Is this salary enuff for living in Qatar??

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by mba2009 on 2010-06-22, 09:11

anaz wrote:makaseh, Setuju ngan rizi.. itulah yg dipikirkan... Pengalaman overseas yg menaikkan harga kita kat mesia nnt... insyaallah anaz ingat pun nak save 2k sebulan (hantar masuk akaun sendiri kat mesia) and 1k lg wat saving kat qatar ni... 1k tu kiranya miscellaneous..
12 June 2010 lepas baru sign kontrak... insyaallah dlm sebulan visa siap kan? so, mungkin paling lewat pertghan July 2010 jejaklah ke Doha..

Yerp,anaz masih dlm lingkungan 5thn pengalaman.. kiranya baru nak bermula dan menapak dlm bidang ni...

Salam Anaz;

Alhamdullillah rezeki tu... saya ni umur 44 tahun keje dah lebih 20 tahun....itu dulu naik moto kap cai je macam dalam gambar tu...he he he

Anyway tempat tinggal...makan ... home passage semua tanggung dah kira makan tidur berak cangkung kan... ok la tu kira kira semua gaji tu boleh kumpul je tak yah usik...

Apa apa pun bro good luck dan cheers dari saya kat Kuwait...

Cheers

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by anaz on 2010-06-22, 09:16

Wsalam mba2009,

Yer lah, apa2 pun kita mula dari bawah dulu kan... pengalaman yg mematangkan kita utk lebih bijak...
Insyaallah boleh gak ingat nak menyimpan kalau dah ada peluang mcm ni... Kat Mesia keje Marriott, Berjaya, Tanjung Rhu, Sheraton ngan Pan Pacific pun takleh nak kumpul2 gak duit.... hehe!

Thanks a lot... (kalau nak pi kuwait mampuih duit kena divide by 11)

anaz
Active Member
Active Member

Number of posts : 22
Age : 30
Registration date : 2010-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by mohd mizi on 2010-06-22, 22:35

QNB offer me as officer grade 10..Im plan to bring along my family, tapi kalau low I have to think before i sign the offer letter.

mohd mizi
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2010-05-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by rizi the doll on 2010-06-23, 06:18

mohd mizi wrote:QNB offer me as officer grade 10..Im plan to bring along my family, tapi kalau low I have to think before i sign the offer letter.

16k utk sorang tuu dah kira ok...

utk bawak anak... Mizi kena tgk offer bank tuu camner...

ur being offered as single status or family?

yuran sekolah tuu leh tahan tinggi... tiket kapal terbang pun kena ambik kira gaks

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by mohd mizi on 2010-06-23, 07:31

Sicne Im single they offered me as single status but look at the school fees susah gak nak trima offer ni...qatar airways brapa charge pegi balik?

mohd mizi
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2010-05-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by Chian on 2010-06-23, 08:23

Mizi single lagi ? Then rasanya cukup offer yg diberi + boleh save lagi. Kalau you kawin later on, I imagine it would take shortest another 4 years before anak you start sekolah. You can later on renogotiate with your employer. Kalau depa tak boleh change your status or offer better package by then, your kindself can return to Msia with better CV + savings. .......... My humble opinion. Surprised

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by mohd mizi on 2010-06-23, 10:31

My son now 7 years old n dah mula sekolah darjah 1 kt Malaysia. My age now 37 years old so kalu balik pun susah gak nak dapat keje balik. I rancang nak kawin hujung tahun ni kalu ada jodoh la and then nak bawa my son next year.

mohd mizi
Newbies
Newbies

Number of posts : 5
Registration date : 2010-05-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by rizi the doll on 2010-06-23, 12:15

kalau gitu....

kena inform bank awal2....

sebab offer of contract of service utk single and married lain terms nyer...

takut kang.. nak bawak family... bank tak kasi family elaun...

rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by tanjong on 2010-06-27, 13:32

Mizi,

Saya ingin beri senario negatif plak untuk balancekan view-view yang positive, bukan apa ubtuk beri peluang anda buat risk assesment yang lebih lengkap....

Saya cadang mizi pertimbangkan berikut dalam nak buat keputusan:
1. total (salary sekarang + EPF - Tax) x 3=expected salary
2. Setelah tinggal di 2 negara & 2 company berbeza di ME, pada pendapat saya ada banyak hardship berbanding tinggal dalam negara sendiri...jadi pastikan ganjaran kewangan berbaloi(refer item 1)
3. Keadaan/environment kerja juga berbeza dan banyak cabarannya terutamanya the first 6 months....other than financial satisfaction, jarang saya dengar orang Mesia yang ada job satisfaction jadi pastikan item 1 semaksima mungkin....
4. Ini ada kaitan dengan skop kerja.....ramai saya dengar buat skop lebih rendah dari yang dilakukan di Malaysia....termasuk saya sendiri....tapi sebab item 1 OK...so telan aje la....
5. Environment sosial juga akan berbeza dimana kita semua adalah minoriti...dan tambahan lagi kelihatan seperti Indon atau Filipino yang rata-rata kerja non-executive(waiters,salesman,drivers etc)....so kadang2X treatment yang 'kurang baik' diterima di public places.... kecuali office mate sendiri yang tau anda ni dari Mana....so make sure item 1 berbaloi....
6. kalau anak kat sekolah...lagi awal masuk sistem sekolah international lagi bagus....proses transition mangambil masa utnuk adaptasi approach yang berbeza ngan kementerian Pelajaran....tapi tang ni,provided anak-anak masuk sekolah yang baik akan bentuk pelajar yang mahir berbahasa inggeris, lebih confident dan lebih luas pengalmanan....jadi make sure item 1 tu worth it
7. Untuk pengetahuan, ramai Malaysian yang dalam development atau construction total take home salary lebih QAR40K sebulan tak termasuk schooling benefits dan ticket...so untuk banking line saya tak sure.....the point is,jangan sell yourself too low....nanti affect future job offers......Selamat berjaya...

Diringkaskan, datang ke sini seperti memulakan hidup yang baru....in my experience after 6 months baru start settle down dan dapat memksimakan monthly saving(as planned)....

At the end of the day, terpulang pada objecktif dan long term plan saudara untuk berhijrah....

Inilah pendapat 2 dirham saya....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by fixcxer on 2010-06-27, 16:05

Saya sokong tanjong punya 2 dirham.

Pastikan no.1 tu cukup 'umph' supaya nanti the problem that you have is having too much money, hehe.

Shocked

fixcxer
Active Member
Active Member

Number of posts : 103
Age : 38
Location : Depan PC
Registration date : 2008-08-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by noble-man on 2010-06-29, 09:34

tanjong wrote:Mizi,

Saya ingin beri senario negatif plak untuk balancekan view-view yang positive, bukan apa ubtuk beri peluang anda buat risk assesment yang lebih lengkap....

Saya cadang mizi pertimbangkan berikut dalam nak buat keputusan:
1. total (salary sekarang + EPF - Tax) x 3=expected salary
2. Setelah tinggal di 2 negara & 2 company berbeza di ME, pada pendapat saya ada banyak hardship berbanding tinggal dalam negara sendiri...jadi pastikan ganjaran kewangan berbaloi(refer item 1)
3. Keadaan/environment kerja juga berbeza dan banyak cabarannya terutamanya the first 6 months....other than financial satisfaction, jarang saya dengar orang Mesia yang ada job satisfaction jadi pastikan item 1 semaksima mungkin....
4. Ini ada kaitan dengan skop kerja.....ramai saya dengar buat skop lebih rendah dari yang dilakukan di Malaysia....termasuk saya sendiri....tapi sebab item 1 OK...so telan aje la....
5. Environment sosial juga akan berbeza dimana kita semua adalah minoriti...dan tambahan lagi kelihatan seperti Indon atau Filipino yang rata-rata kerja non-executive(waiters,salesman,drivers etc)....so kadang2X treatment yang 'kurang baik' diterima di public places.... kecuali office mate sendiri yang tau anda ni dari Mana....so make sure item 1 berbaloi....
6. kalau anak kat sekolah...lagi awal masuk sistem sekolah international lagi bagus....proses transition mangambil masa utnuk adaptasi approach yang berbeza ngan kementerian Pelajaran....tapi tang ni,provided anak-anak masuk sekolah yang baik akan bentuk pelajar yang mahir berbahasa inggeris, lebih confident dan lebih luas pengalmanan....jadi make sure item 1 tu worth it
7. Untuk pengetahuan, ramai Malaysian yang dalam development atau construction total take home salary lebih QAR40K sebulan tak termasuk schooling benefits dan ticket...so untuk banking line saya tak sure.....the point is,jangan sell yourself too low....nanti affect future job offers......Selamat berjaya...

Diringkaskan, datang ke sini seperti memulakan hidup yang baru....in my experience after 6 months baru start settle down dan dapat memksimakan monthly saving(as planned)....

At the end of the day, terpulang pada objecktif dan long term plan saudara untuk berhijrah....

Inilah pendapat 2 dirham saya....

Saya SETUJU dengan Tanjong.

On Item 4 - Ada yg kata kalau ada Middle Eastern experience boleh enrich the CV, tapi kalau buat kerja dgn skop yg lebih kecil berbanding di Malaysia, I don't see how we can enrich our CV Question

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by rizi the doll on 2010-06-29, 13:49

noble-man wrote:
tanjong wrote:Mizi,

Saya ingin beri senario negatif plak untuk balancekan view-view yang positive, bukan apa ubtuk beri peluang anda buat risk assesment yang lebih lengkap....

Saya cadang mizi pertimbangkan berikut dalam nak buat keputusan:
1. total (salary sekarang + EPF - Tax) x 3=expected salary
2. Setelah tinggal di 2 negara & 2 company berbeza di ME, pada pendapat saya ada banyak hardship berbanding tinggal dalam negara sendiri...jadi pastikan ganjaran kewangan berbaloi(refer item 1)
3. Keadaan/environment kerja juga berbeza dan banyak cabarannya terutamanya the first 6 months....other than financial satisfaction, jarang saya dengar orang Mesia yang ada job satisfaction jadi pastikan item 1 semaksima mungkin....
4. Ini ada kaitan dengan skop kerja.....ramai saya dengar buat skop lebih rendah dari yang dilakukan di Malaysia....termasuk saya sendiri....tapi sebab item 1 OK...so telan aje la....
5. Environment sosial juga akan berbeza dimana kita semua adalah minoriti...dan tambahan lagi kelihatan seperti Indon atau Filipino yang rata-rata kerja non-executive(waiters,salesman,drivers etc)....so kadang2X treatment yang 'kurang baik' diterima di public places.... kecuali office mate sendiri yang tau anda ni dari Mana....so make sure item 1 berbaloi....
6. kalau anak kat sekolah...lagi awal masuk sistem sekolah international lagi bagus....proses transition mangambil masa utnuk adaptasi approach yang berbeza ngan kementerian Pelajaran....tapi tang ni,provided anak-anak masuk sekolah yang baik akan bentuk pelajar yang mahir berbahasa inggeris, lebih confident dan lebih luas pengalmanan....jadi make sure item 1 tu worth it
7. Untuk pengetahuan, ramai Malaysian yang dalam development atau construction total take home salary lebih QAR40K sebulan tak termasuk schooling benefits dan ticket...so untuk banking line saya tak sure.....the point is,jangan sell yourself too low....nanti affect future job offers......Selamat berjaya...

Diringkaskan, datang ke sini seperti memulakan hidup yang baru....in my experience after 6 months baru start settle down dan dapat memksimakan monthly saving(as planned)....

At the end of the day, terpulang pada objecktif dan long term plan saudara untuk berhijrah....

Inilah pendapat 2 dirham saya....

Saya SETUJU dengan Tanjong.

On Item 4 - Ada yg kata kalau ada Middle Eastern experience boleh enrich the CV, tapi kalau buat kerja dgn skop yg lebih kecil berbanding di Malaysia, I don't see how we can enrich our CV Question

Enrich bank a/c jer.... hehehe.


rizi the doll
Active Member
Active Member

Number of posts : 347
Age : 37
Registration date : 2008-11-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by mba2009 on 2010-06-29, 14:18

rizi the doll wrote:
noble-man wrote:
tanjong wrote:Mizi,

Saya ingin beri senario negatif plak untuk balancekan view-view yang positive, bukan apa ubtuk beri peluang anda buat risk assesment yang lebih lengkap....

Saya cadang mizi pertimbangkan berikut dalam nak buat keputusan:
1. total (salary sekarang + EPF - Tax) x 3=expected salary
2. Setelah tinggal di 2 negara & 2 company berbeza di ME, pada pendapat saya ada banyak hardship berbanding tinggal dalam negara sendiri...jadi pastikan ganjaran kewangan berbaloi(refer item 1)
3. Keadaan/environment kerja juga berbeza dan banyak cabarannya terutamanya the first 6 months....other than financial satisfaction, jarang saya dengar orang Mesia yang ada job satisfaction jadi pastikan item 1 semaksima mungkin....
4. Ini ada kaitan dengan skop kerja.....ramai saya dengar buat skop lebih rendah dari yang dilakukan di Malaysia....termasuk saya sendiri....tapi sebab item 1 OK...so telan aje la....
5. Environment sosial juga akan berbeza dimana kita semua adalah minoriti...dan tambahan lagi kelihatan seperti Indon atau Filipino yang rata-rata kerja non-executive(waiters,salesman,drivers etc)....so kadang2X treatment yang 'kurang baik' diterima di public places.... kecuali office mate sendiri yang tau anda ni dari Mana....so make sure item 1 berbaloi....
6. kalau anak kat sekolah...lagi awal masuk sistem sekolah international lagi bagus....proses transition mangambil masa utnuk adaptasi approach yang berbeza ngan kementerian Pelajaran....tapi tang ni,provided anak-anak masuk sekolah yang baik akan bentuk pelajar yang mahir berbahasa inggeris, lebih confident dan lebih luas pengalmanan....jadi make sure item 1 tu worth it
7. Untuk pengetahuan, ramai Malaysian yang dalam development atau construction total take home salary lebih QAR40K sebulan tak termasuk schooling benefits dan ticket...so untuk banking line saya tak sure.....the point is,jangan sell yourself too low....nanti affect future job offers......Selamat berjaya...

Diringkaskan, datang ke sini seperti memulakan hidup yang baru....in my experience after 6 months baru start settle down dan dapat memksimakan monthly saving(as planned)....

At the end of the day, terpulang pada objecktif dan long term plan saudara untuk berhijrah....

Inilah pendapat 2 dirham saya....

Saya SETUJU dengan Tanjong.

On Item 4 - Ada yg kata kalau ada Middle Eastern experience boleh enrich the CV, tapi kalau buat kerja dgn skop yg lebih kecil berbanding di Malaysia, I don't see how we can enrich our CV Question

Enrich bank a/c jer.... hehehe.


sokong pendapat di atas

skop keje yang menarik dan enrich professionally adalah keje kat europe, usa, australia, japan, korea..even Malaysia

kat sini setakat keje pakai wasta...keje pakai kawan tolong kawan walau pun kawan tak leh harap macam geng geng lebanese tolong kawan dia walau pun tak leh harap...

macam geng sub-continent tolong geng dia walau tak bleh wat keje... kayu

aha professionally tak de gain apa apa pun keje middle east ni setakat gain duit ada la....

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by tenggiri on 2010-06-29, 18:19

mba2009 wrote:
rizi the doll wrote:
noble-man wrote:
tanjong wrote:Mizi,

Saya ingin beri senario negatif plak untuk balancekan view-view yang positive, bukan apa ubtuk beri peluang anda buat risk assesment yang lebih lengkap....

Saya cadang mizi pertimbangkan berikut dalam nak buat keputusan:
1. total (salary sekarang + EPF - Tax) x 3=expected salary
2. Setelah tinggal di 2 negara & 2 company berbeza di ME, pada pendapat saya ada banyak hardship berbanding tinggal dalam negara sendiri...jadi pastikan ganjaran kewangan berbaloi(refer item 1)
3. Keadaan/environment kerja juga berbeza dan banyak cabarannya terutamanya the first 6 months....other than financial satisfaction, jarang saya dengar orang Mesia yang ada job satisfaction jadi pastikan item 1 semaksima mungkin....
4. Ini ada kaitan dengan skop kerja.....ramai saya dengar buat skop lebih rendah dari yang dilakukan di Malaysia....termasuk saya sendiri....tapi sebab item 1 OK...so telan aje la....
5. Environment sosial juga akan berbeza dimana kita semua adalah minoriti...dan tambahan lagi kelihatan seperti Indon atau Filipino yang rata-rata kerja non-executive(waiters,salesman,drivers etc)....so kadang2X treatment yang 'kurang baik' diterima di public places.... kecuali office mate sendiri yang tau anda ni dari Mana....so make sure item 1 berbaloi....
6. kalau anak kat sekolah...lagi awal masuk sistem sekolah international lagi bagus....proses transition mangambil masa utnuk adaptasi approach yang berbeza ngan kementerian Pelajaran....tapi tang ni,provided anak-anak masuk sekolah yang baik akan bentuk pelajar yang mahir berbahasa inggeris, lebih confident dan lebih luas pengalmanan....jadi make sure item 1 tu worth it
7. Untuk pengetahuan, ramai Malaysian yang dalam development atau construction total take home salary lebih QAR40K sebulan tak termasuk schooling benefits dan ticket...so untuk banking line saya tak sure.....the point is,jangan sell yourself too low....nanti affect future job offers......Selamat berjaya...

Diringkaskan, datang ke sini seperti memulakan hidup yang baru....in my experience after 6 months baru start settle down dan dapat memksimakan monthly saving(as planned)....

At the end of the day, terpulang pada objecktif dan long term plan saudara untuk berhijrah....

Inilah pendapat 2 dirham saya....

Saya SETUJU dengan Tanjong.

On Item 4 - Ada yg kata kalau ada Middle Eastern experience boleh enrich the CV, tapi kalau buat kerja dgn skop yg lebih kecil berbanding di Malaysia, I don't see how we can enrich our CV Question

Enrich bank a/c jer.... hehehe.


sokong pendapat di atas

skop keje yang menarik dan enrich professionally adalah keje kat europe, usa, australia, japan, korea..even Malaysia

kat sini setakat keje pakai wasta...keje pakai kawan tolong kawan walau pun kawan tak leh harap macam geng geng lebanese tolong kawan dia walau pun tak leh harap...

macam geng sub-continent tolong geng dia walau tak bleh wat keje... kayu

aha professionally tak de gain apa apa pun keje middle east ni setakat gain duit ada la....

Betul sgtla points2 kat atas ni..datang sini cari duit je..make sure gaji dapat sini at least buleh saving sama ngan gaji sekarang kat mesia + epf..kalau kurang takut menangis x berlagu je..setakat nak upgrade CV rasanya xde makna kat sini.. silap2 english yg dah power kat mesia dulu pun jadi bertabur..same same happen to me this time but lucky i'm enough salary..to much chop chop also still ada baki... Razz

tenggiri
Newbies
Newbies

Number of posts : 13
Registration date : 2009-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by tanjong on 2010-06-30, 21:15

tang enrich CV tu....saya ada 2 pengalaman yang contrasting....first company dulu dari Dubai, banyak mat salleh top positions tapi semuanya kayu...sampai terlungkup operation....

tapi company la ni kat Doha....I have to agree i dapat banyak pengalaman technical & business operation yang tak mungkin dapat di malaysia...

So, whether you upgrade skill or actually going backwards akan depends on which company ....so make sure study betul-betul the potential employer....and ask around for opinion....

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by mba2009 on 2010-07-01, 08:54

tanjong wrote:tang enrich CV tu....saya ada 2 pengalaman yang contrasting....first company dulu dari Dubai, banyak mat salleh top positions tapi semuanya kayu...sampai terlungkup operation....

tapi company la ni kat Doha....I have to agree i dapat banyak pengalaman technical & business operation yang tak mungkin dapat di malaysia...

So, whether you upgrade skill or actually going backwards akan depends on which company ....so make sure study betul-betul the potential employer....and ask around for opinion....

Salam teman teman;

aha agree..kalau management kayu...company mana pun terlungkup....kat Malaysia pun bleh jadi macam tu gak....

Sebab tu opinion saya kalau nak "Upgrade CV"...keje la dengan MNC...seperti
1) GE Energy Business ke...
2) GE Oil & Gas ke...
3) ABB
4) Siemens
5) Shell
4) Esso
5) Exxom Mobil
6) Honeywell UOP

Lepas tu dapat kan assignment keje attachment kat local company kat middle east

he he he he

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by numbskull on 2010-08-13, 04:22

sekarang ni dengar kat Malaysia kalau ada experience more than 10 years banking line dah boleh dapat 10k dah...plus ada EPF lagi and better life quality..gaji 16k tu on the current rate dalam 14k..memanglah nampak macam 40% increase tapi cost of living kat sini almost triple than Malaysia..I dulu sebelum datang sini gaji tak sampai pun 10k tapi bulan bulan OK jugak..datang sini dapat gaji triple tapi yg dapat save sama je macam dulu...yg lainnya boleh pakai kereta 4WD..tapi itu je lah...breakfast dah takde roti telur atau nasi lemak tengah hari dah tak boleh makan nasi campur..dinner pulak kalau nak makan Mee Mamak kena bayar QR30 kat Sri Kebaya atau Holiday Villa...

My advise..dont undersell yourself..nanti menangis tak berlagu..especially kalau nak bawa family ke sini...school fee je dah 30k setahun...even Pakistan School pun 10k setahun..

Sorry lah main psycho sikit tapi itulah realiti hidup kat Qatar nie..orang Malaysia kena jaga standard...orang India datang kerja Malaysia jadi expat boleh dapat 15k-20k..takkan kita pulak nak merempat dengan gaji lebih kecik..kan?

sorry lah i cakap agak kasar tapi i rasa ini penting untuk you buat pilihan...tapi kalau rasa confident...tiada siapa yang akan melarang..

good luck..

numbskull
Active Member
Active Member

Number of posts : 29
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by Chian on 2010-08-15, 12:08

Agree with nubskull. For fellow Msian yang tengah berura-ura nak datang ke sini, jangan sekali-sekali minta rendah sangat dari yang sepatutnya. Rugi nanti.

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by mba2009 on 2010-08-17, 10:17

salam semua;
betul betul...
beberapa bulan yang lalu kawan dapat offer Ras Girtas Power itu hari pun tolak....jawatan depa offer kira OK.... Manager report ke Power Plant Manager dan Power Plant Manager tu mat Salleh orang Belgium...tapi package tak macam package mat salleh tu la tu yang tolak tu..... ada ke schooling tak nak kasi....dah la sekolah susah depa tak nak sponsor leceh betul.....suruh kuar duit sendiri....ish ish ish kawan ada empat orang. anak... habis duit hantar anak sekolah je nanti....ish ish ish....

Cuma nak tanya otai-otai sini kalau dah tolak offer macam tu kena ban 2 tahun ke... company tu JV - QEWC, QP, and other foreign consortium... ? musykil je ?

mba2009
Active Member
Active Member

Number of posts : 219
Age : 50
Registration date : 2009-07-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by Chian on 2010-08-17, 11:14

Bro,

I rasa nama you tak kena blacklist. Kalau blacklist pun kat company tu itself coz depa belum buat application for your work permit etc.

Anyway, mujurlah you tolak. Kalau accept memang payah. Gaji je besar but at the end of the day, bila tolak fees sekolah anak-anak, ciput je balance.

Insya-Allah, moga ada rezeki ngan company lain in the future.

Smile

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by NiK_TAF56 on 2010-08-18, 03:32

Wah.. memang nk kene buat detail study and full assessment atas package yg diorang nk bagi tuh... kalo org yang taktau apa2.. mmg potong kepala laa jawabnyaa

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by Chian on 2010-08-18, 11:41

Betul, prospective employer normally akan cuba offer yang paling rendah dulu. Then they would open for negotiations.

Masalahnya bila kita terus terima je tanpa evaluate dulu offer permulaan yang depa buat. Bila dah sign and sampai sini ............ almost impossible nak tukar. Neutral

Chian
Active Member
Active Member

Number of posts : 551
Registration date : 2009-04-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by NiK_TAF56 on 2010-08-18, 16:14

That is why we need to get as much information as possible before commiting to any agreement... kalo silap nanti makan diri...

NiK_TAF56
Active Member
Active Member

Number of posts : 82
Registration date : 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by wjr7087 on 2010-10-02, 14:43

Saya pulak ni baru dpt e-mail dari QP kata nak interview...Ada sesiapa yg kerja bahagian Project Controls/Management di Engineering Business Dept??? Nak dapat tips la nih..kalau boleh..

wjr7087
Newbies
Newbies

Number of posts : 7
Registration date : 2010-10-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by tanjong on 2010-10-02, 20:07

wjr7087 wrote:Saya pulak ni baru dpt e-mail dari QP kata nak interview...Ada sesiapa yg kerja bahagian Project Controls/Management di Engineering Business Dept??? Nak dapat tips la nih..kalau boleh..

Ada tulis ASTAD tak dalam email tu?....di Astad kita orang ada the same Dept...comprise of Planner/Scheduler and QS yang buat Cost Control.....since QP ni sangat besar dan diversified, mumkin ada juga dept lain yang ada same postion....

BTW...ASTAD( formerly known as QP Onshore Engineering Dept - Special Projects)ialah new company created to handle semua projects by Qatar Foundation, Qatar Museum Authority dan Qatar ICT....kalau kat mesia macam KLCC projeks dan Putrajaya Holdings.....both under petronas Property OPU...

tanjong
Active Member
Active Member

Number of posts : 45
Registration date : 2009-12-24

View user profile

Back to top Go down

Re: Is this salary enuff for living in Qatar??

Post by Sponsored content Today at 18:04


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum