masa utk crabbing

View previous topic View next topic Go down

masa utk crabbing

Post by fauzana5828 on 2008-10-06, 21:05

hi kengkawan... drunken
jom mengaktifkan semula ruangan yg kita ada ni, inilah sahaja caranya utk kita berhubung
dan mendapat maklumatkan..kan..kan... flower
musim sejuk kembali....tapi nye tak sempat lagi nak gi crabbing setelah hampir setahun dok sini...
ingat2 nak gi crabbing jugak... nak cari pengalaman..
asyik dok makan ketam yang member nye bagi jer, tak pun yang beli kat pasar...
tentu bestkan dapat tangkap ketam sendiri...

fauzana5828
Active Member
Active Member

Number of posts : 62
Registration date : 2008-08-31

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by Tagazoo on 2008-10-07, 06:11

Fauzana..kat mana nak pergi crabbing ni? Tahun lepas i ada kawan, dia ikut group pergi crabbing kat area Al Khor sana...

I pun sama jugak, winter last year pergi crabbing kat Doha Port.. geek

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by kutu_beramboi on 2008-10-07, 09:19

salam,
dengarnya ramai nelayan-nelayan dan penggemar-penggemar mengepit ketam selalu berlabuh dipersisiran pantai simaisma, jalan menghala ke al-khor. dibawah bulan purnama, dikala air surut, biasanya hasil penangkapan akan berlipat kali ganda.

wassalam.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by bch69610 on 2008-10-07, 11:24

Dinasihatkan sekiranya ingin memburu ketam, jangan dlm group yang terlalu besar.... Marin Qatar (or Perhilitan & seangkatan dgnnya) sentiasa membuat rondaan. silap hari bulan kena halau balik.... apapun... crabbing season has started. Good Luck....!

bch69610
Active Member
Active Member

Number of posts : 39
Registration date : 2008-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by fauzana5828 on 2008-10-07, 21:21

yer ker macam tu, nasib baiklah bch69610 beritahu, sebab apa mereka halau yer, takut kita nak kuat naya kat ketam tu ker hehehe...
nye memang minat nak gi crabbing ni, nak cuba tangkap sendiri sekali pun jadilah.. kata org kena jalan sampai berkilometer, betulker...

fauzana5828
Active Member
Active Member

Number of posts : 62
Registration date : 2008-08-31

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by Tagazoo on 2008-10-08, 05:39

fauzana5828 wrote:yer ker macam tu, nasib baiklah bch69610 beritahu, sebab apa mereka halau yer, takut kita nak kuat naya kat ketam tu ker hehehe...
nye memang minat nak gi crabbing ni, nak cuba tangkap sendiri sekali pun jadilah.. kata org kena jalan sampai berkilometer, betulker...

Jom pergi tangkap kat Doha Port..heheeee kat situ tak payah nak takut takut..takda polis nak tangkap..heheeee. Ni tengah tunggu musim flat lobster keluar..tahun lepas beli 6 ekor less than 100 riyals..murah jugak.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by eltax on 2008-10-08, 07:29

Salam Raya buat semua...

Dengar cerita, ramai yang dah start crabbing.

Some tips on the equipments need to prepare :-

1) Torchlight with extra batteries (white LED lights is recommended)
2) Spear (Bole beli kat kedai memancing. Price between QR20 - QR40)
3) Besen/bekas nak isi ketam masa menangkap. I used to tie it up to me with a rope. Biarkan terapung, then tarik jer besen tuh.
4) Plastic beg (Untuk isikan barang2 penting such as mobile phone kalau bwk sekali masa tangkap ketam, NOT RECOMMENDED).
5) Kasut specially for the sea (bole beli kat kedai memancing gak), penting agar tak terpijak benda2 yg tak patut.

Kenapa tangkap masa bulan mengambang?
Mengikut citer org :-
1) Mlm tuh ketam mengawan. So, masa tangkap tuh depa duk berkepit. Bila nak tangkap tuh, dpt 2 sekali. :-)
2) Ketam berisi lebih masa bulan mengambang.

Nak dpt ketam besar?
Kena jln jauh sikit sehingga air antara paras peha/pinggang bergantung ketinggian masing2. hehehe
Jgn la tangkap ketam kecik@ anak ketam. Biarla diaorg besar dulu.

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by Rifdee on 2008-11-17, 22:05

Ada sesiapa yang nak 'organise' ke?

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by aiduraXandria on 2008-11-26, 13:19

hi saya teringin nak ikut jugak!
siapa nak organize?

aiduraXandria
Newbies
Newbies

Number of posts : 10
Registration date : 2008-11-25

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by sandune DK on 2008-11-27, 16:43

cuba kasi respon sikit saper2 yang berminat......mungkin kita leh organize?
mungkin saya mengetam mlm esok......nak ikut ker

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by Rifdee on 2008-12-02, 18:00

Minat gak tuh tapi malam esok masih week day lagi kan i.e. besok nye keje le.

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by sandune DK on 2008-12-03, 15:22

Rifdee wrote:Minat gak tuh tapi malam esok masih week day lagi kan i.e. besok nye keje le.

bro...

by sandune DK on Thu Nov 27, 2008 5:43 pm

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by kutu_beramboi on 2008-12-03, 15:30

sandune DK wrote:
Rifdee wrote:Minat gak tuh tapi malam esok masih week day lagi kan i.e. besok nye keje le.

bro...

by sandune DK on Thu Nov 27, 2008 5:43 pm


laaaaa.... msg sandune DK yg bulan lepas punya rupanya....

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

ahlan wassalam

Post by arnizan on 2009-09-05, 10:11

klu nk tangkap ketam 2 calling2 la kita org bounce Very Happy Very Happy

arnizan
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2009-09-05

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by Wak on 2009-09-07, 09:36

Kat sini boleh gi candat sotong tak..? Kalau ada..nak gi join la.


Smile

Wak
Active Member
Active Member

Number of posts : 471
Registration date : 2008-12-17

View user profile

Back to top Go down

Re: masa utk crabbing

Post by Sponsored content Today at 14:09


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum