HARI KIAMAT SEMAKIN HAMPIR....

View previous topic View next topic Go down

HARI KIAMAT SEMAKIN HAMPIR....

Post by shekin on 2008-08-27, 00:13

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.
Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah bersabda:
"Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat." Baginda menyebutkan
salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis. " - Sahih Bukhari
~ dah jadi dah...

2) Zina bermaharajalela.
"Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan
persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah
kiamat akan datang." - Sahih Muslim
~ dah nampak dah...

3) Bermaharajalela alat muzik.
"Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka".
Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini
terjadi?" Baginda menjawab: "Apabila telah bermaharajalela
bunyian(muzik) & penyanyi˛ wanita" - Ibnu Majah
~ S'pore Idol, Malaysian Idol, Akademi Fantasia, Anugerah˛...

4) Menghias masjid & membanggakannya.
"Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam
mendirikan masjid" - Riwayat Nasai.
~ memang dah nampak dah...

5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik.
"Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan & perkataan keji,
memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam
tetangga." - Riwayat Ahmad dan Hakim.
~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu...

6) Ramai orang soleh meninggal dunia.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang2 yang
baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal
padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang
makruf dan tidak mengingkari kemungkaran" - Riwayat Ahmad
~ boleh kira berapa jer para ulama' yg tinggal...

7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.
"Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh
Luka' bin Luka'(orang yang bodoh & hina). Maka orang yang paling baik
ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh
2 orang mulia" - Riwayat Thabrani
~ George Bush, Ariel Sharon

8 ) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.
"Sesungguhnyadi antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah
manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang
dikenalnya saja." - Riwayat Ahmad
~ jiran sesama islam pon tak bertegur sapa...

9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. "Di antara anda˛ telah hari kiamat
ialah akan muncul pakaian˛ wanita & apabila mereka memakainya keadaannya
seperti telanjang".
~ fesyen zaman skarang (tube, spaghetti strap, g-string etc.)...

10) Bulan sabit kelihatan besar.
"Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung
(membesarnya) bulan sabit." - Riwayat Thabrani
~ tak caya gi tengok...

11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.
"Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu
dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah
didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari
mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu" - Sahih Muslim
~ try baca akhbar2 & majala h˛ yg popular skarang nie...

12) Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.
"Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak kesaksian
palsu & disembunyikan kesaksian yang benar." -Riwayat Ahmad
~ tengok kes peperangan Iraq dan lupa gak kes bekas TPM dulu

13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput & sungai˛" -Sahih Muslim
~ Dubai dah turun salji... Mina dah kene banjir...

shekin
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2008-07-23

View user profile

Back to top Go down

Re: HARI KIAMAT SEMAKIN HAMPIR....

Post by noble-man on 2008-08-27, 09:24

Kita memang selalu diingatkan oleh Ustaz-ustaz tentang betapa hampirnya kedatangan Kiamat ini.

Cuma persoalan utk diri kita masing-masing ialah apakah persiapan kita utk menghadapinya.

Kalau tidak dengan kedatangan Kiamat Besar pun, Kiamat Kecil (Mati) boleh menyapa kita pada bila-bila masa.

Wallahu 'alam.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: HARI KIAMAT SEMAKIN HAMPIR....

Post by gangster_mache on 2008-08-27, 15:32

noble-man wrote:Kita memang selalu diingatkan oleh Ustaz-ustaz tentang betapa hampirnya kedatangan Kiamat ini.

Cuma persoalan utk diri kita masing-masing ialah apakah persiapan kita utk menghadapinya.

Kalau tidak dengan kedatangan Kiamat Besar pun, Kiamat Kecil (Mati) boleh menyapa kita pada bila-bila masa.

Wallahu 'alam.


kawe pun sokong jgak laa.....

gangster_mache
Active Member
Active Member

Number of posts : 138
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: HARI KIAMAT SEMAKIN HAMPIR....

Post by shekin on 2008-08-27, 19:10

gangster_mache wrote:
noble-man wrote:Kita memang selalu diingatkan oleh Ustaz-ustaz tentang betapa hampirnya kedatangan Kiamat ini.

Cuma persoalan utk diri kita masing-masing ialah apakah persiapan kita utk menghadapinya.

Kalau tidak dengan kedatangan Kiamat Besar pun, Kiamat Kecil (Mati) boleh menyapa kita pada bila-bila masa.

Wallahu 'alam.


kawe pun sokong jgak laa.....

Persoalannya : Apakah persiapan kita utk menghadapinya?
ape maksud GM kawe pun sokong jgak laa...perkara ni satu kebenaran

shekin
Active Member
Active Member

Number of posts : 49
Registration date : 2008-07-23

View user profile

Back to top Go down

Re: HARI KIAMAT SEMAKIN HAMPIR....

Post by DHL on 2008-08-28, 17:05

benda2 macam nilah yg patut dibincangkan...at least dapat menyedarkan kita-kita nie, yg mudah lupa kepadaNya....baru dapat kekayaan sikit di dunia, dah lupa di akhirat..

thanks sis, for sharing all this...at least jadi mcm wake up call for me!!! really appreciate this!!!


Last edited by DHL on 2008-08-28, 17:06; edited 1 time in total (Reason for editing : typo)

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: HARI KIAMAT SEMAKIN HAMPIR....

Post by silver16v on 2008-09-18, 11:30

Bacaan Surah Al-Haqqah oleh Sheikh Mohammed Mohaisny berserta esak tangis yang kuat daripada hafiz/qari.



*(Pembetulan)Surah Al-Haqqah Ayat46 - Kemudian sudah tentu Kami akan memutuskan tali jantungnya (supaya dia mati dengan serta merta).

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: HARI KIAMAT SEMAKIN HAMPIR....

Post by kutu_beramboi on 2008-09-18, 13:13

silver16v wrote:Bacaan Surah Al-Haqqah oleh Sheikh Mohammed Mohaisny berserta esak tangis yang kuat daripada hafiz/qari.



*(Pembetulan)Surah Al-Haqqah Ayat46 - Kemudian sudah tentu Kami akan memutuskan tali jantungnya (supaya dia mati dengan serta merta).


Thanks silver16v,

Tiba-tiba kutu teringat kepada ungkapan seseorang suatu ketika dulu. Katanya, tahu tak kenapa hari Qiamat juga dipanggil hari Penyesalan? Kutu terdiam sejenak. Terangnya lagi, disana kelak, semua orang akan menyesal. Termasuk orang-orang yang menghuni syurga Allah swt. Hanya dengan perbezaan cuma 1 subhanallah, syurga si B akan rendah sebanyak 1 darjat dari syurga si A. Dimana, 1 darjat, jaraknya adalah antara langit dengan bumi.

Apatah lagi perbezaan beribu-ribu-ribu-ribu subhanallah. Tentunya lebih jauh lagi darjatnya kan? Lebih dasyat lagi pabila kita tiada masa langsung untuk mengucapkan subhanallah dibulan mulia ini.

Bapak kepada lebih dasyat adalah apabila kita kurang amal langsung.

Semoga kutu insaf.

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: HARI KIAMAT SEMAKIN HAMPIR....

Post by Sponsored content Today at 14:06


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum