Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

View previous topic View next topic Go down

Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by karipap on 2008-07-30, 09:21

Salam.........
Buat kawan2 dan sahabat handai dr malaysia....
sebenarnya baru jer dapat offer dr Ras Gas.......
hari tu try minta....tapi tup2 dapat....memang tah mengharap pun..tapi maybe dah rezeki...

Saya really nak tahu worth it tak kalau saya tinggal kan malaysia for this offer....kat RasGas

Basics QR 6200
Transportation: Qr1300
Daily Allowance: Qr1320
Total: QR8820

benefit:
Family package
Rumah free+ fully furnish
Sekolah anak2 free, electric free, medical free
furnishing elaun qr27000
Permanent Staff
Bercadang2 akan pergi sorang jer dulu...........

ada yg cakap, tak berbaloi....ada yg cakap pergi saja, then boleh b uat OT dll........
kena terima cabaran, then dekata sana kita pk kerja saja.jgn ingat benda lain......
yg pntg nawaitu untuk cr rezeki utk family....
kiranya jd bangla la kat sana...???

tapi apa yg takutnya, kot2 dah pergi tp duit belanja banyak, so tak dapat buat simpanan kaw2........
niat nak simpam kaw2.hantar balik malaysia.........

dah ada duit, senang nak business kat malaysia bila pulang annti...........
budget dalam 4-5 tahun saj.then buka business..
boleh ker simpan dalam QR5000 per month kalau basic mcm saya nie......

minta endapat orng2 yg dah ada kat sana.......
terima kasih banyak2.....

karipap
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2008-07-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by silver16v on 2008-07-30, 09:43

Faktor kelayakan akedemik, pengalaman kerja dan umur perlu diambilkira utk membuat pertimbangan. Baru lar kwn2 boleh bagi pendapat..

Misalnya kalau 10 tahun pengalaman gaji pokok >QR13k.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

terimas.......

Post by karipap on 2008-07-30, 09:52

Minta tolong bagi pandangan dari segi cost living dan berbaloikah kalau pergi.....terima kasih kawan2...

experience tak banyak, baru saja dalam bidang O&G nie..
Qualification: Diploma
Experience: 6.5 Tahun.

Gaji sekarang:
Basic+elaun: rm5K
OT+lain2 elaun: rm2-3K

tapi kat m'sia itu potong, ini potong, jadi dapat pun kuranglah....
tu yg nak try dekat sana............kalau2 dapt buat simpanan sikit untuk hari tua...dan mencari rezeki lebih kalau2 dapat...

karipap
Newbies
Newbies

Number of posts : 2
Registration date : 2008-07-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by asyraf on 2008-07-30, 19:14

Bro, pokok pangkal macam mana ko utilize the money. good luck and mabruk

asyraf
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by noble-man on 2008-07-31, 08:04

QAR 8,820 convert to RM (x 0.87) = RM 7,673 sebulan.

Jumlah gaji sekarang kat Malaysia = RM 7-8,000 sebulan.

Tak de beza pun.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by Rifdee on 2008-07-31, 12:47

Sudah terang, lagi bersuluh...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by mhazli on 2008-08-01, 16:38

Dari mata kasar memang macam tak berbaloi...tapi 8820 tak termasuk OT kan...plus kat sini takde potongan...Sekolah free, minyak murah, takde tol, ..

Fikir dan Istikharah lah..

mhazli
Newbies
Newbies

Number of posts : 12
Age : 38
Location : Al Waab
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by DHL on 2008-08-02, 00:18

bagi pandangan saya, ada pro & cons nyer lah..

Pro:
- good experience kat qatar (overseas)...bagus tu masuk dlm resume..nanti balik mesia, marketable sikit...
- bukan senang nak masuk rasgas...basically, the money is only for food & car..others are paid for..

Cons:
- the salary is relatively lower
- kena banyak2 bersabar..dan berjimat..

My opinion, u may take the offer, after 2 years keje ngan rasgas, then you evaluate whether to continue or not...else, you can just jump to other company or other country...the most important is ticket working in GCC sudah ada...

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by Racing_Camel on 2008-08-03, 20:07

karipap wrote:Salam.........
Buat kawan2 dan sahabat handai dr malaysia....
sebenarnya baru jer dapat offer dr Ras Gas.......
hari tu try minta....tapi tup2 dapat....memang tah mengharap pun..tapi maybe dah rezeki...

Saya really nak tahu worth it tak kalau saya tinggal kan malaysia for this offer....kat RasGas

Basics QR 6200
Transportation: Qr1300
Daily Allowance: Qr1320
Total: QR8820

benefit:
Family package
Rumah free+ fully furnish
Sekolah anak2 free, electric free, medical free
furnishing elaun qr27000
Permanent Staff
Bercadang2 akan pergi sorang jer dulu...........

I really understood your situation. Gaji yang nko dapat di Qatar is net, tax-free. Gaji yang dapat diMalaysia kena minus 11% for EPF dan additional for income tax. So, ada la berbeza sedikit. If I were in your shoe, I will also be thinking seriously about coming to Qatar.

Since nko decide nak datang bujang dulu, dengan gaji banyak tu, it's ok. Aku ada beberapa orang ex-technicians di Petronas dulu yang sekarang bekerja dengan Rasgas, Dolphin, Qatargas. Basically, dengan gaji RM8k pun susah dah nak survive di Malaysia coz cost of living and variable expenditures. Tapi, kat sini, basically duit gaji hanya bayar petrol dan makanan sahaja.

Aku suggest kalau nko nak datang sini, datang single status dulu, berjimat cermat sebab kalau nak simpan QR5k dari offer yang diberi tu, aku rasa agak susah sedikit. Kalau nko datang sbg Operations Technicians, memang ada banyak OT. Tapi, semua duit OT tu simpan. Rasgas bagi good package, so far, mereka memang beri bonus, increment dan sbgnya.

Try nego gaji lagi kalau boleh. Tapi, being accepted as Rasgas employee is good enough, coz tak ramai berpeluang ke Middle East dan permohonan berlambak2 diterima. contoh, macam QP, terima hampir 4,000 permohonan online setiap hari. so, bila dapat offer tu, try your best to nego.

Good luck, dude.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by ahmadhasnan on 2008-08-04, 07:47

ada ke technician PETRONAS dapat smp RM7-8k/mnth..?????
berapa puluh tahun experience..????
mcm tipu je....klu once/years bole terima gak kot....time bonus la...
or may be skang nie dah naik tak tau la....tp yg naik pun elaun je rase nye....x kekal tu...next year tarik blk...
PETRONAS salary grade antara yg paling rendah dlm dunia la....sedar la skit....ada india & indon O&G comp gaji lg mahal dari PETRONAS
klu kije PETRONAS (WORLD CLASS company) dpt offer sini dtg je la...tak payah nk pikir dah....bkn stakat operator/techician yg quit petronas...manager/senior manager GM pun ada resign dtg sini....
in term of $ conform byk lebih kt Qatar nie dari PETRONAS tu...bukan stakat sekali ganda...berganda-ganda nye...
apa-apa pun atas niat sendiri la...
klu niat nk simpan duit dtg hidup berjimat cermat...stakat QR4-5k/mnth bole kot....sebab seme benda provided....
klu niat nk hidup mewah...pun bole sgt nk datang...dengan gaji technician mcm tu bole dah nk hidup cara manager petronas....

ahmadhasnan
Active Member
Active Member

Number of posts : 97
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by gangster_mache on 2008-08-04, 16:10

karipap wrote:Minta tolong bagi pandangan dari segi cost living dan berbaloikah kalau pergi.....terima kasih kawan2...

experience tak banyak, baru saja dalam bidang O&G nie..
Qualification: Diploma
Experience: 6.5 Tahun.

Gaji sekarang:
Basic+elaun: rm5K
OT+lain2 elaun: rm2-3K

tapi kat m'sia itu potong, ini potong, jadi dapat pun kuranglah....
tu yg nak try dekat sana............kalau2 dapt buat simpanan sikit untuk hari tua...dan mencari rezeki lebih kalau2 dapat...



nak tanya la skit, abe nie dlu keje company mana? klu btul gaji demo gitu tlg bg alamat tempat kijo demo...
kawe nak blik kijo Malaysia laa...nak try mitok.....

*kalu kawe langsung x layang offer rasgas...


ELECTRICITY COMES FROM ELECTRON...MORALITY COMES FROM MORON

gangster_mache
Active Member
Active Member

Number of posts : 138
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by sandune DK on 2008-08-06, 20:24

kalau kat mesia dah dapat RM 7/8k sebulan tu tak payah datang lah sini....duk mesia jer.....sini kalau datang non senoir staff tu lambat la naik pangkat.....lain le kalau dah senior staff.....banyak duit lebih....
duk mesia dah la.....

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta tolong kawan2 semalaysia....Ras Gas Offer

Post by Sponsored content Today at 00:18


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum