Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

View previous topic View next topic Go down

Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by silver16v on 2008-10-20, 20:33

Sekarang kita boleh menonton dan control Astro box di Malaysia melalui Internet dgn menggunakan Slingbox. Tapi kena pasang Slingbox di M'sia. Cuba tgok website slingmedia utk pemahaman lebih mcmana ia berfungsi;

http://www.slingmedia.com/go/slingbox

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by silver16v on 2008-10-20, 20:43

Similar product (competitor) to Slingbox;

Pinnacle PCTV To Go HD Wireless
http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/us/Products/Consumer+Products/PCTV+Tuners/PCTV+Analog_Digital+PVR/PCTV+To+Go+HD+Wireless.htm

HAVA
http://www.myhava.com/

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by silver16v on 2008-10-20, 20:50

One more brand to choose from;

Sony LocationFree
http://www.sony.co.uk/article/id/1163430981548?productcategory=%2FLocationFree%2FLF+LocationFree+Base+Station&productmodel=%2FLocationFree%2FLF+LocationFree+Base+Station%2FLF-PK1&productsku=LFPK1.CEK&productmodelkeyword=lfpk1.cek

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by kutu_beramboi on 2008-10-20, 21:11

Kutu respect betul la dengan silver16v ni ... terima kasih kerana sudi berkongsi maklumat.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by silver16v on 2008-10-20, 21:18

kutu_beramboi,

Biasa ajer, saya pun dapat info dari kwn2. Sebenarnya dikalangan kita nih ramai yang ada maklumat2 yang berguna yang boleh dikongsikan dgn kwn2 lain... Cuma... mungkin mereka itu sibuk dgn kehidupan harian.. so x sempat nak dikongsi-kan di Forum ini..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by kutu_beramboi on 2008-10-27, 06:54

silver16v wrote:kutu_beramboi,

Biasa ajer, saya pun dapat info dari kwn2. Sebenarnya dikalangan kita nih ramai yang ada maklumat2 yang berguna yang boleh dikongsikan dgn kwn2 lain... Cuma... mungkin mereka itu sibuk dgn kehidupan harian.. so x sempat nak dikongsi-kan di Forum ini..

Salam,

Ada benarnya kata-kata silver16v tuh. Mungkin disebabkan kesibukan, mereka tidak berkesempatan.

Namun, kutu harap semoga mereka dapat kongsikan maklumat itu suatu hari nanti dikala mereka berkesempatan untuk manafaat bersama.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by amirasha on 2009-05-13, 14:58

ade sape2 yang dah succes ke pakai nie.. ?? org umah teringin la plak nak tgk af.. ahak ahak ahak..

amirasha
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Registration date : 2009-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by silver16v on 2009-05-13, 16:22

Saya dah pakai Slingbox Pro. Tp last month kena petir (suspected surge came from TV antenna), so dah rosak. Skrg ni saya baru saja beli Pinnacle melalui Ebay. Nanti balik m'sia nak pasang Pinnacle lak.

Ada 2 org kwn disini yg pakai Slingbox dan ada 1 lagi pakai Pinnacle so far no problem except the followings;

Masalah no. 1, nak beli kena beli from USA.
Masalah no. 2, benda nih kena pasang kat M'sia dan rumah di M'sia mesti ada ADSL at least 1Mb/sec.
Masalah no. 3, kena faham IT sikit utk configure. Slingbox lebih mudah utk di'configure' berbanding Pinnacle.

Huhaha..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by amirasha on 2009-05-14, 08:24

ooohh... kena balik mesia la dulu nie yer.. pastu astro kat mesia pun selalu kena active and on.. plus internet lagi.. kalu plug in kat astro kawan2 @ sedara kat mesia leh jalan tak? tapi maknanye kita kena ikut la ape kawan@sedara kita tgk kat sana erk..
thks silver for the info..

amirasha
Active Member
Active Member

Number of posts : 21
Registration date : 2009-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by Chian on 2009-06-22, 17:33

Dahsyat betul lah kawan-kawan international ni. Actually, rindu gak nak tengok TV3 and TV7, selain dari Astro Ria. Thanks a lot silver16v and kawan-kawan lain krn sudi berkongsi. Weekend ni balik Msia. Balik godek-godek ni.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by silver16v on 2009-06-27, 10:31

Saya baru balik pasang Pinnacle di M'sia. Sebenarnya Pinnacle PCTV togo HD Wireless adalah sama dgn HAVA HD Wireless. Tetapi Pinnacle sudah discontinued product PCTV togo. So saya pakai software Hava HD Wireless tanpa masalah selepas update firmware Hava.

Berikut adalah snapshot yang saya ambil dari laptop saya disini (Doha);

Photobucket

Photobucket

Slingbox lebih baik dari segi video quality dgn low bandwidth. Download rate sekitar 150kbs masih boleh ditonton walaupun qualiti gambar kurang sedikit tetapi comparative dgn Hava video ~200kbs. HAVA kalau download rate <100kbs gambar akan tersekat2. Gambar utk >250kbs amat memuaskan utk HAVA apatah lagi dgn Slingbox. Nasib baik rmh saya di M'sia ADSL 2Mb/384Kbs..

So kesimpulannya, better beli Slingbox dari HAVA kalau ADSL di M'sia 1Mb/384Kbs..

Wallahualam..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by amiral on 2009-06-27, 17:35

Tak boleh kongsi tengok ke? Nak tahu IP address jer kan?

Terima kasih

amiral
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2009-03-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by silver16v on 2009-06-28, 22:05

Both Slingbox & Hava confirmed memang tak boleh kongsi utk remote viewing (via Internet). Only 1 PC at one time.

Kalau nak kongsi tgok kena buat video server sendiri lar. Memang boleh buat kalau ada resources (hardware/software, ilmu dan kepakaran IT). Saya nih end user ajer..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by amiral on 2009-06-29, 20:24

Ingat saya lagi tak? Saya pergi rumah awak untuk belajar buat live hari tu. Saya akan cuba pasang kat rumah saya nanti. Terima kasih.

amiral
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2009-03-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by silver16v on 2009-06-30, 07:56

Salam Amiral,

Saya ingat!!! So awak beli Slingbox or Hava? Kalau Slingbox nak install jgn lupa set fixed/static IP pada SLingbox dan port forwarding/virtual server setting utk IP tersebut di ADSL Router.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by fixcxer on 2009-07-07, 09:25

Salam semua,

Just to share that TV3 & NTV7 have most of their shows available for streaming from their website, including Buletin Utama. So, kalu rasa2 nk tgk rancangan tv mesia, boleh laa try. Iklan pun diorg tak potong.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by silver16v on 2009-07-19, 09:38

Lagi satu product baru yang menggunakan konsep yg sama, tp bukan jenis standalone (memerlukan PC utk streaming video signal);

http://www.gigabyte-usa.com/Products/IPTVMultimediaBox/Products_Overview.aspx?ClassValue=IP+TV+Multimedia+Box&ProductID=2702&ProductName=Glee%20Cube


silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by babios on 2011-04-22, 02:40

salam,
just wondering if anyone is still using their slingbox/hava and if it's still working? if ada any feedback on the usage, problems etc would be helpful.

Reason being, saya bawak mak saya ke doha ni, and mak saya amatlah tak gumbira sebab tak dpt tgk channel2 astro kegemaran dia. Setelah berhari2 research, I was elated to have found this thread. Seems like this is the only solution for now. Appreciate it if anyone can give some insight and feedback on the slingbox or any other hardware yg sewaktu dgnnya. Especially now that we have unifi in Malaysia Smile

Thanks peeps!


babios
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Location : doha
Registration date : 2010-04-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by fixcxer on 2011-04-22, 08:19

Slingbox OK with B.yond.

Cuma kena learn remote tu je last time I try, as model PACE tu takde (lagi?) dlm database sling.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by Chian on 2011-05-12, 14:43

Fixcxer & babios,

Kalau you all berjaya tengok TV melalui slingbox or anyway yang you all jumpa, pohon share kat forum or PM saya ya. Setakat ni saya follow Buletin Utama or tengok TV Msia melalui internet je tapi belum betul2 puas hati. Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by fixcxer on 2011-05-13, 07:12

Chian,

Dah try www.tonton.com.my? Boleh tgk berita aje laa kot. Cerita lain tak boleh sebab diorg tak kasik org luar mesia tgk. Off course ada cara lain tuk dapat tgk...

Back to slingbox, try tgk detail kat www.slingbox.com. Basically kena beli slingbox, pasang kat mesia, then baru boleh tgk thru internet. slingbox tu akan stream your astro to your PC. ada virtual remote, so u can change the channel thru the internet.

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by silver16v on 2011-05-14, 09:21

Saya dah pakai dua2 jenis (Slingbox & Hava). Slingbox saya & 1 lagi kwn masing2 dah rosak lepas pakai 1 tahun lebih sikit. So kitorg pakai Hava skrg. Saya sendiri ada pasang 2 box Hava (1 di kg. saya & 1 lagi di kg. isteri saya).


Slingbox

- Slingbox is better sbb at low bandwidth (56kbps ~ 90kbps) masih boleh tengok video.

- Setup slingbox susah sikit sbb kena set router utk port forwarding (or virtual server)

- better set the slingbox as static IP sbb kalau restart slingbox x perlu adjust setting assigned IP address kat router (for port forwarding)

- Slingbox lifespan singkat kalau letak di tempat yg panas (masalah LAN port circuit selalu rosak)

- Harga mahal sikit dari HAVA


Hava

- perlukan bandwidth yg >128kps utk gambar yg elok. kalau kurang gambar sangkut2 & suara/gambar x synchronize.

- mudah utk setup.. x perlu setting router

- boleh learn remote control (utk model HD wireless)

- tiada masalah LAN circuit rosak walaupun panas

- Harga lebih murah dari Slingbox




silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by Chian on 2011-05-15, 06:47

Fixcxer & Silver16v,

Thanks a lot for sharing. In that case, I kena browse and baca lebih lagi lah dulu pasal Slingbox & Hava ni. Kalau tak dapat juga or perlukan tips lebih, I akan PM you all.

Thank you very much.
Very Happy

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by kutu_beramboi on 2011-05-15, 14:37

nnt klu dh dpt info kongsi2kan kat sini eh ...
best jugak dpt tgk tv mesia sekali sekala ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Watch and control your Astro box over the Internet using Slingbox

Post by Sponsored content Today at 18:01


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum