat berhenti sekolah, sijil nikah, dan segala sijil dan surat yang ada.
4. bawa duit dalam QR1-2k. boleh convert ringgit to Qatari riyal di kebanyakan money exchange di Malaysia. best exchange rate aku dapat dulu di Mid-Valley. boleh guna duit ni untuk bayar porter di Doha airport kalau bawa banyak baggage dan juga untuk keperluan lain, kalaulah perlu (tapi aku rasa kau akan pakai sikit sahaja).
5. plan to arrive in Doha not on Friday or public holiday. usually company arrange driver to pick you up from airport on working day.
6. beli la sedikit-sebanyak lagu2 CD dari Malaysia. sini mahal, about RM60/CD.
7. jual kereta. nanti susah pulak nak beli decent vehicle di sini sebab masih simpan kereta di Malaysia.
8. print semua entry visa and keep them handy. nanti sampai airport, just show them to the immigration.
9. register dengan Malaysian embassy sesampainya anda dan keluarga di sini.
10. company akan arrange untuk buat medical check-up dan Residence Permit untuk anda dan keluarga di sini.
11. bersabar la untuk mengambil lesen memandu. this will take-up most of your patience, but over the time, you will survive and pass the test.
12. bila dah ada RP, baru boleh buka akaun bank dan beli kereta.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Barangan

Post by muq on 2009-03-20, 10:13

Salam Semua,
Saya baru join site ni dan akan ke Doha awal April ini, masih dalam pencarian tempat tinggal dan lain lain. Sebelum ini saya berniaga di Indonesia dan masih lagi, cuma offer
yang ini bagus, boleh continue keduanya sekali. Saya ingin tahu samada kicap masin & manis, rempah ratus dan berkaitan dengannya ada permintaan di Qatar, kalau ada saya
boleh bawa sekali semasa datang nanti. Mungkin ikan bilis dan udang kering juga boleh dibawa memandangkan komen yang diberi menunjukkan ikan bilis di sana kualitinya kurang baik.
Wasalam.

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Buka Bank account

Post by muq on 2009-03-20, 10:20

Camel_Racing,
Macamana dengan pembukaan akaun semasa di mana bank di sana? Berapa yang diperlukan untuk deposit selain dari dokumen yang standard diperlukan untuk membuka akaun.
Tkasih

muq
Active Member
Active Member

Number of posts : 24
Registration date : 2009-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by Abdullah on 2009-06-27, 08:17

DOKUMEN WAJIB DIBAWA KE QATAR, terutama semasa first mob

1. entry visa, kalau boleh biarkan ber print colour terutama kat lambang dept of interior tu.
2. passport ori
3. tiket ( print ber color jg kalo boleh )
4. Email communication ( print email comm. kita dengan AP/agent & QP - penting untuk rujukan jika perlu, kat hotel selama 3 hari tu kekadang tiada internet & printer.
5. Nombor telefon contact person kat sana ( eg HR, perkhidmatan Greet & Meet etc )
6. IC & surat beranak ori / (sijil anak angkat)
7. Lesen Memandu
8. Sijil pengajian ori.
9. Foto berukuran passport
10. ***** wajib dibawa sekali semua dokumen diatas yg ori
11. ***** fotostat sekeping dua dokumen diatas, kalo dapat disahkan lg baik, incase mana2 dept kat airport @ kat kaunter tu yg kadang2 dia org tak mahir mula la mengada nak dokumen itu ini.

Dokumen 6,7, 8 & 9 - penting semasa sampai sana


Last edited by Abdullah on 2009-06-28, 20:12; edited 1 time in total

Abdullah
Active Member
Active Member

Number of posts : 110
Registration date : 2009-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by shwarma on 2009-06-28, 03:55

Abdullah wrote:DOKUMEN WAJIB DIBAWA KE QATAR, terutama semasa first mob

1. entry visa, kalau boleh biarkan ber print colour terutama kat lambang dept of interior tu.
2. passport ori
3. tiket ( print ber color jg kalo boleh )
4. Email communication ( print email comm. kita dengan AP & QP - penting untuk rujukan jika perlu, kat hotel selama 3 hari tu kekadang tiada internet & printer.
5. Nombor telefon contact person kat sana ( eg HR, perkhidmatan Greet & Meet etc )
6. IC & surat beranak ori / (sijil anak angkat)
7. Lesen Memandu
8. Sijil pengajian ori.
9. Foto berukuran passport
10. ***** wajib dibawa sekali semua dokumen diatas yg ori
11. ***** fotostat sekeping dua dokumen diatas, kalo dapat disahkan lg baik, incase mana2 dept kat airport @ kat kaunter tu yg kadang2 dia org tak mahir mula la mengada nak dokumen itu ini.

Dokumen 6,7, 8 & 9 - penting semasa sampai sana

Good Point Abdullah, you are not only active but effective.... Well Done, keep it up Bro!!!!

shwarma
Active Member
Active Member

Number of posts : 52
Registration date : 2008-11-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Stuff to bring to Qatar

Post by Sponsored content Today at 06:10


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum