Digital camera SLR

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Digital camera SLR

Post by kumin_gonewiththewind on 2008-09-01, 16:31

Salam utk semua,

Saya nak mintak pandangan/rekomen kawan2 yg pernah/telah dan sedang menggunakan Digital SLR camera. Bajet saya dalam QR2500.
Terima kasih

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Tagazoo on 2008-09-03, 05:09

kumin_gonewiththewind wrote:Salam utk semua,

Saya nak mintak pandangan/rekomen kawan2 yg pernah/telah dan sedang menggunakan Digital SLR camera. Bajet saya dalam QR2500.
Terima kasih
Kumin..dah tengok my reply kat my blog ke belum? Kitorang beli dari Amazon US, cheaper dan lagi banyak option tau.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by kumin_gonewiththewind on 2008-09-03, 12:53

Tgz..... i've check yr blog/reply.
Thanks.
from Amazon US? diorang deliver kat sini x? Very Happy

kumin_gonewiththewind
Active Member
Active Member

Number of posts : 36
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Tagazoo on 2008-09-03, 15:18

kumin_gonewiththewind wrote:Tgz..... i've check yr blog/reply.
Thanks.
from Amazon US? diorang deliver kat sini x? Very Happy
Ha'ah, Amazon US & diorang deliver kat rumah. PO Box boleh jugak, diorang akan call dulu sebelum hantar (4 working days delivered by UPS)

Kitorang beli complete set for 2000 euro (2833 USD0) - kalau beli kat France kena tambah lagi 500 euro
Set yang kita beli:
- Camera itself
- zoom : 12-60mm & FL-50R
- Compact flash 4GB & usb reader
- Battery holder & extra battery (altogther ada 2 battery
- camera bag
- cleaning kit
- tripod & monopod
- LCD screen protector
- memory card holder
- 25 free prints

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Nando on 2008-10-12, 13:48

Hi Tagazoo,

Didn't know that amazon are sending stuff to Qatar. Are they using fedex? What abt the packaging are they in 1 piece when u got them? and one last question how long does take from ordering until it is at your doorstep? hey berapa bamyak soalan daa ...

haha should have read the faq question on amazon. Anyway amazon us or uk better ?

semangat nak beli ni Very Happy

El Nando

Nando
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2008-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by kutu_beramboi on 2008-10-12, 13:56

Tagazoo wrote:
kumin_gonewiththewind wrote:Tgz..... i've check yr blog/reply.
Thanks.
from Amazon US? diorang deliver kat sini x? Very Happy
Ha'ah, Amazon US & diorang deliver kat rumah. PO Box boleh jugak, diorang akan call dulu sebelum hantar (4 working days delivered by UPS)

Kitorang beli complete set for 2000 euro (2833 USD0) - kalau beli kat France kena tambah lagi 500 euro
Set yang kita beli:
- Camera itself
- zoom : 12-60mm & FL-50R
- Compact flash 4GB & usb reader
- Battery holder & extra battery (altogther ada 2 battery
- camera bag
- cleaning kit
- tripod & monopod
- LCD screen protector
- memory card holder
- 25 free prints


Tagazoo,
Patut la pic juadah berbuka yang Tagazoo amik hari tu nampak cam real.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Tagazoo on 2008-10-12, 14:23

Nando wrote:Hi Tagazoo,

Didn't know that amazon are sending stuff to Qatar. Are they using fedex? What abt the packaging are they in 1 piece when u got them? and one last question how long does take from ordering until it is at your doorstep? hey berapa bamyak soalan daa ...

haha should have read the faq question on amazon. Anyway amazon us or uk better ?

semangat nak beli ni Very Happy

El Nando
Nando...macam ayam nandos pulak...jangan marah ya..nanti kena makan

Okay first..I order dari Amazon.us. Dorang guna UPS. Very efficient dengan UPS, kita boleh track down our parcel from their site.

Everything come in one big box. Kat dalam tu ada individual boxes covered dengan plastic bubbles. You kena kasi nama jalan, nama bangunan, nombor apartment (macam kitorang ni le), area (macam kitorang ni Dafna) dan jangan lupa nombor telefon. Lepastu kena siapkan cash untuk bayar tax. For us kitorang bayar about 800 QR. Better tanya kat management tempat you what is the road name etc...

From the day kitorang placed order sampai dapat kat tangan - 4 days! Unbelievable kan...

Amazon US lagi murah compare UK.

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Tagazoo on 2008-10-12, 14:25

kutu_beramboi wrote:
Tagazoo wrote:
kumin_gonewiththewind wrote:Tgz..... i've check yr blog/reply.
Thanks.
from Amazon US? diorang deliver kat sini x? Very Happy
Ha'ah, Amazon US & diorang deliver kat rumah. PO Box boleh jugak, diorang akan call dulu sebelum hantar (4 working days delivered by UPS)

Kitorang beli complete set for 2000 euro (2833 USD0) - kalau beli kat France kena tambah lagi 500 euro
Set yang kita beli:
- Camera itself
- zoom : 12-60mm & FL-50R
- Compact flash 4GB & usb reader
- Battery holder & extra battery (altogther ada 2 battery
- camera bag
- cleaning kit
- tripod & monopod
- LCD screen protector
- memory card holder
- 25 free prints


Tagazoo,
Patut la pic juadah berbuka yang Tagazoo amik hari tu nampak cam real.

Mau tak real...kalau tak real, baik guna camera pakai buang hahahaaa

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Nando on 2008-10-12, 16:23

unbelievable 4 days jer. cool. thanks for the info.

so kira2 + tax still murah lagi ke? nak kena survey jap harga kat malaysia mcm mana. kat doha nih hampeh takde choice langsung.

Nando
Newbies
Newbies

Number of posts : 6
Registration date : 2008-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Tagazoo on 2008-10-13, 04:47

KAt Doha memang semua barang mahal....sebab kat sini ramai sheikh minyak.... geek

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by kutu_beramboi on 2008-10-14, 09:02

Tagazoo wrote:KAt Doha memang semua barang mahal....sebab kat sini ramai sheikh minyak.... geek

Salam,
Kita yang tak "sheikh" ni yang jadi mangsa kan Tagazoo ???
Sad

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Tagazoo on 2008-10-14, 10:42

kutu_beramboi wrote:
Tagazoo wrote:KAt Doha memang semua barang mahal....sebab kat sini ramai sheikh minyak.... geek

Salam,
Kita yang tak "sheikh" ni yang jadi mangsa kan Tagazoo ???
Sad

Hihihiiii betul tu Kutu..kita yang tak sheikh ni yang jadi mangsa

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Rifdee on 2008-11-17, 22:10

Ada perbezaan ketara antara jenama-jenama tak i.e. Nikon, Canon dll?

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by silver16v on 2008-11-17, 22:27

Saja nak mencelah..

Sebenarnya camera SLR nih kalau dah pegang mmg nak beli jadinya.. Very Happy

Tapi sebab saya nih x selalu amik gambar so saya belum lagi bercadang nak beli Digital SLR camera. Cuma ada gak plan nak beli camera baru. Saya tgok Canon Powershot SX10 IS (RM1700/=) nampak menarik gak. Camera nih bukan lar category SLR tapi better than other normal compact camera. Ada lar sikit2 feature mcm Aperture control, ISO selection, 20x Optical Zoom etc. Bila tengok gambar yg diambil pakai kamera nih nampak ok gak.. Cuba tgok nih..

http://www.amazon.com/gp/customer-media/product-gallery/B001G5ZTZO/ref=cm_ciu_pdp_images_all

Actually nak amik gambar kena ada skill gak.. Saya pun bukan pandai dlm bab2 fotografi tp mula2 ada gak plan nak beli camera Sony compact ~ RM1300 tp bila pikir2 balik lebih baik saya tambah sikit beli Canon Powershot.

Wallahualam..

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Minah Kampong on 2008-11-18, 06:43

Kamera kat Malaysia lebih murah dari sini. Canon 450D hanya RM2,300 complete. Tu 6 bulan dulu.. mungkin sekarang dah turun lagi harganye

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by silver16v on 2008-11-18, 08:25

Minah Kampong wrote:Kamera kat Malaysia lebih murah dari sini. Canon 450D hanya RM2,300 complete. Tu 6 bulan dulu.. mungkin sekarang dah turun lagi harganye

RM2,300 tu body ajer kot? Kalau complete dgn lens saya berminat gak. Kedai mana yg murah kat KL/S'gor. Thanks.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Minah Kampong on 2008-11-18, 10:18

Risik-risik lah di TARITA PHOTO SHOP, Ground Floor, Bukit Bintang Plaza. Keddai Photo sekitar TARITA pun ada selalu provide good deal

Minah Kampong
Active Member
Active Member

Number of posts : 31
Age : 33
Location : Doha Qatar
Registration date : 2008-11-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by silver16v on 2008-11-19, 15:51

Setelah merujuk kepada kwn2 yang dah berpengalaman dalam arena digital SLR, setelah di 'racun' saya tengah consider either Nikon D80 atau D90.



http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/

Saya dipahamkan D80 + Lens Kit = RM3200 manakala D90 + Lens Kit = RM4000

hehehe lepas nih boleh join kelab fotografi.. amik gambar padang pasir lol!

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by asinqs on 2008-11-23, 09:54

ok nie lak komen aku...

kalau nak beli DSLR.. baik beli kat malaysia.. esp KL atau JB.. nak murah lagi gi singapore..
harga jauh beza dari sini.. murah oooo...
silver - yup betul tu.. rega D80 atau D90 dalam range camtu...

pada pendapat aku.. its all depends on your budget..
kalau ada budget besar.. leh beli yang lebih bagus.. maksudnya.. go for D90..
D90 - new technology & mcm2 benda baru yang ada.. even haritu aku tgk member aku nyer D90 shoot @ ISO3200 the result is still acceptable.. kalau D80 aku rasa dah byk noise dah tu...

pehtu satu lagi benda ko patut consider ialah speedlight.. huhuhuhu Razz .. salah satu benda wajib yang kena ada.. esp dalam ruang yang tertutup (i.e. dalam rumah dsb & even masa outdoor shoot pun leh kita pakai speedlight nie samada malam atau masa tgh paneh) later ada masa leh kita citer pasal speedlight nie..
Nikon ada kuar 3 jenis speedlight.. SB600(RM680+-), SB800(RM1,200+-) & SB900(RM1500+-)
beza ketiga2 speedlight nie ialah dari segi kekuatan dia keluarkan flash light tu..
SB6 the lowest range, SB8 tinggi sikit dari SB6 & SB9 is the highest range of it & newest tech..
dari segi recycle time.. SB6 lambat sikit, SB8 lbh cpt dgn adanya bat ke 5 & SB9 the fastest recycle time even cuma dgn hanya 4 biji bat AA.. cool..

asinqs
Active Member
Active Member

Number of posts : 99
Age : 41
Location : NDIA
Registration date : 2008-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by asinqs on 2008-11-25, 07:12

amacam silver.. dah beli ker.. hehehehehhehe....

asinqs
Active Member
Active Member

Number of posts : 99
Age : 41
Location : NDIA
Registration date : 2008-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Rifdee on 2008-11-28, 01:12

silver16v wrote:Setelah merujuk kepada kwn2 yang dah berpengalaman dalam arena digital SLR, setelah di 'racun' saya tengah consider either Nikon D80 atau D90.



http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/

Saya dipahamkan D80 + Lens Kit = RM3200 manakala D90 + Lens Kit = RM4000
hehehe lepas nih boleh join kelab fotografi.. amik gambar padang pasir lol!

Kalau takat RM800 je beza dia baik angkat D90 ye dak...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by asinqs on 2008-11-28, 10:29

ya betul tu... beza sikit sangat... alang2 beli baik beli yang latest technology... CMOS sensor.. amik gambar low light memang best.. low noise even ngan high ISO.. Very Happy

asinqs
Active Member
Active Member

Number of posts : 99
Age : 41
Location : NDIA
Registration date : 2008-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by DatukBendahara on 2008-11-28, 17:22

silver16v wrote:Setelah merujuk kepada kwn2 yang dah berpengalaman dalam arena digital SLR, setelah di 'racun' saya tengah consider either Nikon D80 atau D90.



http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/

Saya dipahamkan D80 + Lens Kit = RM3200 manakala D90 + Lens Kit = RM4000

hehehe lepas nih boleh join kelab fotografi.. amik gambar padang pasir lol!
Ikut PC World magazine rating, Canon Rebel is the best. Agak-agak berapa dijual kat Malaysia?

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by asinqs on 2008-11-29, 08:00

canon jenis apa tu?
camera nie as a tools jer.. ikut preferences masing2...
cam aku.. aku suka NIKON.. sebab color dia.. & aku mmg start dgn NIKON dari dulu lagi...
pada aku CANON lak.. best of speed.. so bagus untuk sports photography... & kalau korang tgk kat sports event.. kebanyakan semua lens putih.. bila lens putih tu.. selalunya lens CANON... so to yang geng2 photog kat mesia dulu panggil CANON white side.. NIKON dark side.. hahahhaha...

dan camera nie masing2 ada pro & cons dia...
ok.. salah satu sebab kenapa aku pilih NIKON..
1. color
2. harga acessories NIKON lebih murah dari CANON..
3. nak main CLS (creative lighting system) ngan NIKON tak perlu tambahan remote trigger utk flash.. pakai built in flash dah boleh utk range D70 - D700.. manakala utk CANON kena ada remote trigger..
4. dulu org kata CANON pakai CMOS sencor & NIKON pakai CCD.. tapi sekarang NIKON pun dah pakai CMOS.. so low noise even at high ISO.. nak amik gambar malam mmg tak jadik masalah..
5. lagi apa ek.. entah ler.. sebab aku dah pakai NIKON kot... huhuhuhuhuhu..

ok.. basically.. camera nie as a tools jer.. yang penting orang disebalik camera tu ha.. kalau org disebalik camera tu tau manipulate the tools correctly.. so result gambar akan ada impact & cun.. kalau dia tak tau nak pakai camera tu.. pakai ler D700 ker D3 ker 1d Mark III ker.. bagilah camera yang mahal2.. gambar nt tetap sama gak cam org pakai compact camera..

pehtu.. apa yang aku peratikan lar.. CANON strategy dia letak harga body murah2.. & begineer model nyer camera semua murah dari NIKON.. so orang akan cenderung pakai CANON.. & normally.. bila org tu dah start ngan one brand katakan CANON.. dia akan terus ngan CANON sampai ler bila2.. & kalau NIKON.. dia akan terus ngan NIKON sampai bila2.. huhuhuhuhu... salah satu sebabnya.. bila dia dah start beli other accesories (eg. lens, speedligh etc. & the list goes on)..

ok lah.. byk lak aku cakap nie.. nt org tak suka lak.. huhuhuhuhuh... so korang fikir2 dan renungkan sendiri.. camera jenis apa yang korang nak pakai.. & its back to your preferences.. & tepuk dompet.. tanya fulus.. hahahhahahah... Very Happy

all the best... Laughing

asinqs
Active Member
Active Member

Number of posts : 99
Age : 41
Location : NDIA
Registration date : 2008-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by kanz1986 on 2008-11-29, 15:58

tul cakap asings. at the end of the day, is how u take the pic that matters the most. A photographer once told me, a nice photo comes from 10% of ur equipment & 90% of the how u shoot it. So choose wisely & spend more time shooting caused thats the only way to improve ur photos. Dun bazir byk masa utk pilih, dah bape byk shots/moments terlepas dah tuh. Rugi2..

p / s : Join la da dark force! Sesungguhnye color light sabernye sgt cuns! : D (photo colors)

kanz1986
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2008-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Digital camera SLR

Post by Sponsored content Today at 06:07


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum