Hijrah Ke Doha

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Hijrah Ke Doha

Post by asyraf on 2008-06-11, 11:30

Salam Perkenalan Untuk Semua Malaysian People in Qatar,

Tuan2 dan Puan2,

Adalah sudinya tuan2 semua berkongsi pandangan terhadap situasi saya yang ingin ke Doha dalam masa 2-3 bulan lagi insyallah. Serba sedikit tentang tawaran pekerjaan: insyallah saya akan bekerja dengan Commercial Bank of Qatar. Department Corporate Banking. Sekiranya ada expat2 M'sia yang bekerja di banking line saya ingin mendapatkan serba sedikit pandangan (sudilah kiranya msg saya) dan sekiranya tuan2 semua mempunyai kawan2 yang bekerja di banking line diharapkan dapat memberikan saya email atau contact no mereka untuk saya bertanya serba sedikit. terima kasih semua.

asyraf
Active Member
Active Member

Number of posts : 44
Registration date : 2008-06-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by silver16v on 2008-06-11, 21:46

Salam,

Dulu ada lar 2 kwn (1 melayu & 1 india) yang saya kenal disini bekerja di sektor Banking, seorang di Doha Bank dan seorang lagi di Standard&Chartered. Tp both of them already resigned and left Doha. Tak tahu lar maybe secara kebetulan. People come and go, bila ada better offer or any other reasons diorg move on.. Dengar cerita ada lar 3-4 org lagi Malaysian (Chinese guy) kerja di Citibank, Standard&Chartered & Qatar National Bank (QNB). Sekarang ni dah ramai M'sian disini so kadang2 ramai kita x kenal.

Cuba chk kat QatarLiving, manalar tahu depa ada baca forum kat situ.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by DatukBendahara on 2008-06-12, 21:36

I have a friend who's wife is currently working with CBQ in HR section. If you are interested, please email to me directly for his contact information.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by Rifdee on 2008-06-14, 12:49

Mabrouk Aysraf!

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by Racing_Camel on 2008-07-01, 18:46

asyraf, pls join www.malaysiansqatar@yahoogroups.com.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by Rifdee on 2008-07-01, 21:30

Kalau dapat elaun kontena, jangan lupa bawa makanan dari Malaysia banyak-banyak i.e. kicap manis. Silap haribulan boleh meniaga kat sini.. mahal komoditi tu di Qatar hehehehe...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Coming Soon

Post by Bro King on 2008-09-10, 10:10

Aslmkm

Saya dapat offer kat Al Aqaria. Sesiapa tahu and boleh bagi info. Plan nak bawa family 1 wife and 4 kids. Beside basic salary, Company kasi QAR10k untuk elaun rumah dan QAR20k / year/ chil untuk education. Ok ke? Minta nasihat.

Wasalam
Bro King

Bro King
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by zxzacx on 2008-09-10, 12:38

Bro
20k tu untuk each kids ke?or 20k je untuk tu tak kira berapa orang anak sekolah
Berapa org anak u sekolah...and tahun berapa?
if 20k untuk each kid ok la..but if 20k je untuk elaun sek tak kira berapa anak u sek.sakit juga.
my family will join me after raya.tengah cari sekolah ni...2 org anak i sekolah.company bagi 30k per year baru lepas sorang.
international school susah dapat tempat and mahal...
paling murah i check Middle east International school...tu pun dekat 20k per year sorang.Yang lain jangan la cakap cambrdige/ Doha college/al jazera./newton..mau 30 k per year kot.Park International lagi la mahal
elaun rumah 10k kira ok sangat la...
i company bagi umah and fully furnished...allhamdulillah...utility and transport elaun pun bagi..
tapi jangan lupa...hihihi barang barang mahal kat sini...telur kat msia RM 9
sepapan tu sini bole cecah QR20++
paling menakjubkan kat carefour yakult yoghurt drinks 6 in 1 packet kat msia RM 6...kat sini QR 38..
so..well come to doha.
bukan nak menakutkan tapi nak bagi info...

zxzacx
Active Member
Active Member

Number of posts : 68
Age : 49
Location : doha
Registration date : 2008-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by kutu_beramboi on 2008-09-10, 20:00

jom kita kupas satu per satu ... kita kupas bab sekolah dulu ... kalu dia bagi qr20k per child per year .... sakit tu ... utk reception je lebih kurang qr18k per year per head ... camne pulak utk primary dan secondary ? lagi tinggi kan ....

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Hijrah Ke Doha

Post by Bro King on 2008-09-11, 06:22

Elaun sek anak Qar20k seorang setahun. Anak 4 orang umur 14, 13, 11 & 8. Selain tu adalah dia bagi Elaun transport, telephone, furniture (35k),medical etc. Niat nak pegi memangla nak buat duit sikit tapi the main reason utk exposure anak-anak and myself. kalau apart of elaun kat atas, gaji araound QAR15 - 20k boleh tidur malam ke.

Bro King
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by zxzacx on 2008-09-11, 06:51

hummm bole sangat la tu...elaun sek anak cukup bagus la...
InsyAllah bole tu ..ke mache mano gengster mache@playboy mache.

zxzacx
Active Member
Active Member

Number of posts : 68
Age : 49
Location : doha
Registration date : 2008-08-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by kutu_beramboi on 2008-09-11, 08:00

bro king,
insya-allah buleh tido mlm.... kat sini, yg tido petang pun ramai gaks....
Laughing

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by gangster_mache on 2008-09-11, 12:43

zxzacx wrote:hummm bole sangat la tu...elaun sek anak cukup bagus la...
InsyAllah bole tu ..ke mache mano gengster mache@playboy mache.



buleh doh tu... biaso cukup jah...
cuma tgk lifestyle jgak laa..... kalu jenis high taste tu buleh byk mna pun x cukup gok..



*bagitau nie atas pengalaman saie2 jah... kawe x dok anok lagi....hehehee

gangster_mache
Active Member
Active Member

Number of posts : 138
Registration date : 2008-04-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by DHL on 2008-09-11, 14:28

bro king...

saya nie baru je habis mencari sekolah2 utk anak2 kat doha...mmg pening kepala & perlu banyak bersabar...(betul2 lah doha mengajar saya bersabar)..

i've searched close to 20 international schools, initially, semua full utk grade anak2 i (7yrs & 5 yrs)....finally, selepas 2 minggu budak2 start sekolah, barulah ada seats utk anak2 i...sekolah ni sekolah baru, Newton British School...fees dia mmg melampau...QR41000++ per child per year..itu tak masuk registration of QR3450 per child...tak masuk lagi transport fees and uniform fees and all..ahhh!! mahai mahai..

so, saya rasa, sblm u dtg ni, betterlah u try register anak2 u awal thru internet /email or whateva...i boleh bagi u list of schools with email address..boleh u start prepare...just PM me (kalau nak list..)

and some schools (bukan semualah) require u bayar registration fees/borang fees..which is abt QR500 per child..

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by amiera75 on 2008-09-11, 14:58

buleh doh tu... biaso cukup jah...
cuma tgk lifestyle jgak laa..... kalu jenis high taste tu buleh byk mna pun x cukup gok..



*hamba setuju sgt dengan mu gangster wei... duit nih lagi kita kejar lagi jauh dio lari... terlalu subjektif..atas individu sebenornyer....

*alahai wei..DHL, seram sejuk baca citer u psal school anak2 nih. I ada 3 org menanti utk g school..harap2 my hubby dapat settlekan sebelum kita org g sane...

amiera75
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2008-06-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by DHL on 2008-09-11, 15:04

amiera..tak pe...slow slow lah cari...insyaallah ur hubby akan carikan....skg nie, i dengaq AKIS is opening a new class...mungkin anak2 u boleh register awai...kalau tak, problem macam anak2 i..suruh ur hubby follow up ngan AKIS soonest..

pasai duit....mmg tak penah cukup...mmg adat manusia, bila gaji RM1K, idam gaji RM10K..bila dah dpt gaji RM10K..idam RM30K...so on and so forth lahh...besar periuk, besarlah keraknya.....so, pandai2 lah makan kerak2 nasi nie..

DHL
Active Member
Active Member

Number of posts : 200
Age : 40
Location : Doha, Qatar
Registration date : 2008-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by Rifdee on 2008-09-12, 01:09

Bro King wrote:Elaun sek anak Qar20k seorang setahun. Anak 4 orang umur 14, 13, 11 & 8. Selain tu adalah dia bagi Elaun transport, telephone, furniture (35k),medical etc. Niat nak pegi memangla nak buat duit sikit tapi the main reason utk exposure anak-anak and myself. kalau apart of elaun kat atas, gaji araound QAR15 - 20k boleh tidur malam ke.

Gaji macam tu boleh sangat dah tu... bila nak mai nih?

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by kutu_beramboi on 2008-09-12, 03:03

mai .. jangan tak mai .. kita pakat pakat ramai kan lagi komuniti mesia kat sini .. lagi ramai lagi meriah ....

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by kutu_beramboi on 2008-09-12, 03:14

DHL wrote:amiera..tak pe...slow slow lah cari...insyaallah ur hubby akan carikan....skg nie, i dengaq AKIS is opening a new class...mungkin anak2 u boleh register awai...kalau tak, problem macam anak2 i..suruh ur hubby follow up ngan AKIS soonest..

pasai duit....mmg tak penah cukup...mmg adat manusia, bila gaji RM1K, idam gaji RM10K..bila dah dpt gaji RM10K..idam RM30K...so on and so forth lahh...besar periuk, besarlah keraknya.....so, pandai2 lah makan kerak2 nasi nie..

kutu setuju dgn pendapat cik dhl ni ... kutu harap sume org mesia kat qatar ni tak lagi makan kerak nasi .... sudah la tu .... dah puas makan kerak nasi masa kat mesia kan ???

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by Bro King on 2008-09-12, 04:51

Insyallah end of october depart dari KL.

Bro King
Newbies
Newbies

Number of posts : 14
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by amiera75 on 2008-09-12, 10:11

DHL wrote:amiera..tak pe...slow slow lah cari...insyaallah ur hubby akan carikan....skg nie, i dengaq AKIS is opening a new class...mungkin anak2 u boleh register awai...kalau tak, problem macam anak2 i..suruh ur hubby follow up ngan AKIS soonest..

pasai duit....mmg tak penah cukup...mmg adat manusia, bila gaji RM1K, idam gaji RM10K..bila dah dpt gaji RM10K..idam RM30K...so on and so forth lahh...besar periuk, besarlah keraknya.....so, pandai2 lah makan kerak2 nasi nie..

*DHL, thxs for the info. nanti i followup dgn my hubby... sejak dua menjak ni da tak tahan mata berjaga sampai pg tgu dia blk keje...

*kutu...i sokong u, harap2 disana nnt tak yah la mkn kerak dah...rasanya kat mesia da lama mkn kerak...hehehee...

"rezeki ada dimana-mana, bersyukur seadanya..Insya Allah, berkat...."

amiera75
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2008-06-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by kutu_beramboi on 2008-09-12, 16:03

Bro King wrote:Insyallah end of october depart dari KL.


yang nak berhijrah ke doha tu .. kutu nak ucapkan selamat datang ...
takde ke sesapa yang nak berhijrah ke sebelah timur pulak ... jepun ke .. hong kong ke .. taiwan ke ...
Very Happy

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by Zac on 2008-09-13, 15:51

Rifdee wrote:
Bro King wrote:Elaun sek anak Qar20k seorang setahun. Anak 4 orang umur 14, 13, 11 & 8. Selain tu adalah dia bagi Elaun transport, telephone, furniture (35k),medical etc. Niat nak pegi memangla nak buat duit sikit tapi the main reason utk exposure anak-anak and myself. kalau apart of elaun kat atas, gaji araound QAR15 - 20k boleh tidur malam ke.

Gaji macam tu boleh sangat dah tu... bila nak mai nih?

Gaji dah kira ok laaah tuuuuuuuu. Tapi bab tidur malam tuuuu belum tentu beb! Kalau kena kerja Shift malam memang tak bolih tidur laaaa jawab! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Zac
Active Member
Active Member

Number of posts : 64
Registration date : 2008-04-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by kutu_beramboi on 2008-09-13, 15:58

yer tak yer jugak ek ... camne nak tido kalu shift mlm ek ... lu mmg lawak giler la bro Zak ...

kutu_beramboi
Active Member
Active Member

Number of posts : 597
Location : Qatar
Registration date : 2008-09-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by baini on 2008-09-16, 10:40

assalamualaikum...
Salam perkenalan utk semua. Insyaallah , kami akan ke sana end of the yr tp husband I pegi dulu maybe in Nov. Tp I paling risau pasal sekolah anak2.... Bila dah baca feedback fr kawan2 ni, kureng sikit risau tu.Tengok la nanti camno

Gangster mache , demo meme oghe mache ko?

baini
Newbies
Newbies

Number of posts : 3
Registration date : 2008-09-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Hijrah Ke Doha

Post by Sponsored content Today at 15:46


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum