Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

View previous topic View next topic Go down

Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by noble-man on 2008-05-25, 08:14

Cuti Summer dah dekat. Ada tak workshop / garage di Doha ni yg boleh simpan/ jaga kereta utk tempoh 2 bulan ?

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by eltax on 2008-05-25, 09:53

I rather leave it at frenz house instead of garage if there is any.

Kalau tak percaya kat kawan, jangan tinggal kunci & istimara.. Very Happy

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by Rifdee on 2008-05-25, 11:02

Berat gak tu. Nanti kawan tak bagi tinggal kat umah dia la pulak. Lagipun, bukan ke kereta kena dihidupkan engine dia sekali-sekala. Lebih-lebih lagi kalau ditinggalkan untuk tempoh selama 2 bulan.

Walaubagaimanapun, soalan asal ialah: "Ada tak workshop / garage di Doha ni yg boleh simpan/ jaga kereta utk tempoh 2 bulan?", belum berjawab lagi...

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by eltax on 2008-05-25, 11:22

Rifdee wrote:Berat gak tu. Nanti kawan tak bagi tinggal kat umah dia la pulak. Lagipun, bukan ke kereta kena dihidupkan engine dia sekali-sekala. Lebih-lebih lagi kalau ditinggalkan untuk tempoh selama 2 bulan.

Cabut la wayar kat bateri tuh... tinggal 6 bulan pun takpa.

Garage kat sini kecik jer bang... dari tinggal kat "kicap" baik bayar kat kawan utk upah parking garage member.

eltax
Active Member
Active Member

Number of posts : 117
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by silver16v on 2008-05-25, 13:40

eltax wrote:Cabut la wayar kat bateri tuh... tinggal 6 bulan pun takpa.

Bukak bonet kereta. Lock using central lock. Lepas tu cabut -ve terminal, jgn kata 6 bulan, 1 tahun pun InsyaAllah ok.

silver16v
Active Member
Active Member

Number of posts : 360
Location : Doha
Registration date : 2008-04-01

View user profile http://www.malaysiaqatar.com

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by Tagazoo on 2008-05-31, 13:01

I boleh propose letak kat parking kitorang, but le'ts make a deal, you leave your car (FOC) and allow us use it once a week..how is it? Plus you can leave it as long as you want Very Happy


Last edited by Tagazoo on 2008-06-01, 04:46; edited 1 time in total

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by Racing_Camel on 2008-05-31, 14:49

laaaa...kenapa la pulak nak tinggalkan kereta kat workshop atau garage? bukan ke workshop atau garage tu tempat membaiki kereta. unless your car needs repair, then boleh la tinggalkan kat situ, tapi itu pun takkan nak tinggalkan dengan mereka sampai almost 2 bulan bila pulang bercuti?

you know the conditions of workshops/garages here. infrastructure tak sebagus yang ada di Malaysia. lagipun, confidence dan trust level kita pada mereka ni amat rendah sekali. quality servis pun rendah, inikan pula nak beri kepercayaan pada mereka menjaga kereta. Jangankan nak minta mereka hidupkan enjin kereta sekali sekala, tolong tembak kereta dengan air sekali sekala untuk bersih pun, huh, jauh sekali.

lebih baik la tinggalkan dengan kawan-kawan. at least, mereka boleh lebih dipercayai. melainkan kalau takde kawan-kawan, nampaknya anda kena la berserah pada nasib. tinggalkan kereta di parking kereta macam biasa, dan disconnect batery terminal. Insya-Allah.

Racing_Camel
Active Member
Active Member

Number of posts : 192
Location : Arabian Desert
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by DatukBendahara on 2008-05-31, 17:49

Racing_Camel wrote:
tinggalkan kereta di parking kereta macam biasa, dan disconnect batery terminal. Insya-Allah.
How about leaving the car under a hot sun? It there any detrimental effect to the car?

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by sandune DK on 2008-05-31, 19:49

meh sini tinggal kan rumah saya....caj tak mahal QR10 dah la sehari....
atau leh park kat airport kat long term parking...kalau tak salah QR30/day...

sandune DK
Active Member
Active Member

Number of posts : 93
Registration date : 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by mapet on 2008-06-01, 18:31

tak yah lah nak susah2 tinggal keta kat garage ke workshop lebih letak je letak kat rumah member2 yg boleh di percayai...bukan boleh percaya sangat kekicap ning.... Laughing

mapet
Active Member
Active Member

Number of posts : 32
Registration date : 2008-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by DatukBendahara on 2008-06-02, 20:16

mapet wrote:tak yah lah nak susah2 tinggal keta kat garage ke workshop lebih letak je letak kat rumah member2 yg boleh di percayai..
Bolehkah kereta ditinggalkan di bawah panas terik matahari? Kalau setakat di Malaya mungkin tak ada masalah kot tapi time macam ni suhu di Doha dah mencecah 45 degC. Ianya akan stay dalam lingkungan begitu sehingga akhir bulan Ogos nanti.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by noble-man on 2008-06-02, 20:40

Soalan saya : "Ada tak workshop / garage di Doha ni yg boleh simpan/ jaga kereta utk tempoh 2 bulan ?" masih belum terjawab.

Memanglah kita boleh tinggalkan kereta dgn kawan-kawan dan memang itupun yg selalu kita amalkan.

Tujuan saya mengajukan persoalan ini ialah sebagai alternatif selain daripada meninggalkan kereta dgn teman/ rakan. Sebabnya :

1. Majoriti rakyat Malaysia di Qatar tinggal di "Flat", oleh itu tempat parking adalah terhad (member-member yg duk kat villa ada berapa kerat sangat).

2. Dalam cuaca panas yg teramat, kereta memerlukan tempat teduh yg sewajarnya, oleh itu garage bertutup merupakan tempat yg bersesuaian.

3. Sekiranya terdapat workshop / garage yg dikendalikan secara professional, kereta pasti dapat dijaga dgn baik.

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by Tagazoo on 2008-06-03, 04:49

noble-man wrote:Soalan saya : "Ada tak workshop / garage di Doha ni yg boleh simpan/ jaga kereta utk tempoh 2 bulan ?" masih belum terjawab.

Memanglah kita boleh tinggalkan kereta dgn kawan-kawan dan memang itupun yg selalu kita amalkan.

Tujuan saya mengajukan persoalan ini ialah sebagai alternatif selain daripada meninggalkan kereta dgn teman/ rakan. Sebabnya :

1. Majoriti rakyat Malaysia di Qatar tinggal di "Flat", oleh itu tempat parking adalah terhad (member-member yg duk kat villa ada berapa kerat sangat).

2. Dalam cuaca panas yg teramat, kereta memerlukan tempat teduh yg sewajarnya, oleh itu garage bertutup merupakan tempat yg bersesuaian.

3. Sekiranya terdapat workshop / garage yg dikendalikan secara professional, kereta pasti dapat dijaga dgn baik.

Actually saya tak tau kalau ada workshop yang boleh offer "jaga kereta" kat sini. Kalau nak tinggalkan kat tempat saya, memang ada covered parking (under the building) & open parking (under canopy) dan kitorang boleh startkan kereta once a week..The offer still open ya Mr Noble Man Wink

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by noble-man on 2008-06-03, 08:18

Terima kasih banyak-banyak Tagazoo. Anda sungguh baik hati, semoga Tuhan saja lah yang dapat membalasnya.

Actually I'm not going for vacation this Summer, I'll be in Doha. The reason the question was posted is for information feed to those who may need the service.

I guess Tagazoo is extending the offer to others as well Laughing

noble-man
Active Member
Active Member

Number of posts : 209
Registration date : 2008-04-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by Tagazoo on 2008-06-03, 10:29

Of course, not only untuk Noble Man...I'm still open for discussion...hehehee

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by DatukBendahara on 2008-06-03, 18:36

As far as I am aware, there is no garage that offer such service. The reason I said this is because parking within airport area was free several years back. As number of expats increases, the parking lot was abused with expats leaving their car for extended period causing insufficient space for genuine visitor. Since then, the authority imposed a charge for parking within airport area. Within that period till today, I doubt such business exist. Even it does, I don't think people will go for it because of trust not to mention expensive charges.

DatukBendahara
Active Member
Active Member

Number of posts : 124
Registration date : 2008-04-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by Rifdee on 2008-07-04, 16:55

Ada pengeras ke Tagazoo?

Rifdee
Active Member
Active Member

Number of posts : 221
Registration date : 2008-04-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by Tagazoo on 2008-07-05, 12:22

Rifdee wrote:Ada pengeras ke Tagazoo?
Mana ada pengeras..kasi pinjam kereta seminggu sekali ajelah.. Cool

Tagazoo
Active Member
Active Member

Number of posts : 180
Location : kat rumah leeeee
Registration date : 2008-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Di Mana Nak Tinggalkan Kereta ?

Post by Sponsored content Today at 15:42


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum